Recept: de lekkerste pompoensoep ever

header

De eerste keer dat ik deze soep at, had vriendin Heike hem voor mij en Meike gemaakt. Ik ben het type dat soep op zich wel lekker vindt, maar niet teveel. Van deze soep kan ik een MEGA kom op en dat zegt wat…

Toen ik Heike vroeg waar ze het recept vandaan had, zei ze dat ze het een keer bij Masterchef Australia voorbij had zien komen. Nu kijk ik heel erg graag Masterchef Australia, maar de kooklessen sla ik vaak over omdat ik liever naar de wedstrijdjes kijk. Big mistake! Gelukkig lette Heike wel op…

pompoensoep_5

WAT HEB JE NODIG: (voor ongeveer 6 personen)
– Een pompoen van minstens een kilo.
– Een ui in grove stukken gesneden.
– Drie tenen knoflook.
– Een Granny Smith appel.
– Een kippenbouillonblokje of 1,5 liter kippenbouillon.
– Een theelepel kaneel.
– Een halve theelepel nootmuskaat.
– Een handje pijnboompitten.
– Spekjes.
– Een eetlepel bruine basterdsuiker.
– Scheut olijfolie.
– Peper en zout.

pompoensoep_9

Ik kreeg laatst van iemand de tip de pompoen even in heet water te leggen voordat je hem gaat snijden. De vorige keer dat ik deze soep maakte, raakte ik bijna een arm kwijt tijdens het snijden van de pompoen. En hoewel je je wel even moet voorbereiden op flink wat hakwerk, gaat het zo wel makkelijker.

pompoensoep_29

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vis de pompoen uit het water en snijd hem doormidden. Met een lepel kun je nu makkelijk alle zaadjes en draadjes uit de pompoen scheppen.

Snijd de pompoen hierna in stukken van ongeveer drie centimeter. Je kunt de pompoen zo in de oven doen en later de schil eraf halen. Omdat de pompoen heet en snotterig is als hij uit de oven komt, doe ik het liever voordat ik hem in de oven leg. Ik doe dat met een dunschiller, dat werkt prima.

pompoensoep_23

Snijd ook de appel in partjes en ontdoe hem van zijn klokhuis. Binnen twee seconden gedaan dankzij deze appelsnijder.

pompoensoep_62

Leg de partjes appel, pompoen, ui, knoflook, kaneel en nootmuskaat in een ovenschaal. Giet er een royale scheut olijfolie overheen en wat peper en zout.

De schaal kan nu een half uur / driekwartier de oven in. Prik af en toe met een vork in de pompoen om te voelen of hij al zacht is.

Als de pompoen zacht is, doe dan de hele inhoud van de ovenschaal bij anderhalve liter kippenbouillon en breng aan de kook. Laat een kwartiertje op zacht vuur pruttelen en draai dan het gas uit. Pak je staafmixer erbij en mix net zolang totdat het een glad soepje is geworden. De groentes zijn allemaal tot moes gekookt dus dat zou makkelijk moeten gaan.

Voor de garnering bak je spekjes en pijnboompitjes bruin en die vermeng je in de pan op zacht vuur met een schepje bruine suiker. Laat de suiker zacht worden en roer het geheel door elkaar zodat alles lekker plakt.

pompoensoep_93

Schep de soep in kommen, doe er een beetje pijnboompitten-spek-suiker-goodness bij en klaar ben je. Stukje brood on the side en smullen maar (en smullen zul je, want dit is de lekkerste pompoensoep ever)!

Wie heeft er trek gekregen?

REACTIES:

 1. nina

  haha ik dacht: whuuut spekjes in soep? iehl!
  totdat ik bedacht dat het spekspekjes waren en niet vreetspekjes hihi.
  maar klinkt goed, eet smakelijk :)

  Reageren
 2. Marieke

  Wat een fijne tip om de pompoen eerst in heet water te leggen. Ik ben ook altijd met gevaar voor eigen leven aan het hakken om de schil eraf te krijgen. Ga dit recept zeker eens proberen, met de appel en spekjes. Lijkt me lekker!

  Reageren
 3. Jessica

  Wat toevallig, ik heb gisteren voor het eerst in mijn leven pompoen gekocht en er soep van gemaakt (met kokosmelk, citroengras, ui en een rood pepertje). Ik vond het zwaar tegenvallen, weinig smaak! Dit recept spreekt me veel meer aan. De eerstvolgende keer dat ik pompoensoep ga maken, gebruik ik dit recept.

  Reageren
 4. Carin

  Hmm, wat een origineel recept! Misschien, heel misschien, ga ik hem een keer proberen in plaats van mijn eigen overheerlijke recept ;-) Maar eh, er staat in het recept dat je de schil er af moet halen, voor of na het bakken, maar je kunt hem ook gewoon laten zitten toch? Doe ik altijd.
  En dat appelding moet ik hebben!

  Reageren
  1. Ragna

   Hey, ja hoor de schil kan je gewoon laten zitten, die wordt ook zacht en merk je niks meer van terug (behalve qua kleur misschien iets donkerder) scheelt een boel werk!

   Reageren
 5. Farah

  Ik ben dol op pompoen soep! Heb hem alleen nog nooit met appel gegeten.
  Ik vind het trouwens alleen super vervelend om die schil er af te snijden. Net of ik dat ding aan het slachten ben en ik moet inderdaad oppassen voor al mijn ledematen ;). Laatst ook pompoen met schil klaargemaakt, maar zonder vind ik wel lekkerder.
  Ik ga die tip van heet water de volgende keer proberen!

  Reageren
  1. Patricia

   Superlekkere soep!! Ik hem heb met de kerst gemaakt en iedereen vond hem heerlijk! Zelf heb ik een flespompoen gebruikt, want dan kun je de schil er gewoon aanlaten. Dat scheelt weer ; -)

   Reageren
   1. Anneloes

    Wat is de reden dat je de pompoen en andere ingrediënten eerst in de oven moet garen en dan pas in de kippenbouillon gaat doen?

    Reageren
 6. Pingback: Photo diary januari #4 + kattenbonus! | Team Confetti

 7. Pingback: Photo diary februari #2 + mini kattenbonus | Team Confetti

 8. Pingback: NOM NOM NOM TAG | Team Confetti

 9. suzan

  Ik ga em vanavond proberen. Ik ben heel benieuwd. Iedereen om me heen is altijd zo enthousiast over pompoensoep maar ik vind er eigenlijk nooit veel aan… misschien ligt de lat te hoog… :-)

  Reageren
 10. Elfi

  Ik ben hem nu aan het maken het zit nu in de oven. Maar bedoel je echt vleesspekjes erbij? Dat is mij niet helemaal duidelijk. En ik heb er nog wortel bij gedaan. Ben benieuwd!

  Reageren
 11. Ferenc

  Zojuist mijn eerste pompoen geslacht en mijn nieuwe staafmixer ontmaagd. De kaasschaaf bleek een goed wapen om het ding te schillen na zijn warme bad. De mix van pijnboompitjes, bruine basterd en spekkies.. levensgevaarlijk: je eet zo de pan leeg.
  En het uiteindelijke resultaat: mooi soepje. Heel lekker. Misschien mag er nog een (geel) paprikaatje bij de volgende keer.
  Dankjewel voor dit bijzondere recept!

  Reageren
 12. Elfi

  Nog makkelijker ik koop 2 pakjes van 450 gram pompoenstukjes uit de vriezer bij de AH en is net zo lekker en veeeeel makkelijker. Dit is onze lievelingssoep kids smullen er ook altijd van!

  Reageren
 13. Pingback: Confetti soap #31 + kattenbonus! | Team Confetti

 14. Pingback: 5 x heerlijke herfst recepten! | Team Confetti

 15. Pingback: Photo diary november #2 + kattenbonus! | Team Confetti

 16. Gerda

  Hij staat nu in de oven. Ik heb nog nooit pompoensoep gemaakt dit wordt dus de eerste keer. We eten hem alleen niet met spekjes maar met gerookte zalm. De suiker heb ik er daarom nu al over gedaan. Het zal mij benieuwen.

  Reageren
 17. Pingback: Poëzie in de nacht | Het dagboek van een negentienjarig meisje – Run Away Isabella

 18. Lieke

  Vanochtend toen de schaal in de oven stond rook de keuken al overheerlijk. Dat beloofde wat… En inderdaad, wat een smaakvol soepje!! Eerste keer dat ik zelf pompoensoep heb gemaakt maar zeker niet de laatste keer! Bedankt voor dit bijzonder recept!

  Reageren
 19. Kim

  Gebruik hem sinds de eerste keer lezen al jaren nu! Heerlijk soepje.
  Telkens als ik ergens pompoensoep eet denk ik: deze is lekkerder!

  Reageren
 20. Elma

  Bij mij ook met stip op een, deze soep. In mijn omgeving was iedereen altijd lyrisch over pompoensoep terwijl ik er nooit zo veel aan vond. Omdat ik die eyforie ook wel eens wilde meemaken ben ik gaan googlen op de lekkerste pompoenrecepten en bij jullie uitgekomen. En, wauw wat is deze lekker. Ik maak hem altijd met lekker veel vers geraspte nootmuskaat en wat gember. Hij is heerlijk. Een blijverdje!

  Reageren
 21. Milan

  Absoluut de lekkerste pompoensoep die er is. Heb vele varianten gemaakt maar sinds ik dit recept heb maak ik eigenlijk nooit anders meer. Ik ben ook erg fan van Masterchef Australie maar deze had ik dus ook mooi gemist. Dank voor het plaatsen!

  Reageren
 22. madelon

  Deze soep ben ik nu aan het maken voor morgen, voorgerecht 2de kerstdag. Dat van 1 bouillonblokje voor 1,5 liter kippenbouillon vond ik wel verwarrend. Heb er maar 2 gedaan (volgens de verpakking van die boullionblokjes zouden het er 3 moeten zijn). Weet iemand dat? Heb het nog niet bij elkaar

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Ik had toen denk ik bouillonblokjes voor een hele liter. Het hangt er ook vanaf hoeveel zout je ernog bij doet. Ik hoop dat ie lekker is geworden!

   Reageren
 23. Alexandra

  Tip. Gebruik groentebouillon en geen spekjes en het is een vegan soep vrij van dierenleed. Helemaal passend bij deze tijd en net zo lekker.

  Reageren
 24. Inca

  Heel vaak maak ik pompoensoep,maar deze ken ik nog niet.Ga het zeker maken.Goeie tip,pomoen eerst in heet water,zonder dat: hele klets om de schil te verwijderen.Besdankt. Inca.

  Reageren
 25. Is

  This is the most obvious reason why you might want to buy cigarettes online. The price you’re going to pay to buy the same amount of cigarettes online will almost always be cheaper than if you went and bought them in person at a physical store

  Reageren
 26. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards…….

  Reageren
 27. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep……….

  Reageren
 28. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *