Recept: Erwtensoep met chorizo.

I know, split pea soup is a winter kind of meal, but I could eat this all year round…
Hihi, ik weet het, de winter is al een tijdje verleden tijd. Maar daar trek ik me niet zoveel van aan, ik eet gewoon waar ik zin in heb! En toevallig had ik zin in erwtensoep. En toevallig had ik nog chorizo in huis. En toevallig ontdekte ik dat die combinatie HEEL ERG LEKKER is…

spliterwten en chorizo

INGREDIENTEN:
Voor erwtensoep heb je heel erg weinig nodig. Het is niet duur en het resultaat is een pan soep om u tegen te zeggen. Genoeg voor een weeshuis (of een week eten).

Voor anderhalve liter heb je nodig:
– 400 gram spliterwten.
– Een halve kilo kruimige aardappelen.
– Een chorizoworst.
– Anderhalve liter water.
– Een laurierblaadje.
– Een ui.
– 2 tenen knoflook.
– Anderhalf kippen bouillonblokje.

For one and a half liter you will need:
– 400 grams of split peas.
– Half a kilo of potato.
– One chorizo sausage.
– One and a half liter water.
– One bay leaf.
– One onion.
– Two cloves of garlic.
– One and a half chicken stock cube.

chorizo voor soep

Allereerst moet de worst in kleine blokjes gesneden worden. Dat duurt even. Ik kwam er later achter dat je de worst ook in een paar dikke plakken kan snijden en die in de keukenmachine kan gooien. Zo krijg je ook kleine stukjes, alleen gaat het veeeeeel sneller!

Ook de aardappelen moeten in kleine blokjes worden gesneden en de ui en knoflook in nog veel kleinere stukjes. Doe de chorizo in een grote soeppan en wacht totdat het vet in de worst begint te smelten en er een laagje oranje olie in je pan ligt. Haal een kwart van de chorizo eruit en leg op een keukenpapiertje om uit te lekken. Voeg vervolgens de knoflook en de ui toe, die slurpen het laagje olie op.

Doe daarna het water, het laurierblaadje, de bouillonblokjes, de aardappelen en de spliterwten erbij. Laat zachtjes koken en wacht ongeveer driekwartier (totdat de aardappelen en de spliterwten zacht zijn geworden).

Cut the chorizo into small pieces. Peel the potatoes and cut them into pieces to. Put the chorizo in a pot and frie them for a couple of minutes until crispy. Remove a quarter of the chorizo and place on a piece of kitchen paper. Add the chopped up garlic and onion and stir until the onion soaked up the oil of the chorizo. Add the water, potatoes, split peas, bay leaf and chicken stock and bring to a soft boil. Cook for 45 minutes or until the potatoes are soft. Blend until soup is smooth. Sprinkle some chorizo on top and you’re done!

erwtensoep met chorizo staafmixer erwtensoep staafmixer soep

Staafmixer time! Zet na de driekwartier het gas uit en blend de hele handel tot een groene massa. Het is verbazingwekkend hoe snel het in een prachtige dikke soep verandert.

heerlijke erwtensoep

Schep de soep in een mooi bakje en gooi wat stukjes chorizo bovenop.
De soep is lekker dik, de chorizo blijft dus mooi drijven ;)

erwtensoep en chorizo

Ik begin soep steeds meer te waarderen (het is ook al mijn DERDE soeprecept op teamconfetti.nl, soep overkill…). Het is makkelijk op te warmen voor de volgende dag (en de dag daar weer na) en je mag er lekker veel brood bij eten (ik ben een broodlover oh yeah). De soep is door de chorizo lekker pittig, kruidig en hartig. Je hele huis gaat er ook heel erg lekker van ruiken.

***

Wat vinden jullie, te winters voor deze tijd van het jaar of kan dit prima het hele jaar door?

REACTIES:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *