Bekentenissen van een illustrator + een kijkje in mijn studio!

Gastblog door Ingrid – Wat was mijn eerste gastblog voor teamconfetti leuk! Jullie hebben mij een warm welkom gegeven met alle lieve reacties (you’re so much fun!). Tijd om jullie meer te vertellen over mijn illustrator-habitat. Vandaag geef ik jullie een kleine sneak-peak in mijn werkmanieren, doe ik wat creatieve biechten en show ik jullie mijn werkplek. Kortom: let me take you where the magic happens!

a_bureauspullen

Vaak vragen mensen met wat voor materiaal ik mijn illustraties maak. Ze lijken handgemaakt, maar als je goed kijkt, toch ook weer niet. Dat klopt! Ik teken met materiaal zoals potlood, stift, verf of inkt en die tekeningen bewerk ik daarna nog op de computer. Zo ontstaan er verschillende lagen in de illustratie, maar altijd met een handgemaakte basis. (Biecht #1: je ziet het goed, ik heb geen Mac-whatever. Ik ben een uitstervend ras I know, maar ik vind het gewoon echt veel geld. Ik kan werken met allebei, maar iets moois maken op een non-hipster-aparaat kan ook prima!)

Jullie denken waarschijnlijk dat ik stapels volgetekende schetsboekjes op de plank heb liggen. Uhm nee, ik ben namelijk een illustrator met heuse schetsboek-angst. Bij het zien van lege schetsboekjes krijgt mijn creatieve hersenhelft een zenuwinzinking en breekt het zweet me uit. (Biecht #2: klassiek gevalletje plankenkoorts). Maar je maakt toch tekeningen voor je werk hoor ik je denken? Jazeker! Ik ben meer een tekenende puzzelaar. Ik krabbel, smeer, knip, plak en schaaf, zowel op papier als op de computer.

b_stapelspapier

Ik heb dan ook geen schetsboeken maar schetskladjes en schetslijstjes. Overal blaadjes op de grond, that’s how I roll.  Ik krabbel steekwoorden, kleine schetsjes of maak texturen op eerder gebruikte vellen of oude printjes. Vaak teken ik dus meerdere projecten op hetzelfde blad en probeer elke cm vol te tekenen, lekker eco!

c_snippets

Voor ik aan een tekening begin, verzamel ik inspiratie. Met plaatjes of spullen maak ik een soort moodboard voor de uitstraling. Ik spaar dan ook alles wat ik ooit denk te kunnen gebruiken (of gewoon omdat ik het mooi vind) en ben trotse bezitter van dozen vol prullen, stofjes, papieren en texturen. Vroeger plakte ik veel plaatjes in (jawel) schetsboekjes, maar tegenwoordig pin ik mooie dingen makkelijk via Pinterest.
d_lades

Daarna ga ik brainstormen, mindmappen en krabbelen. Als ik een schetsje heb gemaakt waar ik wat mee kan (hoe klein ook), teken ik deze nog wat duidelijker en scan het in. Op de computer maak door digitaal te schetsen een uiteindelijke schets. Die digitale schets laat al goed zien wat ik voor ogen heb en deze stuur ik vaak ook naar een opdrachtgever.

e_schetsen

De uitwerking maak ik met potlood, inkt of ander materiaal. Momenteel zit ik in mijn grijze-potloden-en-zwarte-inkt-fase, maar dat kan zomaar weer omslaan. Ik teken alle elementen los, scan deze in en op de computer puzzel ik ze in elkaar. Zo kan ik nog makkelijk iets aanpassen aan kleur, grootte of plaatsing. Dan voeg ik meer kleur en details toe en met wat Photoshop-skills erbij wordt het uiteindelijk één geheel, precies zoals ik het in mijn hoofd had.

f_illustratie1 g_illustratie2 h_bureau

Ik werk vanuit mijn studio aan huis (lees: op zolder) mét uitzicht over statige panden en weelderige tuintjes. Werken vanuit huis heeft voor- en nadelen. voordelen: ik kan zo vanuit mijn bed in mijn pyjama hop aan het werk, desnoods op de raarste tijdstippen (biecht #3: Ik heb regelmatig een in-pyjama-to-work-day). Al mijn tools zijn binnen handbereik: ik kan gelijk aan de slag. Ik zit niet gebonden aan vervoer, reistijd (need I say more?) of extra huur.

i_studio j_voorraadkast

Nadelen: nog ‘even snel’ wat afmaken of werk-ontwijkend-gedrag vertonen ligt op de loer. Het huishouden doen, die serie nog even afkijken (opeens ben je 4 uur verder).

Soms vind ik het ook lastig dat ik geen collega kan vragen om een probleem te tackelen. Maar hoera voor de digitale mogelijkheden van tegenwoordig! Zo sta ik toch elke dag in contact met de wereld via email, app-groepen en social media. En helemaal alleen ben ik nooit want deze groep trouwe dakduiven brengen mij dagelijks een bezoekje, gezellig!

k_duiven
Vond je het leuk om te zien waar en hoe ik mijn illustraties maak? De hele maand maart hangen mijn illustraties in Café van Velsen in Utrecht centrum (i.s.m. Fred & Guus). Daar kun je mijn werk in het echt komen bekijken met een lekker taartje erbij.

♥♥♥

Ingrid Wuyster is illustrator / ontwerper en maakt veel moois onder de naam Teken-ing.
Eén keer in de vier weken blogt ze voor teamconfetti.nl.

REACTIES:

  1. Ingrid

   Dank je wel! Ik vind het wel fijn als het een beetje georganiseerd is, aangezien het op mijn vloer dus altijd een grote blaadjes bende is :)

   Reageren
 1. Vera

  ZO leuk om te zien Ingrid! Wat een toffe werkplek heb je. Stiekem ben ik wel jaloers op je dakduiven hoor. Dat recyclen van schetspapieren van vorige projecten komt me ook iets te bekend voor ;) Ik heb geen nette vellen per project maar bij mij zit alles door elkaar. En ja; ook ik ben bang voor lege schetsboeken, hoewel ik ze dus wel blijf kopen…

  Reageren
  1. Ingrid

   Thanks Vera :) Die vellen zijn inderdaad hopeloos choatisch. Maar ook wel weer heel leuk want soms kom je een ongebruikte tekening of krabbel tegen van een vorig project, waarvan je denkt hey dat kan ik prima NU gebruiken! En ik ben blij dat jij ook bang bent voor schetsboeken haha, ik dacht dat ik de enige was!

   Reageren
 2. Renate

  Heerlijk om dit te lezen. Wat een goed idee om alle elementen los in de computer te importeren. Daar heb ik nog nooit over nagedacht. Je werkplek vind ik ook heel fijn. Zelf zou ik ook mijn eigen creatieve hol willen creëren. Dat komt nog later. Nu zit ik nog lekker aan de eettafel te werken. Gezellig als iemand thuis is, maar minder handig als we moeten eten haha.

  Reageren
  1. Ingrid

   Hihi, je ontwikkeld zo gaande weg wel een eigen manier van werken ja. Het is inderdaad wel fijn om alles in mijn creatieve hol de boel te laten en de deur achter me dicht te trekken :)

   Reageren
    1. Wendy

     Daar heb je helemaal gelijk in. Op t strand komt het echt tot bloei, maar helaas heb ik dan meestal niet de spullen bij de hand om ook echt aan de gang te gaan. Wel heb ik dan altijd een notitieboekje mee waar ik mijn hersenspinsels in opschrijf, echt alleen daarvoor gebruik ik ze haha

     Reageren
 3. Wendy

  Hoi Ingrid,
  Wat leuk dat je je hol met ons deelt! Het is jammer dat ik zo ver bij utrecht vandaan woon anders had ik zeker een kijkje genomen. Ook vind ik het super tof dat je ons een klein stukje van je tekeningen proces laat zien! Ik kijk uit naar de volgende keer dat je schrijft!

  Reageren
 4. Elze

  Wat leuk om te zien! Het lijkt me heerlijk om al die fijne spulletjes gewoon in huis te hebben. Met spulletjes alleen kom je natuurlijk niet ver, ik ben dan ook jaloers op je talent! Wat heerlijk om daar je werk van te kunnen maken! :)

  Reageren
 5. heis

  Ik heb genoten van je post:-). Erg leuk om te weten hoe je aan het werk gaat. En niet gedacht dat je tekeningen met de computer is uitgewerkt, goed gedaan! Wat doe je uiteindelijk met al je schetsen die je op papier maakt. Gooi je het weg?

  Reageren
  1. Ingrid

   Aw Heis wat lief :)
   Ik doe, als ik klaar ben met een project, de schetsen in een grote bak en 1x in de zoveel tijd zoek ik het een beetje uit (als het te vol wordt). Krabbels waar ik niks meer van kan maken of mindmaps en brainstorms gooi ik meestal wel weg na een tijdje maar veel kan ik nog wel eens gebruiken (vooral als textuur) en is ook leuk om terug te zien!

   Reageren
 6. lotte

  Hoi! SUPER leuk en inspirerend om te lezen!
  Mag ik je al stalkend nog wat vragen stellen?

  – welke printer gebruik je?
  -Wat voor soort papier gebruik je om te printen?
  – Gebruik je alleen Photoshop of ook Illustrator?
  -Hoe verloopt een normale werkdag voor jou?

  Sorry voor alle vragen maar ik ben gewoon super benieuwd want illustreren lijkt me echt te gek!

  x Lotte

  Reageren
  1. Ingrid

   Hey Lotte wat leuk dat je illustreren tof vindt! Ik gebruik een Canon printer, voor de dagelijkse prints (de vorige Canon is 10 jaar meegegaan en heeft ALLE academie-uitprobeersels overleefd). Zoals je in de kast ziet heb ik echt 100 soorten papier, dus per project kijk ik wat ik nodig heb. En ik heb het hele Adobe pakket dus ik gebruik zowel Photoshop, als Illustrator als InDesgin dagelijks. Een werkdag kan heel verschillend zijn, afhankelijk van de opdrachten en het aantal opdrachten tegelijkertijd.

   Reageren
 7. Marieke

  Wat leuk om te zien! Mijn vriend is ook (redactioneel) illustrator en werkt vanuit huis – een beetje op dezelfde manier, ook vooral met de hand en op een niet-fancy laptop. Maar wat jullie maken is weer heel verschillend :)

  Reageren
  1. Ingrid

   Oh wat tof Marieke! Nu wil ik natuurlijk wel zien wat hij maakt als collega! ;) (en fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die niet op een hipster-laptop werkt. Mijn laptop is wel fancy hoor, maar niet hipster ;))

   Reageren
    1. Ingrid

     Wauw hij maakt zeker mooie dingen zeg. Ik ken hem of zijn werk niet, tof om te zien! :) (Ik sta niet op de Kunststripbeurs, maar wens ‘m veel plezier en succes!)

     Reageren
 8. Silvana

  Wat een fantastisch artikel dit!! Hier gaat mijn illustratiehart echt sneller van kloppen. Spot ik daar een BoekieBoekie? Hihi, die heb ik ook in de kast liggen! Ik hoop ooit op een dag net zo’n toffe studio (en voorraadkast; WAUW.) te hebben als jou Inge!

  Reageren
   1. Silvana

    Jaaa, daarom zei ik ’t hihi! Ik herkende je werk gelijk! (: Ik sta ook een minibeetje in BoekieBoekie op ’t schutblad van de Pietje Bell uitgave. Lijkt me fantastisch om er écht in te staan net als jij! Dubbel en dwars verdiend trouwens, je maakt fantastische dingen. (:

    Reageren
 9. Tea

  Toffe achter de schermen en je process. En lijkt me geen straf om er elke dag te mogen werken. Ik had het al gezegd, maar je stijl en kleurengebruik zijn pure liefde.

  En <3 voor de TC agenda cameo en de duif.

  Reageren
 10. Hessel

  Tof artikel:) in mijn academietijd tekende ik altijd in dummies, maar nu is het een en al losse blaadjes:) (voor zover ik naast mijn docentenleven en studie nog toe kom aan tekenen).
  @ Olga (en Marieke) wij hebben het werk van Jasper rietman nog gezien op zijn eindexamenexpo, hij studeerde 2 jaar na mij af.

  Reageren
 11. Ingrid

  Thanks Hessel! Wat goed dat ik toch niet de enige lijk te zijn die met losse blaadjes werkt haha. Zelfs op de academie heb ik nooit met schetsboeken gewerkt, tenminste niet om te tekenen, alleen om in te plakken. En wat een kleine wereldje toch he, leuk. Olga heeft je verhuiskaarten laten zien hihi en ik heb net je site bekeken, je maakt tof werk!

  Reageren
 12. Daphne

  Heehoi! Wat een geweldig artikel! Ik word helemaal hebberig van alle leuke spulletjes, het geweldige bureau met materiaal, de dozen met papiertjes en stofjes, het kaartenrek en de kleur van je muur. Love it! :)

  Reageren
 13. Ine

  Geweldig! Ik heb heel erg spijt dat ik andere studies heb gedaan dan grafische vormgeving of iets dergelijk, want jouw werk lijkt me super om iedere dag te doen! Bedankt om een kijkje in jouw mooie studio te geven!

  Reageren
 14. Anne-Fleur

  Wat leuk om te zien! Ik vind je werk zo mooi. Echt tof om dan een beetje te zien hoe je dat maakt :-)
  Ik wil ook zo’n werkplaats voor mezelf. Ik pleur nu altijd alles op tafel neer (en gooi dan weer overal koffie overheen)

  Reageren
 15. Simone

  Wauw wat een mooi artikel! Je kan zien dat je er veel tijd aan hebt besteed, super veel mooie (kleurrijke!) foto’s en echt een leuke behind-the-scenes post. Hou ik echt van. :)

  Reageren
 16. Natasja

  Wat ontzettend leuk om te zien dit! Altijd erg bijzonder en inspirerend om een ander zijn werkplekje te zien. Ook leuk dat je deelt hoe je te werk gaat. Ik zou graag ook eens wat willen doen maar vind het lastig met hoe en wat. :-)

  Reageren
 17. Viola

  Hoi Ingrid, wat leuk om te zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat! Ik kan zelf niet bijzonder goed tekenen en heb geen/heel weinig ervaring met photoshop. indesign of illustrator. Toch lijkt met het me leuk om illustraties te maken (gewoon als hobby). Heb je misschien wat goede tips voor een beginner? Waar moet je beginnen? Welke spullen moet je zeker aanschaffen? En hoe heb je zelf leren werken met de genoemde computerprogramma’s? Of zou je misschien uit kunnen leggen welke functies je gebruikt in de programma’s? Lijkt me erg leuk om hier meer over te leren!! Misschien ook een leuk idee voor een volgende blogpost :)

  Reageren
 18. Ingrid

  Hallo Viola, dank voor je vragen! Wat altijd aan de basis staat, hoe je uiteindelijk ook de tekeningen maakt is toch wel veel (proberen) te tekenen. De cliché tip is (maar wel de waarheid): doen, veel proberen, veel verschillend materiaal gebruiken en kijk wat je fijn vindt. Kijken is ook echt een tip trouwens, goed kijken naar wat je tekent, oh en dingen natekenen als oefening (echte dingen dus, objecten, maak er een studie van, zo krijg je feeling met object en materiaal).

  Ik heb vroeger veel materiaaltesten gedaan als oefening, zonder dat het echt wat ‘mooi moest’ worden. Gewoon oefenen en kijken wat er uitkomt. Qua programmatuur: ik heb uiteraard tijdens mijn twee studies de programmatechniek op de academie geleerd, maar het meeste heb ik ontdekt door zelf te proberen, zonder druk erachter. Zo heb ik bijvoorbeeld veel digitale collage’s/bewerkingen gemaakt van eigen tekeningen en/of foto’s en soms ook door elkaar. Niet voor mijn portfolio maar gewoon om te oefenen met de digitale tools. Er zijn op Youtube trouwens veeeeel tutorials te vinden over hoe je dingen in photoshop en illustrator kunt doen!
  Ik vind potlood, inkt (ecoline) en gouache/acrylverf wel echt een must. Daarbij zijn kwasten en goed papier natuurlijk ook van belang afhankelijk van welk materiaal je gebruikt. Ga eens naar een echte tekenspeciaalzaak. Ja, het kost wat, maar als je echt serieus bent, merk je echt het verschil met de spullen van de Action of Kruidvat.

  En als het echt om illustraties maken gaat: die maak je meestal bij een verhaal of een ander soort tekst. Kijk eens naar (kinder)boeken, tijdschriften, de krant en neem een verhaal dat jou aanspreekt. Kijk of jij de essentie van het verhaal in beeld kan vatten zodat het elkaar versterkt.
  Zoals je ziet kan ik er nog uren over vertellen, dus je tip voor een volgende post zal ik zeker ter harte nemen hihi. :)

  Reageren
 19. Pingback: Powervrouw DIY banner + printable. | Team Confetti

 20. saskia

  Wat een geweldige illustraties maak je! Leuk om je werkplek te zien, ziet er fijn en inspirerend uit. En ik moest lachen om die laatste duif foto haha.

  Reageren
 21. Pingback: Binnenkijken bij Studioemmaodenkirchen! | Team Confetti

 22. Milou

  Wat een fijne gastblog! En geweldige illustraties.. Haha je schetsboek-angsten snap ik dan weer niks van. Ik kan niet zonder! Ik heb dan wel weer een tik dat de eerste pagina er perfect moet uitzien. Tja…

  Heb je toevallig ook nog tips voor het inscannen/digitaliseren van inkt en waterverf? Ik blijf er toch nog altijd een beetje mee klooien. XX

  Reageren
 23. Pingback: Meet the Maker challenge + winactie! | Team Confetti

 24. Nienke

  Mag ik vragen welk programma je gebruikt om je tekeningen te digitaliseren of daarin te schetsen. Ik maak graag tekeningen, maar vind het er zo mooi uit zien als het dan nog eens gedigitaliseerd is. Zoek nog een programma die makkelijk in gebruik is.. tips?

  Reageren
 25. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *