DIY patroon maken voor in de team confetti agenda 2016!

Gastblog door Ingrid – Olga heeft jullie al een leuke inkijk gegeven hoe de upcoming TC agenda tot stand komt. Ze heeft zelfs een ontwerp extravaganza bedacht waarbij jullie homemade achtergrond-ontwerpen kunnen insturen, yay! Maar niet iedereen van jullie heeft de middelen om een strak, kant-en-klaar, patroon met de computer te ontwerpen. Goed nieuws: die computer heb je niet persé nodig. Vandaag laat ik jullie enkele manieren zien hoe je patronen kunt maken met de hand!

1_Voorbeelden_mijnpatronen

Als illustrator maak ik regelmatig patronen voor opdrachten of eigen werk. En ja, ik geef toe, hiervoor gebruik ik de computer om het uiteindelijke naadloze patroon te maken. De digitale programma’s en tools werken nu eenmaal makkelijk en snel, als je de techniek doorhebt. Toch hebben handgemaakte patronen ook hun charme en je kan weer eens even lekker losgaan met materiaal. Met onderstaande opties kun je speciaal voor de TC agenda een patroon maken zonder gebruik van de computer (op het inscannen na dan). Bekijk de gifjes en het enige wat jij nog moet doen, is je eigen creativiteit toevoegen!

Goed om te weten vooraf:
Officieel is een patroon is een afbeelding die meervoudig wordt geplaatst en die naadloos herhaald kan worden. Wanneer je met de hand een patroon maakt, zal dit vaak niet zo zijn, hou daar dus rekening mee. (Hoe je wel een naadloos patroon kunt maken met de hand, laat ik zien in deel 2 van deze DIY patroon serie!)
Handig: maak van te voren een schets of test van het patroon dat je in je hoofd hebt.
Oefening baart… juist. ;)
Maak het patroon niet te ingewikkeld voor jezelf. Less is more, zeker bij herhaling.
Het is soms even puzzelen, maar als je eenmaal een manier hebt gevonden ga je als een speer!
Patronen maken kan erg verslavend zijn, I did warn you. :)

Wat heb je nodig?
A4 papier
Lineaal / gum / schetspotlood
Teken- en of schildermateriaal
Schaar / tape
Om stempels te maken: gum, guts setje, verf of stempelinkt
Scanner
Optioneel: ruitjes papier
Optioneel: gekleurd papier

Optie #1: werken met stempels.

2_Stempel_maken
Met stempels kun je easy peasy een patroon maken. Alles wat je nodig hebt is een stempel, stempelinkt of verf en stempelen maar! Heel leuk is het om je eigen stempels te maken van een simpele gum, of koop speciaal stempel rubber. Teken je afbeelding op de gum in de juiste grootte. Hou er bij het tekenen rekening mee dat de afbeelding in spiegelbeeld op het papier gestempeld wordt. Snij nu met een guts de vlakken (als je de lijnen gestempeld wilt hebben) of  juist de lijnen weg (als je de vlakken gestempeld wilt hebben). Hou genoeg ruimte over bij de randen, zodat je de stempel goed vast kunt pakken. Nu is je stempel klaar. Met stempelen kun je lekker variëren in de plaatsing op het papier, de dikte van de inkt en je kunt afbeeldingen zelfs over elkaar heen plaatsen. (Tip: een guts-setje en stempelrubber kun je tegenwoordig kopen bij Hema!)

3_GIF_stempels 4_Detail_citroen

Ik gebruikte de volgende materialen: stempelrubber / guts / potlood / stempelinkt / verf / stift / zwarte inkt / kroontjespen / potlood / gum.

5_Materiaal_stempels

Optie #2 : all-over patroon.
Als je van doodelen houdt is dit een leuke manier om te beginnen met een patroon. Ik koos voor een bloemenpatroon met verschillende kleuren inkt en voegde later met zwarte inkt meer details toe.

Ik begon met een klein bloemetje in het midden van het papier en voegde steeds meer floral elementen toe. Het fijne van deze manier is dat je gewoon ergens op het papier kunt beginnen en je fantasie de vrije loop kunt laten. Je voegt steeds weer een nieuwe variatie van toe aan dat wat je al hebt gemaakt, waardoor er een patroon ontstaat. Je kunt natuurlijk ook elementen herhalen op andere plekken in het patroon. Zo krijg je het idee van een naadloos patroon, maar is het stiekem niet.

6_GIF_bloemen 7_Detail_bloemen

Ik gebruikte de volgende materialen: vier kleuren ecoline inkt / kwast / kroontjespen / zwarte inkt / iets dikker A4 papier i.v.m. de inkt.8_Materiaal_allover

Optie #3: patroon met behulp van een grid.
Deze manier is erg geschikt voor een meer recht-toe-recht-aan patroon of een patroon dat je wilt laten verspringen. Ook is een grid handig als je de illustraties strak wilt plaatsen ten opzichte van elkaar.

9.0_Abstract_raster

Leg een grid onder je A4 papier. Ik gebruikte de achterkant van plakfolie als grid, maar je kunt ook zelf een grid maken met potlood en lineaal. Leg je papier en grid op een lichtbak of tape de hele boel tegen een raam. Zo kun je makkelijk het grid door je papier heen zien. Je kunt nu de vierkantjes en lijnen gebruiken om je patroon mee te maken. Ik koos voor een patroon met abstracte illustraties, die ik plaatste in de vierkantjes van het grid. Zo kon ik makkelijk zien tot waar de  illustraties moesten lopen en raakte ik (bijna) niet in de war waar ze herhaald moesten worden.

9.1_GIF_abstract 9.2_Detail_abstract

Ik gebruikte de volgende materialen: kleurpotloden / gekleurd papier / grid / potlood / gum.

9.3_Materiaal_abstract

Hieronder kun je zien hoe het eruit ziet als je mijn analoge patroontjes in de Team Confetti agenda layout zet. Not bad aye?

pagina agenda ingrid pagina agenda ingrid2 pagina agenda ingrid3

En nu jij!
Hopelijk ben je geïnspireerd geraakt door deze voorbeelden en kun je zelf aan de slag. Wanneer je een achtergrond-ontwerp gaat maken voor de TC agenda hou hier dan rekening mee:
 Belangrijk: scan je A4-patroon in op (minimaal) 300 dpi.
Werken op A4 formaat is in principe groot genoeg voor de agenda, maar groter mag natuurlijk ook.
Het patroon wordt uiteindelijk in liggend formaat geplaatst.
Zorg dat de illustraties van je patroon niet te groot of te gedetailleerd zijn. Er komen nog vlakken op met de dagen en het is zonde als het de illustraties niet goed zichtbaar zijn.
 Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van illustraties die je zelf maakt.
 Kies tenminste één kleur die aansluit bij een van de kleuren hieronder. Dan is er al een beetje meer kans dat je ontwerp aansluit bij de rest van de agenda.
Zorg dat je achtergrond (dus het papier dat je gebruikt) al iets van een kleurtje heeft, al is het maar een hele lichte tint grijs. Mijn eerste twee patroontjes hebben een witte achtergrond en gaan daardoor een beetje over in de witte vlakken waar de dagen op staan. Terwijl de laatste roze achtergrond veel meer afsteekt.

kleuren

♥♥♥

Ingrid Wuyster is illustrator / ontwerper en maakt veel moois onder de naam Teken-ing.
Eén keer in de vier weken blogt ze voor teamconfetti.nl.

REACTIES:

 1. Frauke

  WAUW! Wat een geweldige post. Ik ben er sowieso al dol op om patronen te maken, maar je tips zijn awesome. En wat een prachtige resultaten, heel schattig en vrolijk! Echt knap hoe je dit hebt gemaakt! X

  Reageren
 2. Tamara

  Heel erg tof gedaan! Ik krijg zin om zelf handgemaakte patroontjes te maken (ik doe alles met de computer ;) ) :D

  Reageren
  1. Ingrid

   Ik normaal dus Tamara, maar des te leuker om er weer eens mee aan de slag te gaan :) Ook leuk om iets met de hand illustraties te maken en dit digitaal te repeteren als je de middelen daarvoor hebt!

   Reageren
   1. Tamara

    Klopt, het geeft toch ook extra karakter aan een patroon/illustratie. Ik heb al een setje gouache voor mezelf gekocht en ga de komende tijd daar eens mee experimenteren ;)

    Reageren
 3. Sarah

  Geweldig dat er ook gifjes bij zitten van het proces, dat vind ik altijd zo ontzettend fascinerend om naar te kijken! Ik zat al te twijfelen of ik misschien toch een guts-setje van de HEMA zou halen omdat ik gek ben op stempels.. ik denk dat ik vandaag nog heen ga! Super bedankt voor dit awesome blogje, Ingrid :)

  Reageren
 4. Babette

  Wauw wat leuk! Was dit net laatst ook aan het proberen en vroeg het me al af hoe andere mensen of illustratoren dat doen, nou zo dus.. Haha ;)
  Dus bedankt voor de tips, vond het een leuk artikel om te lezen!!!

  Reageren
  1. Ingrid

   Ah super, blij dat de tips je op weg helpen. Stiekem doen alle illustrators het wel repeteren op de computer hoor, dat is handig en snel als je meer dan een A4tje moet vullen.. maar het hoeft zeker niet persé :) Veel pelzier!

   Reageren
 5. Lidewij

  Tip voor het in spiegelbeeld tekenen op de gum (wat bij sommige dingen knap lastig kan zijn): teken je ontwerp op een papiertje (niet in spiegelbeeld) met potlood, leg dat papiertje met de betekende kant op de gum en ga op de achterkant van het papier krassen. Zo komt het automatisch in spiegelbeeld op de gum.. Zo maak ik altijd stempels! :)

  Leuke tutorial!

  Reageren
 6. LogPoes

  Ontzettend leuk! Ik heb hier gummen en een gutsset, dus ik ga deze zomer inderdaad maar eens wat zine achtergronden bij elkaar stempelen. :-)

  Reageren
 7. Pingback: DIY patroon maken #2: een naadloos patroon + sluitingsdatum! | Team Confetti

 8. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet……..

  Reageren
 9. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions..

  Reageren
 10. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep…….

  Reageren
 11. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards…….

  Reageren
 12. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep………

  Reageren
 13. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards..

  Reageren
 14. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary…….

  Reageren
 15. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary………

  Reageren
 16. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *