Foodbloggerstour door Friesland.

Afgelopen dinsdag was ik terug op vertrouwde grond. De Friezin in mij stapte trots rond door Leeuwarden en omstreken en regionale producten verdwenen in mijn mond. Of ik een rasechte foodblogger ben? Nou, niet helemaal, maar ik ben een GROOT fan van nieuwe dingen ontdekken en laten we eerlijk zijn, ik ben ook een gigantische smulpaap. Gooi er nog wat Friese roots tegenaan en ik pas er helemaal tussen. :)

We hadden een boordevol programma en ik heb bijna 200 foto’s gemaakt. Het is dus een wonder dat ik alle avonturen in één artikel heb weten te proppen. Heb je nog vragen over bepaalde producten of hun makers, vraag het me gerust, ik heb extra info achter de hand die ik niet allemaal kwijt kon hieronder.

Tijd om op avontuur (of nouja, iedereen had eigenlijk het gevoel dat we op schoolreisje waren, inclusief zwemtasje met een flesje water) te gaan, komen jullie mee?!

De aftrap was in het Oranje hotel waar we wat info kregen over de organisatoren (o.a. Hoofdstad van de smaak) van die de dag  en wat er allemaal op het programma stond. In groepjes gingen we vervolgens een paar mini-presentaties af op bijzondere locaties.

foodies_10 foodies_24 foodies_20 foodies_27

We doken een boot in waar we een zogenaamde Fryske bapao (vol regionale ingrediënten) mochten proeven, gemaakt van volkoren pannenkoekenmix van Koopmans (heel creatief). Ook was Hielke er met zijn heerlijke brood waar bier in zat verwerkt (en dat proef je, jum). Ik was net een Fryske bapao in mijn hoofd aan het proppen, vandaar dat de helft van Hielke’s hoofd mist. Excuses!

Ook dronken we om 11.00 ’s ochtends al een beerenburgje van Boomsma (al 130 jaar hetzelfde recept) en toen zat de stemming er goed in hoor! Door naar de volgende bestemming.

foodies_40 foodies_45 foodies_49 foodies_53DSC_0098

En dat was de Lost Animals Kiosk van WEareGRUTSK (grutsk betekent trots). Daar zat Esther Gerlsma van restaurant Tandjong Priok op haar knietjes saté van stierenvlees te maken voor ons. Samen met haar man heeft ze stichting lost animals opgericht om aandacht te vragen voor knelpunten in de voedselketen. Er is ontzettend veel vlees wat bijna niet wordt gegeten zoals stier, haan, gans en geit. En dat is eigenlijk heel erg raar, want je kunt er ontzettend lekkere dingen mee maken. Als je nieuwsgierig bent naar wat ze allemaal doen, kun je je abonneren op hun facebookpagina.

foodies_60 foodies_50

Door naar Barbara van de Goede Vissers die op een duurzame en ecologische manier vis vangt en samen met haar man eigenaar is van proeflokaal ’t Ailand in Lauwersoog. Naast een proeflokaal willen ze ook graag een fileerlokaal openen waar ze workshops en cursussen gaan geven. Alles om meer kennis over te brengen en mensen te leren wat de zee allemaal te bieden heeft.

Barbara had oesters voor ons meegenomen en ik moet toegeven dat ik best een beetje huiverig was voor het proberen van mijn eerste oester. Barbara had ze speciaal voor ons gevangen en opengemaakt. Dus dan zou ik het proberen ook, want zeggen dat je iets niet lekker vindt, voordat je het hebt geprobeerd, dat kan natuurlijk niet. En ik moet zeggen, het viel me ontzettend mee. Het staat niet bovenaan mijn favorietenlijstje (veel te glibberig) maar de smaak was prima. En er kan weer iets van mijn bucketlist worden afgestreept (alhoewel hij ook daar niet bovenaan stond, haha).

foodies_66 foodies_69 foodies_71 foodies_81 foodies_88

Ons rondje was compleet en het was tijd om te gaan lunchen (want we hadden natuurlijk heeeeeel veel honger na alle hapjes van die ochtend, hihi). Met een schoolbus (het schoolreisje-gevoel werd steeds sterker) werden we naar Sems gebracht voor een vijf-gangen lunch. We liepen een beetje achter omdat we bij alle presentaties iedereen het hemd van het lijf hadden gevraagd. En dus moesten we met een nood-tempo alle prachtige gerechtjes bij Sems naar binnen werken. Heerlijk, maar ook een beetje zonde. Want veel tijd om er van te genieten, was er niet. En trek daar ook nog de tijd af die iedereen nodig had om de gerechtjes op de foto te zetten (hallo foodbloggers met camera’s haha) en de tijdnood was compleet.

Wat wel heel leuk was om te zien, was dat er ontzettend veel aandacht was voor de presentatie, dat leverde ook hele mooie plaatjes op. Het restaurant zelf ziet er ook mooi uit en er zaten hele originele combinaties tussen die perfect klopten. Ben je dus een keer in Leeuwarden, trakteer jezelf dan vooral op een fancy pants lunch bij Sems.

foodies_97

Op een drafje terug naar de bus, waar boer Bart samen met kalfje Wiebe op ons stonden te wachten. Bart heeft een boerderij met melkkoeien en heeft een bijzondere manier gevonden om de stierenkalfjes die bij andere boerderijen direct worden ‘doodgeslagen’ (de woorden van boer Bart, hij zal het wel weten) een iets langer leven te geven. Zo kun je bij Bart een kalfje adopteren (de kosten zijn €2,- per dag) die zeven maanden blij in de wei staat en tegen kerst wordt geslacht zodat je hem met je hele familie op kunt eten. Zo hoeft het kalfje niet zinloos te sterven en weggegooid te worden en weet jij zeker dat je kerstmaal een fijn leven heeft gehad.

Ook heeft hij kippen die eieren leggen in (jawel) een Kip-caravan, midden in het weiland. Dat zijn hele blije eieren. En voor wie er in Friesland woont (ik heb mijn vader al overgehaald), je kunt de eieren (en melk) bestellen in de webshop of gewoon kopen in de boerderijkraam.

foodies_100 foodies_106 foodies_102 foodies_124

Boer Bart, kalf Wiebe en kip Antoinette stapten met ons mee de bus in en met zijn allen vertrokken we naar de volgende boer. Dit keer een schapenboer (boer Chris) met een bescheiden stal met vrolijke schapen. Er werden lammetjes geknuffeld (ach, we waren er toch) en boer Chris legde ons het proces van het maken van yoghurt uit. En uiteraard mochten we ook wat proeven en zelf een testbekertje maken om mee naar huis te nemen. Daar moesten we het verwarmen tot ongeveer 40 graden, totdat het dik werd en dan mocht het pas in de koelkast. Ik heb hem een nachtje op de kachel laten staan en de volgende dag was het dik! Dat was vast niet helemaal de methode die Chris in gedachten had, maar goed, het is gelukt.

Schapenyoghurt is een stuk minder zuur dan koeienyoghurt en de yoghurt van boer Chris was ook heel dik en fris. Heel lekker voor als je een keer wat anders wil proberen! En voor de Friezen onder ons: let in jullie supermarkt op de emmertjes met ‘Bongastate’ erop, die zijn van Chris!

foodies_141 foodies_149 foodies_176

Nadat we de schaapjes gedag hadden gewuifd, was het tijd voor de laatste stop van de dag: het Friesland college. Daar stonden vier topkoks (en leerlingen) op ons te wachten om met alle producten die we die dag hadden gezien en geproefd, iets lekkers te maken. En ze hadden zelf ook nog wat extraatjes meegebracht. Chefkok Willem Schaafsma van restaurant Eindeloos liet zien hoe hij stierenkloten (ja echt) en koeienhart klaarmaakte om mee te gaan koken. Wederom een vleesproduct wat je niet zo snel op een menukaart of in de schappen van de supermarkt ziet liggen, maar wat je prima kunt eten. Stierenkloten lijken qua smaak en structuur een beetje op een vegaburger en koeienhart op iets taaiere biefstuk (heerlijk).

foodies_148 foodies_143 sandra foodies_180

Ik stond ondertussen met een groepje chefkok Daan Nagelkerke van restaurant Van Buren te begluren want hij maakte soufflé van suikerbrood(!!!). Toen er op een gegeven moment bakjes beboterd en besuikerd moesten worden, boden Sandra en ik ons vrijwillig aan. Dat heeft toch wel wat, eventjes het hulpje van een hele goede kok zijn. En volgens mij hebben we dat taakje best goed uitgevoerd, want de soufflés zijn perfect recht gerezen. En oh my, wat waren ze lekker!

foodies_155 foodies_172 foodies_178

Ondertussen werden er nog veel meer lekkere dingen gemaakt, zoals dit gerechtje van Esther. Groenten met pindasaus en een Indonesisch aardappelkroketje. Er werden nog vele foto’s gemaakt (ik heb volgens mij nog nooit zo vaak ‘klik’ gehoord op één dag) en stierenkloten gegeten en daarna was het toch echt tijd om naar huis te gaan. Aangezien we de hele dag met elkaar hadden opgetrokken, was het een beetje raar om afscheid te nemen. Maar ach, gelukkig hebben we de foto’s nog:

DSC_0057

En weet je wat we nog meer hebben? De regionale kranten en tv-zenders, haha. Kijk eens wie er vooraan stond met d’r lammetje tegen zich aan geklemd:

foodies_192 foodies_195

***

Zoals je kunt zien, sta ik op alle foto’s heel hard te shinen (credits voor de foto’s waar ik op sta gaan naar Femke, Beatriz en de Leeuwarder Courant). Want ik had het enorm naar mijn zin. Ik ben ontzettend blij en vereerd dat ik mee mocht en ik hoop dat jullie het leuk vonden om over dit avontuurtje te lezen. Oant sjen!

REACTIES:

 1. ingrid

  Deze post komt op mij een beetje luguber over. Eerst lammetjes knuffelen en dan vlees snijden.. We eten nog niet genoeg vlees, laten we ook geitjes gaan eten, want dat is lekker.. Brr, ik word er niet blij van op de vroege ochtend. Maar goed, misschien hebben mensen die vlees eten hier helemaal geen moeite mee?

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Dit is inderdaad niet zo’n fijn artikel voor vegetariërs. Het hoofdonderwerp van die dag was het eten van vleesproducten (en andere dingen) die anders weggegooid zouden worden, zoals al het ‘mannenvlees’ (stiertjes, bokjes, haantjes) en orgaanvlees. Ik eet wél vlees en vind het daarom heel erg goed dat álles wordt opgegeten en niet alleen de aantrekkelijkste stukjes. En af en toe oog in staan met het nog levende bewijs van wat je zelf opeet, vind ik alleen maar goed voor het besef (dan denk je er niet te makkelijk over). Tom en ik eten bijna alleen nog maar biologisch vlees (en steeds minder vlees in het algemeen) omdat we het belangrijk vinden dat een dier dat we opeten een goed leven heeft gehad.
   Maar respect dat je vegetariër bent, dat vind ik heel knap en nobel van je. Alsnog een fijne dag gewenst!

   Reageren
 2. roze wolkje

  Persoonlijk vind ik het altijd goed wanneer mensen bewust met eten omgaan. De bewustwording van waar je voedsel vandaan komt, stil staan bij de productie hiervan.. Een goede inzet wat mij betreft.
  Het neemt voor mij echter niet weg dat ik, net als Ingrid in een vorige comment, een beetje moet slikken bij het contrast (eh of juist logische opeenvolging) van de foto’s van schattige jonge dieren en vlees.

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   O, dat vind ik juist zo goed eraan! De confrontatie maakte het besef juist wat groter. Dit is wat er op je bord ligt soms en als je vlees eet, vind ik het juist belangrijk om je dat te realiseren en het niet te ontkennen. Vlees komt niet zomaar uit de fabriek gerold maar daar is iemand voor doodgegaan. Ik vind het heel belangrijk om dat nóóit te vergeten. En dat is moeilijk te vergeten als zo’n lief kalfje als Wiebe aan je schoen heeft geknabbeld. ;)

   Reageren
    1. roze wolkje

     Nog even:
     Ik heb door dergelijke confrontatie met de vleesindustrie besloten dat ik liever vegetarisch eet (en veel veganistisch). Dat neemt niet weg dat ik goed snap dat je er juist wel voor kiest om vlees te blijven eten, het is immers iets wat van oorsprong in onze natuur ligt. Acceptatie, erkenning en waardering voor het dier als vleesproduct vind ik dan juist iets goeds.

     Reageren
 3. Marieke

  Wat een dag! Vooral het lammetjes-knuffelen lijkt me heel leuk :)
  En als reactie op Ingrid: Ik eet ook geen vlees, maar áls je dat dan doet, dan liever alles in plaats van dingen weg te gooien. Wat dat betreft was het vlees volgens mij behoorlijk ‘verantwoord’.

  Reageren
 4. Nicky

  Wow, wat ziet dat eruit een supertoffe dag! Ik vind het juist heel erg goed dat beide kanten worden belicht: lieve lammetjes knuffelen enerzijds, en vervolgens weten dat dat kalfje voor je neus over 7 maanden geslacht wordt.

  Anyways; prachtige foto’s en super leerzaam, niet alleen voor jou, maar ook voor je lezers! Voor mij althans. Ik ga al deze bedrijven zeker even googlen :-).

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Ah Nicky, ik ben zo blij dat je het snapt, ik was even bang dat ik het niet zo goed had beschreven. Zo denk ik er ook precies over. :)

   Reageren
   1. Nicky

    Ja ik vind het juist echt heel erg goed! Ik was vorig jaar op een lammetjesdag van een schapenboerderij, waar je lammetjes kon knuffelen en een paar meter verderop een lamsgehaktbal kon eten. Toen ik dat later tegen mensen vertelde, was het gros best geshockeerd. Ik vind het juist belangrijk dat je je bewust ben van wát je eet. Je kunt wel je ogen dichtdoen en denken dat je regenbogen eet als je kipfilet eet, maar dat is toch juist hypocriet? Ik vind het echt goed dat er zulke initiatieven bestaan: zo weet je wat je eet en heb je ook respect voor wat je eet.

    Reageren
 5. Kirsten

  Oohhhhh wat leuk! Had ik wel bij willen zijn, klinkt als een hele leuke dag. Ik kom zelf uit Drenthe, maar ik woon met heel veel plezier in het mooie Leeuwarden :) Leuk om voor de verandering eens een stad uit noorden voorbij te zien komen op een blog. Go Leeuwarden en Groningen! Minstens net zo leuk als de randstad.

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Precies waarom ik het zo leuk vond om mee te gaan. Het was ook een pluspuntje dat ik met een half uurtje weer thuis was, hihi. :)

   Reageren
 6. Peertje

  Goed stuk Olga. Hier ook een bewuste (vlees)eter. ik hoop altijd maar dat ze het hele beest gebruiken en niet de helft weggooien of bijvoorbeeld voor een koeien vel alleen een koe doodmaken. Als je begrijpt wat ik bedoel. Leuke dag lijkt me :)

  Reageren
 7. Hessel

  Mooi artikel geworden Olga! Ik moest wel even lachen toen ik las dat de krant ook jou als ‘bekende foodblogger’ bestempelde. Goed dat er aandacht is voor waar vlees vandaan komt.

  Reageren
 8. Vera

  Ooooh Olga, het ziet er echt uit als een fantastische dag! Ik ben zelf ook gek op lekker eten!!
  Ik begrijp de discussie over hypocrisie (ik eet zelf ook geen vlees) maar ik vind het in dit geval niet zo’n probleem omdat je uitlegt dat het meer over verspilling gaat dan over wel-of-geen-vlees-eten in het algemeen. Dus dat de mensen die toch al vlees eten daar beter en anders mee om kunnen gaan. Als je het dan toch doet, doe het dan goed. Al met al lijkt het me dat het een topdag was en dat je veel leuke mensen hebt ontmoet. Ik vond het in ieder geval leuk om te zien en lezen allemaal :)

  Reageren
 9. Paula

  Aah wat ontzettend leuk om te lezen. Ik kom zelf uit Leeuwarden dus ik herken bijna alles. Wat tof dat je zelf ook uit Friesland komt. Dat wist ik helemaal niet! :D

  Reageren
 10. Simone | Simone's Kitchen

  Jee wat ben je snel met je artikel.. ;) Ik denk dat je gewonnen hebt. Haha. Het was een hele fijne dag en leuk om je te ontmoeten (al hebben we volgens mij niet echt veel gepraat aangezien je in de andere groep zat!) Mooie foto’s ook!

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Haha, ja hoppakee, lekker snel! Het was inderdaad een leuke dag en een leuke groep. Wie weet tot de volgende keer! Kunnen we dan meer babbelen. ;)

   Reageren
 11. Willem Schaafsma

  uiteraard ook geitjes eten, het is immers een dier wat gemolken word voor geitenkaas, geitenyoghurt, melk etc. bij dit procede worden bokjes geboren die geen melk geven en omdat we ze niet eten geen waarde hebben, op dit moment worden ze vernietigd. om het goed te doen moet je evenveel geitenvlees eten als dat je geitenzuivel gebruikt.

  Reageren
 12. Pingback: Photo diary 2015 #13 + kattenbonus! | Team Confetti

 13. Maris Maria Renne

  Wat een leuke en leerzame dag! Goed verwoord ook in dit artikel en in de comments. Kan me wel voorstellen dat je na afloop bekaf was, lijkt me toch een intensief programma. En je staat inderdaad te shinen in de media :-)

  Reageren
 14. Pingback: Confetti soap #29 + kattenbonus! | Team Confetti

 15. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary….

  Reageren
 16. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary……….

  Reageren
 17. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards………

  Reageren
 18. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards……..

  Reageren
 19. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren
 20. weifangregal

  Weifang Regal Industrial Co.,Ltd is an China leading manufacturer of alll kinds of plastic products. All using material import from korea, Japan, etc. The main products are all kinds of HDPE/LDPE/LLDPE disposable plastic Products, such as flat bags, T-shirt bags,garbage bags, bags on roll, PE sheet, Aprons, Biodegradable Bags Supplier China,water soluble strip bags and etc.

  Reageren
 21. David Smith

  Thanks for such a pleasant post. This post is loaded with lots of useful information. Keep it up. If you are looking for the best information and suggestions related to tube ice machine manufacture then visit us.

  Reageren
 22. riya nehra

  SEMI AUTOMATIC TURNSTILE GATE
  A turnstile gate barrier is a type of gate with rotating horizontal arms or blades that allow one person to pass through at a time. Turnstile gate barriers are commonly used in various settings for crowd control, security, and access management. They can be found in places such as public transportation facilities, stadiums, office buildings, amusement parks, and other areas where controlled access is required. Here are some key features of turnstile gate barriers. https://www.novusapl.com/Flap-Barrier-Turnstile-NS-FS9-V210.php

  Reageren
 23. Ronnie Bryaan

  Unlock unparalleled success for your dental practice with the expertise of our Dental SEO Agency . Our specialized services ensure that your clinic stands out in search engine results, attracting more patients seeking top-notch dental care. Trust our Dental SEO Agency to optimize your online presence, boost visibility, and drive targeted traffic to your website. Stay ahead in the competitive dental landscape – choose the power of Dental SEO to elevate your practice to new heights.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *