Mijn haat/liefde verhouding met Marktplaats.

Ik ben marktplaats fan, laten we dat voorop stellen. Recyclen is geweldig en prachtige vondsten voor kleine prijsjes doen mijn budgethartje heel hard kloppen. Maar Marktplaats kan ook héél typisch zijn. Ik heb al heel wat Marktplaats avontuurtjes gehad (en dat is veel minder sexy dan het klinkt) en ik deel graag mijn zes grootste ergernissen met jullie. ;)

What is up met de mensen die omhoog bieden met 1ct per stapje?! Als je nou biedt op een haarelastiekje of een wattenschijfje, maar nee, ik heb mensen per 1ct zien bieden op monstergrote kasten en tweepersoons bedden…

Ik heb van die momenten dat ik vooral snel van iets afwil (en er ook nog iets van geld voor terug wil). Bij het eerste bod wat redelijk is, email ik meteen dat ik akkoord ga en graag wil weten wanneer ze het op willen komen halen. En dat is nooit meer dan een paar úúr nadat ze geboden hebben. Geen reactie. Niks. Nada. Nooit niet. Ook niet na twee weken nog eens, nee, gewoon helemaal niet. Soms zou ik het een goed idee vinden dat als je biedt, je eraan vastzit. Ik heb ook weleens te enthousiast geboden op iets en de volgende dag had ik reactie dat ik het desbetreffende archiefkastje op kon komen halen. Ik was er inmiddels achter dat ik het niet echt nodig had, maar dat vond ik zó sneu. En dus heb ik het kastje opgehaald, die €12,50 betaald en hem een week later zelf weer voor €12,50 verkocht. En sindsdien denk ik iets beter na voordat ik bied…

Waarom is spelling/aanhef/grammatica/common decency verboden als het op communicatie via Marktplaats gaat? Zelden kan er een ‘hallo’ of een ’tot ziens’ vanaf. En niemand die zijn eigen voornaam onderaan een Marktplaatsbericht durft te zetten. Ik denk altijd dat ik te maken heb met idioten die de basisschool niet af hebben gemaakt en ben altijd verbaasd als ik een stoel op komen halen bij keurige mensen met drie kinderen en een station wagon. He?!

En dan nog iets over emailen via Marktplaats: waarom klinkt een bod/reactie vaak als een dreigement? Hoe vaak ik niet deze tekst in mijn emailbox vond: ‘Ik kom hem voor 50 ophalen.’ Eh, no you’re not! Dat bepaal ik mooi zelf wel. Mooi niet dat ik jou ga vertellen waar ik woon. Wat is er mis met de tekst: ‘ik heb er €50,00 voor over, kun je daarmee akkoord gaan? Ik heb vandaag tijd om hem op te komen halen.’

En als je dan eindelijk iemand hebt gevonden die een redelijke prijs wil betalen, reageert en zonder dreigementen biedt, dan komen ze niet opdagen. Het is mij al meerdere keren overkomen. En ik hoor mensen er vaker over. Vaak hoor je er dan ook echt nooit meer iets van. Een vriendin van me vertelde dat het haar laatst weer eens was gebeurd. Toen ze diegene er via een email op aanspraak, was de respons: ‘oja, dat had ik misschien iets eerder moeten laten weten.’ Eerder dan wat? Nooit?

En ten slotte kan ik er zo pissig van worden als je iets op Marktplaats koopt, wat verstuurd moet worden omdat het veel te ver weg is om op te komen halen en dat de verkoper ‘zo goed als nieuw’ bij de advertentie zet. En dat het dan a) kapot is of b) ontzettend smerig of c) all of the above. Ik heb een keer een theepot gekocht + theemuts met de eigenschap ‘zo goed als nieuw’ en ik heb nog nooit in mijn leven zo’n ranzige theepot gezien. Aangekoekt van binnen en de muts (excuse my French) zat vol met vieze, oranje theevlekken. De muts was niet meer te redden, maar de theepot was gelukkig na een flinke beurt in de afwasmachine weer om aan te zien. Gelukkig maar, want het was een cadeautje… Toen ik de verkoper erop aansprak, heb ik er uiteraard nooit meer iets van gehoord.

Nog meer fantastische Marktplaats ergernissen in de zaal?
Of juist hele leuke verhalen, dat mag natuurlijk ook. ;)

REACTIES:

 1. José

  O, bovengenoemde dingen zijn zeer herkenbaar !
  Soms krijg je ook echt hele rare reacties, zoals mijn ouders onlangs. Die hadden hun eettafel op marktplaats gezet en toen kregen ze een mailtje van iemand die aangaf ver weg te wonen en zich afvroeg of ze hem ook op konden sturen, mits de verzendkosten niet te hoog waren…

  Reageren
 2. Frauke

  Oooh hahaha super herkenbaar! Op verkoopsites kom je écht zoveel ongemanierde mensen tegen haha. Een punt, een komma, een vraagteken of uitroepteken heb ik er nog amper gezien in een berichtje, laat staan een hoofdletter. En inderdaad ‘ik kom erom voor blabla’. Ehhh, nope. Nu zeker niet meer :’). Het is wat! Gelukkig hou je er een centje aan over :D! X

  Reageren
 3. Ingrid

  Ja, jaaaa! Markplaats kun je vergelijken met een soort voetbalwedstrijd waarbij het opeens geoorloofd schijnt te zijn om alle vormen van sociaal wenselijk gedrag en vormen van respect achter te laten in de kleedkamer. En dan heb je nu die verkooppagina’s op facebook, dat is nog eens de overtreffende trap, want dan kan je ook op elkaar reageren, ohmy. Of op andere mensen reageren terwijl je zelf het product niet eens wilt hebben… Tip: facebookpagina ‘ik bied de helft’, waar mooie voorbeelden worden verzameld van de hilarische Marktplaats en facebook advertenties :)

  Reageren
 4. Sanne

  Ik herken alles wat je schrijft! Ik vind marktplaats ook niet zo fijn meer. Ik volg nu een groep op Facebook waarin spullen te koop worden aangeboden in mijn woonplaats. Ik vind dit fijner omdat het een stuk minder anoniem is. Al krijg je hierbij ook weer gezanik ?.

  Reageren
 5. Charlotte

  Zo herkenbaar allemaal! Het zou echt fijn zijn als je op marktplaats (net als Ebay, Amazon, e.a.) een review kan achterlaten over een verkoper of koper..

  Reageren
 6. Saskia

  hahahaha ik heb ook ooi een mail ontvangen die begon zo:
  hallo, met Jan.
  Dat was dan weer erg grappig. Verder herken ik alles. Ook vind ik vreemde mensen in huis toch stiekem altijd een minpuntje.

  Reageren
 7. Saskia

  Of dat je bij de advertentie zet: alleen ophalen. En mensen dan willen dat je het opstuurt via een postbedrijf van hun keuze. En als je dat weigert zielig gaan lopen doen over weinig geld hebben etc. Klinkt heel hard: maar reageer dan niet op mijn advertentie!

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Ik doe ook niet aan opsturen, want dan heb je het helemaal ingepakt klaarliggen, hoor je nooit meer iets van de koper, grrr.

   Reageren
 8. Stella

  Haha geweldig dit, mij is dit allemaal ook al eens overkomen en dan vooral de ongemanierde mailtjes op nummer 1. Mijn moeder had er laatst een soort stalker aan over gehouden die pas is opgehouden met bellen en mailen toen mijn moeder zei dat haar stoelen al waren verkocht (wat niet zo was, maar ja). Gewoon een “nee” accepteerde de vrouw namelijk niet.
  Ik lach er wel om, maar ik merk dat het steeds vaker gedoe is om iets te verkopen..

  Reageren
 9. Femke

  Totaal herkenbaar dit. Vooral die ongemanierde mailtjes en het niet-reageren. Toppunt vind ik wel dat mensen echt van die achterlijk lage bedragen bieden. Voor iets wat in de winkel €100 kost, ik er ongebruikt opzet voor €50 ofzo en dan nog €5 durven bieden? WAT?

  Reageren
 10. Shaz

  Echt herkenbaar! Tegenwoordig zet ik niets meer op Marktplaats: Ik hou er niet van om wildvreemden in mijn huis toe te laten en door de hoge verzendkosten proberen mensen zo erg af te dingen dat ik het dan liever gratis weggeef aan zo’n weeggeefwinkel.

  Reageren
 11. Stephanie

  Het is mij 1 keer overkomen dat alles in feite geregeld was, maar voordat ik de tafel op kwam halen, kreeg ik nog een mailtje dat ze er toch een hoger bedrag voor wilde hebben.
  Ben ik uiteindelijk mee akkoord gegaan omdat ik hem heel graag wilde hebben en de tafel was het waard, maar grrrrrr wat irritant.

  Wat ook frustrerend is als je zelf iets verkoopt: een vaste bodem vraagprijs erbij zetten met bieden vanaf die prijs. En dan zijn er nog mensen die onder die vraagprijs bieden of mailen dat ze hem voor minder komen halen.

  Reageren
 12. Fatima

  Koop:
  * Mensen die verwachten dat je 24/7 je mailtjes bekijkt. Je bied ergens op en 3 uur later heb je t mails dat je hem mag hebben, je snel moet zijn, of je nog interesse hebt en ze het anders aan iemand anders verkopen. I’m working, gimme some time.
  * Mensen die je hun rekeningnummer en al geven en niet veel later aangeven dat ze het aan iemand anders hebben verkocht?
  * mensen die (marokkaanse) feestjurken verkopen en er dan als maat bij zetten van 38 tot 48. I mean like for sure hahaha

  Verkoop:
  – Je geeft aan dat je er toch meer voor wilt hebben en ontvang een bericht dat niemand anders toch meer gaat betalen en je het daarom gewoon aan diegene moet verkopen. Like please mag ik dat even zelf weten.
  – Een viezerik die vraagt of je schoenen lekker ruiken naar zweet want dan wil die ze wel kopen!!
  – Mensen met wie je afspreekt op een station (want ach ik kom er toch langs) en die dan vragen of je naar een andere station die dichterbij is voor hen. Eehm nee ik kom het gewoon thuis bezorgen joh!
  – Mensen die appen ( ik zet er zelf nooit een nummer bij maar een vriend was eens geschokt dat mensen je opeens appen met ‘ik bied zus of zo’.) Like we zijn nu opeens familie?

  Ja ik ken wel wat irritaties.

  Reageren
 13. Carin

  Zooooo herkenbaar! Alles!
  Ik zit midden in grote opruiming via MP voorafgaand aan een verbouwing en people are just plain rude!!
  Gelukkig inderdaad ook nog genoeg positieve ervaringen.

  Reageren
 14. Linda

  Ik koop dus echt nooit iets op Markplaats, maar mijn fiets is gestolen en ik hoop via Marktplaats ergens een goedkoop fietsje vandaan te toveren. Ik ben erg benieuwd hoe dat gaat. Hopelijk beter dan jouw voorbeelden ;)

  Reageren
 15. Debby

  Lol zoo herkenbaar!!

  Hier ook nog een paar leuke;
  – een Ikea kast komen halen en met je rugzakje bij de voordeur vragen “past het hierin?” Eh joh wat denk je zelf, een kast!
  – een lampje komen ophalen voor €1,- en dan nog vragen “Owh wel raar dat u er geen peertje bij doet”
  – toen ik een paar schoenen verkocht is een man die komen halen en een week erna krijg ik een mail “als ik gebruikte sokken wilde verkopen of ik hem dan wilde mailen want hij ja interesse” omg
  – iemand die mij mailt “bedankt voor de goede verzending, ik ben ontzettend blij met je tas!” Terwijl ik niets had gestuurd hahaha

  :D

  Reageren
 16. Amarins

  O wat klinkt dit toch ontzettend herkenbaar. Ook zo vaak meegemaakt. Ik kies er toch iedere keer weer voor om maar beleefd te blijven, hopelijk blijft het bij hen ooit eens hangen hihi

  Reageren
 17. Maris Maria Renne

  whaha, feest van herkenning! Ik ging nota bene in mijn kraamweek akkoord met een koper voor een oude vergeten advertentie en hij kwam bloody hell niet opdagen. Had ik mooi kunnen slapen… Geen reactie op mijn mail, met vraag waarom hij niet is langsgekomen.
  Ook onze oude bank verkocht via MP. Duidelijk de afmetingen vermeld in de omschrijving en erbij gezet dat de bank op zondag opgehaald moest worden, i.v.m. levering van nieuwe bank op maandag. Genoeg gegadigden, maar voor de eerste gegaan die akkoord ging met vraagprijs. Man kwam binnen en zei: “ohnee, deze bank is te klein, sorry” en liep meteen de deur uit. Ik heb hem half foeterend achterna gelopen (zwanger…) want ik zat nog dagen met 2 banken in onze kleine woonkamer, voordat er een nieuwe koper langs kon komen. Kortom: ik breng nu al onze spullen naar de Kringloop.

  Reageren
 18. Rosanne

  Oh dit is zo herkenbaar! Ik heb inmiddels alweer 6 jaar een account op MP en inmiddels al de nodige irritaties meegemaakt… Vooral het e-mail verkeer en het véél te laag bieden vind ik een grote bron van irritatie..
  Ooit heb ik een paar laarsjes verkocht aan een vrouw.. Zagen er keurig uit, waren ook maar 5 keer gedragen ofzo.
  Kreeg ik na 3 dagen een mail.. Ze zagen er in het echt zo vreselijk uit, ze kon ze zelf niet aan en ook niet doorverkopen want zoiets lelijks verkocht ze niet :|… Of ze haar geld wel terug mocht? Ik ben niet heel erg trots op de mails die ik terug heb gestuurd destijds haha…Vreselijk! Gelukkig heb ik ook een paar hele goede ervaringen met de site!

  Reageren
 19. Tamara

  Herkenbaar! Het meest bizarre dat ik ooit heb meegemaakt met Marktplaats is iemand die een boxspring gratis kwam afhalen. Allemaal goed geregeld, maar toen kwamen ze met een mega kleine Suzuki die half uit elkaar viel aanrijden waar het bed in moest. :’) En ze waren dus met twee personen. En op de vraag hoe ze het bed mee gingen krijgen: ooh dat is geen probleem, hadden ze vaker gedaan. Dus ja, toen begon het inladen van het bed. Matras werd opgerold, bedbodem werd er precies schuin ingelegd door de bijrijdersstoel naar voren te schuiven en er gingen touwen door gaten (die op kogelgaten leken) om de klep van de kofferbak wat strakker te doen zodat het allemaal zou blijven zitten. Maar toen kwam de grap: de bijrijder, een vrouw, kon amper meer in de auto zitten. Ze zat uiteindelijk platgedrukt tegen het dashboard aan met haar hoofd gebogen zodat ze niet tegen het raam aan kwam. En ze kwamen niet bepaald uit de buurt, dus ze zullen zo een heel poosje hebben moeten rijden. Hoeveel mensen wel niet over hebben voor een gratis bed…

  Reageren
 20. Irene

  Ik vind het vooral irritant als je zelf ergens interesse in hebt en een mailtje stuurt maar dan geen reactie krijgt. Dat vind ik zooo frustrerend. Zit ik al dagen te kwijlen op een mooi paar vintage laarzen dat ook best wel prijzig is, dan besluit ik uiteindelijk dat ik ze wil kopen en krijg ik geen mailtje terug. Ik snap heel goed dat je niet elke dag of misschien maar 1x per week je mails bekijkt maar dat ik maanden moet wachten… Sorry, dan begrijp ik niet waarom je je spullen op 2dehand (of Marktplaats) te koop aanbiedt.
  Oh en laatst kreeg ik ook dit ‘mailtje’ van een koper: ‘3’ Euhm ok dan… Of van die mensen die heel laag bieden. Dan vraag ik al maar €10 voor een paar schoenen in perfecte staat, krijg je biedingen van €1. Ja dag!

  Maar ondanks al deze ergernissen ben ik wel dol op 2dehands en struin ik graag de site af op zoek naar mooie spulletjes :)

  Reageren
 21. Pingback: 3 Artikelen die ik zelf geschreven zou willen hebben….'Hare Maristeit'

 22. Armande

  Oh alles ontzettend herkenbaar! Ik heb er eigenlijk een hekel aan gekregen om zelf wat verkopen op Marktplaats, om bovengenoemde redenen. Ik koop er wel af en toe en dan zijn mensen inderdaad aangenaam verrast en/of tot tranen geroerd dat je er inderdaad bent om het afgesproken tijdstip, met het correcte bedrag dat je had afgesproken.

  Reageren
 23. Ingrid Speijer

  Herkenbaar hoor!
  Ik heb van iddag weer een uur gewacht op een koper die niet op kwam dagen, hoorde uren later dat ze buikgriep had en wist nu al dat het morgenochten wel over zou zijn, vind ik zo knap!
  Dus fingers crossed voor morgen… ;)

  Reageren
 24. Engelien

  Heeeeeelll herkenbaar! Waarop ik ben gestuit bij het zoeken van een VIERKANT boxkleed, is dat mensen niet weten wat vierkant is… Ik kwam alleeeeeeen maar rechthoekige boxkleden tegen als ik zocht op de term vierkant boxkleed. VIERKANT IS NIET RECHTHOEKIG (grrrrrr) Mensen hebben blijkbaar niet opgelet op de kleuterschool ;)

  Vorige week wel 20,01 geboden op een item. Er mocht geboden vanaf 20 euro dus dat wilde ik bieden maar dat kan dan dus niet, dan kan je het bod niet plaatsen. Vanavond bij het ophalen maar afwachten op de verkoper ook echt op die ene cent zit te wachten haha.

  Reageren
 25. Fred Tr

  Nog beter zou zijn als Marktplaats een veiling (Auction) wordt zoals Ebay, dan is men van veel frustraties verlost.
  Marktplaats is nu een en al ergernis met onnodige vragen – het niet geven van antwoord op vragen en/of helemaal niet reageren.

  Reageren
 26. Pingback: De #girlboss en haar wanbetalers. | Team Confetti

 27. Jan

  Zeker, er zijn hele rare mensen?, of is het misschien personeel van marktplaats zelf die activiteiten wil hoog houden..als je nooit reacties krijgt stop je met adverteren..

  vaak ook wat zijn de afmetingen? terwijl het duidelijk in de tekst staat vermeld!..

  Kijken mensen dan echt alleen maar plaatjes..??

  Reageren
 28. H*

  Zelf verkoop ik zelden iets en koop ik vooral boeken, dat gaat meestal wel goed. Toen ik nog op de middelbare school zat zocht ik wel eens oppasadresjes va Marktplaats, dat werkte altijd goed, al zaten er altjd wel één of twee creeps tussen. Normaal waren het altijd vrouwen die reageerden, dan was het opeens een man ‘Kun je morgen komen? Ik woon daar en daar’. Geen woord over kinderen. Een vriendin maakte ooit de fout om haar telefoonnummer erbij te zetten, die had een vent aan de lijn die vroeg of ze ook borstvoeding gaf. Iehlll.

  Reageren
 29. Geld Vertrouwen

  haha vooral de “ik kom hem ophalen voor x euro, wat is je adres” is een mooie…. basis omgangsvormen ontbreken dan echt helemaal.

  ik heb zelf een paar keer meegemaakt dat ik elektronica op marktplaats zetten, een tv bijvoorbeeld. daar dan een goed bedrag voor kon krijgen en vervolgens een afspraak maakte met de koper om hem op te halen. vaak genoeg wilde die koper dan gewoon nog afdingen of de afspraak verzetten na 2 weken later. uh nee. en als ik dan gereserveerd bij de advertentie zetten bleven de minder taalvaardige personen gewoon nog reageren met lagere biedingen!!

  in het volgende artikel heb ik een berg tips verzameld hoe je het beste zaken op marktplaats kunt verkopen: https://www.karelgeenen.nl/08/adverteren-op-marktplaats-nog-even-profiteren/

  Reageren
 30. Pingback: De 10 leukste Verkopen op Marktplaats blogposts van Nederland - Geld Vertrouwen

 31. Pingback: Marktplaats is óf hebbes óf dikke pech. - Mam is de hort op

 32. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions…….

  Reageren
 33. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet….

  Reageren
 34. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet….

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *