Happiness Project: slaap week.

Aangezien slapen zó ontzettend veel invloed op je gezondheid en je stress levels heeft, was het niet meer dan logisch dat we dat ook een weekje aan zouden pakken. We wilden beiden vooral een beetje lánger slapen. Tom staat elke ochtend op om 6.00, om lekker vroeg te gaan werken en kreeg daardoor wat slaap te kort. Ik wilde erachter komen hoeveel slaap ik nou écht nodig had (misschien wel negen uur?), maar ik wilde ook wel graag iets eerder opstaan. Het enige wat we daarom afspraken was dat we  elke avond om 22.15 naar bed zouden gaan in plaats van de gebruikelijke 23.30…

zondagolga-bed

Op zondagavond doen we keurig om kwart over tien het licht uit. Tom slaapt binnen ongeveer een minuut (hij hoeft alleen een deken over zich heen te trekken en hij slaapt) en ik lig nog zo’n anderhalf uur te woelen. Uiteindelijk probeer ik het ritueeltje wat mijn yoga-juf altijd bij ons doet: span je voeten in, ontspan je voeten, span je kuiten in, ontspan je kuiten (en ga zo door totdat je al je lichaamsdelen gehad hebt, tot en met je wenkbrauwen). Misschien kwam het ook omdat het inmiddels kwart voor twaalf was, maar ik viel ervan in slaap. Op maandagochtend werd ik wakker van de wekker en sleepte me een uur eerder dan normaal (half acht) uit bed. Slaapdronken waggelde ik naar beneden, dronk een groot glas water, at mijn ontbijt en na een half uurtje was ik ‘onder de levenden’.

maandagyoga outfit

Maandag zou altijd de allerzwaarste opgave zijn van deze week wist ik van tevoren, want op maandag slaapt Tom in Utrecht voor zijn werk (elke week). En als de kat van huis is, gaat dit muisje meestal pas om half twee slapen… En de kat in Utrecht trouwens ook. Er is niemand die tegen ons zegt dat we naar bed moeten en dus gaan we pas slapen als we écht omvallen van vermoeidheid. Maar deze week mocht dat natuurlijk niet. Het koste me álle zelfdiscipline die ik in me had om om twintig over tien het licht uit te doen. Jammer dat het licht buiten nog aan stond en dat de buren een late night wasje aan het draaien waren. Ik draaide gezellig nog uurtje mee terwijl ik naar een voorleesverhaaltje luisterde wat bij kinderen schijnbaar wonderen verricht. Maar bij mij werkte het bijna averechts. Ik zette na het verhaaltje nog een half uur mediterende zeegeluiden op en viel uiteindelijk in slaap…

dinsdagnachtkastje_snor

Mijn yogales van dinsdagavond viert vakantie en dus besluit ik in plaats daarvan naar een feelgood film te gaan in het filmhuis om ‘zen’ te worden. En omdat ik om kwart over tien al in bed moet liggen, stap ik om 18.35 het filmhuis al binnen. Ja, wie vroeg naar bed wil, moet vroeg met zijn avondactiviteiten beginnen. De film (retour en bourgogne) is luchtig en gaat over familie liefde en mooie dingen maken (wijn) en ik kom vol positieve gevoelens en een helder hoofd de bioscoop uitgelopen. Thuis laten we onze telefoontjes úít de slaapkamer, drinken we nog een kopje night time thee en kan het Grote Woelen weer beginnen. Zelfs Tom duurt het een tijdje om in slaap te vallen. Blijkbaar is het nog verdomde lastig om je bedtijd van half twaalf naar kwart over tien te verplaatsen. Ik begin te twijfelen of het wel realistisch was om dat binnen een week voor elkaar te krijgen…

woensdagtetkees slaap

Woensdagavond was een héle rare avond en deze keer verbaasde het me niet dat ik slecht in slaap kon komen. Er is namelijk die avond bij ons in de buurt iemand aangevallen met een bijl. EEN BIJL! Politiewagens en ambulances kwamen en gingen, er liepen overal fotografen, rood/wit gestreepte afzetlinten blokkeerden de weg en Tom, Tetkees en ik hingen de hele avond uit het raam om erachter te komen wat er aan de hand was. Toen het nieuws binnendruppelde dat er iemand aangevallen was met een bijl en de dader nog op vrije voeten was, sloten we alle deuren en ramen en gingen daarna vroeg naar bed. De telefoontjes bleven weer beneden en we lazen nog een boekje en deden iets te laat het licht uit (oeps). Toen ik na een uur nog steeds niet sliep, besloot ik mijn wekker voor de volgende dag een uur eerder te zetten, om half zeven. Ik was het woelen meer dan zat en had het idee dat die negen uur slapen niet voor mij was. Ik was er gewoon niet moe genoeg voor!

donderdagkussen-cewe-4

Met oogjes zo klein dat ik bijna niks kon zien, kwam ik op donderdagochtend naar beneden om half zeven (tot grote verbazing van Tom). Maar na een half uurtje acclimatiseren en een kopje thee, was ik klaarwakker. Om écht wat aan mijn vroege opstaan te hebben, ging ik om kwart over zeven al aan de slag voor mijn werk en had ik om 09.00 de helft van mijn to do lijst al afgevinkt. Normaal begin ik dan pas met werken! Het vroege opstaan hielp ’s avonds ook heel goed. Ik was bekaf en had helemaal niet het gevoel dat ik een korte avond had, omdat de dag zoveel langer had geleken. Nee, ik viel niet meteen als een blok in slaap, maar ik lag absoluut niet met mijn ogen wijd open het donker in te staren…

vrijdagklein bed

Op vrijdag sprong ik weer om half zeven uit bed maar had geen idee wat ik moest doen. Ik had namelijk al mijn werkzaamheden voor donderdag én vrijdag al af door het vroege opstaan op donderdagochtend. Ik besloot wat recepten te fotograferen voor de blog en ’s middags naar Anne te gaan om thee te drinken en koekjes te eten. ’s Avonds aten we gezellig bij Tom’s ouders, maar waarschuwden we dat we om 21.00 alweer het pand moesten verlaten vanwege ons nieuwe slaapschema. Het voelde wat party-party-pooperig aan om dat te moeten doen, maar omdat we het al vroeg hadden gemeld, hield iedereen onbewust de klok in de gaten en reden we ruim op tijd naar huis zonder dat de avond abrupt tot een einde was gebracht.

zaterdagknuffels

Jahaaaaa, op zaterdag stond ik óók om half zeven op. Het concept uitslapen heb ik al meer dan een jaar achter me gelaten sinds ik heb geleerd dat dat funest is voor je slaapritme. Van maandag tot en met vrijdag bouw je die namelijk met zorg op en in het weekend haal die die weer finaal onderuit door uit te slapen. Dus ik vond het niet zo’n punt om het slaapritme door te zetten in het weekend. MAAR op zaterdagavond weken we wel héél ernstig van ons slaapschema af en met een goede reden: voor de beste zaterdagavond dit jaar (tot nu toe). Tom, Meike en ik zijn namelijk naar de geheime bioscoopvoorstelling van KinoKlandestino geweest. Om half vijf ’s middags werd de locatie bekendgemaakt (het stadion van lokale voetbalvereniging Be Quick) en om kwart over tien (toen was het donker genoeg om te projecteren) ging de film draaien: Next Goal Wins. Ik heb in dit artikel niet echt de ruimte om er heel veel over te vertellen, maar ik kan je zeggen dat de hele avond waanzinnig was georganiseerd, de filmkeuze fantastisch was en de sfeer amazing. We hebben elkaar plechtig beloofd dat we nooit meer een editie zullen missen. Het was het helemaal waard om later naar bed te gaan!

resultaat

Behalve ‘meer slaap’ hadden we niet echt duidelijke regels of doelen gesteld voor deze week. Aan de ene kant hadden we dat wel wat beter kunnen plannen. Maar aan de andere kant zijn we door maar wat random dingen uit te proberen, achter een paar hele waardevolle dingen gekomen: Tom voelt zich veel beter door de volle acht uur slaap die hij nu krijgt en ik heb meer uren in een dag dan dat ik ik vol kan maken. Ik voelde de druk van werk meteen verminderen omdat ik veel meer tijd had om het te doen en daar werd ik gemotiveerder en relaxter van. Ik had tijd om een hele middag te theeleuten én ik kreeg met gemak een hele pittige deadline af waar ik deze week erg tegen op zag.

Slaap week was dus een groot succes! Ik hoop heel erg dat we dit goed vol kunnen houden. Maar het is inmiddels een heel geruststellende gedachte dat een week genoeg is om een goede gewoonte weer in ere te herstellen. Mochten we dus na een tijdje onze goede gewoontes kwijtraken, dan gooien we er gewoon een Happiness Week tegenaan en binnen zeven dagen zijn we weer op het rechte pad.

♥♥♥

In de Happiness Week van komende week heb ik héél veel zin. We gaan namelijk ons huis weer eens grondig declutteren! Aan het einde van deze week hopen we 100 dingen uit ons huisje te hebben verdreven die vooral ruimte innemen maar niet echt iets toevoegen. We hebben al meerdere keren grondig ons huis ontspult, maar ik weet zeker dat er nog genoeg dingen verstopt zitten waar we beter een ander baasje voor kunnen gaan zoeken…

Wil je mee doen? Dit zijn onze spelregels: op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag kiest elke persoon in ons huishouden (twee dus, Tetkees doet niet mee) tien dingen uit die hij/zij niet meer nodig heeft. In ons geval zijn dat dus aan het einde van de week 100 dingen. Op zaterdag brengen we al die dingen naar het vuilnis, de kringloop of naar vrienden/familie (als zij er nog iets aan hebben). En op zondag zetten we alles waar we nog denken een zakcentje aan te kunnen verdienen, op Marktplaats. 

100 lijkt best veel, maar pak dat bakje met pennen of sleutels eens aan en het telt snel bij elkaar op. Hoe streng je bent, mag je zelf bepalen, als je maar tien (voor jou nutteloze) dingen per doordeweekse dag verzamelt en ze je huis uitwerkt in het weekend!

REACTIES:

 1. Eline

  Leuk dat je ons de “spelregels” geeft van je komende hapinessweek. Ik ben net verhuisd dus heb al flink gedeclutterd, maar ben wel toe aan wat meer slaap. Dus ik denk dat ik deze week ga proberen een “slaapweek” te houden ! Ik ga nu vaak pas om middernacht naar bed, terwijl ik er om 7 uur uit moet, en voel me overdag best wel moe. Alle tips zijn welkom :)

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Ha Eline, I hear you! Jezelf vertellen dat je het maar één week hoeft te doen, gewoon om te proberen maakt het al zoveel makkelijker. Daarna mag je weer doen wat je deed (maar dat doe je niet, want van veel slapen voel je je goed). Andere dikke tip is het om het samen met iemand anders te doen (ook als diegene niet in jouw huis woont). Dat zorgt voor teamspirit en een stok achter de deur. En je telefoon in een andere kamer dan je slaapkamer opladen werkt ook wel goed. Vanwege het licht wat eraf straalt, blablabla maar vooral omdat hij niet ’s ochtends of ’s avonds naar je ligt te lonken. Als je net zo’n informatie junkie bent als ik dan is het boek Sleep Revolution van Ariana Huffington ook een aanrader. Dikke pil, maar werkelijk álle info over waarom slaap zo belangrijk is, staat erin. Ik ben heel benieuwd hoe het je vergaat!

   Reageren
 2. Ayla

  Wat heerlijk om zo’n slaapweek te houden! Wij hebben laatst (onbewust dan wel) ook zoiets gedaan. Mijn vriend heeft minder slaap nodig dan ik, dus we gaan om half 12 slapen. Maar ik sta wel tegelijk met hem op, terwijl ik veel later pas ga werken. Gelukkig gaan we steeds vaker samen vroeg naar bed, of ga ik vast naar boven en blijft mijn vriend nog even bankhangen. En het resultaat is heerlijk: voldoende slaap maakt zo’n enorm verschil!!

  Reageren
 3. Liselore

  Al jaaaaren probeer ik vroeg op te staan en een tijdje lukte dat, maar meer tijdjes niet…. Wat betreft het weekend heb je wel een heel goed punt, dan help je alles meteen weer mee om zeep. Misschien toch maar weer eens een poging wagen. En dan niet zozeer een vast tijdstipt om naar bed te gaan (ik kan echt uuuuuuuuuren wakker liggen) maar vooral de wekker standaard om half 7 zetten ofzo. Dan moet ik uiteindelijk moe genoeg zijn om ’s avonds om 22.00 naar bed te gaan :)

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Ik zeg: probeer het een weekje, óók in het weekend. Je krijgt er voor je gevoel twee keer zoveel weekend door én maandagochtend is niet zo intens meer. ;) Win! Win! Win!

   Reageren
 4. Esmee

  Heel veel mensen hebben nog niet helemaal door hoe belangrijk je slaap(ritme) is. Ik probeer ook in het weekend de wekker te zetten, zodat ik niet te lang blijf slapen en mijn ritme omgegooid is. Je lichaam weet natuurlijk niet dat het weekend is! Leuk artikel. De foto’s zijn trouwens ook echt heel erg leuk!

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Ja, toen ik het las in een boek een tijd geleden, was ik ook meteen om. Het is zo logisch dat ik niet snap dat zoveel mensen nog uitslapen in het weekend. ^_^

   Reageren
 5. Mona

  Wat fijn dat de slaapweek zo’n succes was. Maar men… een bijl?! Rare mensen…
  Wel een goed idee ook, doet me denken dat ik mijn slaapritme ook wel even onder de loep mag leggen en de wekker mag ook wel wat vroeger. :) Goede inspiratie zo!

  Reageren
 6. Emily

  Wat lijkt het me heerlijk om een fatsoenlijk slaapritme te hebben! ‘Helaas’ (tussen aanhalingstekens, want ik vind me werk heerlijk) heb ik wisseldiensten die varieren tussen beginnen om 7 uur en klaar zijn om 23 uur. En dan heb ik het nog niet eens over die nachtdiensten. Heb je tips over hoe je dan toch een soort van gezond ritme kan inbouwen?

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Oei, dat lijkt me heel lastig Emily. Als het van dag van dag verandert dan lijkt me dat wel pittig, maar als je weet dat er een verandering aankomt, kun je langzaam je slaapritme veranderen (steeds een kwartiertje of een half uurtje eerder of vroeger naar bed). Dat adviseren slaapkenners in ieder geval aan mensen die op reis gaan om een jetlag te voorkomen. Geen suiker, of caffeine een paar uur voordat je naar bed gaat, genoeg beweging zodat je lichaam moe is en een boek lezen in plaats van tv kijken minstens een half uur voor je bedtijd. O en een middagdutje van max 20 minutenlang ook nog helpen. Heel veel succes!

   Reageren
 7. Linda

  Een goed slaapritme vind ik ook zo moeilijk. Petje af dat jullie het zo strak hebben volgehouden. Ik ben inmiddels begonnen om iedere dag een half uur eerder te gaan slapen en dat lukt niet altijd, maar oh wat voelt het heerlijk als het wel lukt. Vanwege mijn gezondheid en altijd pijn hebben is slapen zo wie zo niet gemakkelijk en al snel word je dan een nachtbraker en dat wil ik niet meer, dus vandaar dat ik het stapje voor stapje invoer, maar met al je tips in mijn achterhoofd, hoop ik dat het mij ook gaat lukken.

  Reageren
 8. Pingback: Happiness Project Week: screen free van zes tot zes! | Team Confetti

 9. baccaratsite

  Looking at this article, I miss the time when I didn’t wear a mask. baccaratsite Hopefully this corona will end soon. My blog is a blog that mainly posts pictures of daily life before Corona and landscapes at that time. If you want to remember that time again, please visit us.

  Reageren
 10. lev

  The number of cigarettes in a pack has to be one of the most commonly asked questions about cigarettes. You can find out how many cigarettes are in a pack by simply inspecting the packaging or asking your friendly tobacconist. Each cigarette comes with a filter, which is usually located at the tip portion of the cigarette.

  Reageren
 11. Audrey

  If you’re new to the world of cannabis, navigating where to buy weed in Montreal can be a little overwhelming where to buy weed in montreal. What if you don’t know anyone who smokes? How do you find people who like to smoke? Is there a secret handshake or password that only cannabis enthusiasts know? Do you have to join some secret society or pay a membership fee before they’ll sell it to you? Luckily, it’s not that hard.

  Reageren
 12. buy weed

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis buy weed that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions.

  Reageren
 13. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet.

  Reageren
 14. buy canadian weed online

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess.Like we mentioned earlier, when you buy weed from a dealer buy canadian weed online, you have no way of knowing what’s in it and what the overall quality of it is.

  Reageren
 15. Buy my weed online

  Come see our customer favourite high quality popcorn buds along with other great deals on cheap weed and bulk pricing. We carry everything you need from shatter, cannabis edibles, vape pens, weed concentrates, live resin, Phoenix tears, CBD and more. Sign up for our newsletter so you never miss out on any of our sales offering the best in class products for Buy my weed online .

  Reageren
 16. Buy Weed Online

  Buying weed online sounds like an easy task. However, there are certain things you need to know before Buy Weed Online . With so many websites selling weed these days, it’s not surprising that you might be confused about where to get the best deals or which sites are trustworthy.
  If you’ve found a website that sells weed and want to order from them, here’s what you need to know about buying weed online.

  Reageren
 17. majorsite

  I’m writing on this topic these days, majorsite, but I have stopped writing because there is no reference material. Then I accidentally found your article. I can refer to a variety of materials, so I think the work I was preparing will work! Thank you for your efforts. ^^^

  Reageren
 18. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions….

  Reageren
 19. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions…….

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *