Golden Recipe: de ultieme gepofte aardappel.

Laatst vertelde ik dat zélf iets maken vaak veel cooler is dan kant&klaar kopen. Maar dan ik dat natuurlijk wel backen met goede recepten! Vandaag deel ik mijn eerste simpele (en ook een beetje slow) recept waardoor ik een dansje deed toen ik het voor het eerst maakte: gepofte aardappelen uit de oven zónder hulp van CelaVita.

Ik snap het als sommige van jullie in jullie knuistjes gniffelen als ik vertel dat ik niet wist dat je doodgewone kruimige aardappelen óók kunt poffen en dat je daarvoor geen gigantische aardappelen van CelaVita in de magnetron hoeft te stoppen. Dat had niemand me namelijk ooit verteld en ik ben pas net begonnen met zelf nadenken als het om boodschappen doen en koken gaat…

Dat ik niet alles voor zoete koek moet aannemen over wat er in de supermarkt ligt, leerde ik van de keuringsdienst van waarde (helden zijn het). Kookroom is hetzelfde als slagroom, dadels zijn allesbehalve suikervrij (en zitten vol insectjes), bruinbrood is vaak witbrood met een kleurstofje en als ergens ‘natuurlijk aroma’ op staat dan is daar heel weinig natuurlijks aan. Oftewel, supermarkten doen hun uiterste best ons dingen te verkopen voor méér geld die anders lijken, maar gewoon hetzelfde (of een rare, gemanipuleerde variant) zijn als de goedkopere producten die al jaren in de schappen liggen. En het is bestwel tricky om de échte producten eruit te pikken in die zee van gemaksproducten.

Toen ik laatst zag dat de pofaardappelen in de aanbieding waren, dacht ik: ‘Jum, daar moet ik er zeker een paar van halen!’ En daarna: ‘Of zou je normale aardappelen ook gewoon kunnen poffen..?’ Ik kocht een kilo kruimige aardappelen voor iets minder dan dezelfde prijs als ik voor twee grote pof-aardappelen zou betalen, stopte ze een tijdje in de oven (hoe precies, lees je hieronder) annnnnnd guess what? Ze waren lekkerder, twee keer zo goedkoop en door mijn zelfverzonnen yoghurtsausje, ook nog eens rare-troepjes-vrij. Ha! Olga: 1 punt, supermarkt: 0 punten! (I wish, de supermarkt staat op dit moment ongeveer driehonderdduizend punten voor, maar ik ga me langzaam een weg terugvechten).

banner gepofte aardappelpof aardappel def2

Ingrediënten:
kruimige aardappelen, groot / klein, veel / weinig (jouw keuze)
een klontje boter of drupje olijfolie per aardappel
zeezout & peper
(volle) yoghurt
bieslook

pof aardappel prik

Verwarm de oven voor op 225 graden, prik gaatjes in de aardappelen en leg ze (schoongeboend) op een met bakpapier beklede ovenplaat/rek. Zet de plaat in de oven en bak de aardappelen eerst 20 minuten als ze klein tot middel formaat zijn en 30 minuten voor als ze aan de grote kant zijn.

pof aardappel boter

Haal de aardappelen na 20/30 minuten uit de oven, besmeer met boter of olie en besprenkel met een beetje zeezout. Draai de aardappelen om en bak nogmaals 20/30 minuten.

pof aardappel bieslook pof aardappel bieslook saus

Maak in de tussentijd de yoghurtsaus. Bij de kant&klare magnetron aardappelen zitten meestal twee kleine plastic zakjes met knoflooksaus en ‘kruiden’. Mijn versie gaat zo: vermeng yoghurt (het liefst volle) met een paar eetlepels verse bieslook. Doe er een klein beetje zeezout en peper bij, even roeren en je bent klaar. Je zou ook fijngehakte knoflook door de yoghurt kunnen roeren, maar de smaak van rauwe knoflook blijft bij mij nog dágen in mijn mond hangen (supersexy) dus daar kies ik niet voor.

pof aardappel defpof aardappel def3 pof aardappel def4

Haal de aardappelen uit de oven, prik erin met een mes om te voelen of ze echt gaar zijn (mes zou er in één keer doorheen moeten gaan), snijd ze doormidden en giet de saus eroverheen. Ge-niet-en. Voor de helft van het geld (en een heleboel plastic) minder. Hoera!

♥♥♥

De aardappelen kun je prima de volgende dag opwarmen in de magnetron voor een awesome afternoon snack of gewoon nog een keer voor het avondeten. Dit recept is niet bepaald rocket science en toch had de supermarkt me overtuigd om extra te betalen voor een beetje gemak. Maar de kant&klare pof-aardappel, daar trap ik nu niet meer in…

REACTIES:

 1. Siroon

  Love it! Dit recept klinkt echt do-able, ik ga dit meteen proberen :) Ik koop al sinds een jaar of 10 geen ‘makkelijke’ dingen meer uit de supermarkt zoals pakjes en zakjes, maar toch lijken sommige dingen blijkbaar ‘handiger’ en onschuldig. Neem nou naanbrood. 1,50 (of meer) voor twee naanbroden, terwijl je het met 3 eetlepels yoghurt en wat zelfrijzend bakmeel zo in elkaar hebt geflanst! En dan is het nog veel lekkerder ook!

  Super leuk dat je deze challenge aangaat! Ik kijk al uit naar je volgende hack.

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Hahaha, de volgende hack is inderdaad naanbrood van yoghurt en zelfrijzend bakmeel, hahaha. Ik was er zó van onder de indruk!

   Reageren
   1. Siroon

    I know! Het is ook denk ik niet voor niks het best gelezen recept van mn blog het afgelopen jaar.. mega lekker!! Ik ben benieuwd hoe jouw recept is :)

    Reageren
 2. Brigitta

  Ziet er heerlijk uit!
  En als je een keer een tijd hebt voor slow, ook gewone aardappels kan je prima poffen in de magnetron. Dan duurt het zo’n 5 minuten, en je hebt geen boter of olie nodig :-)

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Hahaha, wauw, dat is nóg veel makkelijker. Maar ik ben een oven-mensje en ik geloof wel dat de smaak en vooral het schilletje wat lekkerder worden uit de oven. ;)

   Reageren
 3. Liselore

  Oh jee….. insectjesin dadels?! Nu durf ik er nooit meer één in mijn mond te stoppen. *Beelddenker*…. :P
  Maar die aardappelen ga ik van de week eens proberen! Ziet er heerlijk uit!

  Reageren
 4. Malu

  Wanneer ik in Duitsland ben, staat dit vaak als enige vegatarisch gerecht op de kaart. Maar óh wat vind ik het lekker.

  Vanavond ga ik het maken! Ik ben zeer benieuwd en heb er nu al zin in!

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *