Geld besparen voor een vrijer leven!

Het is een tijdje rustig geweest, hier én op social media. Op wat sta-caravan updates en vakantiefilmpjes na, wist ik niet zo goed meer wat ik wilde vertellen en hoe. Ik zocht naar iets waar ik me op kon storten, iets cools, iets uitdagends, iets life-changings AND YOU GUYS, I FOUND IT!

THE F.I.R.E. MOVEMENT
Ok, het klinkt meteen als een soort sekte en ergens klopt dat ook wel een beetje. Want FIRE aanhangers doen het een beetje anders. Let me explain:

F.I.R.E. staat voor Financial Independence Retire Early. Oftewel, Financieel Onafhankelijk zijn en Vervroegd met Pensioen gaan. Door extreem spaarzaam te leven, 60-70% van je inkomen te beleggen en een passief inkomen te creeren, zou het theoretisch mogelijk zijn om veel sneller financieel onafhankelijk te worden en geen vast werk meer te hoeven terwijl je wel rond kan komen.

Ik zei toch dat het anders dan anders was?

Ik kwam dit concept bij toeval ergens in de krochten van YouTube tegen en was DIRECT gefascineerd. Extreem vroeg met pensioen? Kan dat?? Hoef ik helemaal niet te werken tot mijn 67e als ik het roer rigoreus omgooi? Waarom kom ik dit nu pas voor het eerst tegen?!

Waarschijnlijk omdat het tegen alles indruist waar de moderne wereld voor staat. Zonder werk heb je geen identiteit, geen geld om een groter huis of een comfortabelere auto te kopen. Waarom zou je hard werken zonder van de voordelen te kunnen genieten? Also: geld is iets waar niemand het graag over heeft. Het is gewoon not done om het over je inkomen te hebben of toe te geven dat je er weinig óf veel van hebt.

En juist omdat het zo onmogelijk klinkt en omdat ik denk dat ik het wel kan (mantra van Pippi Langkous werkt nog steeds) wil ik het wel gaan proberen. Maar ook:

– Omdat ik denk dat het enorm veel inspiratie en schrijfkriebels op gaat leveren.
– Omdat mijn creatieve brein vast wel wat nieuwe budget-plannetjes kan bedenken.
– Omdat ik Tom heb die een ubernerd is en gék is op geldzaakjes en wel mee wil doen.
– Omdat we beide al ondernemer zijn en dus weten dat het heft in eigen handen nemen enger lijkt dan dat het is.
– Omdat financiele vrijheid veel van mijn angsten weg neemt (wat heb ik aan vrijheid als ik bijna 70 ben en mijn lijf zijn beste tijd heeft gehad) (hoe lang kan ik nog bij HEMA werken voordat ze de stekker uit social media trekken) (wat als we op deze voet doorgaan met geld uitgeven, een enorme financiele tegenvaller krijgen en in de geldzorgen terechtkomen).
– Omdat het mijn manier kan zijn om iets terug te doen. Want als ik het allemaal uitpluis en uitprobeer en deel dan is er vast iemand out there die ermee geholpen is…

MOCHT HET LUKKEN
dan ben ik niet van plan de hele dag te gaan Netflixen of me bij een golfclub aan te melden. Want dat betekent financiele vrijheid niet voor mij en ook niet voor de meeste FIRE aanhangers. Het biedt je de kans om veel minder te werken en meer tijd met je geliefden door te brengen. Mooi vrijwilligerswerk te doen waar je je goed van gaat voelen. Of het eigen bedrijfje opzetten waar je altijd al van droomde maar wat financieel gezien veel te eng was om aan te beginnen. Je kunt het invullen op jouw manier…

MOCHT HET NIET LUKKEN
No harm done. Dan hebben we waarschijnlijk veel nieuwe budgethacks geleerd en een potje geld gespaard. Ik zeg: win win.

HELP A GIRL OUT
En? Leuk onderwerp om het jaar mee te beginnen? Ik ben héél benieuwd wie er al met dit concept bekend is of er al mee bezig is! Is er een specifiek onderdeel van geld besparen dat je interesseert? Blogartikel ideeen? Hit me. Ik ben roestig maar ik heb zin om weer aan de slag te gaan.

Dikke kus!
Budget Piet

REACTIES:

 1. Hanne

  Ik ben zo benieuwd naar hoe jullie het gaan aanpakken!
  Ik wil graag volledig ondernemer worden en mijn lingeriebedrijf als hoofdinkomen hebben, zonder mijn back up onderwijsjob, zonder dat ik dan als een gekkin hoef te werken, dus alle budgettips sowieso welkom!
  Heel veel succes!

  Reageren
 2. Denise

  Ik ben dit jaren geleden tegengekomen bij http://www.lonnekelodder.nl
  Het is haar gelukt om haar baan op te zeggen en te verhuizen naar Noord-Spanje. Vanuit Spanje werkt ze af en toe als tekstschrijver. Super leuk om haar te volgen.
  Benieuwd hoe jullie het gaan aanpakken!

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Heel tof. Ik zie het vaker, dat emigreren en de wereld rondreizen er ook mee bereikt kan worden. Met een kind wat bijna naar school gaat zal dat wel een uitdaging worden en zeker minder makkelijk om er keuzes over te maken maar ik hou een open mind.

   Reageren
 3. Willemien

  Zeker een leuk onderwerp! Lezen over personal finance, waaronder FIRE, was een van mijn eerste corona hobbies.
  Sindsdien ook veel leuke gesprekken gevoerd met vrienden die ook meer grip op hun persoonlijke financiën willen hebben, maar moeite hebben met het maken van een plan. Genoeg enthousiaste lezers te vinden, denk ik dus!

  Als leestips herinner ik mij leukegeit.nl, geldnerd.nl en sochicken.nl

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Dankjewel voor de tips! Ik zocht ook naar gelijkgestemden en natuurlijk vind ik ze hier. You guys are my peeps! En inderdaad, het is de PERFECTE corona hobby. Als je toch al bijna niks kan doen, dan is geld besparen en plannen voor de toekomst de perfecte bezigheid. (Klussen aan een sta-caravan overigens ook).

   Reageren
 4. Luus

  Oh wow, dit klinkt goed en ben heel benieuwd hoe jullie het gaan doen! Ergens geloof je het bijna niet, dat het kan… Want wat moet je er dan allemaal voor laten en wordt het leven nu dan niet te karig? Ik sta dus te popelen om je tips, mocht je die allemaal gaan delen :)
  Ik schreef op insta al dat ik blij ben dat je terug bent, maar wauw ik wist niet dat je zó terug kwam :D Hoera!

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Haha, we moeten ook nog heel erg uitpluizen hoe wij dat in vredesnaam gaan doen. Maar ik voelde meteen dat het geen bevlieging is. Het past gewoon zo goed bij ons en wat we al kunnen. We hebben ook al een aardig potje geld gespaard dus we beginnen niet bij nul en dat scheelt ook heel erg. Budgetteren, creatieve oplossingen bedenken, een IT-nerd in huis, allebei eigen baas dus gewend zelf te beslissen over tijd en geld en tweedehands kopen is al de default. Er zit ons gewoon zoveel mee dat het bijna dom zou zijn om het niet te proberen. ;)

   Reageren
 5. Kelly

  Dit is inderdaad een mooie beweging. Ik vlieg hem iets anders aan door nu alvast regelmatig vakanties en sabatticals te nemen, andere maanden werk ik zo’n 24 uur per week. Per saldo een heel vrij leven en een mooie tussenweg in het midden van fire en fulltime tot pensioen.

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Ha Kelly, je omschrijft een leven dat ik ook al een beetje had. Ik werkte niet fulltime, verdiende genoeg en had ook veel tijd voor eigen projectjes. Ik leefde als een soort studente/gepensioneerde met een goede bijbaan. Helemaal te gek voor een tijdje. Maar ik voelde me zo eenzaam. Iedereen had het verder zo druk, inclusief mijn eigen man. En met lockdown na lockdown was ik toch ook een beetje aan huis gebonden. Ik miste een uitdaging in mijn leven en mensen met wie ik dezelfde ervaringen kon delen. Dus dit avontuur komt als een geschenk uit de hemel. Het geeft me weer materiaal om over te schrijven, wat ik heel erg heb gemist, ik hoop gelijkgestemden te vinden en een uitdaging is het absoluut!

   Reageren
 6. Pingback: Controversiele budgethacks. | Team Confetti

 7. Linda

  Leuk dat je weer terug bent. Ik had hier nog niet van gehoord, is ook niet echt haalbaar voor mij. Maar ik ga het vol interesse volgen. Ik zal ervast veel van opsteken. Wat knap dat jullie dit gaan doen

  Reageren
 8. Charlotte

  Ik heb een tijdje geleden met de FIRE movement kennisgemaakt en integreer ook elementen daarvan in mijn leven. Heel recent kwam ik ook FIRO tegen (Financially Independent, Retire Often) en dat past meer bij mij, en lijkt ook meer op wat ik intuïtief al voor ogen had: periodes van werken afwisselen met minipensioenen terwijl ik nog jong ben. Lekker vaak trektochten lopen zonder dat ik me zorgen hoef te maken over mijn bankrekening of hoeveel uren ik werk, lijkt me heerlijk.

  Reageren
 9. majorsite

  Of course, your article is good enough, majorsite but I thought it would be much better to see professional photos and videos together. There are articles and photos on these topics on my homepage, so please visit and share your opinions.

  Reageren
 10. Jonathan Jones

  The Proof of Funds services provides a secure way to show the bank that you have enough money to cover the cost of the purchase. With this service, the bank will require a scanned copy of a check or bank statement showing the amount in your account.

  Reageren
 11. Super Vidalista

  Super Vidalista : Effective Therapy to enhance erection in men
  Super Vidalista is a innovative male enhancement complement that is particularly designed to amplify the dimension of a man’s penis and grant a lots extra enjoyable intercourse life. Super Vidalista uses a special components of herbal substances to make bigger blood glide to the penis and preserve erections for a longer duration of time. purchase it now from doblepills web page for right experience.
  https://www.doublepills.com/product/super-vidalista/

  Reageren
 12. totosite

  I’ve been troubled for several days with this topic. totosite, But by chance looking at your post solved my problem! I will leave my blog, so when would you like to visit it?

  Reageren
 13. 다낭 가라오케

  What you wrote was very helpful to me. Thank you. Actually, I run a site similar to you. If you have time, could you visit my site? Please leave your comments after reading what I wrote. If you do so, I will actively reflect your opinion. I think it will be a great help to run my site. Have a good day. 다낭 가라오케

  Reageren
 14. totosite

  First of all, thank you for your post. totosite Your posts are neatly organized with the information I want, so there are plenty of resources to reference. I bookmark this site and will find your posts frequently in the future. Thanks again ^^

  Reageren
 15. baccaratcommunity

  When I read an article on this topic, baccaratcommunity the first thought was profound and difficult, and I wondered if others could understand.. My site has a discussion board for articles and photos similar to this topic. Could you please visit me when you have time to discuss this topic?

  Reageren
 16. slotsite

  The assignment submission period was over and I was nervous, slotsite and I am very happy to see your post just in time and it was a great help. Thank you ! Leave your blog address below. Please visit me anytime.

  Reageren
 17. majorsite

  Of course, your article is good enough, majorsite but I thought it would be much better to see professional photos and videos together. There are articles and photos on these topics on my homepage, so please visit and share your opinions.

  Reageren
 18. pg slot

  pg slot for anyone who is looking for the best pgslot slots collection site, the first-class game camp center, also a lot of slotxo games, put it inside this site, an automatic deposit-withdrawal system.

  Reageren
 19. ashan

  Hi, my friend, thanks for sharing this post. I like selenite crystal wands, hope you like selenite also. It’s really so great, you can place it at the door. Selenite wands are great for energy work and for meditating. It has a very fine vibration about it.

  Reageren
 20. casinosite

  I’ve been looking for photos and articles on this topic over the past few days due to a school assignment, casinosite and I’m really happy to find a post with the material I was looking for! I bookmark and will come often! Thanks :D

  Reageren
 21. totosite

  I’ve been looking for photos and articles on this topic over the past few days due to a school assignment, totosite and I’m really happy to find a post with the material I was looking for! I bookmark and will come often! Thanks :D

  Reageren
 22. slotsite

  I’m writing on this topic these days, slotsite, but I have stopped writing because there is no reference material. Then I accidentally found your article. I can refer to a variety of materials, so I think the work I was preparing will work! Thank you for your efforts.

  Reageren
 23. soniya

  stunning post, stay aware of this astounding work. It truly is influencing for see the value in that this point is being sought after seen fight according to a Escorts in Bnagalore general viewpoint an everything thought about way on this site so demands requiring a theory to check this out

  Reageren
 24. baccaratcommunity

  When I read an article on this topic, baccaratcommunity the first thought was profound and difficult, and I wondered if others could understand.. My site has a discussion board for articles and photos similar to this topic. Could you please visit me when you have time to discuss this topic?

  Reageren
 25. SexyPG888

  SexyPG888 เว็บเดิมพันออนไลน์ เกมใหม่ pg ที่นักเดิมพันนิยมเล่นเป็นอันดับ 1 ของประเทศไทย เว็บตรง ที่ดีที่สุดในตอนนี้

  Reageren
 26. Kurt Widderick

  If you’re looking to save some money on your expenses, you should consider trying out teamconfetti.nl. This website offers a variety of tips and tutorials on ways to reduce your spending, including advice on how to save money on your daily bills, groceries, and more. Additionally, this website has a wealth of information on topics like travel, health, and entertainment. Electrician Alexandra Hills

  Reageren
 27. Alex Yap

  This company offers a variety of products and services that can help you save money on your expenses. For example, they offer discounts on travel and entertainment. Additionally, they offer money-saving tips. If you are looking for ways to save money on your expenses, then you should check out team confetti. Home Builders Perth

  Reageren
 28. Lynton Electrical

  Do you want to live a life free from financial worries? Team Confetti can help! We offer a variety of financial planning services, including budgeting, saving, and investing. We can help you create a financial plan that will help you save money and live a more free and prosperous life. Contact us today to learn more about our services! Electrician Lane Cove

  Reageren
 29. help with my online class

  Living frugally, investing extensively, and developing passive income streams are good ways to reach this aim. It is crucial to note that this is not a simple process that needs much planning, dedication, and sacrifice. However, the advantages outweigh the drawbacks.

  Reageren
 30. Buy my weed online

  Come see our customer favourite high quality popcorn buds along with other great deals on cheap weed and bulk pricing. We carry everything you need from shatter, cannabis edibles, vape pens, weed concentrates, live resin, Phoenix tears, CBD and more. Sign up for our newsletter so you never miss out on any of our sales offering the best in class products for Buy my weed online .

  Reageren
 31. buy canadian weed online

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess.Like we mentioned earlier, when you buy weed from a dealer buy canadian weed online, you have no way of knowing what’s in it and what the overall quality of it is.

  Reageren
 32. buy weed

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis buy weed that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions.

  Reageren
 33. Buy Weed Online

  Buying weed online sounds like an easy task. However, there are certain things you need to know before Buy Weed Online . With so many websites selling weed these days, it’s not surprising that you might be confused about where to get the best deals or which sites are trustworthy.
  If you’ve found a website that sells weed and want to order from them, here’s what you need to know about buying weed online.

  Reageren
 34. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet.

  Reageren
 35. alexjhon

  Makeup artistry is an ever-evolving field that requires creativity and precision. Makeup artists are highly sought after for their ability to transform the appearance of their clients with the use of cosmetics.
  Visit Us.Makeup Artist

  Reageren
 36. Jerry

  Our personal tax accountants will provide you High-quality tax guidance focused on your preferences. As certified personal tax accountants we offer strong, available, reliable digital personal income tax services.
  With our professional and competent personal income tax accountant will help you evaluate tax issues and place you in a position to feel in charge. As your tax advisors, we will check tax calculations and then respond to the HMRC without additional cost.
  We believe in providing the best advice to minimise your tax liability. You will benefit from our comprehensive and up-to-date expertise in customized tax planning rules and legislation if you hire our personal tax services. Your financial reports will be processed by our highly expert personal tax accountants to ensure maximum available tax savings for both your personal tax and Business tax.

  Reageren
 37. casinocommunity

  Your writing is perfect and complete. casinocommunity However, I think it will be more wonderful if your post includes additional topics that I am thinking of. I have a lot of posts on my site similar to your topic. Would you like to visit once?

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *