Geld besparen voor een vrijer leven!

Het is een tijdje rustig geweest, hier én op social media. Op wat sta-caravan updates en vakantiefilmpjes na, wist ik niet zo goed meer wat ik wilde vertellen en hoe. Ik zocht naar iets waar ik me op kon storten, iets cools, iets uitdagends, iets life-changings AND YOU GUYS, I FOUND IT!

THE F.I.R.E. MOVEMENT
Ok, het klinkt meteen als een soort sekte en ergens klopt dat ook wel een beetje. Want FIRE aanhangers doen het een beetje anders. Let me explain:

F.I.R.E. staat voor Financial Independence Retire Early. Oftewel, Financieel Onafhankelijk zijn en Vervroegd met Pensioen gaan. Door extreem spaarzaam te leven, 60-70% van je inkomen te beleggen en een passief inkomen te creeren, zou het theoretisch mogelijk zijn om veel sneller financieel onafhankelijk te worden en geen vast werk meer te hoeven terwijl je wel rond kan komen.

Ik zei toch dat het anders dan anders was?

Ik kwam dit concept bij toeval ergens in de krochten van YouTube tegen en was DIRECT gefascineerd. Extreem vroeg met pensioen? Kan dat?? Hoef ik helemaal niet te werken tot mijn 67e als ik het roer rigoreus omgooi? Waarom kom ik dit nu pas voor het eerst tegen?!

Waarschijnlijk omdat het tegen alles indruist waar de moderne wereld voor staat. Zonder werk heb je geen identiteit, geen geld om een groter huis of een comfortabelere auto te kopen. Waarom zou je hard werken zonder van de voordelen te kunnen genieten? Also: geld is iets waar niemand het graag over heeft. Het is gewoon not done om het over je inkomen te hebben of toe te geven dat je er weinig óf veel van hebt.

En juist omdat het zo onmogelijk klinkt en omdat ik denk dat ik het wel kan (mantra van Pippi Langkous werkt nog steeds) wil ik het wel gaan proberen. Maar ook:

– Omdat ik denk dat het enorm veel inspiratie en schrijfkriebels op gaat leveren.
– Omdat mijn creatieve brein vast wel wat nieuwe budget-plannetjes kan bedenken.
– Omdat ik Tom heb die een ubernerd is en gék is op geldzaakjes en wel mee wil doen.
– Omdat we beide al ondernemer zijn en dus weten dat het heft in eigen handen nemen enger lijkt dan dat het is.
– Omdat financiele vrijheid veel van mijn angsten weg neemt (wat heb ik aan vrijheid als ik bijna 70 ben en mijn lijf zijn beste tijd heeft gehad) (hoe lang kan ik nog bij HEMA werken voordat ze de stekker uit social media trekken) (wat als we op deze voet doorgaan met geld uitgeven, een enorme financiele tegenvaller krijgen en in de geldzorgen terechtkomen).
– Omdat het mijn manier kan zijn om iets terug te doen. Want als ik het allemaal uitpluis en uitprobeer en deel dan is er vast iemand out there die ermee geholpen is…

MOCHT HET LUKKEN
dan ben ik niet van plan de hele dag te gaan Netflixen of me bij een golfclub aan te melden. Want dat betekent financiele vrijheid niet voor mij en ook niet voor de meeste FIRE aanhangers. Het biedt je de kans om veel minder te werken en meer tijd met je geliefden door te brengen. Mooi vrijwilligerswerk te doen waar je je goed van gaat voelen. Of het eigen bedrijfje opzetten waar je altijd al van droomde maar wat financieel gezien veel te eng was om aan te beginnen. Je kunt het invullen op jouw manier…

MOCHT HET NIET LUKKEN
No harm done. Dan hebben we waarschijnlijk veel nieuwe budgethacks geleerd en een potje geld gespaard. Ik zeg: win win.

HELP A GIRL OUT
En? Leuk onderwerp om het jaar mee te beginnen? Ik ben héél benieuwd wie er al met dit concept bekend is of er al mee bezig is! Is er een specifiek onderdeel van geld besparen dat je interesseert? Blogartikel ideeen? Hit me. Ik ben roestig maar ik heb zin om weer aan de slag te gaan.

Dikke kus!
Budget Piet

REACTIES:

 1. Hanne

  Ik ben zo benieuwd naar hoe jullie het gaan aanpakken!
  Ik wil graag volledig ondernemer worden en mijn lingeriebedrijf als hoofdinkomen hebben, zonder mijn back up onderwijsjob, zonder dat ik dan als een gekkin hoef te werken, dus alle budgettips sowieso welkom!
  Heel veel succes!

  Reageren
 2. Denise

  Ik ben dit jaren geleden tegengekomen bij http://www.lonnekelodder.nl
  Het is haar gelukt om haar baan op te zeggen en te verhuizen naar Noord-Spanje. Vanuit Spanje werkt ze af en toe als tekstschrijver. Super leuk om haar te volgen.
  Benieuwd hoe jullie het gaan aanpakken!

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Heel tof. Ik zie het vaker, dat emigreren en de wereld rondreizen er ook mee bereikt kan worden. Met een kind wat bijna naar school gaat zal dat wel een uitdaging worden en zeker minder makkelijk om er keuzes over te maken maar ik hou een open mind.

   Reageren
 3. Willemien

  Zeker een leuk onderwerp! Lezen over personal finance, waaronder FIRE, was een van mijn eerste corona hobbies.
  Sindsdien ook veel leuke gesprekken gevoerd met vrienden die ook meer grip op hun persoonlijke financiën willen hebben, maar moeite hebben met het maken van een plan. Genoeg enthousiaste lezers te vinden, denk ik dus!

  Als leestips herinner ik mij leukegeit.nl, geldnerd.nl en sochicken.nl

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Dankjewel voor de tips! Ik zocht ook naar gelijkgestemden en natuurlijk vind ik ze hier. You guys are my peeps! En inderdaad, het is de PERFECTE corona hobby. Als je toch al bijna niks kan doen, dan is geld besparen en plannen voor de toekomst de perfecte bezigheid. (Klussen aan een sta-caravan overigens ook).

   Reageren
 4. Luus

  Oh wow, dit klinkt goed en ben heel benieuwd hoe jullie het gaan doen! Ergens geloof je het bijna niet, dat het kan… Want wat moet je er dan allemaal voor laten en wordt het leven nu dan niet te karig? Ik sta dus te popelen om je tips, mocht je die allemaal gaan delen :)
  Ik schreef op insta al dat ik blij ben dat je terug bent, maar wauw ik wist niet dat je zó terug kwam :D Hoera!

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Haha, we moeten ook nog heel erg uitpluizen hoe wij dat in vredesnaam gaan doen. Maar ik voelde meteen dat het geen bevlieging is. Het past gewoon zo goed bij ons en wat we al kunnen. We hebben ook al een aardig potje geld gespaard dus we beginnen niet bij nul en dat scheelt ook heel erg. Budgetteren, creatieve oplossingen bedenken, een IT-nerd in huis, allebei eigen baas dus gewend zelf te beslissen over tijd en geld en tweedehands kopen is al de default. Er zit ons gewoon zoveel mee dat het bijna dom zou zijn om het niet te proberen. ;)

   Reageren
 5. Kelly

  Dit is inderdaad een mooie beweging. Ik vlieg hem iets anders aan door nu alvast regelmatig vakanties en sabatticals te nemen, andere maanden werk ik zo’n 24 uur per week. Per saldo een heel vrij leven en een mooie tussenweg in het midden van fire en fulltime tot pensioen.

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Ha Kelly, je omschrijft een leven dat ik ook al een beetje had. Ik werkte niet fulltime, verdiende genoeg en had ook veel tijd voor eigen projectjes. Ik leefde als een soort studente/gepensioneerde met een goede bijbaan. Helemaal te gek voor een tijdje. Maar ik voelde me zo eenzaam. Iedereen had het verder zo druk, inclusief mijn eigen man. En met lockdown na lockdown was ik toch ook een beetje aan huis gebonden. Ik miste een uitdaging in mijn leven en mensen met wie ik dezelfde ervaringen kon delen. Dus dit avontuur komt als een geschenk uit de hemel. Het geeft me weer materiaal om over te schrijven, wat ik heel erg heb gemist, ik hoop gelijkgestemden te vinden en een uitdaging is het absoluut!

   Reageren
 6. Pingback: Controversiele budgethacks. | Team Confetti

 7. Linda

  Leuk dat je weer terug bent. Ik had hier nog niet van gehoord, is ook niet echt haalbaar voor mij. Maar ik ga het vol interesse volgen. Ik zal ervast veel van opsteken. Wat knap dat jullie dit gaan doen

  Reageren
 8. Charlotte

  Ik heb een tijdje geleden met de FIRE movement kennisgemaakt en integreer ook elementen daarvan in mijn leven. Heel recent kwam ik ook FIRO tegen (Financially Independent, Retire Often) en dat past meer bij mij, en lijkt ook meer op wat ik intuïtief al voor ogen had: periodes van werken afwisselen met minipensioenen terwijl ik nog jong ben. Lekker vaak trektochten lopen zonder dat ik me zorgen hoef te maken over mijn bankrekening of hoeveel uren ik werk, lijkt me heerlijk.

  Reageren
 9. Ryan A Mitchell

  Put more information on your website like this one, I really like these types of blogs, Very nice blogs and articles. I am realy very happy to visit your blog. Now I am found what I actually want.

  Reageren
 10. izabella

  Ik zou graag fulltime ondernemer willen worden en mijn lingeriebedrijf als mijn primaire bron van inkomsten hebben, zonder afhankelijk te zijn van mijn secundaire cookie clicker baan in het onderwijs of krankzinnige uren te werken, dus elk budgetadvies wordt zeer op prijs gesteld!

  Reageren
 11. Dissertation Writing Service UK

  I am reading about this game which you have published in this blog. I hope most of the students of primary schools will like to play them after their school duration. Still, I keep busy myself in marketing for the academic papers the best writing help provider for all UK students who are completing their higher education in different Universities.

  Reageren
 12. Sam

  365 Days: This Day 2022 film download double sound in hd. The film document will run till the finish of the video. 365 Days: This Day Movie is given in a ton of variants going from HDRip, Bluray, BRRip, WEBRip, WEB-DL, NF discharges.
  Download: 365 Days: This Day

  Reageren
 13. max harris

  https://www.beemedz.com/tadalista-super-active/

  Tadalista Super Active is a once-daily oral therapy for erectile dysfunction. It is designed to work quickly and efficiently. This erectile dysfunction treatment contains tadalafil, which has been shown to be safe and effective for up to 36 hours. Tadalista Super Active also has a quick onset of action, with the desired effect usually occurring within 30 minutes of taking the tablet. Tadalista Super Active is available in two doses: 20mg and 40mg. Tadalista Super Active reviews, tadalista super active side effects, Tadalista Professional drug is prescribed in therapy for conditions such as erectile dysfunction, benign prostatic hyperplasia (BPH), and pulmonary arterial hypertension. Tadalista may be effective in managing the symptoms of these conditions, but due to the natural side effects of the drug, it is not recommended for healthy men.

  Reageren
 14. pg slot เครดิตฟรี

  ถ้าคุณเป็นนักพนันที่กำลังมองหาโบนัสที่คุ้มกับการฝากของคุณเราขอเสนอ pg slot เครดิตฟรี เว็บไซต์ที่ให้บริการเกมสล็อตรูปแบบใหม่นี้ เว็บไซต์เรายินดีแจกเครดิตให้ลูกค้าทุกท่าน!! โดยฝากคราวแรกของวันก็รับโบนัสไปเลย ที่ pg-slot.game

  Reageren
 15. Pgslot vs slotxo

  Pgslot vs slotxo ทั้งสองค่ายเกมแตกต่างกันอย่างไร มีเกมอะไรที่น่าสนใจบ้างเรามาดูกัน การชนกันจาก 2 ค่ายเกมสล็อตออนไลน์ ชื่อดังสองค่าย ห้ำหั่นกันในเว็บของเรา PG-SLOT.GAME Pgslot vs slotxo

  Reageren
 16. Cenforce 50 Mg

  Cenforce 50 Mg : best medicine for ED problems
  Cenforce 50 Mg medicine works to enhance sensual functioning. Sildenafil Citrate 50 mg improves overall penile functioning. Its patent has passed, and it is sold in the form of generic drugs (for example, proscar, propecia, etc.).Cenforce 50 Mg is Improve physical strengh.doubble pills site is best site for buying this medicine.
  https://www.doublepills.com/product/cenforce-50-mg/

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *