Dit is hoe het gaat met die wasbare luiers.

‘Hoe gaat het nou met die wasbare luiers??’ Een vraag die mensen ons constant online en offline stellen. En toen ik laatst op instagram vroeg of er dan misschien interesse was in een blogartikel over wasbare luiers (het meest sexy onderwerp waar ik ooit over heb geschreven), was de overweldigende reactie: ‘JA GRAAG!’ En daarom vertel ik nu hoe het nu gaat, met die wasbare luiers van ons.

kiki luier

WAAROM WIJ HET DOEN
Toen we vorig jaar besloten om een kindje te proberen te maken, was wasbaar luieren één van de eerste dingen die ik onderzocht (ja, nog voor ik zwanger was, koekoek). Want het is allemaal leuk en aardig zo’n baby, maar het is ronduit shocking hoeveel afval zo’n kleintje produceert. En luiers zijn de allergrootste boosdoener.

We zijn met zijn tweeën nog niet bepaald zero waste, maar we doen ons best. En we waren niet van plan erop achteruit te gaan als we een kindje zouden krijgen. Tom was meteen 100% on board (dat helpt) en dus dook ik de wondere wereld van het wasbaar luieren in. Dat is nogal een geitenwollensokken gebeuren máár het is gelukkig ook een gebeuren met superschattige printjes en er is veel informatie over te vinden online. Na mezelf enige tijd te hebben ondergedompeld in overbroekjes, inlegvellen en wasnetjes was voor mij de conclusie: dat gaan we gewoon doen. En zo geschiede.

WAAROM HET VOOR ONS WERKT
Ik krijg dus vaak de vraag ‘Hoe gaat het met de wasbare luiers? Want wij twijfelen er heel erg over…’ Ik wil dan heel graag zeggen: ‘het is supermakkelijk, dat kan iedereen, gewoon doen.’ Maar dat is niet zo. Niet dat het moeilijk is, maar het is wel iets wat bij je instelling en levensstijl moet passen om het een beetje leuk te kunnen doen. Wij vinden het vooral belangrijk vanuit een milieu point of view. Het idee van 260 kilo aan extra afval per jaar voor één baby, we werden er echt niet goed van. Daarnaast werk ik vanuit huis en kan dus makkelijk first thing in the morning de luierwas aanzetten en een paar uur later ophangen zodat ik ze de volgende dag kan gebruiken. Dat maakt het voor ons héél erg makkelijk.

luierbakje

WANNEER HET VOOR JOU ZOU KUNNEN WERKEN
Ben jij dus zo iemand die twijfelt, bedenk dan vooral waarom je het wil doen. Milieu en geld besparen zijn wat mij betreft de beste redenen om het te doen. Als die dingen je niet heel erg boeien, dan lijkt het me moeilijker volhouden. En bedenk of het logistiek mogelijk is. Wanneer zet je die luierwas aan (die zo’n drie uur duurt) en krijg je ze op tijd droog? Als jij en je partner (indien van toepassing) allebei de hele dag van huis zijn en je geen droogtrommel hebt dan wordt het knap lastig. Kun/wil je daar iets creatiefs op verzinnen of is het echt niet te doen? Heb je dus een goede reden én tijd, dan zou ik het lekker doen. Want het is niet moeilijk, erg vies vind ik het ook niet (maar wij zitten nog in de borstvoeding-poep-fase die gewoon in de wasmachine mag, dus misschien piepen we straks anders) en veel extra tijd kost het ook niet.

En als je nog steeds twijfelt: probeer het gewoon. Het is niet een kwestie van alles of niks. De eerste paar weken gewoon aan de wegwerp en als je baby op een gegeven moment in wasbare luiers past (die dingen zijn mega) en jij niet meer scheel kijkt van de bevalling/kraamtijd dan probeer je er een paar uit. Haal een proefpakketje in huis met een paar verschillende luiers en kijk of er eentje tussen zit die bevalt en of het iets is waar je meer geld en tijd in wil investeren. En het hoeft ook niet de hele week he? Doe het om de dag om bij te komen met de was of hell, doe het één dag in de week. Onze pinda ligt er ook niet 24/7 in. Op de opvang (is ze twee dagen in de week) moeten ze er niks van weten en ’s nachts trekken we haar ook een wegwerp aan omdat zij (en wij) dan lekker door kunnen slapen.

luier

WAT WIJ GEBRUIKEN
Toen ik de wasbare luierwereld in dook, kwam ik veel merken en methodes tegen. Je kunt goedkoop wasbaar luieren (daar weten onze opa’s en oma’s alles van) en duur wasbaar luieren (prachtige broekjes met klittenband, mooie printjes en alles-in-één luiers in meerdere maten). Ik ging ertussen in zitten.

Wij gebruiken de Peenut Wraps van Totsbots. Deze kun je met drukknoopjes aanpassen in grootte en er gaan losse inleggers in zodat je de overbroekjes meerdere keren kunt gebruiken voordat ze de was in gaan. Zo heb je minder broekjes nodig (die zijn het duurst) en je hebt minder maten nodig en kunt er dus in principe van baby naar zindelijk gebruik van maken. In praktijk hebben we toch nog een paar extra kleine luiertjes gekocht, want onze minuscule pinda (die met bijna vier maanden nog steeds in maat 56 zit) was gewoonweg te klein voor de maat 2 broekjes. De andere reden dat we voor de Peenut Wraps kozen, was omdat de patroontjes mega schattig waren, ik ze goedkoper kon kopen in Brighton waar we op moment van uitzoeken woonden én nouja, Peenut Wrap! Ingepakte pinda. Het was gewoon destiny, what can I say.

Wat wij in huis hebben aan wasbare luiermeuk:
♥ zes overbroekjes in maat 1
♥ tien overbroekjes in maat 2
♥ 24 setjes bamboe inleggers
♥ 4 luierbroekjes
♥ 20 fleece inlegvelletjes
♥ 200 wegwerp inlegvelletjes
♥ 2 wasnetjes
♥ 1 luieremmer
♥ 25 wasbare billendoekjes (+ spray en doosje) van Billies Box
♥ billendoekjesdoosje voor onderweg

Ik heb het even voor jullie uitgerekend (en ik was zelf ook wel nieuwsgierig) en bovenstaand pakket heeft ons zo’n €500,- gekost. Het hangt er enorm vanaf welke wasbare luiers je koopt, wanneer je kind zindelijk is en wat voor wegwerpluiers je anders zou kopen, dus het is moeilijk te zeggen hoeveel geld je kunt besparen met wasbaar luieren. Maar ik heb wat algemene cijfers opgezocht over de kosten van wegwerpluiers en doekjes. Dat kwam neer op zo’n €1350,- voor drie jaar. Wij kopen heel soms nog een pak luiers voor ’s nachts en ik weet nog niet of we het drie jaar redden met het luierpakket wat we nu hebben (zou op zich wel moeten kunnen). Maar het is wel een redelijk veilige aanname dat we met wasbaar luieren zo’n €500,- besparen.

doekjes

WASBARE BILLENDOEKJES FOR PRESIDENT
Ben je nu helemaal verdrietig omdat je er net achter bent gekomen dat je niet genoeg tijd hebt voor wasbaar luieren? Ik heb hier the next best thing voor je: wasbare billendoekjes. Echt, die zijn helemaal the shizzle. Ze zijn niet duur (zo’n €30,- tegenover dik €300,- als je ze drie jaar gebruikt), het is een mini wasje, ze hoeven niet eens te drogen en je bespaart er een hoop plastic mee. Maar bovenal: ze zijn ZOVEEL fijner in gebruik. Hoe ik voor mijn gevoel met wegwerpdoekjes alleen maar poep aan het uitsmeren ben (sorry, sorry, vies, vies), zijn de billen van de pinda binnen een mum van tijd squeeky clean met wasbare doekjes. Geen chemische troepjes, lekker zacht en je hoeft ze maar één keer te kopen. En als je mij niet gelooft, geloof dan Tom, die een intense eyeroll doet elke keer als hij een wegwerpbillendoekjes-reclame op tv ziet. ‘Pfff, wasbare doekjes zijn echt 1000 keer beter.’ I rest my case…

WAAR KOPEN?
Sinds ik mama ben, ben ik nog een grotere fan van online shoppen dan voorheen. En dat is met wasbare meuk niet anders. Helemaal aangezien je lokale Prenatal medewerker van zijn stoel valt en ‘wasbare wat??! gilt als je ernaar vraagt (true story). Ik heb mijn wasbare luiers in Engeland geshopt maar daar wonen jullie waarschijnlijk niet en dus ben ik op zoek gegaan naar de meest uitgebreide wasbare webshop around en kwam uit bij Blabloom. Ze hebben een assortiment om U tegen te zeggen, gratis verzending naar Belgie én Nederland boven een bedrag van €50,-, proefpakketjes wasbare luiers én een handgeschreven lief briefje bij je bestelling. Ik kocht de wasbare billendoekjes houder (en ok, ook nog een organic cotton slaapzakje en ok, ook nog een mooie pastel baby mobiel) bij hen en daarom weet ik dat allemaal. Toen ik vervolgens vroeg aan Blabloogm om mee te werken aan dit artikel, vonden ze dat helemaal leuk en daarom linkt alles door naar hun shop. Voor wasbare meuk en nog veeeeeel meer kun je dus perfect bij ze terecht. Aanradertje!

kiki

Q&A?
Dit artikel is al aan de lange kant, maar ik heb nog niet eens verteld hoe dat nou eigenlijk gaat met het wassen, hoe ik creatief ben met fleece velletjes om plas-lekjes te voorkomen en hoe ik die kerrie-gele vlekken uit mijn mooie witte luiertjes krijg… Kortom, wasbare luiers zijn een onderwerp waar ik nog uren over door kan lullen. WHAT HAS BECOME OF ME?? 

Maar om te voorkomen dat dit wasbare wijf maar voor zich uit blijft blaten terwijl het niemand iets boeit, doe ik hierbij een oproepje: Heb je een vraag (specifiek of algemeen) over wasbare luiers? Zet hem hieronder in de comments. Dan schrijf ik binnenkort een heuse wasbare luier Q&A (AGAIN: WHAT HAS BECOME OF ME??) en beantwoord al jullie vragen zo goed als ik kan.

Linksdraaiende groene hippie moeder out…

REACTIES:

 1. buy weed

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis buy weed that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions.

  Reageren
 2. Buy Weed Online

  Buying weed online sounds like an easy task. However, there are certain things you need to know before Buy Weed Online . With so many websites selling weed these days, it’s not surprising that you might be confused about where to get the best deals or which sites are trustworthy.
  If you’ve found a website that sells weed and want to order from them, here’s what you need to know about buying weed online.

  Reageren
 3. safetoto

  Your writing is perfect and complete. safetoto However, I think it will be more wonderful if your post includes additional topics that I am thinking of. I have a lot of posts on my site similar to your topic. Would you like to visit once?

  Reageren
 4. Pingback: Wasbare luiers: zo doen wij het! - Vriendelijk Leven

 5. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions………

  Reageren
 6. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet……..

  Reageren
 7. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary……

  Reageren
 8. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards..

  Reageren
 9. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards…..

  Reageren
 10. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary….

  Reageren
 11. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep…….

  Reageren
 12. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep……….

  Reageren
 13. witchu

  In a bustling metropolis where exam anxiety loomed large, our heroic protagonist emerged as the beacon of hope, armed with the formidable take my online biology exam for me service. With unwavering determination, our champion embarked on a quest to quell the tumultuous waters of academic stress, bringing serenity and tranquility back to the educational domain.

  Reageren
 14. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren
 15. priscillawheuer

  Lost Vape transcends vaping boundaries with sophisticated design and premium flavors. Immerse yourself in an elevated experience, as this brand seamlessly combines style, innovation, and delectable taste for unmatched satisfaction.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *