Dit is hoe het gaat met die wasbare luiers.

‘Hoe gaat het nou met die wasbare luiers??’ Een vraag die mensen ons constant online en offline stellen. En toen ik laatst op instagram vroeg of er dan misschien interesse was in een blogartikel over wasbare luiers (het meest sexy onderwerp waar ik ooit over heb geschreven), was de overweldigende reactie: ‘JA GRAAG!’ En daarom vertel ik nu hoe het nu gaat, met die wasbare luiers van ons.

kiki luier

WAAROM WIJ HET DOEN
Toen we vorig jaar besloten om een kindje te proberen te maken, was wasbaar luieren één van de eerste dingen die ik onderzocht (ja, nog voor ik zwanger was, koekoek). Want het is allemaal leuk en aardig zo’n baby, maar het is ronduit shocking hoeveel afval zo’n kleintje produceert. En luiers zijn de allergrootste boosdoener.

We zijn met zijn tweeën nog niet bepaald zero waste, maar we doen ons best. En we waren niet van plan erop achteruit te gaan als we een kindje zouden krijgen. Tom was meteen 100% on board (dat helpt) en dus dook ik de wondere wereld van het wasbaar luieren in. Dat is nogal een geitenwollensokken gebeuren máár het is gelukkig ook een gebeuren met superschattige printjes en er is veel informatie over te vinden online. Na mezelf enige tijd te hebben ondergedompeld in overbroekjes, inlegvellen en wasnetjes was voor mij de conclusie: dat gaan we gewoon doen. En zo geschiede.

WAAROM HET VOOR ONS WERKT
Ik krijg dus vaak de vraag ‘Hoe gaat het met de wasbare luiers? Want wij twijfelen er heel erg over…’ Ik wil dan heel graag zeggen: ‘het is supermakkelijk, dat kan iedereen, gewoon doen.’ Maar dat is niet zo. Niet dat het moeilijk is, maar het is wel iets wat bij je instelling en levensstijl moet passen om het een beetje leuk te kunnen doen. Wij vinden het vooral belangrijk vanuit een milieu point of view. Het idee van 260 kilo aan extra afval per jaar voor één baby, we werden er echt niet goed van. Daarnaast werk ik vanuit huis en kan dus makkelijk first thing in the morning de luierwas aanzetten en een paar uur later ophangen zodat ik ze de volgende dag kan gebruiken. Dat maakt het voor ons héél erg makkelijk.

luierbakje

WANNEER HET VOOR JOU ZOU KUNNEN WERKEN
Ben jij dus zo iemand die twijfelt, bedenk dan vooral waarom je het wil doen. Milieu en geld besparen zijn wat mij betreft de beste redenen om het te doen. Als die dingen je niet heel erg boeien, dan lijkt het me moeilijker volhouden. En bedenk of het logistiek mogelijk is. Wanneer zet je die luierwas aan (die zo’n drie uur duurt) en krijg je ze op tijd droog? Als jij en je partner (indien van toepassing) allebei de hele dag van huis zijn en je geen droogtrommel hebt dan wordt het knap lastig. Kun/wil je daar iets creatiefs op verzinnen of is het echt niet te doen? Heb je dus een goede reden én tijd, dan zou ik het lekker doen. Want het is niet moeilijk, erg vies vind ik het ook niet (maar wij zitten nog in de borstvoeding-poep-fase die gewoon in de wasmachine mag, dus misschien piepen we straks anders) en veel extra tijd kost het ook niet.

En als je nog steeds twijfelt: probeer het gewoon. Het is niet een kwestie van alles of niks. De eerste paar weken gewoon aan de wegwerp en als je baby op een gegeven moment in wasbare luiers past (die dingen zijn mega) en jij niet meer scheel kijkt van de bevalling/kraamtijd dan probeer je er een paar uit. Haal een proefpakketje in huis met een paar verschillende luiers en kijk of er eentje tussen zit die bevalt en of het iets is waar je meer geld en tijd in wil investeren. En het hoeft ook niet de hele week he? Doe het om de dag om bij te komen met de was of hell, doe het één dag in de week. Onze pinda ligt er ook niet 24/7 in. Op de opvang (is ze twee dagen in de week) moeten ze er niks van weten en ’s nachts trekken we haar ook een wegwerp aan omdat zij (en wij) dan lekker door kunnen slapen.

luier

WAT WIJ GEBRUIKEN
Toen ik de wasbare luierwereld in dook, kwam ik veel merken en methodes tegen. Je kunt goedkoop wasbaar luieren (daar weten onze opa’s en oma’s alles van) en duur wasbaar luieren (prachtige broekjes met klittenband, mooie printjes en alles-in-één luiers in meerdere maten). Ik ging ertussen in zitten.

Wij gebruiken de Peenut Wraps van Totsbots. Deze kun je met drukknoopjes aanpassen in grootte en er gaan losse inleggers in zodat je de overbroekjes meerdere keren kunt gebruiken voordat ze de was in gaan. Zo heb je minder broekjes nodig (die zijn het duurst) en je hebt minder maten nodig en kunt er dus in principe van baby naar zindelijk gebruik van maken. In praktijk hebben we toch nog een paar extra kleine luiertjes gekocht, want onze minuscule pinda (die met bijna vier maanden nog steeds in maat 56 zit) was gewoonweg te klein voor de maat 2 broekjes. De andere reden dat we voor de Peenut Wraps kozen, was omdat de patroontjes mega schattig waren, ik ze goedkoper kon kopen in Brighton waar we op moment van uitzoeken woonden én nouja, Peenut Wrap! Ingepakte pinda. Het was gewoon destiny, what can I say.

Wat wij in huis hebben aan wasbare luiermeuk:
♥ zes overbroekjes in maat 1
♥ tien overbroekjes in maat 2
♥ 24 setjes bamboe inleggers
♥ 4 luierbroekjes
♥ 20 fleece inlegvelletjes
♥ 200 wegwerp inlegvelletjes
♥ 2 wasnetjes
♥ 1 luieremmer
♥ 25 wasbare billendoekjes (+ spray en doosje) van Billies Box
♥ billendoekjesdoosje voor onderweg

Ik heb het even voor jullie uitgerekend (en ik was zelf ook wel nieuwsgierig) en bovenstaand pakket heeft ons zo’n €500,- gekost. Het hangt er enorm vanaf welke wasbare luiers je koopt, wanneer je kind zindelijk is en wat voor wegwerpluiers je anders zou kopen, dus het is moeilijk te zeggen hoeveel geld je kunt besparen met wasbaar luieren. Maar ik heb wat algemene cijfers opgezocht over de kosten van wegwerpluiers en doekjes. Dat kwam neer op zo’n €1350,- voor drie jaar. Wij kopen heel soms nog een pak luiers voor ’s nachts en ik weet nog niet of we het drie jaar redden met het luierpakket wat we nu hebben (zou op zich wel moeten kunnen). Maar het is wel een redelijk veilige aanname dat we met wasbaar luieren zo’n €500,- besparen.

doekjes

WASBARE BILLENDOEKJES FOR PRESIDENT
Ben je nu helemaal verdrietig omdat je er net achter bent gekomen dat je niet genoeg tijd hebt voor wasbaar luieren? Ik heb hier the next best thing voor je: wasbare billendoekjes. Echt, die zijn helemaal the shizzle. Ze zijn niet duur (zo’n €30,- tegenover dik €300,- als je ze drie jaar gebruikt), het is een mini wasje, ze hoeven niet eens te drogen en je bespaart er een hoop plastic mee. Maar bovenal: ze zijn ZOVEEL fijner in gebruik. Hoe ik voor mijn gevoel met wegwerpdoekjes alleen maar poep aan het uitsmeren ben (sorry, sorry, vies, vies), zijn de billen van de pinda binnen een mum van tijd squeeky clean met wasbare doekjes. Geen chemische troepjes, lekker zacht en je hoeft ze maar één keer te kopen. En als je mij niet gelooft, geloof dan Tom, die een intense eyeroll doet elke keer als hij een wegwerpbillendoekjes-reclame op tv ziet. ‘Pfff, wasbare doekjes zijn echt 1000 keer beter.’ I rest my case…

WAAR KOPEN?
Sinds ik mama ben, ben ik nog een grotere fan van online shoppen dan voorheen. En dat is met wasbare meuk niet anders. Helemaal aangezien je lokale Prenatal medewerker van zijn stoel valt en ‘wasbare wat??! gilt als je ernaar vraagt (true story). Ik heb mijn wasbare luiers in Engeland geshopt maar daar wonen jullie waarschijnlijk niet en dus ben ik op zoek gegaan naar de meest uitgebreide wasbare webshop around en kwam uit bij Blabloom. Ze hebben een assortiment om U tegen te zeggen, gratis verzending naar Belgie én Nederland boven een bedrag van €50,-, proefpakketjes wasbare luiers én een handgeschreven lief briefje bij je bestelling. Ik kocht de wasbare billendoekjes houder (en ok, ook nog een organic cotton slaapzakje en ok, ook nog een mooie pastel baby mobiel) bij hen en daarom weet ik dat allemaal. Toen ik vervolgens vroeg aan Blabloogm om mee te werken aan dit artikel, vonden ze dat helemaal leuk en daarom linkt alles door naar hun shop. Voor wasbare meuk en nog veeeeeel meer kun je dus perfect bij ze terecht. Aanradertje!

kiki

Q&A?
Dit artikel is al aan de lange kant, maar ik heb nog niet eens verteld hoe dat nou eigenlijk gaat met het wassen, hoe ik creatief ben met fleece velletjes om plas-lekjes te voorkomen en hoe ik die kerrie-gele vlekken uit mijn mooie witte luiertjes krijg… Kortom, wasbare luiers zijn een onderwerp waar ik nog uren over door kan lullen. WHAT HAS BECOME OF ME?? 

Maar om te voorkomen dat dit wasbare wijf maar voor zich uit blijft blaten terwijl het niemand iets boeit, doe ik hierbij een oproepje: Heb je een vraag (specifiek of algemeen) over wasbare luiers? Zet hem hieronder in de comments. Dan schrijf ik binnenkort een heuse wasbare luier Q&A (AGAIN: WHAT HAS BECOME OF ME??) en beantwoord al jullie vragen zo goed als ik kan.

Linksdraaiende groene hippie moeder out…

REACTIES:

 1. Dieuwke

  Ik ben er ook zo een die dit soort dingen leest voor maar uberhaupt zwanger te zijn ofzo ;) maar ik vraag me af of het minder weggooien van luiers opweegt tegen meer wassen draaien? Hoe kijk jij daar naar? :)

  Reageren
 2. Kathleen (Maankindjes)

  Goed bezig, Olga (en Tom)! Wij zijn ook helemaal fan van wasbare luiers. We hebben nochtans geen droogkast en dat missen we eigenlijk helemaal niet. De luiers worden gewoon opgehangen. In de zomer zijn ze in de zon na een paar uur droog, in de winter duurt het een dag. Ons tweede kind is nu net (overdag) uit de luiers. Ik ben er eigenlijk heel trots op dat we de luiers al meer dan vijf jaar (in totaal, voor de twee kinderen) gebruiken.

  Reageren
 3. irene | tussenmarsenjupiter

  Ik vind dit kei interessant en wij gaan nog lang niet aan baby’s beginnen. Haha :D Ik vraag mij ook vooral af hoe het gaat met wassen. En ook hoe je zo’n wasbare luier dan opbouwt met die inlegvellen enzo. En waar al die vellen dan precies nuttig voor zijn.

  Reageren
 4. Jorien

  Zooo fijn dit artikel, ik ga in november ook wasbaar luieren (maar heel fijn om te lezen dat jullie dat ook niet perse snachts doen want daar twijfel ik ook nog over ben ik toch niet zo slecht bezig haha) en dit is echt bemoedigend om te lezen. Qua vragen wil ik wel graag alles weten over jouw fleece vellen tips en tricks, wat je was routine is en of je die wasbare billendoekjes nog in een apart netje bewaard (ben zo bang dat ze gaan zwerven in de machine namelijk) dusss ik hou je blog in de gaten :D

  Reageren
 5. Jacobine

  Fijn artikel. Onze kleine schat is nu een weekje oud en hier liggen de wasbare luiers van Blumchen, tweedelig systeem al even klaar. Als ik naar de billetjes van de kleine kijk is het allemasl zo veel te groot! Nog maar even wachten dus… Met hoeveel weken zijn jullie begonnen?

  Hoezo gebruik je de wasbare niet voor de nacht? Zit het niet lekker of werkt het niet goed?

  Krijg je de luiers goed schoon of worden ze snel smoezelig?

  Wat is jouw wasroutine, temperatuur, wasmiddel etc.?

  Ben benieuwd naar het volgende artikel!

  Groetjes,
  Jacobine

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Alvast antwoord op je eerste vraag (de rest neem ik mee naar de Q&A): wij zijn begonnen na anderhalve maand, maar achteraf had het denk ik met een maand ook al wel gekund. Kiki was geen grote baby en ik dacht dat die luiers haar op zouden slokken, maar dat viel mee toen ik het een keer probeerde. Ik zou dus af en toe een keertje ‘passen’ dan kom je er vanzelf achter. ;) Ze zijn nou eenmaal een stuk dikker dan wegwerp, maar niet per se veel groter blijkbaar…

   Reageren
 6. Anne

  Wat leuk om jullie ervaring te lezen! Wij zijn ook aan het wasbaar luieren en ook (nog?) niet ’s nachts.
  Iedereen die vraagt of het geen gedoe is geef ik als antwoord dat wij niet anders gewend zijn.
  Overigens zijn wij wel al vrij vroeg begonnen, na de meconium (want die wil je niet in je wasbare hebben). Er zijn online ook veel newborn wasbare luiers te vinden die qua dikke billen pakket wel meevallen. Nu hadden wij geen hele kleine baby dus misschien had ik er dan anders over gedacht.
  En een kraamhulp die zelf nog enthousiaster was over wasbaar (en er veel van wist) dan ik, hielp ook goed mee.
  Ik heb zelfs in het begin nog old fashioned hydrofiel doeken staan vouwen, maar die zijn wel groot rond die lekker baby kadetjes.

  Wel hebben wij nu veel verschillende soorten luiers. Dat is onhandig met overdragen aan de oma’s en opvang. Dus als tip geef ik wel mee aan anderen om 1 systeem te kiezen. In het begin zelf experimenteren (met gehuurde of geleende systemen) en dan kiezen wat je het prettigst vindt.

  En, precies wat jij ook zegt, gewoon doen wat prettig voor jezelf voelt. Of je het nou volledig 24/7 drie jaar lang doet of 3 keer per week… Alle kleine beetjes helpen.

  Reageren
 7. Yvonne

  Fijn dat het voor jullie werkt.
  Om diezelfde principes (minder afval, minder kosten) ben ik dit jaar begonnen met een ander soort luier voor ons vrouwen: de period panties van THINX. ;P

  Reageren
 8. Pleunie

  Hoe werkt die wasbare billendoekjes houder? Ik heb geklikt naar de site waar je deze hebt gekocht, maar wordt er niet wijs uit. Hoe krijg je die doekjes eruit? In een normale doekjes dispenser kunnen alleen die dunne wegwerp doekjes eruit, het gat is hier dus wel groter..? (Ik gebruik nu maar gewoon een vershoud doosje van de Hema waar ik de deksel af haal en weer op doe!)

  Reageren
 9. Miriam

  Jaa haha wat erg maar ik zat echt op deze post te wachten ? super fijn dat je antwoord wilt geven op onze vragen.
  Wat doe je als je onderweg bent? Dat lijkt me namelijk bij uitstek een moment dat je die vieze luier lekker in de prullenbak wilt mikken in plaats van in je tas ?

  Reageren
 10. Annabel Helena

  Leuk om te lezen hoe jullie (en andere in de reacties) het doen met de wasbare luiers. Ben sinds 6 weken mama en gelijk na de meconium begonnen met de totsbots peenut wrap in combinatie met de bamboozle binnenbroekjes (beide in maat 1 dus niet overdreven groot voor de kleine baby). Heel soms onderweg gebruik ik ‘normale’ luiers, maar die hebben al een paar keer gelekt terwijl ik hier met de totsbots helemaal geen last heb. Ook ’s nachts wanneer de kleine 6 a 7 uur achter elkaar slaapt geen enkel probleem. Mocht je dus toch ’s nachts ook aan de wasbare luiers willen, kan ik de bamboozle echt aanraden!

  Reageren
 11. Debby

  Hoi Olga, wat een leuk artikel en heerlijk geschreven! Ik ben ook erg benieuwd naar de q&a :). Heb zelf geen kinderen en wil deze ook niet maar doordat je het zo leuk brengt lees ik dit zelfs met plezier!

  Reageren
 12. Ellen

  Heel fijn om te lezen! Twijfel nog steeds wel een beetje , want we wonen klein en zonder droger, maar het liefst zou ik er gewoon aan beginnen. Wat ik me nog wel afvraag is of babykleding nog wel goed zit met de wasbare luiers, want ze zijn toch wel een stuk dikker dan de wegwerpvariant. Merk jij hier iets van?

  Reageren
 13. Pingback: De wasbare luier Q&A. | Team Confetti

 14. baccaratsite

  First of all, thank you for your post. baccaratsite Your posts are neatly organized with the information I want, so there are plenty of resources to reference. I bookmark this site and will find your posts frequently in the future. Thanks again ^^

  Reageren
 15. safetoto

  It’s really great. Thank you for providing a quality article. There is something you might be interested in. Do you know safetoto ? If you have more questions, please come to my site and check it out!

  Reageren
 16. casinocommunity

  Looking at this article, I miss the time when I didn’t wear a mask. casinocommunity Hopefully this corona will end soon. My blog is a blog that mainly posts pictures of daily life before Corona and landscapes at that time. If you want to remember that time again, please visit us. ..

  Reageren
 17. majorsite

  I’ve been looking for photos and articles on this topic over the past few days due to a school assignment, majorsite and I’m really happy to find a post with the material I was looking for! I bookmark and will come often! Thanks :D

  Reageren
 18. Buy my weed online

  Come see our customer favourite high quality popcorn buds along with other great deals on cheap weed and bulk pricing. We carry everything you need from shatter, cannabis edibles, vape pens, weed concentrates, live resin, Phoenix tears, CBD and more. Sign up for our newsletter so you never miss out on any of our sales offering the best in class products for Buy my weed online .

  Reageren
 19. buy canadian weed online

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess.Like we mentioned earlier, when you buy weed from a dealer buy canadian weed online, you have no way of knowing what’s in it and what the overall quality of it is.

  Reageren
 20. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *