Die keer dat ik een mannentaart bakte…

Tom is bijna jarig en geeft een feestje. En het thema wordt bier. Niet dat het zo’n mannelijke man is hoor, die Tom. Het is vooral een hele lieve vent die van lekkere dingen houdt. En die fancy speciaalbiertjes in van die designerflesjes, die gaan er lekker in tegenwoordig. En bij een bierfeestje hoort biertaart dacht ik. Met bacon. En dus bakte ik vast voor proef (niks voor mij) met een recept van een Amerikaanse blog, een echte mannentaart. En hoe dat ging, dat lees je in dit artikel…

Ik zal namelijk wel niet de enige zijn die tijdens het lezen van een recept tien keer verward achter zijn oren krabt, de juiste spullen niet in huis heeft of stiekem het halve recept verandert naar smaak… Dit is hoe mijn gedachten door mijn hoofd schoten tijdens het maken van Bacon, Beer and Potato Chip Cookie Bars:

olga bakt een taart 7

▲ Bij het allereerste wat ik moet slaat de twijfel al toe. Ik moet mijn bakblik bekleden met aluminiumfolie. Beide heb ik in huis, dus dat gaat op zich goed. Maar het bakblik is een heel klein beetje te groot en er zitten door iets te ruig bekleden een paar gaatjes in de folie. Disaster is waiting to happen…

‘Verwarm de oven voor op 180C.’ Yeah right, alsof ik mijn mix binnen tien minuten klaar ga hebben. Dat doe ik dus straks wel (over een uur, als ik mijn act together heb).

▲ De boter moet zacht zijn maar komt net uit de koelkast. Even in de magnetron? Maar dan is het straks soep, dat is vast ook niet de bedoeling.

▲ En wacht even, moet er een HEEL pakje boter in?! Dat is wel héél heftig. Zal ik de helft doen met een beetje extra kokosvet doen? Ja dat doe ik. Go crazy.

▲ Weet je wat? Ik ga eerst alles afwegen en in bakjes doen zodat ik het in één beweging in mijn beslagkom kan gooien net zoals op tv… Ik wed dat Jamie Oliver daarom binnen 15 minuten een maaltijd op tafel kan zetten. Heb ik straks wel een heleboel afwas, maar dat lost de afwasmachine gelukkig voor me op. ^_^

▲ Ik vind die donkere suiker meer dan genoeg hoor, om er nou ook nog witte suiker bij te doen.  Dat wordt vast megazoet. Ik heb ooit eens cupcakes gemaakt met een Amerikaans recept en toen vielen mijn tanden bijna uit mijn mond van alle suiker. Dus dat kan vast wel wat minder. Ojee, ik ben nu al totally off recipe…

▲ En teveel vanille vind ik overheersend, dus dat mag ook wel wat minder… Ik ben benieuwd wat gebeurt met deze taart nu ik overal de helft van weglaat, haha.

▲ 1 tsp baking soda. Dat heb ik dus gewoon in huis hè? Supertrots. Thanks gigantische Jumbo supermarkt met je mega assortiment. Met dat spul schijn je ook je matras te kunnen reinigen. Bijzondere kwaliteiten heeft dat spul…

▲ Haha, ik heb er zolang over gedaan om alles af te wegen en in bakjes te doen dat de boter vanzelf al zacht is geworden. Weer een probleem minder dus!

olga bakt een taart 5

▲ Zoooo, even een beetje spek bakken voor in de taart. :D Ja inderdaad, er gaat bacon in! Hoe awesome! En ik vind vier plakjes voor een hele taart eigenlijk dan weer te weinig. Maar laat ik me er flink aan houden. Kijken we straks wel of het genoeg was of dat er meer in kan de volgende keer.

olga bakt een taart 4

▲ Dit zal wel heel dom zijn, maar het beslag is zo dik dat ik een randje vrij kan laten. Want mijn bakblik was een heel klein beetje te groot, remember? Zou dat blijven zitten of uitlopen?

▲ Ok, het loopt uit. Geen briljante beslissing daar. Nu is er een stuk van vijf cm breed dat veel dunner is. Volgende keer helemaal uitsmeren dus. Zal ik maar niet mee gaan doen aan Heel Holland Bakt?

olga bakt een taart 3

▲ Excuse me?! Gaat er meer dan een hele zak fudge in de karamelsaus? Zijn ze nou helemaal?! Een kwart zakje lijkt me zat. Guilty pleasure ok, maar bij elke hap een hartaanval is ook zo overdreven.

olga bakt een taart 6

▲ In plaats van veel fudge doe ik er lekker meer bier in dan in het recept stond. Het moet wel een echte mannentaart worden. Ik wist trouwens niet dat ik zo eigenwijs was als ik recepten gebruikte. Kom je nog eens wat te weten over jezelf…

▲ Hm, weet niet of dat zo slim was, zoveel bier, nu is het een hele natte saus… O het moest toch nog tien minuten sudderen. Misschien kookt het vocht er dan een beetje uit.

▲ Ok, net heel voorzichtig wat van de karamelsaus geproefd en het is hemels. Ik mieter die cake straks weg en lepel dit gewoon naar binnen. Het zou weleens het laatste zijn wat ik heb gegeten, maar ik denk dat dat het wel waard is.

▲ Net de karamel-lepel aan Tom gegeven om af te likken en hij vond dat er nog wel wat meer bier bij kon. Maar iets kouds bij kokende karamel gooien zal vast niet slim zijn. Dan maar even onthouden voor de volgende keer.

▲ Ok, de karamelsaus is GE-WEL-DIG geworden, helemaal niet te dun. YES! En precies genoeg. Vier keer zoveel was echt een zoete bende geworden. Puntje voor mij!

olga bakt een taart 2

▲ En als laatst nog even de chocoladebuttons, mini pretzels en pinda’s (ik had geen peanut butter chips) eroverheen gooien en een beetje in de karamel drukken.

olga bakt een taart 1

▲ Moet je eens kieken! Super fotogenieke chocolade/pretzel berg!

▲ Ik sleepte mijn pasgemaakte baksel mee in een kartonnen doos op de fiets om aan vrienden te laten proeven. Dit waren de recensies:

▲▲▲

‘Lekker hoor, ik neem er nog eentje.’

‘Die pretzeldingen erbovenop vind ik echt heel lekker.’

‘Zit er bacon in? Grapje zeker. Echt waar? O, dat had ik niet geproefd.’

‘Nee ik hoef niks meer mee naar huis, veel te gevaarlijk!’

‘Ja er kan de volgende keer wel wat meer boter in, hij was een beetje te kruimelig.’

‘Mmm, ze ruiken een beetje naar Reeses pièces, die dingen zijn echt heel erg lekker.’

▲▲▲

Conclusie: suikerverhouding en karamelverhouding was goed. Maar er mag de volgende keer meer bier in de fudge en veel meer bacon doorheen en bovenop. Komt voor de bakker!

Vinden jullie het leuk dat ik een recept uitprobeer op deze manier? Of slaat dat nergens op? Ik kan misschien wel een ‘nailed it’ rubriek gaan beginnen. ^_^

REACTIES:

 1. Renske

  Haha, geweldig om jouw gedachtegang te lezen! Zelf pruts ik ook altijd aan een recept. En afwegen en in aparte bakjes doen is sowieso echt wat voor mij, haha!

  Reageren
 2. Marieke

  Just: WOW!

  (okee, dan ook nog: ik vind dit echt heel heel erg leuk om te lezen, en ben diep onder de indruk. Het lijkt me eigenlijk heel vies, maar ik ben zo benieuwd dat ik het ook wel weer zou willen proberen. Wat zou een goede bacon-vervanger zijn voor een vegetarische variant..??)

  Reageren
 3. Isabelle

  Geweldig!
  Ik zou ook maar vreemd kijken als ik dit recept zag hoor!
  Misschien dat ik hem ook eens probeer, maar dan zonder de bacon (vegetariër zijnde).

  Reageren
 4. Reggy | Project R.

  Haha, pluspunten voor het creëren van je eigen recept en voor de manier waarop je het opgeschreven hebt! Ik heb met een glimlach dit recept zitten lezen – wanneer ik straks terug in Nederland bent zal ik deze gekke bier taart ook eens proberen. Waar heb je ‘m gevonden? :-)

  Reageren
 5. Anne

  Geweldig! Ik sla het recept op, tesamen met jouw gedachtengang ;) Volgende week organiseer ik onze housewarming en de vrienden van mijn vriend zullen dit zeker weten te appreciëren :)
  Ik moest echt zo hard lachen toen ik het stukje over “voorverwarmen” las, ik denk dat ook altijd! Meer van dit aub :)

  Reageren
 6. Karlijn

  Haha, dit is te herkenbaar. Maar als ik de oven niet aan het begin voorverwarm, kom ik er ongeveer 5 minuten voordat de taart in de oven kan achter dat ik het helemaal ben vergeten :’)

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Dat is ook weer waar. Geen idee wanneer het wel een goed moment is. Wij hebben een heel klein oventje dat binnen 5 a 10 minuten voorverwarmd is gelukkig.

   Reageren
 7. sammie

  Ik vind het echt geweldig hoe je dit recept beschreven hebt, lekker eigenwijs wat meer of minder hier of daar, dat is wat koken is toch? Zegt mijn vriend iig altijd :)

  Reageren
 8. Sarah

  Ohja, heel herkenbaar :p Voorverwarmen? Tegen de tijd dat ik alles klaar heb is de oven alweer afgekoeld! Chocolate chip stukjes? Ik hak wel een chocolade reep in stukjes dan. Gele bastardsuiker? Ach bruine is vast ook wel goed joh. Dit is de citroensap toch? Oh nee, dat was limoensap.. mwah, ook lekker.. :)

  Reageren
 9. Madelon

  Echt leuk omschreven. Zo gaat het hier vaak in de keuken ook. Ik volg nooit recepten volledig. Tegenwoordig bekijk ik vaak meerdere recepten en stel dan mijn eigen recept samen die ik tijdens het koken vaak ook nog eens tweak haha.

  Reageren
 10. Brenda (kookt)

  Ten eerste: Happy Birthday to Tom alvast :) Wat een heerlijk artikel om te lezen! Ik was even bang dat de taart compleet zou mislukken, maar gelukkig viel het mee. Super slim dat je de taart hebt getest, dat vergeet ik nog wel eens ;) Ik weet zeker dat de mannen (en vrouwen) tijdens het feest weer van je taart gaan genieten.

  Reageren
 11. Michelle

  Heerlijk om je gedachtegang te lezen. Ik was echt even heel bang dat de taart zou mislukken. Naarmate ik verder las begon ik hem ook steeds lekkerder te vinden. Ik heb hem bewaard op Bloglovin en ga hem zeker een keer maken. En natuurlijk gefeliciteerd!

  Reageren
 12. Malou

  Deze stond al zo lang op mijn lijstje, maar gister eindelijk gemaakt hoor. Hij was heerlijk, al vond ik de koek/bodem misschien wat weinig zoet, maar de bovenkant maakt dat weer goed. Die hartige dingen op een taart vond ik echt briljant! En de bacon was er heerlijk bij.
  Dus superveel later, maar toch nog: bedankt voor de tip!

  Reageren
   1. Malou

    Hij is wel oneindig groot… ik heb nu maar een deel in de vriezer gegooid, waarvan ik betwijfel of dat hem goed doet… Jammer dat de meeste van mijn vriendjes verder weg wonen, anders kon ik net als jij doen.. Andere keer dan maar!

    Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *