Geluk vinden in je vrienden.

Gastblog door Koos – Eens in de paar weken mag ik van Olga haar blog volschrijven over mijn zoektocht naar geluk. Vorige keer schreef ik een stuk over dankbaarheid. Mijn boodschap was simpel: oneindig veel dingen kunnen ons gelukkig maken, zolang wij het maar zien, ervaren en waarderen. Neem nou vriendschappen. Ik ben in een andere stad gaan wonen en zie veel vrienden minder vaak dan ik zou willen. Daardoor ben ik ook meer gaan nadenken over wat vrienden voor mij betekenen.

Sta je er bijvoorbeeld wel eens bij stil dat wij onszelf constant met onze vrienden vergelijken, om zo antwoorden te vinden op vragen zoals hoe zit ik in elkaar? Doe ik het goed? Ben ik oké? Ben ik succesvol? Gelukkig? Juist omdat m’n vrienden veel voor mij betekenen, kan ik net wat meer genieten van iets nieuws als het voor hen ook heel bijzonder is. Zeg nou zelf, jouw heerlijke vakantie naar zeeland lijkt opeens minder heerlijk als je vrienden zich in de zomer verspreiden over prachtige exotische parelstranden toch?

JEZELF KENNEN DOOR ANDEREN TE BEOORDELEN.
Wij vergelijken ons van jongs af aan met anderen om een beeld te krijgen van wie of wat we zijn. Door onszelf te vergelijken, leren we iets over onszelf. We zijn er alleen niet zo goed in. Ons brein speelt graag een beetje met ons.

Om meer zelfvertrouwen te krijgen, helpt het om onszelf te vergelijken met iemand die ergens minder goed in is. Zo vindt een overgrote meerderheid van de automobilisten zich een meer dan gemiddelde chauffeur. Ik vergelijk mezelf ook graag met die drie idioten in het verkeer en vergeet ondertussen alle momenten dat ik bijna een paaltje heb geraakt. Goed voor mijn zelfvertrouwen, minder veilig voor mijn tegenliggers. In andere woorden, jezelf vergelijken met mensen die het minder goed doen, is goed voor je zelfvertrouwen, maar zorgt er ook voor dat jij jezelf overschat. Een aap komt ook niet hoger op de apenrots door alleen de kleintjes naar beneden te duwen, hij zal zich ook met zijn grote bovenbuurman moeten meten.

Andersom vergelijken we ons ook juist met mensen die we als beter zien. Ook dit hoeft helemaal niet verkeerd te zijn, je kunt er bijvoorbeeld inspiratie uit halen om net zo goed te worden. Ook kan het opkijken naar iemand extra zelfvertrouwen geven als het lukt om vrienden met deze persoon te worden. Als jij jezelf te vaak vergelijkt met die ene persoon die het net wat beter doet, is dit niet goed voor je zelfvertrouwen. Zo kom ik – nu ik werk – mensen tegen van mijn leeftijd met dezelfde achtergrond, maar met betere functies of opdrachten. Ik merk dat ik soms teveel bezig ben met diegene die net wat verder is in zijn carrière. Ik weet daardoor misschien wel wat er nodig is om net zo goed te worden, maar echt gelukkig word ik niet van al dat vergelijken.

Samengevat: Naar beneden kijken kan ons dus een goed gevoel geven en naar boven kijken kan ons helpen om doelen te bereiken.

NET EEN LACHSPIEGEL.
Kortom, je zelfbeeld ontstaat doordat je jezelf vergelijkt met anderen, waaronder je vrienden. Het is dus helemaal niet gek om jezelf af en toe beter te voelen dan je vrienden in iets. Het wordt wat zorgwekkender als jij je over het algemeen beter voelt dan je vrienden. Andersom natuurlijk ook, want kom je regelmatig ontmoedigd terug van een avond met vrienden? Leveren al die mooie gesprekken of danspasjes van je vrienden de nacht ervoor je weleens het gevoel op dat jij maar weinig voorstelt? Je vrienden vormen een spiegel waarin jij jezelf bekijkt. Alleen heeft de spiegel vaak de vorm van een lachspiegel. De lachspiegel vervormt ons beeld, maar de manier waarop, hangt van jezelf, anderen en de situatie af.

HOE ZIET JOUW VRIENDENGROEP ERUIT?
Volgens mij kan het daarom verstandig zijn om keuzes te maken in welke vrienden je veel ziet en welke vriendschappen je even in de koelkast zet.

Als ik meer zelfvertrouwen wil hebben, kan ik van alles ondernemen. Maar als ik steeds weer mensen opzoek die het net beter doen, halen al die acties weinig uit. Denk bijvoorbeeld eens aan afvallen. Veel vriendinnen hebben een strak lijf en dat wil jij ook. Ze helpen je dus om een doel te stellen. Jij valt 20 kilo af en dat is een geweldige prestatie, maar als  je vriendinnen rondlopen in naveltruitjes die jij nooit van je leven aan gaat kunnen, levert het je eigenlijk maar weinig op in termen van geluk.

Hoe zit dat bij jouw vrienden? Met wie vergelijk jij je en weet je waarom? Wat levert het je op en wat kost het je?

Als ik naar mezelf kijk, merk ik dat ik vrienden heb die erg op mij lijken en vrienden die 180 graden van mij verschillen. Uit alle vriendschappen haal ik wat anders. Ik vind het heel belangrijk dat vrienden me positieve energie en zelfvertrouwen geven. Dit is in vriendengroepen met alleen maar mannen niet altijd de gewoonte. Vaak is het erg leuk om grappen te maken over juist dat ene gevoelige onderwerp. Hoewel ik veel uit deze vriendschappen kan halen en zij mij inderdaad motiveren om goede resultaten te halen, word ik er niet lang niet altijd vrolijk van. Nu ik wat ouder word, merk ik dat ik vrienden ga opzoeken die mij deze positieve energie wel geven. Zoals deze quote zo mooi aangeeft, we hebben al onze vrienden nodig om te groeien:

quote

***

Koos blogt één keer in de acht weken voor teamconfetti.nl. Hij is succesvol in unsuccessful adulting, denkt over alles na en deelt graag zijn gedachten over de kleine dingen die het leven zo leuk maken.

REACTIES:

 1. Vera

  Wow Koos, wat een verhelderend stuk! Ik denk dat ik mezelf vaak heel onbewust met mijn vrienden vergelijk. Als je het bewust doet dan kun je jezelf namelijk behoeden voor dingen als verlies van zelfvertrouwen en dergelijke. Ik denk wel dat ik heel goed op een rijtje heb wat welke vriendschap me precies brengt. Ik heb er alleen nog nooit over nagedacht om op basis van wat ik op een bepaald moment nodig heb bepaalde vrienden meer of juist minder te zien.

  Reageren
  1. Koos

   Thanks Vera, leuk om te horen! Het is inderdaad heel onbewust, je brein doet het constant. Juist daarom zat ik te denken dat het goed is om te beseffen met wie je omgaat: het vergelijken doe je toch.

   Reageren
 2. Lucinda

  Mooie blog Koos,
  Ik heb je blog over dankbaarheid nog niet gelezen, maar ga ik ook even doen!
  Het is zeker waar, ik denk ook veel na over mijn vrienden, wat ze voor mij beteken etc. Maar soms weet ik het allemaal niet zo goed (door mijn verleden). En het klopt we vergelijken onszelf met idioten, maar ook met het hogere, het betere. Dat kan ons helpen een doel te bereiken, maar het kan ons ook demotiveren.
  Ik hoop ooit de echte goede vriendin te vinden :)
  Ik vind het wel lastig om ‘negatieve’ vrienden uit te bannen, maar vaak groeit het vanzelf al uit elkaar en dan is het makkelijk. Maar veel vrienden van mij laten ook weinig van zich horen en dan moet ik er altijd achteraan. Vind ik ook wel jammer.

  Reageren
  1. Koos

   Dank je Lucinda, gelukkig hoeft niet alles wat je in vrienden zoekt in één persoon te zitten, als je maar weet wat je aan elkaar hebt. Het is natuurlijk wel fijn als er een beetje een balans is tussen wie contact zoekt. Ik ben benieuwd wat je van het stukje over dankbaarheid vond.

   Reageren
 3. Iris

  Heel fijn artikel dit! Leuk om hier zo over na te denken. Ik heb een hele fijne vriendenkring en weet wat ik aan ze heb. Ze komen uit allemaal verschillende hoeken, maar dat vind ik wel fijn. Een paar jaar terug is een vriendschap ook kapot gegaan. Dat vond ik best heftig, omdat zij al 7 jaar een vriendin van mij was, maar ik moest echt voor mijzelf kiezen. En uiteindelijk heeft ze mij gewoon genegeerd. Klaar, dus.

  Reageren
 4. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions……..

  Reageren
 5. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet……

  Reageren
 6. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary…..

  Reageren
 7. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep……

  Reageren
 8. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards…..

  Reageren
 9. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep….

  Reageren
 10. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary………

  Reageren
 11. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards..

  Reageren
 12. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *