Nailed it: guilt free microwave mug cake

Het zal niet een verrassing voor jullie zijn dat ik af en toe een beetje een vreetzakje kan zijn. Ik zit snel vol, dus het loopt niet snel uit de hand, maar van tussendoor snoepen of gezellig taartjes eten met mijn mama of vriendinnetjes kan ik héél erg genieten. Soms een beetje té vaak (ons weekendje naar Berlijn bestond uit rondlopen en eten, oepsie). Dus toen ik op Pinterest een recept voor guilt free microwave mug cake tegenkwam dacht ik: this is the dream, dit móét ik proberen! En dat heb ik gedaan…


Even een disclaimer voordat we beginnen: guilt free mug cake is hella expensive kwam ik achter. Toen de deur van de biowinkel achter me dichtviel, stuurde ik Tom meteen een berichtje om hem te laten weten dat niet iemand onze gezamenlijke rekening had leeggeroofd, maar dat ik een paar verantwoorde boodschapjes had gedaan. Autsj! Ik kocht ingrediënten in voor drie recepten (de ene mug cake is de andere niet) en dit was het resultaat:

paleo mug cake 1 paleo mug cake 2

PALEO MUG CAKE
1 ei
1 eetlepel kokosmeel
1 eetlepel amandelmeel
2 eetlepels (pure) chocolate chips
2 eetlepels ahornsiroop
1 eetlepel ongezoete vanille
☞ 1 1/2 minuut in de magnetron

In de magnetron zwol deze jongen enorm op, maar zodra ik het deurtje openmaakte, kromp hij in elkaar als een uitgedroogd sponsje. Niet moeders mooiste dus, maar hoe is de smaak? Chocolate chips maken álles beter en de textuur van de ‘cake’ is ok. De mug cake is lekker zoet door de hoeveelheid ahornsiroop, maar of dat nou zo guilt free is? Ik weet het niet zo goed. Het kan zijn dat ik hem iets te lang in de magnetron heb gestopt, want de textuur is wat rubberig. Maar met een kopje thee erbij, eet hij lekker weg. Kokosmeel schijnt veel vezels te bevatten en amandelmeel schijnt voedzaam te zijn. Ik weet er het fijne niet van, maar geloof het graag. :)

Cijfer: 6

brownie mug cake 2 brownie mug cake

BROWNIE MUG CAKE
3 eetlepels cacao
1/4 cup ongezoete appelmoes
1/4 theelepel bakpoeder
snufje zout
1 theelepel vanille
1 theelepel ahornsiroop
☞ 1 1/2 minuut in de magnetron

Appelmoes met cacao? Yeah right, dat zat wel niks worden. Maar eigenlijk was hij heel aardig. Er moeten drie dikke eetlepels cacao in en daarom is hij puurder dan puur. Ken je die chocoladerepen van 70%? Dit smaakte als 110%. Bitter en heftig. Máár de textuur was lekker gooey en van de smaak van de appelmoes was niks meer te merken. Zelfs als ie koud is blijft hij lekker zompig en je kunt er dus een tijdje over doen. Een pot thee erbij and you’re good to go.

Cijfer: 7,5

peanut butter mug cake 2 peanut butter mug cake 1

PEANUT BUTTER MUG CAKE
1 banaan
2 eetlepels ongezoete pindakaas
1 ei
1/4 theelepel baking soda
snufje kaneel
☞ 30 minuten in de oven op 180C

Deze mug cake moet een half uur in de oven in plaats van een minuutje in de magnetron en dat is een nadeel. Want het moet quick and easy (am I right?). Ik had verwacht dat de dichte, sponzige textuur minder zou zijn omdat er geen magnetron aan te pas kwam, but no… De textuur lijkt op een dik gebakken ei met bananensmaak. Not my favorite. Maar de smaak is goed! Een beetje notig door de pindakaas (van die pindakaas waar écht alleen maar pinda in zit, heel verantwoord) en de banaan maakt het lekker zoet. Er zit verder niks van meel doorheen en dat maakt de textuur denk ik een beetje gek. Al met al niet slecht, maar ik zou hem niet snel nog een keer maken.

Cijfer: 6,5

Mijn conclusie: een gewéldige guilt free mug cake uit de magnetron is een sprookje. Niks kan op tegen instant brownie mix (sorry voor alle health freaks out there). Maar er is stiekem toch nog een mooie guilt free ontdekking uitgekomen: terwijl ik rare goedjes aan het mengen was in mokken, vroeg Tom of hij de rest van de (suikervrije) appelmoes mocht hebben. ‘Tuurlijk schat’ zei ik terwijl ik met een frons op mijn hoofd mijn magnetron experimentjes aan het proeven was. Hij roerde wat kaneel door de appelmoes, schoof het heel even in de magnetron in et voila! Hij had een héérlijk warm ongecompliceerd toetje op zijn schoot. Less is more blijkt. En nu ga ik erover nadenken hoe ik daar een verantwoord ontbijtje mee kan maken, want ontbijten is ook niet mijn grootste talent…

REACTIES:

  1. Dina

    En dan vind ik het dus jammer dat ik geen magnetron heb. :P Dit is echt het enige dat ik eens zou willen proberen, waarvoor ik een magnetron nodig heb.

    Reageren
  2. Vera

    Ik heb geen magnetron en ik miste hem ook nooit tot ik dus kennis maakte met het fenomeen ‘mug cake’. Misschien moet ik mijn moeders keuken eens gaan bezetten.

    Reageren
  3. Lotte

    Ik geloof best dat ze niet slecht smaakten, maar eerlijk gezegd vind ik dat het er niet smakelijk uitziet, haha. Geef mij maar het echte stuff. Ja, dan zijn dat echte suikerbommetjes, maar het leven is te kort om altijd maar op je lijn te letten! (Al heb ik waarschijnlijk wel makkelijk praten omdat ik nog maar 23 ben en dus nog niet snel aankom ;-) )

    Reageren
    1. Olga Bericht auteur

      Ik ben ook meer van de guilty pleasures hoor! Maar ik moest van mezelf ook een keertje de bewuste variant proberen. Want je weet maar nooit… ;)

      Reageren
  4. Kim

    Die tweede ziet er best lekker uit! :)
    Maar ik denk dat ik toch maar voor de ‘gewone’ niet guilt-free cake ga. Dan maar wat suiker, hihi.
    Liefs

    Reageren
  5. Noortje

    inexepensive ontbijt mugcake:
    – 1 ei
    – 4-6 el havermout
    – een el soya (bosbessen!) yoghurt
    – klein handje bosbessen (uit de vriezer van de appie, thumbs up) (al hoorde ik dat je bij de little grote zakken kan kopen voor even veel geld! alleen woon ik daar niet bij in de buurt :( )
    – eventueel: crunched walnuts, rozijnen, stukjes appel

    In een kommetje roeren 2 minuten op 600 watt in de magnetron (eigenlijk tot de bovenkant een beetje droog is)
    dan omkeren op een bordje en nog een beetje van de yoghurt eromheen smeren (voila mugcake in yoghurt eiland) en dan nog eventueel wat extra bosbesjes, kokosrasp, nootjes, chocolate chips enzovoorts. Make it pretty :)

    Door de yoghurt in de mugcake wordt ie heel fluffy en door de bosbessen smaak lekker zoet!

    Reageren
    1. Noortje

      ohja, wel eerst de bosbessen ontdooien :D en dit kan je dus ook maken met chocolade vla en cacaopoeder en je kan er ook dus nog een geprakte banaan door doen voor extra zoet en dan kan je er ook gewoon plain kwark of griekse yoghurt in doen voor de fluffyness endless possiblitiesss :)

      Reageren
  6. Nina

    Om de kosten wat te drukken zou ik amandelen gewoon op de markt kopen en daar dan zelf amandelpoeder van maken. Ook kun je heel goed zelf ongezoete appelmoes maken door geschilde appels kapot te koken met wat water – werkt heel goed met onze aangetaste appels. Ik weet nog wel dat wij vroeger in de kleuterklas wel eens warme appelmoes maakten met wat rozijnen, een vleugje nootmuskaat en wat kaneel – heerlijk :)

    Reageren
  7. Pingback: Banana mug cakes | Two Owlettes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *