Verhuizen naar Londen: verwachting vs. realiteit

Gastblog door Tea – Inmiddels woon ik alweer bijna twee jaar in Londen, in die twee jaar heb ik heel veel geleerd over hoe het er echt aan toegaat in de stad. De wittebroodsweken liggen ver achter me en ik voel me een echte Londenaar als ik op vrijdagavond mee kan klagen tijdens het derde biertje. En vandaag ga ik jullie ook uit de droom helpen.


SHOPPEN OP OXFORD STREET
Verwachting: Mensen komen massaal naar Londen om hun zuurverdiende centjes uit te geven in Oxford Street en ik kreeg meerdere malen te horen hoe geweldig het moet zijn dat ik zo Oxford Street op kan wanneer ik wil.
Realiteit: Het is een soort ongeschreven regel dat je Oxford Street zoveel mogelijk mijdt en al je inkopen op internet doet. Als het echt nodig is dan ga je naar de winkelstraat in je eigen buurt.

CULTUREEL VERANTWOORD
Verwachting: Elke weekend naar één van de vele gratis musea die de stad te bieden heeft of naar een theatervoorstelling in West End. De Tea van twee jaar terug zou denken: Je bent toch in Londen, dan verspil je toch geen dag aan thuiszitten?
Realiteit: Kon ik nogmaar zo positief denken. Ten eerste: Negen van de tien keer rijdt de metro en de trein niet omdat er weer geplande werkzaamheden aan het spoor zijn. Ik erger me zo aan dat geplande, alsof dat alles goed moet maken. Als het OV wel werkt dan kom ik met andere excuses zoals: ”Weet je wel hoe druk het is in musea?” of ”Ik weet niet of ik een middag huilende kinderen aankan.” of ”Weet je wel hoeveel een ticket voor een West End productie is?” of ”Maar dan moet ik mijn haar kammen en BH aandoen.”

MEER VERDIENEN
Verwachting: Londen mag dan wel duurder zijn, je verdient er ook meer.
Realiteit: Nee.

ACCOMODATIE
Verwachting: Je ziet het helemaal voor je: een klassiek appartement in een chique wijk zoals Notting Hill of een Pinterestwaardige woning in Shoreditch. Lekker centraal en zoveel mogelijk in de buurt van je vrienden.
Realiteit: Als je geld hebt of hele lieve ouders is alles mogelijk, maar hou er rekening mee dat je met jouw budget niet eens een meterkast kunt huren in zone 1.

ER GAAT THUIS ECHT NIKS VERANDEREN
Verwachting: Er gaat niks veranderen aan vriendschappen: Londen – Amsterdam is prima te doen en er zijn altijd goedkope vluchten te vinden, je bent er met alle verjaardag en feestdagen gewoon bij. Echt.
Realiteit: Na drie keer op en neer te hebben gevlogen ga je het anders zien. Waarom kunnen je vrienden niet gewoon naar Londen komen? Je hebt moeite om verder dan zone 3 te komen.

LUNCHEN IN HET PARK
Verwachting: Er ligt een park vlakbij je werk en je hebt met jezelf afgesproken dat het de perfecte lunchplek is. En je neemt ook nog je eigen lunch mee om zo geld te besparen.
Realiteit: De eeuwige regen, de zwervers en duiven maken het onaantrekkelijk om er te lunchen en je eindigt met je slappe broodje voor de computer en doet een blogronde. Als je al tijd hebt voor een lunchpauze.

ELK WEEKEND NIEUWE HOTSPOTS UITPROBEREN
Verwachting: De nieuwste markten met de leukste foodwagentjes, middagen in de pub en elke week naar een van de nieuwste restaurants: jij en je vrienden zijn er elk weekend te vinden.
Realiteit: Helemaal naar zone 3? Nee. Plus, Zaterdag heb je nodig om over de kater van vrijdag heen te komen en zondag is Netflix-dag. Misschien volgende week.

CONCERTEN
Verwachting: Elke band die aan het touren is komt naar Londen en ik ga er geen één overslaan.
Realiteit: Naar elk concert wordt een beetje duur.  En na een concertje of twee blijkt dat naar een gig gaan zonder je vrienden eigenlijk heel saai is. Waarom heeft niemand dezelfde muzieksmaak?

CARRIÈRE MOGELIJKHEDEN
Verwachting: Londen is dé media-hoofdstad, daar zullen de banen wel voor het oprapen liggen.
Realiteit: Zolang je bereid bent om voor heel weinig of voor niks als stagiaire te werken is er weinig aan de hand, maar als je ook maar iets van werknemersrechten gaat vragen, lig je eruit. Of je functie wordt vergeven aan een 19-jarige universiteit drop-out wiens ouders een aandeel in het bedrijf hebben.

OPENBAAR VERVOER
Verwachting: Elke dag naar je werk met de supersnelle metro of in die leuke dubbeldekkers is een groot feest.
Realiteit: Ben je wel eens met het openbaar vervoer geweest tijdens de spits? Of op vier trams moeten wachten tot je jezelf in de zomer in een overvolle coupé kan proppen? Of in een bus gezeten die tijdens de spits driekwartier stil stond? Of een maandkaart moeten kopen? Het is eerder huilen.

STERREN, OVERAL STERREN
Verwachting: Een rondje door Soho en je zult tegen de ene na de andere ster aanlopen.
Realiteit: Ok… Ik ben tegen Johnny Depp aangelopen, heb Kate Moss over Leicester Square begeleid, Bjork zien schaatsen en de buurvrouw is een d-listed soap actrice, maar verder heb ik weinig celebreties in het wild gezien.

☆☆☆

Al met al ben ik nog lang niet klaar met Londen en neem ik alle mindere dingen voor lief want leuke dingen winnen toch… En over die dingen ga ik het een andere keer hebben.

☆☆☆

Tea woont in Londen, houdt van films en heeft zelfs een baan kunnen vinden waar ze veel films mag kijken. Ze heeft een eigen blog, teawashere.com en één keer in de vier weken blogt ze voor teamconfetti.nl.

REACTIES:

 1. Marcella

  Ik heb zelf drie jaar in Londen gewoond, dus dit is heel herkenbaar! Mensen vinden het dan heel gek als ik zeg dat ik bijvoorbeeld nog nooit in de tower of londen ben geweest. Nee, die heb ik inderdaad overgeslagen. Maar in drie jaar heb je dan wel weer de tijd om eens die minder bekende musea te bezoeken. Ik zou best weer in Londen willen wonen, als het dichter bij mn vrienden en familie was.

  Ben benieuwd naar je leuke dingen lijstjes!

  Reageren
 2. Nienke

  Nou dit had ik toch wel een beetje verwacht … Maar dat van geen nieuwe hotspots ontdekken was de grootste desillusie! Ik heb een maand in Londen ‘gewoond’ voor studies en dat was geweldig. Helpt ook wel dat ik plat in het centrum verbleef waar er veel te voet goed te doen was. Maar : op die ene maand heb ik wel uitgegeven wat ik hier in een jaar zou uitgeven als student op kamers…

  Reageren
 3. Saskia

  Hahahaha ik heb in Londen gestudeerd en ik probeer altijd subtiel uit te leggen waarom ik niet elk weekeind midden in londen te vinden was om te stappen.. Uuuuh het is geen Groningen he? en er rijden geen treinen ’s nachts? en de bus doet er een uur over?

  Reageren
  1. Tea

   de nachtbus is een drama. Wist je dat vanaf november de metro in weekenden 24 uur gaat rijden? Misschien dat ik midden in de nacht wel spontaan zin krijg om ergens heen te gaan.

   Reageren
 4. Anne

  Ha ja die wittebroodsweken he… Die gaan ook een keer over ;-) . Gelukkig wist ik uit mijn ervaring met wonen in Berlijn al dat het plaatje wat je hebt bij in een bepaalde stad wonen, vaak anders uitpakt. Het normale leven gaat eigenlijk overal ‘gewoon’ door. Daar zal Londen wel zeker niet anders in zijn. Maar toch kijk ik uit naar de leuke dingen die jij ervaart in Londen. Het blijft toch anders en een beetje bijzonder om te wonen in zo’n niet-Nederlandse stad?

  Reageren
 5. Tamara

  Van buiten lijkt het toch altijd mooier dan wanneer je er zelf woont. Maar zolang je daar maar wel tof werk kunt doen en leuke dingen meemaakt is het goed, toch? ;) (Y)

  Reageren
 6. Peertje

  Leuk artikel. Ja, ook ik droom van wonen in London! Maar je hebt uiteraard gelijk, de reality kicks in uiteindelijk. Maar geniet er nog maar van zolang je er (nog) woont… :) Wij plannen ondertussen ons volgende tripje. Want London moet natuurlijk wel vaak bezocht worden.

  Reageren
 7. Elodie_O

  Doet mij een beetje denken aan die drie jaar dat ik in Gent studeerde. De dag dat ik de sleutels van mijn kamer weer moest afgeven besefte ik dat ik nog niet de helft van mijn to-do lijstje gedaan had. Oeps.

  Reageren
 8. Debby

  Wat een leuke blog! Uit ervaring weet ik dat het gras zoveel groener lijkt aan de andere kant, waar je dan ook bent. Het is nergens perfect, en dat maakt het leven ook zo’n uitdaging denk ik :) Leuk om over je ervaringen te lezen!

  Reageren
 9. Debbie

  Wat een leuk artikel! Ik heb ge-LOL’d :) Heb ook een half jaar in Londen gewoond en ik herken veel van wat je noemt. Maarre, die d-listed soap actrice die je buurvrouw is, speelt die in Eastenders? Ben wel nieuwsgierig, want Eastenders kijk ik nog steeds :-P

  Reageren
 10. Manon

  Oh wat onwijs leuk om te lezen! Ik ben echt dól op Londen en ik droom(de) er altijd van om er ooit voor een langere tijd te leven. Dit gebeurt vast in een ander leven haha.

  Reageren
 11. Kimberly

  Teaaaa! Blijf het onwijs leuk vinden om jouw blogs te lezen hier bij TeamConfetti. Leuk hoor, oud klasgenootje ;) Ik ken de verhalen al van Asanki en Mick enzo, haha, al wonen die er niet zo lang als jou. Een jaar ongeveer.

  Reageren
  1. Tea

   Aaawh! We zijn hier wel met een mooi clubje. En als je weer een keertje in Londen bent moeten we met zijn allen wat gaan drinken (en dan gaan we niet klagen)

   Reageren
 12. Pingback: Friday, Five Favourite Reads of the Week | Tea Was Here

 13. Rosie

  Hahaha grappig om te lezen! Ik woon sinds 2 maanden in Londen. Ik weet niet of het de witte broods weken zijn, maar ik herken het niet echt. Wel dat over het OV trouwens, dat vind ik echt een hellll

  Nu moet ik wel zeggen dat wij beiden een goede baan hebben en ook een mooi huis in zone 1… Dat maakt alles een stuk makkelijker natuurlijk

  Reageren
 14. Julie Van Dooren

  Hey

  Ik heb ook dromen om in Londen te gaan wonen. Maar ik zou verhuizen als ik zeker weet dat in Londen een job op me wacht in plaats van te leven van mijn spaargeld. Heb jij een soort van TO DO lijstje dat je kunt afvinken als je naar londen verhuisde? Zou voor mij ook al stuk makkelijker zijn. Ik heb ook al twee huisdieren die ik zou meepakken wat het er niet makkelijker op maakt.

  Reageren
 15. Pingback: Tips voor een verhuizing naar Londen. | Team Confetti

 16. Pingback: Populaire dingen waar ik niks van begrijp. | Team Confetti

 17. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary……….

  Reageren
 18. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *