Tips voor een verhuizing naar Londen.

Gastblog door Tea – Ik schreef al eerder over de realiteit van verhuizen naar Londen, deelde wat hotspots en wijdde een post aan gratis dingen die je in de stad kunt zien en doen. Vandaag een stukje over hoe en wat je moet doen wanneer je naar Londen zou willen komen voor bijvoorbeeld een zelfgeregelde stage of omdat je altijd al in Londen hebt willen wonen en werken…

FASE 1 – FINANCIEEL OVERZICHT
De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: heb ik genoeg geld om een paar maanden Londen door te komen? Één van de eerste dingen die je je zal realiseren, is dat wonen in Londen niet goedkoop is. Het is dus belangrijk dat je een financieel plan hebt en een budget-overzicht maakt. Hier is een lijstje van dingen waar je rekening mee moet houden:

✏ Huur.
✏ Rekeningen (elektriciteit, gas, etc).
✏ Council tax (dat is te vergelijken met gemeentebelasting).
✏ TV Licence / Netflix + telefoonkosten.
✏ Maandkaart voor de metro.
✏ Boodschappen en levensmiddelen.

Maar denk ook aan vliegtickets, extra bagage en kosten die in Nederland doorlopen. Ga je bijvoorbeeld maar tijdelijk weg uit Nederland, dan kan het zijn dat je zorgverzekering zegt om in Nederland verzekerd te blijven en er een reisverzekering bij af te sluiten. Je blijft dan dus maandelijks betalen voor de zorg én de reisverzekering. Het verschilt per verzekering, dus vraag het na. Als je definitief gaat emigreren naar Engeland dan ben je verplicht om je uit te schrijven bij je gemeente en heb je geen recht meer op welke verzekering dan ook in Nederland.

FASE 2 – ZOEKEN NAAR STAGE OF WERK
Daarna begint het betere gedeelte: begin op tijd met bedrijven zoeken en mailen, heel veel mailen. En niet opgeven: het kan zo zijn dat je 100 bedrijven hebt benaderd en je niet eens afwijzing krijgt. Ik realiseerde me al snel dat een baantje zoeken vanuit Nederland moeilijker ging en ik heb het bij iedereen gemerkt dat ze pas werden uitgenodigd voor een gesprek als ze in Londen woonden. Ik raad aan om óf een weekje naar Londen te komen óf bluffen en zeggen dat je al in Londen woont. Ik heb daarom het adres van een vriend gebruikt en kreeg toen opeens wel een uitnodiging voor een gesprek.

Voor een stage geldt hetzelfde verhaal. Maar als je het niet meer ziet zitten, dan kun je voor een stage-bemiddelingsbureau kiezen die alles voor je regelt. Maar dat moet maar net binnen je budget passen. Er zijn zeker bedrijven die een minimumloon uitbetalen, maar ga er niet vanuit dat je betaalt krijgt voor je stage. Wel krijg je vaak een vergoeding van £7 – £10 per dag voor lunch en reiskosten.

FASE 3 – DE KAMERHEL
Heb je werk of een stageplaats gevonden? Gefeliciteerd! Nu moet je alleen nog een verblijfplaats vinden, wat misschien een nog grotere hel is dan een baan/stage vinden. De prijs van je kamer is afhankelijk van het soort huis en wijk, dus dat zijn de twee dingen waar je naar moet kijken. Je hebt een aantal mogelijkheden: als je heel weinig te besteden hebt zijn er shared rooms (waar je dus een kamer deelt me 1, 2 of zelfs 3 anderen). Voordeel: gezelligheid. Nadeel: op een gegeven moment wil je gewoon even alleen zijn. Heb je iets meer budget dan kun je voor een flatshare gaan.

Dan moet je kijken naar waar je wil wonen. Elke dag twee uur met de metro… Leuk is anders. Maar het openbaar vervoer is goed te doen. Je hoeft dus niet persé in dezelfde wijk als je stage/studie/werk te gaan wonen. Ik heb inmiddels in drie wijken gezeten (allemaal aan de East kant) en kan het volgende erover vertellen:

Het Noorden is over het algemeen gemengd. Kamers delen is in Camden heel populair, het is natuurlijk de allerbekendste wijk, maar voor goedkoper kun je het beste iets uitwijken naar bijvoorbeeld  Chalk Farm of Kentish Town (beide een metrohalte verwijderd van Camden Town). Of iets verderop in Holloway of Tufnell Park. In deze wijken zitten ook veel studenten omdat er een paar universiteiten zitten, dus het is er levendig en bruisend.

In East zijn Old Steet en Shoreditch de bekendste en duurste buurten. Voor goedkoper – maar nog steeds heel hip – kun je kijken in Dalston, Hoxton en Bethnal Green. Of helemaal in Stratford of Leytonstone.

Het Zuiden (of onder de rivier) was tot 4/5 jaar terug een NO GO gebied, maar sinds de komst van de oranje overground lijn en goedkope huur zijn veel mensen richting het Zuiden vertrokken. De overground gaat weer naar de eerdergenoemde hipsterwijken in East. Brixton was de wijk met de hipste postcode, maar inmiddels is dat overgenomen door Peckham. Upcoming zijn Camberwell en Croydon.

Voor alle geldt: hoe verder van het centrum, hoe goedkoper, maar goedkoop is het nog steeds niet. Ga ervan uit dat je rond de £600 – £700 pond (dat is ongeveer €750 – €850) per maand kwijt bent voor zone 2… Als je geluk hebt. Yup. Welkom in Londen. Voordeel is dat de kamers eigenlijk altijd gemeubileerd zijn, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Ja, ja… Tea. Maar WAAR vind ik een kamer?  Er zijn meerdere Facebookgroepen waar regelmatig beschikbare kamers worden gedeeld. Als je op Facebook ‘Flatshare Londen’ intypt krijgen je de meest actieve groepen.

Met Gumtree had ik altijd een haat/liefde verhouding, maar ik heb er al twee keer een kamer mee gevonden. Er zit genoeg troep bij, maar al met al toch een aanrader. Ook omdat je je niet hoeft aan te melden en geen spam krijgt.

Richtmove / Spareroom zijn een beetje het Kamernet van hier. Ze werken met een Early Bird reageersysteem waarvoor je moet betalen, maar dan kun je meteen reageren. Anders moet je een een week wachten (en dan kan de kamer dus al weg zijn). Het voordeel is dat er zo minder spammers en fakers tussen zitten.

Moveflat is niet zo bekend en de meeste ads vindt je ook op Gumtree of Sparerroom. Toch vond ik er een paar diamantjes ertussen.

Even nog iets belangrijks over een populaire scam die op deze sites langskomt: stel je ziet een kamer voor £80 per week in Chelsea die te mooi is om waar te zijn, maar toch reageer je want je weet maar nooit. Diegene blijkt een international student of iets in die richting te zijn wiens ouders de flat hebben gekocht en diegene zou het toch leuk vinden als er een huisgenoot zou komen. Hij/zij is toevallig op bezoek bij zijn/haar ouders in het buitenland en jullie Skypen, het klikt en je besluit ervoor te gaan. Dan vragen ze je om de eerste maand huur en borg over te maken op die en die rekening, dan sturen ze je de sleutel op en vervolgens hoor je er niks meer van. Pas op met dit soort advertenties. Je zou denken dat niemand erin trapt, maar toch hoor ik er nog steeds regelmatig over.

FASE 4 – WELCOME TO LONDON
In Londen aangekomen, staan je nog een paar dingen te wachten. Zoals bijvoorbeeld een bankrekening openen. Ik heb dit gedaan voordat ik werk had gevonden en de enige bank waar ik een rekening zonder veel gedoe kon aanvragen was Lloyds. Die bevalt verder prima.

Zoals ik al zei, zijn de meeste kamers ingericht, maar mocht je toch nog iets missen en wil je huisbaas het niet regelen dan kun je naar je local Argos gaan voor bijna alles… Ik wil niet teveel verklappen want het is nogal een avontuur.

Een wettelijke meldingsplicht zoals in Nederland, is er niet. Maar nadat je arbeidsovereenkomst ondertekend is, moet je je aanmelden voor de National Insurance Number. Een soort sofi-nummer die je onder andere nodig hebt voor de belasting, maar ook voor de zorgverzekering van National Health Services (NHS). Lees hier meer over het National Insurance Number.

En dan is het een kwestie van wennen naar een nieuwe ritme, het zoeken naar een nieuwe sociaal leven en het zien te overleven. Maar dat is voor een ander keertje. Mocht je nog vragen hebben, laat het dan in de comments weten. Toch liever mailen? Mag altijd [tea@teawashere.com]

♥♥♥

Ben je wel eens naar het buitenland verhuist voor stage of studie of zou je dat nog willen?

♥♥♥

Tea woont in Londen, houdt van films en heeft zelfs een baan kunnen vinden waar ze veel films mag kijken. Ze heeft een eigen blog, teawashere.com en één keer in de vier weken blogt ze voor teamconfetti.nl.

REACTIES:

 1. Lotte

  In Londen gaan wonen is inderdaad ontzettend duur. Ik viel bijna achterover toen mijn beste vriendin me vertelde hoeveel zij betaalt voor een superklein flatje dat dan ook nog eens op een halfuur met de metro van het centrum lag!

  Reageren
 2. Tom

  Wat een goed overzicht! Is een shared room letterlijk meerdere bedden tussen dezelfde 4 muren?! Dat lijkt me wel heftig. Mocht het er ooit van komen, hoop ik wel iets ruimer te gaan wonen… :-)

  Dank voor de tips!

  Reageren
 3. Miriam

  Wat leuk om te lezen Tea. Mijn lief en ik fantaseren er wel eens over. Dan is het heel tof om dit te lezen. Ik kijk uit naar je volgende London-blog!

  Reageren
 4. Saskia

  Leuk om te lezen! Ik heb in Kingston gewoond omdat ik daar een semester heb gestudeerd! Het was geweldig maar ik voel de naschok nog steeds op mijn spaarrekening.

  Reageren
 5. Roos

  Leuk om te lezen! Ik woon sinds 1,5 jaar ook in Londen en vooral de prijzen is iets waar ik erg aan moest wennen, evenals de reisafstanden. Ik woon in West en laatst had in met een vriendin afgesproken die in Hackney woont en ik was een uur en 10 minuten onderweg, haha! In Nederland had ik dat nooit gedaan, maar nu is het boek mee en gaan!

  Reageren
  1. Tea

   Inderdaad. Even naar de andere kant van Londen is er niet bij. Gelukkig vindt bijna iedereen het leuk om in een van de Brixton markten af te spreken en dat ligt om de hoek.

   Reageren
 6. Debbie

  Ik heb in ’95 een half jaar stage gelopen bij NatWest. In de pre-internet tijd had je zo’n roze krant genaamd Loot, met advertenties. Na lang zoeken hebben met 4 studenten een huis gehuurd aan
  St. James Toad in Bermondsey, stukje onder London Bridge. Super tijd, maar ben sindsdien nog maar 1x terug geweest in Londen :-(
  Hebben ze daar nog steeds zo’n key systeem voor elektra?

  Reageren
  1. Tea

   Wat leuk om te lezen hoe het toen ging. Ben je toen ook weer in Bermondsey geweest? Het is nu een ‘hippe en upcoming’ buurt en volgens een vriend is er afgelopen 5 jaar zoveel verandert dat het niet te herkennen is.

   Die kaarten hebben ze niet overal meer, maar een paar mensen die ik ken hebben het inderdaad nog. Zo apart dat systeem, dacht dat ze een grapje maakten toen ik het voor het eerst hoorde ^^

   Reageren
 7. Joyce

  Wat een super fijn overzicht Tea! Zelf ben ik druk in de voorbereidingen voor mijn 6 maanden in Londen.
  Begrijp ik goed uit je verhaal dat je je niet hoeft in te schrijven in de gemeente zoals in Nederland? Alleen het aanvragen van een NI number?

  Weet jij of ik vooraf al een bankrekening kan openen of kan dit pas wanneer ik een woonadres heb? Ik ga volgende week naar Londen om een aantal kamers te bekijken en hoopte dat ik gelijk alvast een bankrekening kon openen.

  Reageren
 8. Marie de Jonge

  Verhuizen naar een grote stad in een ander land is inderdaad een uitdaging. Toen ik eenmaal werk had gevonden in mijn nieuwe omgeving, werd het ook makkelijker om een permanente woning te vinden. Belangrijk is om je goed te verdiepen natuurlijk!

  Reageren
 9. majorsite

  Of course, your article is good enough, majorsite but I thought it would be much better to see professional photos and videos together. There are articles and photos on these topics on my homepage, so please visit and share your opinions.

  Reageren
 10. Alex Yap

  Team Confetti would like to offer some tips for making the move to London a smooth one. First and foremost, be prepared to do a lot of research. London is a huge city and there is a lot to see and do. Make sure you have a clear idea of what you want to do and where you want to go. Next, plan your moves carefully. hamptons style homes perth

  Reageren
 11. Martin Mitchill

  Team Confetti can help you with all your moving needs when moving to or from London. We have years of experience in the moving industry and can provide you with all the tips and advice you need to make the move as smooth as possible. Electrician Ballajura

  Reageren
 12. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions.

  Reageren
 13. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards..

  Reageren
 14. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary…

  Reageren
 15. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep….

  Reageren
 16. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep………

  Reageren
 17. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards……..

  Reageren
 18. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *