The making of Noortjes kerstkaart!

Gastblog door Noortje – Van mij mag de kerstperiode zo lang mogelijk duren. Daarom vandaag the making of van mijn kerstkaart 2015 om alvast in de stemming te komen. De beloofde DIY’s komen de volgende maand, dan is er iets te knutselen tijdens het verteren van de kerstmaaltijd. Voor nu, zet je favoriete kerstliedje aan want ik heb een heel proces voor jullie klaar staan!

1

Thema, schetsen en inspiratie.
Degenen die mijn intro hebben gelezen, weten wellicht dat ik in een vossenperiode zit. Het was daarom ook vrij duidelijk dat de kerstkaart in vossenthema zou zijn. Op de dag dat ik begon met schetsen waren er die nacht 14 pinguïns doodgebeten door een vos in Melbourne Zoo Australia. Natuurlijk is dat super sad, maar het zorgde wel voor inspiratie en een beginnetje. ;)

2 3 4

Na een rondje vossenfilmpjes op Youtube en het bladeren door mijn fantastic mr. Fox boek, kwamen daar de volgende schetsen en testjes uit voort. Ook vond ik op straat prachtige bladeren die ik nooit eerder had gezien. Het was meteen duidelijk dat ik die in de kaart wilde gebruiken. Het is niet simpel om organische vormen door te vertalen naar papier. Hiervoor kijk ik heel goed naar foto’s van de objecten die ik na wil maken en bestudeer ik vooral het lijnenspel in de vorm en de schaduwval. Vervolgens probeer ik die informatie zo goed mogelijk in het papier te ‘kneden’. Voor de kaart wilde ik gaan voor een vos met grafische vormen en niet te veel details.

5 6

Testen en bouwen.
Na het schetsen en de eerste testjes, begon ik met het bouwen van de verschillende objecten en maakte ik verschillende combinaties om tot het beste resultaat te komen. Om de details aan het eikeltje toe te voegen heb ik gaatjes geprikt in verschillende ondergrondjes. Karton bleek uiteindelijk het beste te werken. De structuur duw ik erin door het papier over de gaatjes te leggen en er met een satéprikker hard overheen te krassen.

7

Na al dat gepriegel is het heerlijk om even korte metten te mogen maken met een hard stuk piepschuim. Het is fijn dat het niet netjes hoeft, je ziet het toch niet in het eindresultaat!

98

Meten is weten
Werken met papier betekent ook veel meten en rekenen. Er moeten verhoudingen omgerekend worden en vormen moeten symmetrisch uitkomen. Oftewel, mijn geodriehoek, passer, en vooruit, mijn macbook zijn mijn beste maatjes. Want hoe leuk het ook is om analoog ovalen te tekenen, designprogramma Illustrator is er toch een stuk beter in…

10

Kiezen
Een groot gedeelte van mijn werk bestaat uit staren naar mijn illustraties en alle opties afgaan in mijn hoofd. In eerste instantie wilde ik nog twee of drie kleuren kiezen die niet zouden vloeken met de kleuren van de vos. Uiteindelijk kwam ik erachter dat alle kleuren samen (te zien in de foto hierboven) een mooi palet vormden en het er rustig uitzag. Uiteindelijk heb ik ook nog een blauwe achtergrond en een boomstronk toegevoegd zodat de vos in zijn eigen wereldje zat en niet in de lucht zou zweven.

12

Shooten
De belichting van mijn werk is superbelangrijk voor het uiteindelijke resultaat. ‘Waarom fotografeer je dan met behulp van tl lichtbakken?’ Hoor ik je denken. Nu, dat komt zo: ik ben al een tijd op zoek naar een goede studiolamp, alleen weet ik niet goed welke ik moet nemen. Elke keer dat ik weer eens een project fotografeer, los ik dat op het laatste moment op met daglicht, een bouwlamp of in dit geval, tl-lichtbakken. Uiteindelijk werkte het prima en kon ik er veel mee variëren. Maar toch, die studiolamp zou mijn leven ietsje makkelijker maken.

13c

De Kerstkaart
Na alle variaties geprobeerd te hebben is dit dan uiteindelijk mijn kerstkaart geworden!

De belichting is rustig en laat de staart mooi uitkomen, iets dat ik heel belangrijk vond. Het is geen over the top kerstkaart geworden maar wel met een sfeer van kerst door toegevoegde details als de eikeltjes en de besjes.

15

En hier nog even een overzichtsfoto van alle objecten die ik voor de kerstkaart gemaakt heb en mee kon puzzelen. Ik voel weer een patroontje aankomen!

16

Deze kerstkaart is te koop!
Dit jaar ben ik eindelijk eens op tijd met mijn kerstkaart en dat betekent dat iedereen die zijn vrienden en familie een foxy-christmas toewenst, hem kan bestellen! De kaartjes zijn gevouwen en ik verkoop ze per setje van 5 met donkerrode envelop voor € 8,50 of per 10 voor €15,50 (exclusief verzendkosten). De verzendkosten komen uit tussen de € 2,76 en 3,50 afhankelijk van de hoeveelheid kaarten die je bestelt. Je kunt ze bestellen door te mailen naar noortjebosma@gmail.com. Er is een beperkte oplage beschikbaar, dus wees er gauw bij!

♥♥♥

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om iets meer te weten te komen over mijn werkwijze!

♥♥♥

Noortje is een vrolijke illustrator uit Rotterdam met een passie voor papier en kleur. Hier op teamconfetti schrijft ze artikelen waar je iets van kan leren, maar waar je vooral vrolijk van wordt.

REACTIES:

 1. Frauke

  WAUW! Wat een heel proces komt daaraan te pas zeg, maar het resultaat is echt prachtig! Zeker omdat het een vosje is, want die vind ik superleuk haha. Wat chique zo met dat reliëf, je ziet bijna niet dat het een platte kaart is. Echt heeeel knap! X

  Reageren
 2. Elisa

  Omg wat mooi en wat leuk om het hele proces te zien! Ik wil al jaren mijn eigen kerstkaart ontwerpen maar begin er steeds te laat aan, haha. Dat zal dit jaar vast niet anders zijn :) Ik hoop dat er meer van deze soort posts komen!

  Reageren
 3. Sarah

  Adembenemend mooi, wauw! Ik ben dol op alles wat met papercuts te maken heeft maar ik heb me er zelf nog niet aan gewaagd al begint het wel te kriebelen als ik deze behind the scenes zo zie. Mijn complimenten Noortje, het heeft vast even geduurd maar het resultaat mag er zeer zeker zijn :)!

  Reageren
 4. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions…….

  Reageren
 5. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet……

  Reageren
 6. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards….

  Reageren
 7. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards..

  Reageren
 8. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep…….

  Reageren
 9. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep…

  Reageren
 10. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary…….

  Reageren
 11. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary….

  Reageren
 12. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *