Happiness Project Week: screen free van zes tot zes!

Tom kreeg bijna een rolberoerte toen ik met het thema van de nieuwe Happiness Project Week op de proppen kwam. ‘Sorry maar dat kan ik écht niet!’ Maar zoals altijd, toen de ergste schrik weggezakt was en ik met ideeën kwam om de week door te komen, zwichtte hij. Tom en ik hebben afgelopen week alle beeldschermen in huis uitgezet van zes uur ’s avonds tot zes uur ’s ochtends…

Ik begin eerst maar weer met uit te leggen WAAROM IK NOU WEER ZOIETS DEBIELS HEB BEDACHT? Nou, met onze telefoontjes achter slot en grendel hoop ik dat we elkaar een paar uur ononderbroken aandacht kunnen geven. En omdat ik zelf te vaak bankhangend en scrollend mijn tijd doorbreng. Internet, Netflix en apps op telefoons, het zijn wáánzinnige uitvindingen. Maar ik heb het gevoel dat ik ze voor lief neem, te weinig waardeer en vaak niet helemaal ‘goed’ gebruik. Tijd voor een reset! O en we doen van zes tot zes omdat Tom om zes uur opstaat en begint met werken. Vandaar. Als je dit experiment zelf uit wil proberen, kies dan gerust je eigen tijden uit.

maandagflamingo

Op maandag ging Tom niet alleen richting Utrecht, maar ging ik voor de verandering een keertje mee! Alleen bleef ik wat langer in de trein zitten omdat ik een afspraak had bij HEMA in Amsterdam. ’s Middags keerde ik terug naar Utrecht en ’s avonds bleven we samen slapen in een alleraardigst B&B-tje in de stad. We gingen uit eten en toen we ’thuis’ kwamen, was het tijd om naar bed te gaan. Beide hebben we een paar keer uit gewoonte op onze telefoontjes gekeken om vervolgens met een kreetje van schrik hem snel weer uit te klikken. Verder hebben we het niet echt gemerkt dat we geen beeldschermen mochten gebruiken. Behalve dan dat we ons social media/nieuws rondje bij thuiskomst oversloegen en daardoor waarschijnlijk twintig minuten langer hebben geslapen…

dinsdagJUNO, Ellen Page, 2007. TM & ©Fox Searchlight. All rights reserved/courtesy Everett Collection

Wat deed ik met mijn scherm-vrije uurtjes op dinsdagavond? Jongens, het is echt doodsaai maar ik heb opgeruimd. En ik heb Tom proberen te bellen op onze hamburgertelefoon (Juno fans herkennen hem vast) die we na vijf jaar eindelijk hebben aangesloten. Maar hij nam niet op. En ik heb nog een beetje gedeclutterd. Ik denk dat ik nog aan het afkicken was van de week ervoor. Ik zat middenin een mappen-met-veel-papieren-uitpluis-actie toen Tom thuiskwam en hij dook er gezellig samen met me in. Een boodschappentas oud papier later, gingen we naar bed. Ik moet wel zeggen dat ik de entertainment functie van de telefoon- en televisieschermpjes nog niet heel erg mis aangezien ik een luisterboeken-abonnement heb (en ik ’s middags tijdens een work-break graag een stukje Masterchef Australia kijk).

woensdagkopje

Woensdagavond is het lekker weer (en we zijn beide nog amper buiten geweest, oeps). En dus besluiten we met een mega omweg naar de supermarkt te lopen om een kleine berg boodschappen te doen. En met een mega omweg bedoel ik dat we er bijna een uur over doen om erheen te lopen (en dus ook bijna een uur om weer thuis te komen). We lopen door een paar hele leuke wijken in Groningen en drinken thee (uit een thermos, very girl scout of me) in een speeltuintje (zie Tom daar in de achtergrond op een schommel). Als we thuiskomen, gaan we in een rechte lijn naar bed. De volgende ochtend vertelt Tom me dat het lang geleden is dat hij zó lekker geslapen heeft…

donderdagolga thee

Tom wilde graag wéér zo lekker slapen (‘en het is niet alsof we iets anders te doen hebben’) en dus vertrekken we te voet naar het stadscentrum. We waren de dag ervoor Tetkees zijn kattenvoer vergeten te kopen en Tom wilde zonnebrillen passen voor in Brighton. We doen op de terugweg een theepauze bij een haventje voor een leuk uitzicht en plukken wilde bramen aan de kant van de weg (béétje te zuur). ’s Avonds gaan we driekwartier te vroeg naar bed om nog wat te lezen (ik kan deze week eindelijk een deuk maken in alle Flow magazines die mijn moeder me altijd meegeeft). En we bespreken hoe deze Happiness challenge ons tot nu toe bevalt. ‘Véél makkelijker en fijner dan ik had verwacht’ is voor ons beide de conclusie. Voor mij voelt het een beetje alsof we op vakantie zijn. Dan kijk je ook zelden ’s avonds tv en ben je lekker onbereikbaar voor de rest van de wereld. En Tom geniet van de eindeloze avonden. Vóór deze week vond hij een uur naar de supermarkt lopen zonde van zijn tijd, maar nu hij niks anders te doen heeft, kan hij er juist heel erg van genieten. Gewoon een beetje lopen en praten en daarna heerlijk slapen. Ook voelt het voor ons allebei lekker (als zzp-ers) dat er na zes uur niet meer de optie is om te werken.

vrijdaghij poes

Vrijdagavond is easy peasy, want we gaan thee drinken bij vrienden. Voor lachen en kletsen en katten knuffelen, heb je geen internet of tv nodig.

zaterdagtetkees olga

Zaterdagavond however, is een heel ander verhaal. Opeens is het zes uur en hebben we géén idee wat we gaan doen. Achteraf hadden we misschien een puzzel kunnen kopen bij de kringloop, een yogales kunnen boeken of kaartjes voor een voorstelling kunnen regelen. Maar dat hebben we allemaal níét gedaan en daarom zitten we hopeloos voor ons uit te staren. Uit pure wanhoop grijp ik uiteindelijk naar een spelletje dat vroeger altijd een grote hit was bij mij en al mijn vakantievriendinnetjes op de camping in Frankrijk: Het zinnenspel. Het idee is dat je beide eenzelfde soort woord opschrijft op een stukje papier, het omvouwt en doorgeeft aan de volgende persoon. Weer een woord, etc., tot er de zinnen af zijn. Dit levert vaak hilarische teksten op en het was een onverwacht succes. Pareltjes die we die avond samen hebben gefabriceerd zijn o.a. ‘Achter afgeleefde Bosche Bollen, schaatste het rossige broodroostertje tussen hangbuikzwijntjes’ en ‘Het omhooggevallen eekhoorntje, gleed langs een net gedweilde, flamboyante kermisattractie’ en ‘Even over drieën knaagden omgeknakte, uitgewoonde tentstokken richting een ongewassen augurk’. Het heeft denk ik een hoog je-had-erbij-moeten-zijn-gehalte, maar trust me, het was echt heel leuk. Tranen van het lachen, ik zweer het je.

zondagtom en tetkees

Zondag was een lange dag en ik lig als een zombie op de bank op mijn laptop Masterchef te kijken als zes uur weer aanbreekt. Ik ben moe en heb geen zin om ook nog maar íéts te ondernemen en vind mezelf oprecht zielig dat ik niet gewoon een avondje tv mag kijken. Na een kwartiertje balen, zie ik dat het buiten eindelijk mooi weer is geworden (na bijna een hele dag regen) en besluit dan maar voor ons huis buiten te gaan zitten. Dat doen we bijna nooit want het bankje daar is oncomfortabel en aan de verrotte kant en we zitten een beetje te kijk omdat het voor ons huis is en onze straat drukbezocht wordt. Maar gewapend met een grote fluffy deken, een stapel kussentjes, een Flow magazine, een kop thee en zelfgebakken koekjes, strijk ik neer. Tom komt er ook bij zitten en Tetkees is ook al snel van de partij. Met zijn drietjes zitten we uren te lezen, Tetkees over zijn buikje te aaien en bespreken we wat we aan het lezen zijn. Langzaam maar zeker, begin ik uit mijn zombie-modus te komen en in plaats van uitgeput, begin ik me vooral ontspannen en rozig door de zon te voelen. Iets wat me bankhangend en tv-kijkend eigenlijk nooit overkomt (het zombie-gevoel wordt dan juist alleen maar erger)…

resultaat

We hadden een paar zwakke momentjes, maar het was vooral een groot succes. Tegen alle verwachtingen in eigenlijk. Tom slaapt lekkerder dan ooit te voren, ik heb élke dag ruim mijn 10.000 stappen gehaald (omdat we ’s avonds zoveel tijd over hadden) en de avonden lijken twee keer zo lang te duren. Ja, er zijn wat momentjes van verveling geweest en ik ben een beetje te vaak in huishoudelijke taakjes vervallen (omdat ik gewoon niet wist wat ik anders moest doen) maar we werden er zó heerlijk relaxed van!

Ik wil dus héél graag iets van dit experiment overnemen in onze huidige routine. Zes uur ’s avonds was wel wat vroeg en we misten onze wekelijkse documentaire avond ook een beetje. En ik wil natuurlijk ’s avonds naar de film kunnen gaan. We gaan de spelregels dus iets veranderen: tussen zeven en acht stoppen met beeldschermen en één avond in de week een vrijstelling van beeldschermvrij. Dit proberen we eerst een weekje om te kijken of dat fijn gaat.

Over volgende week gesproken: we nemen we een korte break van de Happiness Projects. We hebben veel dingen uitgeprobeerd en bijna overal stukjes van overgenomen in onze dagelijkse routine. Om ervoor te zorgen dat we geen goede-gewoonte-overload krijgen, concentreren we ons dus een weekje op alle dingen die we nu beter of leuker doen: vroeg opstaan, koken met restjes, steady doorgaan met declutteren, minder schermtijd, elke week naar de bioscoop en zo’n vijf keer per week yoga with Adriene.

♥♥♥

Volgende week dus geen nieuwe Happiness Project, maar een update van hoe het nu gaat met alle goede gewoontes die we door de Happiness Projects erbij hebben gekregen.

♥♥♥

Wil je ook een keer een Happiness Project doen?
Klik dan hieronder voor inspirerende onderwerpen:

Slaap
Declutter
Film
Een week geen boodschappen doen
Yoga

REACTIES:

 1. Ayla

  Oh mijn hemel, wat lijkt me dit heerlijk! Ik ga dit accuut voor mezelf invoeren deze week. Wordt reuze lastig met werktijden, dus misschien dat ik hem aanpas van 19.00 uur tot 06.00 uur. Ik houd ook eigenlijk helemaal niet van hangen voor de tv, terwijl mijn vriend daar juist enorm ontspannen van raakt. Dat worden denk ik een hoop gesplitste avondjes deze week, maar dat heb ik graag over voor dat relaxte gevoel wat jij beschrijft!

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   19.00 lijkt me ook een wat realistischere tijd hoor, ik vond het vooral wel catchy om ‘van zes tot zes’ te kunnen zeggen. En succes met uitproberen! Ik vond het wel héél fijn dat Tom ook mee deed, dus ik hoop dat jouw vriend ook een beetje geïnspireerd raakt, dat is wel een stukje gezelliger. Plus, dan hoef je niet met je ogen dicht door de woonkamer te lopen als hij de tv aanheeft, hahaha.

   Reageren
 2. Leonoor

  Dit klinkt zo goed! Ga dit komende week ook proberen. Maar dan vanaf 20.00 uur. Heb ook een grote stapel aan boeken en tijdschriften dus hoop een gat te slaan!

  Reageren
 3. Hermien - KouweKleren

  Dit klinkt echt reuze-zen! En goed idee om even een weekje van vasthouden in te roosteren in plaats van je weer in iets nieuws te storten. Ik ben benieuwd hoe dat gaat. Je hebt me geïnspireerd de afgelopen tijd! Ik wil mijn gewoonte om elke week iets cultureels (of informatiefs, een lezing bijvoorbeeld) te doen weer oppakken. Dat hield ik een tijd lang bij in een boekje en werkte heel goed toen. Uiteindelijk toch de klad ingekomen.

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Same here! Bijna alle goede gewoontes waar we ons de afgelopen weken op hebben gestort, waren ooit gewoon. Zo’n weekje je aandacht erop vestigen werkt echt wonderen. ^_^

   Reageren
 4. Brigitta

  Wat fijn dat het jullie zo goed bevallen is! En herkenbaar ook, minder schermtijd geeft zoveel rust.
  Ik heb zelf niet zozeer een probleem met schermtijd op m’n telefoon (die is heel oud) maar ik blijf soms wel te lang achter de laptop hangen. Sinds kort werk ik daarom met het (gratis) programmaatje ‘Cold Turkey’, daarmee kan je websites die je afleiden tijdelijk blokkeren. Je stelt zelf in welke websites je wil blokken, en hoe lang. Ideaal als je even moet doorwerken maar Facebook steeds naar je lonkt :-)

  Reageren
 5. casino online

  I have been looking for articles on these topics for a long time. casino online I don’t know how grateful you are for posting on this topic. Thank you for the numerous articles on this site, I will subscribe to those links in my bookmarks and visit them often. Have a nice day

  Reageren
 6. been

  The number of cigarettes in a pack has to be one of the most commonly asked questions about cigarettes. You can find out how many cigarettes are in a pack by simply inspecting the packaging or asking your friendly tobacconist. Each cigarette comes with a filter, which is usually located at the tip portion of the cigarette.

  Reageren
 7. fdsdfg

  If you’re new to the world of cannabis, navigating where to buy weed in Montreal can be a little overwhelming where to buy weed in montreal. What if you don’t know anyone who smokes? How do you find people who like to smoke? Is there a secret handshake or password that only cannabis enthusiasts know? Do you have to join some secret society or pay a membership fee before they’ll sell it to you? Luckily, it’s not that hard.

  Reageren
 8. baccarat online

  I have been looking for articles on these topics for a long time. baccarat online I don’t know how grateful you are for posting on this topic. Thank you for the numerous articles on this site, I will subscribe to those links in my bookmarks and visit them often. Have a nice day

  Reageren
 9. buy weed

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis buy weed that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions.

  Reageren
 10. buy canadian weed online

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess.Like we mentioned earlier, when you buy weed from a dealer buy canadian weed online, you have no way of knowing what’s in it and what the overall quality of it is.

  Reageren
 11. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet.

  Reageren
 12. Buy my weed online

  Come see our customer favourite high quality popcorn buds along with other great deals on cheap weed and bulk pricing. We carry everything you need from shatter, cannabis edibles, vape pens, weed concentrates, live resin, Phoenix tears, CBD and more. Sign up for our newsletter so you never miss out on any of our sales offering the best in class products for Buy my weed online .

  Reageren
 13. Buy Weed Online

  Buying weed online sounds like an easy task. However, there are certain things you need to know before Buy Weed Online . With so many websites selling weed these days, it’s not surprising that you might be confused about where to get the best deals or which sites are trustworthy.
  If you’ve found a website that sells weed and want to order from them, here’s what you need to know about buying weed online.

  Reageren
 14. baccarat online

  First of all, thank you for your post. baccarat online Your posts are neatly organized with the information I want, so there are plenty of resources to reference. I bookmark this site and will find your posts frequently in the future. Thanks again ^^

  Reageren
 15. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions…….

  Reageren
 16. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary……

  Reageren
 17. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep……..

  Reageren
 18. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards……..

  Reageren
 19. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary……..

  Reageren
 20. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep….

  Reageren
 21. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards..

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *