Groene-vinger-tips + gratis printable plantlabel

Gastblog door Ingrid  – Terwijl ik dit schrijf, ben ik deze week al 3x zonder jas naar buiten geweest, heb ik mijn zonnebril opgevist uit een vergeten tas en is mijn neus al licht verbrand (de zonnebrand zit waarschijnlijk ook ergens onder in die tas…). Ik kondigde het in mijn vorige blog al aan: LENTE! Voor als je het nog niet door had: ik ben lyrisch over dit seizoen. Dus ook deze keer weer een blog over fris lente groen, sorry not sorry! Vandaag deel ik mijn tips om planten (langer) in leven te houden + een gratis printable plantlabel.

plantlabels_flatlay

Als je mij al wat langer volgt dan weet je dat ik mij in mijn illustraties vaak laat inspireren door de natuur, planten en bloemen. Helaas heb ik zelf geen tuin maar wel heb ik hoop planten in huis waar ik super blij van word én inspiratie van krijg.

teken-ing_work

Die lente dus, I love it. Ik ben zelf erg gevoelig voor dag/zonlicht en ik voel mij gelijk 100% beter, energieker en vrolijker als ik blauwe luchten zie. En ook mijn kamerplanten houden van een stevige dosis lichttherapie. In de winter gaan er bij mij vaak een paar planten (of delen van planten) dood. Niet omdat ik mijn baby’s niet goed verzorg (ik ben een heuse planten-mama) maar vooral omdat ze niet genoeg licht krijgen door het grijze weer. Nu het voorjaar weer aanbreekt zie ik alle planten uit hun winterslaap komen en krijgt iedereen zin om weer groen en kleur in huis te halen. Daarom verklap ik hierbij een paar van mijn ‘geheimen’ waardoor planten het bij mij vaak lang uithouden *eigen-huis-en-tuin muziekje*.

cactus_muts

☂ Water geven ☂
De meeste planten houden er niet van als je in één keer een emmer koud water in hun nek gooit. Want eigenlijk is dat wat je doet als je het water giet direct op de stam van de plant, brr. Deze methode is wel lekker makkelijk maar planten hebben ook feelings (echt!). Een plant drinkt liever graag zélf. Mijn manier om water te geven kost iets meer tijd maar werkt bij mij heel goed! Mijn planten gaan eens in de zoveel tijd ‘in bad’. Ik vul een teiltje met lauwwarm water, genoeg zodat de planten net onder kunnen staan. Vervolgens haal ik ze één voor één uit hun pot en dompel de kluit (met binnen pot) helemaal onder water. Door het onderdompelen van de kluit in het water ontstaan er luchtbelletjes. Wanneer de luchtbelletjes bijna of helemaal zijn verdwenen weet ik dat de plant (ongeveer) genoeg water op heeft genomen en haal ik de plant weer uit het water. Ik laat ‘m goed uitlekken en zet ‘m dan weer terug in zijn pot. Het fijnst is het dus als je je planten in een binnen pot laat zitten zodat je ‘m makkelijk kan onderdompelen. Natuurlijk is het afhankelijk van je plant hoe vaak deze water nodig heeft (kijk op het kaartje bij aankoop en anders google knows best).
☂ ☂ ☂ Sommige planten vinden het fijn om hun blad af en toe af gesproeid te krijgen. Bespuit dus je plant af en toe met de plantenspuit (niet te nat, beetje ernevelen). 

 Groei- bloei- en rustperiode  
Soms lijkt het alsof je geliefde plantje maar niet wil groeien ondanks dat je lieve woordjes fluistert en goed water geeft. Ook ik heb wel eens een plant in de prullenbak gegooid omdat ik dacht dat het nooit meer iets zou worden (sssst). Tot ik er achter kwam dat bijna alle planten een groei-, bloei- én rustperiode hebben. Dit houdt in dat ze niet altijd even hard zullen groeien en ook dat ze niet altijd even veel/vaak water nodig hebben. In een rustperiode verbruiken ze minder energie omdat er weinig groeit en dus hebben ze dan ook niet zoveel water nodig (anders komen ze te nat te staan). In de groei- en bloeiperiode hebben ze juist wél wat extra’s nodig om te kunnen groeien en bloeien! Ook deze periodes verschillen per plant maar als je het eenmaal door hebt dan zul je zien dat het echt zo is.
✿ ✿ ✿ Cactussen hebben bijvoorbeeld in de wintermaanden haast geen water nodig want dat is hun rustperiode. Tijdens de groeiperiode is 1x per maand water geven eigenlijk al voldoende.

Happyplants_gif_teken-ingVoeding en verpotten
Plantenvoeding, de één zweert erbij, ik niet. Ik heb het een paar keer geprobeerd maar mijn planten gaan er alleen maar dood van (ik doe vast iets fout). De voeding van de plant zit normaal gesproken genoeg in de aarde waar hij in staat. Maar omdat de aarde in een pot niet natuurlijk wordt bemest, is de voeding in de aarde op een gegeven moment op en daarom kun je inderdaad om de zoveel weken de plant nieuwe voeding geven. Wat ook kan helpen is om 1x in de zoveel tijd je plant weer eens verse aarde te geven en om ‘m eventueel gelijk te verpotten naar een grotere pot. Dit kan allebei enorm helpen om de plant weer een nieuwe groeiboost te geven.
☺ ☺ ☺ Gebruik de juiste aarde voor je plant, er zijn namelijk verschillende soorten aarde beschikbaar (speciaal voor kamerplanten, voor buitenplanten, voor cactussen etc.) 

 Plukken 
Wanneer je plant heeft besloten om bladeren of bloemen af te stoten, don’t worry. Als delen dood of dor zijn of er uit zien alsof ze niet meer zullen reviven, haal ze dan weg. Er blijft altijd een beetje energie naar deze delen toe gaan en die energie kan de plant dan beter gebruiken om te steken in de gezonde delen of het maken van nieuwe delen. Vaak loop ik ’s ochtends even een rondje langs de planten om te checken of er blaadjes of bloemen zijn die ik weg kan halen. Dit houdt je plant gezond en het is tegelijkertijd lekker therapeutisch om in de aarde te wroeten en dingen weg te plukken (call me crazy).
   Tip: delen die je eventueel nog wel kunt redden kun je proberen te stekken! Door het in het water te zetten groeien er misschien weer nieuwe wortels en bladeren aan.

plantlabels_teken-ing

Ik hoop dat deze tips een beetje extra zullen helpen om je planten in leven te houden. Als geheugensteuntje voor de verzorging van je planten, heb ik een handige plantenlabel gemaakt die je kunt invullen en bij je plant kunt steken. Zo heb je alle informatie altijd binnen handbereik.

 download de printable hier  

plantlabel1_polkadotplantplantlabel1_turtle
✄ Print het label uit (bij voorkeur op dikker papier en/of plak het op karton).
✄ Vul de informatie in op het label (per plant).
✄ Lamineer het plantlabel eventueel voor extra stevigheid en bescherming tegen water
✄ Plak het label op een satéprikker, een ijsstokje of een rietje en steek ‘m in de aarde. Je kunt ook een gaatje maken en het label met een mooi lintje ophangen in de plant, of tape het label met washitape aan een stengel.
✄ Keep your plants happy!

Hou jij ook van planten en heb jij groene vingers of juist helemaal niet? Ik ben benieuwd naar jouw verzorgingstips! Kijk ook nog eens naar deze blog voor andere leuke plant printables die ik eerder maakte om de lente te vieren.

Ingrid Wuyster is illustrator / ontwerper en maakt veel moois onder de naam Teken-ing.
Eén keer in de vier weken blogt ze voor teamconfetti.nl

REACTIES:

 1. Tea

  Hier nog eentje die helemaal gek is op lente en het is helemaal compleet als dit weekend de zomertijd weer begint.

  Mijn cactussen hebben de winter niet gehaald – ik gaf ze trouw elke week water, dit ga ik zeker meenemen wanneer ik straks nieuwe plantjes haal.

  Reageren
  1. Ingrid

   Hi Tea! Haha ja elke week is misschien een beetje een overkill voor cactussen ;) 1x in de 2 weken bij echt zomers weer is voldoende, anders 1x per maand en in de winter bijna niks. Ik hoop dat het helpt, succes!

   Reageren
  1. Ingrid

   Leuk Maris! Ik las inderdaad dat je nog een keer een poging gaat wagen :D Ik hoop dat deze labels het in ieder geval gezellig maakt, laat je weten of het lukt? Zet ‘m op! :)

   Reageren
 2. Marieke

  Suuuuuuuuperschattig! Ik ben wat heel veel dingen betreft tamelijk gestructureerd (op het neurotische af), maar koken en voor planten zorgen doe ik op het gevoel. Ga ze dus niet zelf gebruiken, maarrrrrrrr denk zomaar dat ze in mijn instaswappakketje zouden kunnen belanden ;)

  Reageren
 3. CIPD Assignment Help UK

  This offer of both Green Finger Tips + Free Printable Plant Label, which is so effective and reflective for all the new individual but there are also very beneficial and realistic CIPD Assignment Writing Services available for the consumers to get their best Assessments at their homes easily.

  Reageren
 4. Professional Course Taker

  This Printable Plant Label is very beautiful to see and also the very best knowledge for all upcoming new generations. There is also a very intellectual post for all students, Online Class Help is provides the best services at low rates.

  Reageren
 5. sevi

  The number of cigarettes in a pack has to be one of the most commonly asked questions about cigarettes. You can find out how many cigarettes are in a pack by simply inspecting the packaging or asking your friendly tobacconist. Each cigarette comes with a filter, which is usually located at the tip portion of the cigarette.

  Reageren
 6. john martin

  I really like to do creativity like this i will make these beautiful things and share with my team members who do online class help to students in their essay, assignments a =nd projects.

  Reageren
 7. 러브약국

  What a post I’ve been looking for! I’m very happy to finally read this post. Thank you very much. Can I refer to your post on my website? Your post touched me a lot and helped me a lot. If you have any questions, please visit my site and read what kind of posts I am posting. I am sure it will be interesting. 러브약국

  Reageren
 8. buy weed

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis buy weed that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions.

  Reageren
 9. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet.

  Reageren
 10. Buy my weed online

  Come see our customer favourite high quality popcorn buds along with other great deals on cheap weed and bulk pricing. We carry everything you need from shatter, cannabis edibles, vape pens, weed concentrates, live resin, Phoenix tears, CBD and more. Sign up for our newsletter so you never miss out on any of our sales offering the best in class products for Buy my weed online .

  Reageren
 11. buy canadian weed online

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess.Like we mentioned earlier, when you buy weed from a dealer buy canadian weed online, you have no way of knowing what’s in it and what the overall quality of it is.

  Reageren
 12. Buy Weed Online

  Buying weed online sounds like an easy task. However, there are certain things you need to know before Buy Weed Online . With so many websites selling weed these days, it’s not surprising that you might be confused about where to get the best deals or which sites are trustworthy.
  If you’ve found a website that sells weed and want to order from them, here’s what you need to know about buying weed online.

  Reageren
 13. 24시간대출

  Excellent information on your blog, thank you for taking the time to share with us. Amazing insight you have on this, it’s nice to find a website that details so much information about different artists. On this subject internet page, you’ll see my best information, be sure to look over this level of detail. Great post i must say and thanks for the information. Education is definitely a sticky subject. However, is still among the leading topics of our time. I appreciate your post and look forward to more 24시간대출

  Reageren
 14. Custom Website Design

  This offer of both Green Finger Tips and a Free Printable Plant Label is extremely helpful and insightful for all new people, but there are also excellent and practical CIPD Assignment Writing Services available for customers to use so they can simply receive their top assessments at home.

  Reageren
 15. Take My Online Exam

  At Takemyonlinexam.com, We offer a range of services to meet your unique needs, including exam preparation, personalized tutoring, and study guides. We use proven techniques and strategies to help you learn and retain information, and we work with you one-on-one to ensure that you will get A or B grades in your exams.

  WEbsite;https://takemyonlinexam.com

  Reageren
 16. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions……

  Reageren
 17. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards……….

  Reageren
 18. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary……

  Reageren
 19. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards………

  Reageren
 20. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep…….

  Reageren
 21. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep..

  Reageren
 22. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary..

  Reageren
 23. UKStudyHelps

  We understand the significance of meeting deadlines and submitting assignments on time. At UK Study Helps, we prioritize punctuality and ensure that your work is delivered within the agreed-upon timeframe. Rest assured, you will have ample time to review the content and request any necessary revisions.

  Reageren
 24. Takemyclassdone

  Takemyclassdone.com: Your One-Stop Solution for Academic Excellence

  TakeMyClassDone is a revolutionary online platform designed to help students excel in their academic journey with ease and confidence. Say goodbye to the stress and overwhelm of managing multiple assignments, exams, and projects. Our team of expert tutors and professionals are here to take the burden off your shoulders and deliver top-notch results.

  Reageren
 25. Assignmentshelpers

  “Discover the ultimate solution to your academic challenges with Assignmenthelpers. Our dedicated team of experts is here to provide you with personalized assistance, ensuring top-quality assignments tailored to your specific needs. Whether you’re struggling with essays, research papers, or complex projects, our professionals are ready to guide you towards success. With a focus on excellence and timely delivery, AssignmentsHelpers is your trusted partner in achieving academic excellence. Say goodbye to stress and hello to top grades with our reliable and efficient assignment help services.”

  Reageren
 26. Takemyclassdone

  Take My Class Done: Unlock Your Full Potential with Expert Online Tutoring

  Takemyclassdone is your ultimate destination for personalized and comprehensive online tutoring services. Whether you’re a student seeking academic excellence or a professional aiming to acquire new skills, our platform connects you with top-notch tutors who are passionate about helping you succeed. From math and science to language and test preparation, our diverse range of subjects caters to learners of all ages and educational backgrounds. With a user-friendly interface and flexible scheduling options, Takemyclassdone makes it convenient to access interactive one-on-one sessions that are tailored to your unique learning style. Don’t let challenges hold you back—let Takemyclassdone empower you to unlock your full potential and achieve your goals. Start your educational journey with us today!

  Reageren
 27. Topexamhelp

  “Unlock Your Academic Success with TopExamHelp: Your ultimate destination for personalized online exam assistance. Whether you’re facing a challenging test, need expert tutoring, or seeking custom study materials, TopExamHelp has you covered. Our team of qualified tutors and educational experts is dedicated to guiding you towards excellence. Experience interactive learning, tailored study plans, and a supportive environment to maximize your potential. Elevate your grades and boost your confidence with TopExamHelp today!”

  Reageren
 28. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren
 29. Takemyonlinexam

  Stressed about your upcoming calculus exam? We understand the pressure, and that’s why we’re here to help! Our expert team specializes in Take My Online Calculus Exam For Me. Whether it’s derivatives, integrals, or any other calculus topic, we’ve got the expertise to ensure your success. With our reliable and confidential services, you can leave the complex calculations to us and focus on your studies without the worry of exam day jitters. Don’t let calculus exams stand in the way of your academic goals. Let us handle the math, so you can relax and excel. Visit us now and take the first step toward acing your calculus exam!

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *