10 redenen waarom 10.000 stapjes per dag goed voor je zijn.

Zoals veel van jullie wel zullen weten, ben ik sinds een paar maanden een wandel-addict geworden. Ik loop minstens 10.000 stappen per dag AND I’M LOVING IT. Heb je net als ik een hekel aan sporten, of vind je het wel leuk, maar houd je het uiteindelijk nooit vol? Probeer dan eens 10.000 stappen per dag. In dit artikel geef ik je tien redenen waarom dat superfijn is…

Haat aan de sport.
Bewegen is nooit mijn grootste hobby geweest. Als kind stond ik bekend als de langzaamst fietsende inwoner van ons dorpje (‘het maakt niet uit of ze wind mee heeft of wind tegen, het gaat altijd even langzaam’) en ook tijdens gymnastiek was ik niet vooruit te branden. Eerlijk? Ik snapte het nut er niet van en ik was alles behalve gemotiveerd om de Cooper test langer vol te houden dan strikt noodzakelijk was voor een voldoende. Vorig jaar heb ik hardlopen een aardige kans gegeven en ook heb ik in menig sportschool klasjes gedaan die net deden alsof ze leuk waren (zoals Zumba en Steps) maar ik hield het uiteindelijk nooit vol.

Waarom 10.000 stappen?
Toen ik Gretchen heel casual de 10.000 stappen per dag hoorde laten vallen in The Happiness Project, besloot ik dat ook maar eens te proberen. Want het was beter dan niks en het klonk wel haalbaar. Wat blijkt? Ik ben nog altijd diezelfde kleine, langzame Olga. En daar is helemaal níks mis mee. Ik ben allergisch voor haasten, houd niet van stressen en wil sporten niet zien als iets wat níét leuk is en móét (want dan doe ik het niet). Bewegen kun je doen op je eigen manier en pas als je kijkt naar hoe je écht in elkaar zit, kun je iets vinden waar je van geniet en wat je makkelijk vol kunt houden. Bij mij zijn dat ‘sporten’ met een lage drempel en een traag tempo zoals yoga en wandelen. Ik heb geen beloning nodig nadat ik het heb gedaan, de beweging en het gevoel dat ik ervan krijg, is al beloning genoeg. Hieronder tien redenen waarom jij het ook weleens heel fijn zou kunnen gaan vinden:

miss green mo

#1 Science, bitch!
Alhoewel ik een kunstachtergrond heb, ben ik gek op wetenschappelijke feitjes en wilde daarom graag weten, wáárom zijn die 10.000 stappen nou eigenlijk zo goed voor je? 10.000 blijkt geen magisch nummer te zijn. Het is vooral een mooi rond getal en klinkt wat lekkerder dan 8.000 of 11.000. Één van de grootste argumenten voor 10.000 stappen, is zodat je tijdens het lopen niet kunt zitten. Teveel zitten (6 uur of meer achter elkaar) is wetenschappelijk bewezen erg slecht voor je gezondheid. Ook betekent lopen meestal dat je naar buiten gaat en daar zitten veel voordelen aan vast. Om te beginnen: zonlicht (daar kan zelfs de felste TL balk niet tegenop). De stofjes in ons bloed die onze stemming beheersen, stijgen als we naar buiten gaan. Mensen die dus buiten sporten, zijn altijd een tikje gelukkiger en minder gespannen dan mensen die binnen blijven in de sportschool (of voor de tv hangen). Als je veel naar buiten gaat, verbetert je humeur en ben je gezelliger en socialer naar andere mensen. Het is zelfs bewezen dat de geur van gras een kalmerend effect heeft. Ook zijn alle impulsen die je buiten krijgt (weersomstandigheden, andere mensen, ongelijk terrein) goed voor je hersenen. Ze blijven veel meer alert dan in een constante omgeving zoals je woonkamer of de sportschool.

olga achterkant

#2 Easy peasy.
10.000 is makkelijk vol te houden. Je hoeft je er niet voor om te kleden, het kan overal (ook in de lobby van een bioscoop tijdens de pauze) en je kan het elk moment van de dag doen (ook als je net je avondeten achter de kiezen hebt). Ik heb niet het gevoel dat ik delen van mijn lichaam teveel belast en ik vind het fijn dat ik het met van alles kan combineren. Ik combineer bewegen nu met winkelen, naar de supermarkt gaan, bij vrienden op bezoek gaan, als ik de trein moet halen of als ik een werkafspraak heb.

#3 Gold star.
De stappenteller op mijn telefoon zorgt voor een enorme happiness boost elke keer als ik het gehaald heb. Zodra dat ding op 10.000 springt, wil ik meteen een kleine victory dance doen. Yessss, morgen weer!

olga in het maisveld

#4 Superman / superwoman.
Omdat ik nu werkelijk OVERAL naartoe loop, weten de mensen waar ik heenga meestal ook wel dat ik ben komen lopen. En gosh, daar zijn ze best vaak van onder de indruk. Ik vind een half uurtje wandelen heen en dan weer terug echt peanuts (en dat is ook echt niet heel lang hoor) maar men is snel onder de indruk. ‘En dat doe je élke dag, wauw!’ Diezelfde mensen gaan een paar uur per week hardcore naar de sportschool of lopen marathons, maar het hele ‘elke dag’ gedeelte is blijkbaar heel impressive. 

#5 Mindful body.
Ik ben meer in contact met mijn eigen lichaam. Ik had nog weleens de neiging om als een soort zwevend hoofd door het leven te gaan. Die hersenen draaiden wel, maar dat ik nog meer lijf onder mijn kin had, vergat ik nog weleens. Maar nu ik élke dag moet denken aan mijn stapjes, houd ik meer rekening met mijn lijf (comfy schoenen aan, altijd een flesje water bij me, zorgen dat ik het niet te warm of te koud heb). De combinatie met yoga zorgt ervoor dat ik me weer één geheel voel. Klinkt misschien raar, maar denk er maar eens over na…

tuinbroek

#6 Skinny bitch.
Als je al een tijdje érg weinig bewogen hebt (zoals ik), zou je weleens een paar kilo af kunnen gaan vallen. Ik ben 6 kilo afgevallen in een paar maanden tijd en dat is 10% van mijn vorige lichaamsgewicht. Ik was niet veel te zwaar, maar ik had wel her en der van die vetjes zitten op armen, benen en buik waarvan ik het niet zo superleuk vond als andere mensen ze open en bloot zouden zien. Die vetjes zijn nu weggesmolten en het voelt zó lekker. Dit zijn van die dingen die vooral tussen je oren zitten en die verder niemand opvalt (het valt dus ook écht bijna niemand op dat ik ben afgevallen) maar het heeft ervoor gezorgd dat ik trotser ben op mijn lijf en dat ik me er lekkerder in voel. Dus ben je van plan om een ingewikkeld dieet te gaan volgen met shakes en dure reepjes? Stop it! Eet een appel en ga lekker wandelen. You totally got this!

flower girl

#7 Me-time / quality time. 
Als ik ga wandelen, voel ik me onbereikbaar en heb ik tijd voor mezelf, zonder dat ik het hoef te verantwoorden. Ik luister naar mijn favoriete feelgood podcasts en audiobooks en niemand kan me wat maken. Samen lopen met Tom vind ik óók gezellig, maar hij haalt veel meer kick uit HEEL HARD FIETSEN en als we dus bij vrienden hebben afgesproken, dan ga ik wat vroeger weg om te kunnen lopen en hoeft hij zich niet in te houden als hij snel wil fietsen (want zoals ik eerder al zei: ik ben de traagste fietser op de planeet). Op de terugweg loopt hij vaak met zijn fiets aan de hand met me mee terug en hebben we tijd om over van alles en nog wat te kletsen. Iets wat je thuis minder snel doet door afleiding van allerlei beeldschermen.

#8 Meer energie. 
Ik dacht (heel stom, I know) dat je van bewegen moe werd. Maar neen, het is juist het tegenovergestelde. Hoe meer je beweegt, hoe meer energie je krijgt (en hoe lekkerder je slaapt). Ik voelde me eerst permanent moe en sloom en dat maakt eigen baas zijn soms lastig. Want als je moe en sloom bent, dan is het moeilijker om motivatie te vinden om hard te werken dan wanneer je barst van de energie. Nu heb ik ook een slaap regime dat heel goed werkt en ben ik veel minder rotzooi gaan eten, maar meer bewegen is één van de redenen dat ik me nu minder een luiaard voel.

#9 Inspiratie. 
Wandelen en tegelijkertijd luisteren naar toffe podcasts, heeft een enorme explosie aan ideeën opgeleverd. Herken je dat, dat als je onder de douche staat, de ideeën wel uit je hersenen lijken te knallen? Dat effect heeft wandelen ook. Het kost alleen veel minder warm water.

#10 Budget.
Goed nieuws ook voor alle budget kings & queens: wandelen is HELEMAAL GRATIS. Je hebt alleen een gratis stappenteller app nodig (ik gebruik Steps) en schoenen waar je het een half uur of langer op volhoudt. En als je die nog niet had, dan ben je niet zo aardig voor je voeten en moet je daar nodig verandering in gaan brengen. Voor entertainment kun je podcasts bewaren op je telefoon (goede tips vind je hier), gewoon naar een muziekje luisteren of voor een echte zen ervaring luister je alleen naar de omgeving waar je je in bevindt.

♥♥♥

Crazy idea: misschien is het leuk om een keer een Team Confetti wandeling te gaan maken van 10.000 stapjes in Groningen? Zou iemand dat leuk vinden? Misschien kan ik wel wandelbuttons voor ons maken…

REACTIES:

 1. gerhilde maakt

  Wat werkt je enthousiasme aanstekelijk! Ik kocht in juni een activity tracker, maar scheurde toen ook het ligament van mijn enkel. Dat ik intussen (eindelijk) zo goed als genezen. Ik wandel nu meer, maar aan de 10 000 stappen kom ik meestal nog niet. Mijn huidige doel is 8 000 en ik moet dat eerst vlotter gedaan krijgen voor ik het opschuif naar 10 000. Zo leuk dat het zo goed gaat bij jou!

  Reageren
 2. Julie

  Wat fijn dat het zo goed voor jou werkt! Ik doe ook geen sport, maar heb wel een staande job in een winkel. Buiten zijn is voor mij niet zo fijn. Je haalt zonlicht en gras aan, maar ik ben allergisch aan grassen, bomen, onkruiden, de zon, heb inspanningsastma,… Ik ben dus liever niet buiten! ;-)

  Reageren
 3. Juul

  Ik zit sinds afgelopen mei thuis met een burn out en loop nu sinds ongeveer een maand 10.000 stapjes per dag. Klinkt gek maar de stapjes geven me een ‘doel’ om naar buiten te gaan en minder in mijn hoofd te zitten. Ik snap je enthousiasme dus helemaal!

  Reageren
 4. Hanneke

  Goed plan zo’n team-confetti-wandeling. Daar kom ik dan zeker eens voor naar Groningen (ik moet dan wel zeggen dat ik er vlakbij woon).
  Goed van jou dat je het zo volhoudt. 10000 stappen klinkt mij als een oneindig lang eind, maar misschien moet ik het gewoon eens gaan proberen en valt het me best mee.
  Gelukkig heb ik niet echt een zittend beroep. Dat scheelt al.

  Reageren
 5. nine|tree

  Team Confetti wandeling: count me in! Ik ben een van die stiekeme volgers, maar zou het initiatief heel erg leuk vinden. Wie weet kunnen we nog een beetje van het Groninger platteland verkennen of een mooie theetuin opsporen (toch een beloning).

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Staat genoteerd. Ik merk wel dat september een druk maandje voor me gaat worden, dus ik weet niet of ik dit heel binnenkort kan organiseren, maar het is héél leuk om te weten dat er animo voor is!!!

   Reageren
 6. Nienke

  Ik ben wel benieuwd hoe lang je ongeveer doet over 10 000 stappen? Ik wandel best veel, maar geen idee hoeveel stappen dat dan zijn.

  Reageren
  1. Juul

   Voor mij is dat ongeveer 6.5-7 km en dat loop ik in iets minder dan 1.5 uur. Ik dacht dat ik ook best veel liep, maar als je eenmaal voor die 10.000 stapjes gaat merk je dat het helemaal niet zo veel is meestal.

   Reageren
  2. Olga Bericht auteur

   Het hangt er een beetje vanaf, maar meestal duurt 10.000 stappen maken bij mij iets onder de twee uur. Het hangt ervanaf of ik slenter of doorstap. ;)

   Reageren
  3. Marjo

   10.0000 stappen is ongeveer 10 km, het is ongeveer 1000 stappen per 1 km.
   Natuurlijk is eea afhankelijk van hoe groot je de stappen maakt. Maar dit houden ze aan bij Steptember :).

   Reageren
 7. Sanne

  Superleuk! Ik moet ook echt meer gaan wandelen. Ik liep een tijdje terug vaak een ommetje met collega’s (haha, wat klink ik oud zo!) en dat was heel fijn! Ik denk dat ik dat ommetje maar gewoon moet herintroduceren.
  En hé, wat voor stappentellerapp gebruik jij? Want ik wantrouw de standaard stappenteller op mijn iPhone niet, haha.

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Ik gebruik de app Steps. Maar volgens mij is er niet een app of een goedkope stappenteller die extreem nauwkeurig meet. Soms houdt de app er stiekem mee op en heeft hij een stuk niet meegeteld, maar als je hem een beetje in de gaten houdt, werkt ie prima.

   Reageren
 8. Sjoukje - Meergeldminderstress.nl

  Leuk stukje weer! En zo waar!
  Ik had vorig jaar een fitbit gekregen, en toen ik die had, was ik ook heel fanatiek. Elke dag een gold star for me :-)
  En toen stopte ik hem per ongeluk in de wasmachine… En nu ben ik dus heel ongemotiveerd om te wandelen. Want als ik geen gold star krijg, hoeft het niet meer. Erg he. Ik ga toch maar weer eens op zoek naar een nieuwe, ik was zo lekker bezig…

  Reageren
 9. nina || ninamaakt

  Ahh ik kan hier alleen maar heel hard JA op zeggen! Vind het zo fijn! Ik vond het eerst nog wel eens lastig om de 10.000 te halen, maar sinds ik elke ochtend 25 minuutjes wandel om van de zonsopgang te genieten, komt het ook op de thuiswerkdagen helemaal goed :-) Ik merk wel dat de app die ik gebruik (Pacer) niet echt nauwkeurig is (of eigenlijk echt niet…), dus ik hoop nu heel hard dat ik een fitbit voor mijn verjaardag krijg. :-)

  Reageren
 10. Jessica

  Is een activity tracker niks voor jou? Ik vind het super motiverend en confronterend om dat horloge de hele dag rond mijn pols te hebben en meteen te zien dat ik te weinig stappen gezet heb die dag.

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Ik heb niet het gevoel dat ik echt iets mis met alleen die app. Het voelt wel lekker simpel en het valt me mee hoeveel motivatie ik nodig heb, haha.

   Reageren
 11. Sofie

  10.000 is al behoorlijk wat! Ik wandel tijdens de week zonder moeite te doen reeds 8.000 stappen inclusief wandelen met mijn hondjes. Maar die laatste 2.000 vond ik toch wat moeilijker om te doen, misschien toch maar weer proberen :)

  Reageren
 12. Ingrid

  Wat goed dat je het wandelen al zo lang en consequent vol houdt! Ik vind wandelen ook heel fijn en heb daarom dit jaar voor het eerst de nijmeegse vierdaagse gelopen. Geen idee hoeveel stappen dat is, maar ik vond de training altijd veel tijd kosten. Helaas ben ik er geen grammetje van afgevallen :(

  Reageren
 13. Debby

  Ik wil ook wel meedoen met de confetti wandeling ^^ mits realiseerbaar dat ik vanuit t verre Limburg op tijd in Groningen geraak Hihi :D

  Reageren
 14. Michelle

  Ik heb het wandelen ook ontdekt: ZO FIJN!! De laatste tijd is het minder goed gelukt door de warmte (dan blijf ik toch echt binnen), maar dat komt wel weer goed. Het feit dat ik geaccepteerd heb ik dat ik niet sportief ben en dat dat oké is, heeft me zoveel goed gedaan. Ik probeerde me altijd te verantwoorden, sloeg echt nergens op. Oh en ik ga je podcasttips ook checken, dat heb ik laatst pas ontdekt en ik wil meerrr!
  Oja: Groningen wandeling? Leuk!

  Reageren
 15. Debbie

  Wat goed dat je dat al zo lang volhoudt! Ik kan te voet naar mijn werk, da’s zo’n 3000 stappen enkele reis. Ga nu meestal met de fiets omdat ik dan iets meer tijd ’s morgens heb. Maar wandelen is ook lekker. Realiseer me nu ook dat ik sowieso nog een puntje in mij 101 doelen in 1001 dagen project staan dat ik een week lang iedere dag 10.000 stappen moet zetten. Ga ik doen! May the walk be with you and me!

  Reageren
 16. safetoto

  Your writing is perfect and complete. safetoto However, I think it will be more wonderful if your post includes additional topics that I am thinking of. I have a lot of posts on my site similar to your topic. Would you like to visit once?

  Reageren
 17. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet.

  Reageren
 18. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions.

  Reageren
 19. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards……..

  Reageren
 20. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep……

  Reageren
 21. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep……….

  Reageren
 22. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary……….

  Reageren
 23. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards………

  Reageren
 24. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary……

  Reageren
 25. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *