Eerste hulp bij ellende.

Veel van jullie hebben het denk ik al meegekregen, maar we hebben niet zulk leuk nieuws gekregen in huize Confetti. ‘De shit is aan’ zoals Tom zou zeggen en lachen en huilen wisselen elkaar snel af. Er staat waarschijnlijk weer een hartverscheurend traject voor de deur waar we als een berg tegenop zien. En we weten al wel een beetje wat er gaat komen, want dit is niet de eerste keer dat we ons kapot schrokken van een slecht-nieuws-bericht.

Wegens privacy redenen (niet van Tom en mij, maar vanwege degene om wie het gaat) ga ik er verder niet heel diep op in. Misschien dat dat later nog komt, dat zou best kunnen, maar voor nu houd ik de details wat dichter bij mezelf. Waar ik het wel graag over wil hebben (en wat misschien een beetje taboe is), is hoe je iemand die een enorme pak ellende op zijn dak heeft gekregen, het beste bij kunt staan. Elke ervaring is anders en elke persoon is anders, dus neem mijn tips met een dikke korrel zout. Maar het kan geen kwaad ze eens door te lezen en te onthouden voor het geval op een dag iemands wereld instort en je niet weet wat je moet doen.

♥ Als je het bericht-der-narigheid van iemand binnenkrijgt, doe er dan snel iets mee. Uit ervaring weet ik dat het niet makkelijk is om alle mensen die je leuk en lief vindt, een bericht te moeten sturen dat het niet goed gaat. Dus op het moment dat je hoort dat er stront aan de knikker zit, handel snel. De verdrietige heeft zich kwetsbaar opgesteld en het is niet cool ’to leave them hanging.’

♥ Stuur een lieve brief/kaart/bos bloemen/kilo chocola/care package. Iets op je deurmat vinden is altijd fijn en ze hoeven er de deur niet voor uit. Zo kun je een groot gebaar maken, zonder dat de verdrietige er iets voor terug hoeft te doen, het enige wat ze hoeven te doen is incasseren.

♥ Als je dan een lieve kaart of een berichtje stuurt, stel dan geen (moeilijke) vragen waarop het antwoord lastig te formuleren is zoals: ‘wat gaat er nu door je heen?’ of ‘hoe reageerde je familie erop?’. Stel eigenlijk gewoon helemaal geen vragen. Want hoe nieuwsgierig je ook bent en hoe graag je ook geïnteresseerd over wil komen, jij bent niet de enige die die vragen stelt. De kans is groot dat de verdrietige wordt overspoeld door vragen van alle kanten. En op dat moment wil de verdrietige alleen onder een dekentje een jankfilm kijken en zijn/haar gewicht in chocola eten en niet 25 emails met allemaal net even wat anders geformuleerde vragen beantwoorden. Dus laat weten dat je er voor hem/haar bent, maar bezorg ze geen extra werk.

♥ Als je het bericht hebt ontvangen dat het niet zo goed met iemand gaat, gun ze dan hun privacy. Ga dus niet meteen bellen en sta al helemaal niet zonder aankondiging op de stoep. Dikke kans dat ze middenin een huilbui zitten, hun huis een bende is en dat ze vergeten zijn koffie te kopen. Als je plotseling op de stoep staat, moet de verdrietige jou gaan verzorgen (je bent immers op bezoek) en zich verontschuldigen voor de ongewassen vaat omdat ze iets anders aan hun hoofd hadden.

♥ Wil je wel graag de verdrietige even zien en een knuffel geven omdat je weet dat de verdrietige het echt nodig heeft (jij kent hem/haar natuurlijk beter dan ik), kondig het dan aan. Zeg dat je even wat langs komt brengen, bel aan, overhandig je kaart/bos bloemen of ovenschotel (dit is volgens mij een Amerikaans iets, eten brengen, ik zie het in films wel voorbijkomen en ik vind het een geweldig idee, want als je verdrietig bent, heb je geen ruimte in je hoofd over om boodschappen te doen of te koken) en knuffel de verdrietige even helemaal stuk. Maar stap niet over de drempel heen en ga na een paar minuten weer weg. Kort maar krachtig is het advies, tenzij je natuurlijk wordt uitgenodigd om binnen te komen.

♥ Als de ergste schok achter de rug en wordt het tijd om elkaar weer eens te zien, nodig de verdrietige dan uit bij JOU thuis. Zeg er wel bij dat de verdrietige alleen hoeft te komen als hij/zij zin heeft, zodat ze zich tot niks verplicht voelen. Kook voor ze, geef ze een kopje thee en een luisterend oor en verzorg ze. Want ze zijn nu bij JOU op bezoek en hoeven niks anders te doen dan binnen te komen, te genieten van een warme omgeving en ze kunnen zelf besluiten wanneer ze weg willen gaan.

♥ Als er iets aan de hand is met iemand die je vaak ziet, maar je niet ontzettend goed kent (zoals bijvoorbeeld een collega), wees een vent en vraag hoe het gaat. Er wordt altijd vanuit gegaan dat verdrietigen het liever niet over het verdrietige willen hebben. En dat kan zo zijn want op een gegeven moment ben je wel uitgeluld en wil je het ook wel weer over iets anders hebben. MAAR als je niks vraagt (oprecht vragen hoe het met iemand gaat is genoeg) dan doe je net alsof er niks aan de hand is, alsof je het vergeten bent of dat het niet belangrijk genoeg is om het over te hebben. Begrijp me niet verkeerd, dit is echt HEEL MOEILIJK en ik ben er zelf ook absoluut geen held in. Maar het wordt enorm gewaardeerd en als iemand het er liever niet over wil hebben, dan merk je dat snel genoeg.

Zoals ik al zei is iedereen anders en is dit geen handleiding die bij iedereen past. Maar er even bewust over nadenken en deze tips in je achterhoofd bewaren kan echt geen kwaad. Ik hoop van harte dat het allemaal ONTZETTEND goed met jullie gaat. En zo niet, hang in there, morgen is er weer een nieuwe dag en kan alles er weer heel anders uitzien. Kusjes!

REACTIES:

 1. Aïsha

  Mooi geschreven en eigenlijk precies zoals je zegt werkte perfect voor mij afgelopen zomer toen bij mij de shit behoorlijk aan was (hahah ik vind m hilarisch!). Fijn dat je dit zo deelde. En uiteraard veel sterkte

  Reageren
 2. sofie

  Mooi geschreven!
  Fijn dat je het deelt, veel mensen voelen zich inderdaad heel ongemakkelijk. Of ze durven er helemaal niet over te beginnen :p
  Dikke knuffel! Liefs,

  Reageren
 3. Linda

  Ik denk dat het wel goede tips zijn, ze zijn eigenlijk wel toepasbaar op iedere situatie/persoon – daar kun je het dan op aanpassen als het ware. Mooi, open artikel, je kwetsbaarheid is mooi om te zien. Voor jullie – en voor de verdrietige in kwestie natuurlijk! – heel veel sterkte en een dikke knuffel <3

  Reageren
 4. Kimberly

  Ik vind dit goede tips, want inderdaad, er bestaat geen kant en klare handleiding voor ellende. Ieder probleem is anders, ieder huisje heeft zijn kruisje en ook elk persoon is anders. Dus ja, dit zijn goede algemene tips <3

  Reageren
 5. Lotte

  Sterkte!
  En mooi dat wat je schrijft. Het gaat bij een verdrietige persoon in eerste instantie om die persoon zelf, en dat vergeten sommige mensen – onbewust – weleens. Geen vragen stellen in mailtjes/appjes, “gewoon” laten weten dat je aan hen denkt en er bent als zij dat willen, dat kan al zoveel doen. Helemaal gelijk heb je!

  Reageren
 6. Mies

  Veel sterkte! Mooie tips ook. Ik denk dat veel mensen uit interesse vergeten wat een extra last het kan brengen om nog allemaal vragen te moeten beantwoorden of juist iemand over de vloer te krijgen.

  Reageren
 7. Lucinda

  Heeel mooi geschreven!
  En zo enorm waar.. Ik herken het zelf. Mensen die je helaas in de steek laten omdat ze niets te maken willen hebben met de negativiteit. Mensen van wie je dacht dat ze je vrienden waren, maar je gewoon laten stikken.
  BULLSHIT, als je in de shit zit, is er niks fijner dan mensen die je steunen en je bijstaan. Denk maar eens aan wat jezelf fijn zou vinden als je narigheid hebt. Alleen staan of steun?

  Ik hoop dat veel mensen dit artikel lezen. Mag ik hem delen op mijn blog?

  Liefs,
  Lucinda

  Reageren
 8. Marieke

  Heel veel sterkte, voor jullie en diegene die zelf midden in die shit zit… :(
  Je tips zijn volgens mij heel goed en altijd toepasbaar, hoewel dat natuurlijk inderdaad altijd per persoon en situatie anders is. Omgaan met iemand waarvan je weet dat die zich ellendig voelt is immers óók hartstikke moeilijk – je bent er zelf ook van van slag, en tegelijk weet je niet wat je moet/kan doen en waar diegene op zit te wachten (of juist niet).
  Vooral het eten langsbrengen is daarom een supergoede vind ik. Als je verdrietig en ellendig bent, is een pannetje soep of een ovenschotel echt een extreem lief gebaar – en ook eigenlijk de enige vorm van ‘helpen’ die je als ‘buitenstaander’ in veel situaties kunt doen. ‘Er zijn’ op een praktische manier, fijn.

  Reageren
 9. Wendy

  Wat een mooie en goede tips! Vooral die gene bij JOU thuis uitnodigen en in de watten leggen vind ik een hele goede. Ik vind het goed dat je hier over schrijft en dat er dus een stukje aandacht komt voor dit soort dingen. Voor de rest wens ik je heel veel sterkte en een dikke knuffel. Want knuffels zijn altijd fijn als het even helemaal niet goed gaat!

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Dankjewel Wendy! Het was ook best spannend om hierover te schrijven. Ik hoop dat er wat mensen zijn die er iets aanhebben.

   Reageren
 10. Eline

  Ik zou deze post willen ophangen in elke bushalte. Weet inmiddels ook vanuit een heel nabije situatie hoe fijn zulke gebaren zijn. En hoe je het kunt missen. Wat me verbaasde, is hoe stil mensen worden die je dichterbij achtte dan ze blijkbaar staan. Dus hoop dat velen dit lezen en onthouden, er hoe dan ook iets uit halen :).

  Vanuit hier een hart onder jullie riem!

  Reageren
 11. Iris

  Prachtig geschreven. Ik wens jullie heel veel goeds en vooral sterkte! De tips zijn goed en kan mij er helemaal in vinden. Het is fijn als er mensen zijn die om je geven en je willen steunen.

  Reageren
 12. anneleen

  Wat een mooie tips! Met groot verdriet omgaan is erg lastig maar reageren op groot verdriet vind ik ook moeilijk… Laten merken dat die persoon altijd bij je terecht kan en laten weten dat je naar hem/haar wilt luisteren, is volgens mij het belangrijkste! Ik wens jullie heel veel sterkte. En ook al klinkt het helemaal niet goed, toch hoop ik dat het allemaal wat mag meevallen… Dikke knuffel en heel veel liefs!

  Reageren
 13. Nienke

  Lieve tips! Ik wist ook nooit goed hoe me te gedragen als iemand anders slecht nieuws kreeg, maar toen ik een tijd geleden enorm slecht nieuws kreeg wou ik net heel graag dat mensen me een berichtje stuurden of zelfs zouden opbellen, wat dus niet gebeurde. Eerst krijg je slecht nieuws, en daarbovenop lijkt het of iedereen je mijdt of op eieren loopt. Ik had graag gehad dat mensen zeggen waarop het staat en me net wel vaker contacteerden. Natuurlijk heeft iedereen andere noden, maar als iemand in de put zit ga ik nu wel sneller contact opnemen, omdat ik nu zelf weet hoe het voelt. Privacy gunnen is zeker goed, als die privacy maar niet omslaat in eenzaamheid.
  Veel succes en moed met de komende periode X

  Reageren
  1. Eline

   Heel herkenbaar. En zo zonde vond ik het dat ik daar nog energie aan kwijtraakte, doordat ik erover piekerde, teleurgesteld was. Terwijl ik die energie zo veel beter kon gebruiken. En ergens ook vond dat t al die gedachten helemaal niet waard was… Pijnlijk en duidelijk, dus…

   Reageren
 14. Lucie

  Hele mooie post! Past ook bij mijn (magere) ervaring van mensen met een groot verdriet: toon dat je er voor hen bent, zorg voor eten en laat ze zelf hun verhaal doen, als ze daar zin in hebben.
  Het idee om iemand heel hard te knuffelen en dan te moeten vertrekken vind ik een beetje hard, maar zoals je zelf zegt: dat moet je aanvoelen. Soms zullen ze je zelf binnenvragen voor een kopje thee en een goed gesprek of een leuk filmpje. Zolang je dat maar niet verwacht dat je daar 2 uur gezellig komt babbelen, want daar is die persoon misschien niet aan toe.

  Reageren
 15. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions.

  Reageren
 16. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet….

  Reageren
 17. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet………

  Reageren
 18. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards…..

  Reageren
 19. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary…

  Reageren
 20. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary…

  Reageren
 21. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep…

  Reageren
 22. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep………

  Reageren
 23. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards…..

  Reageren
 24. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *