Blogtips & tricks #2

Ongeveer een half jaar geleden schreef ik een artikel met vijf blogtips & tricks. En het is tijd voor deel twee! Want ik heb alweer veel geleerd in de tussentijd en ik wil mijn ervaringen graag delen met jullie. Bloggen doe je namelijk bijna nooit alleen. ;)

TIP 1: DOE HET SAMEN (ALS JE WIL)
Dit is natuurlijk heel persoonlijk, want hoewel ik bloggen met anderen heel fijn vind, houden anderen hun blog misschien liever voor zichzelf. Een aantal redenen waarom ik het fijn vind om samen te bloggen:
– Het is gezellig. Ik woon helaas heel ver bij mijn gastbloggers vandaan, anders zou ik elke week een vrijdagmiddagborrel met ze doen. Bloggen is een groot onderdeel van mijn leven geworden en hoewel mijn omgeving me heel erg steunt en heel erg nieuwsgierig is, kunnen ze mijn blijdschap over een reactie van een hele lieve bezoeker of opeens tien nieuwe bloglovin-volgers erbij niet echt delen. Mede-bloggers begrijpen dat beter.
– Het geeft je meer tijd. In bloggen gaat veel tijd zitten en als je iemand hebt met wie je het samen doet dan heb je tijd om wat anders te doen. Heel simpel.
– Iemand anders een podium geven. Teamconfetti trekt inmiddels al aardig wat bezoekers. Dat is leuk voor mij, maar ook leuk voor mijn gastbloggers. Mensen met zoveel talent en humor verdienen al het aandacht in de wereld en ik ben blij dat door mijn blog er meer mensen zijn die hun mooie werk kunnen bekijken.
– Soms heb ik een idee waarvan ik niet zeker weet of het leuk is en dan gooi ik het in de team-confetti-whatsapp-groep. OF we babbelen over van alles en nog wat en daar krijg ik een hoop inspiratie van om kletsblogjes (zoals deze) over te schrijven.

En blog je toch liever in je uppie, dan is af en toe een afspraakje met een andere blogger echt aan te raden. Je hebt zoveel om over te kletsen en ze geven je zoveel inspiratie. :D

TIP 2: VERZOEKJES AFWIJZEN OF AANPASSEN  
Als je blogt, krijg je er vroeg of laat mee te maken: een bedrijf dat met je samen wil werken. Zelfs als je blogt voor de hobby en helemaal niet op advertorials of product reviews zit te wachten, komt er weleens zo’n email je inbox ingevlogen. En heel vaak zijn dat dingen die niet meteen bij je aansluiten. Je kunt ervoor kiezen om te weigeren omdat het niet bij je past of omdat je dat soort dingen überhaupt niet wil doen. Helemaal ok. Voel je in ieder geval nooit verplicht om ja te zeggen. Maar… Kijk ook verder dan je neus lang is en denk creatief. Vaak bieden bedrijven je iets aan om uit te proberen. Om de één of andere reden zijn er erg veel bedrijven die foto’s op hout of canvas drukken en dat graag door bloggers willen laten uitproberen. Als je daar geen behoefte aan hebt, kun je even kijken op de website van zo’n bedrijf om te zien wat ze nog meer doen/verkopen. En als daar iets tussen zit waar je enthousiast van wordt, vraag daar dan gewoon netjes om. De kans is heel groot dat ze blij worden van je interesse in hun bedrijf en een ander soort samenwerking met je aan willen gaan.

Zo heb ik een keer een multifunctionele schaar aangeboden gekregen. Niet iets wat ik direct kon gebruiken en ik wist ook niet hoe ik zo’n ding in een artikel moest verwerken. Op de website zag ik dat ze allemaal andere klusapparaten hadden staan en vroeg of ik misschien een schuurapparaat mocht uitproberen voor onze trap. Dat vonden ze een superidee en het artikel over de trap (die toch al op de planning stond) is heel goed ontvangen en gelezen. Iedereen blij dus. :)

TIP 3: NIET BITCHEN ONLINE
Bloggen is nog iets relatief nieuws en niet alle regels zijn even duidelijk. Soms bedenk je een leuk blogonderwerp en zie je twee weken later iets soortgelijks op een andere blog staan. Dat is niet zo leuk, maar als je er iets aan wil doen, probeer het dan achter de schermen op te lossen. Stuur diegene een email en probeer er niet een publiek iets van te maken. Want een ja-maar-zij-zei-dit-en-toen-deed-zij-dat-verhaal loopt snel uit de hand en niemand heeft er wat aan. Communiceren via twitter of reactievelden leidt snel tot communicatieproblemen en anderen kunnen zich er ook mee gaan bemoeien. Probeer het dus (voor zover mogelijk) achter de schermen op te lossen en zeur vervolgens lekker tegen je vriendinnen aan (die sowieso aan jou kant staan). Zo heb je niet achteraf spijt en dwalen je zure woorden niet op eigen houtje door het internet.

TIP 4: PROBEER EENS WAT NIEUWS
Ik val graag terug op bekendere onderwerpen, maar ik moet oppassen dat ik niet teveel ga na-apen. Dan maak ik outfit foto’s in het park of in een andere leuke (random) omgeving omdat ik denk: dat hoort zo. Ik deed het laatst een keertje anders en stond opeens met mijn leuke fietstrui en vrolijke vriendje foto’s te maken tijdens een uitje naar de IKEA. En wat bleek, dat vond iedereen VEEL leuker. En ikzelf ook. Dit is maar een teeny tiny beetje verschil (het blijft een foto van een leuk truitje) maar door het net even anders te doen maak je het leuker voor jezelf en ietsje anders dan normaal. Soms slaat het aan (de photoshopschetsen van mijn interieur doen het heel erg goed) en soms valt het tegen (een photo challenge tijdens de feestdagen is niet zo slim, iedereen heeft het veel te druk met andere dingen). Maar als je het niet probeert, kom je er niet achter. Dus de volgende keer als je een blogartikel aan het plannen bent, bedenk je dan: kan het ook ietsje anders?

TIP 5: BOUW EEN NETWERK OP (OP EEN LEUKE MANIER)
Als je een blog hebt, is netwerken a piece of cake. Want in plaats van jezelf opdringen (hier heb je mijn visitekaartje, ik wil dat je me inhuurt en me geld betaalt) kun je iemand helpen. Bijvoorbeeld door het promoten van een product of dienst van een leuk bedrijfje of een shoutout te doen naar je favoriete bloggers (jaja, die horen ook bij je netwerk). Daar maak je een hoop vrienden mee. Ik ben niet gelovig, maar ik wil wel heel graag geloven in iets als karma. Doe jij een keer wat leuks voor iemand? Dan is er een kans dat je een keer wat leuks terugkrijgt. Dit is een hele gezellige manier van je netwerk opbouwen, want het voelt niet alsof je de badass businesslady uithangt, maar dat doe je stiekem wel. Wat wel handig is om te onthouden: ga er niet vanuit dat je er wat voor terugkrijgt, want dan verandert de leuke sfeer in iets bitters en dat is voor niemand fijn. Ik heb een hele tijd geleden een artikel geschreven over de winkel van Linde: Lindehuis. Ik vond haar winkel heel mooi en Linde was superaardig, goed voor op de blog dus! Ik maakte de foto’s, schreef het artikel en dat was dat. Totdat ik een tijdje later een email van Linde kreeg of het me leuk leek om voor haar aan het werk te gaan in de winkel. Iets waar ik niet om had gevraagd, maar omdat het zo goed klikte en omdat ze wist dat ik fan was van haar winkel, dacht ze direct aan mij toen ze iemand zocht. Dus stop met vragen en begin met geven. ;)

♥♥♥

Heb jij nog goede (blog)tips voor mij?

REACTIES:

 1. Deisy

  Die laatste tip vind ik echt geweldig! Iets voor iemand anders terug doen (niet voor geld, niet voor credit, maar gewoon omdat je het daadwerkelijk een mooi product/mooie dient vindt) vind ik zelf echt ongelooflijk fijn. Daarnaast is een bijkomend pluspunt dat het jezelf natuurlijk ook voldoening geeft, hoe fijn is dat ;-) ? Hartstikke top en verfrissend artikel in ieder geval dame. X

  Reageren
 2. Ingrid

  Goeie Olga! Stop met vragen begin met geven dat is ZO waar (en het werkt)! Deze blog gaat in mijn ik-ga-heus-snel-zelf-een-blog-bijhouden-en-dan-kan-ik-dit-goed-gebruiken-mapje :) Heel leuk om deze tips te lezen.

  Reageren
 3. Renate

  Dit zijn hele fijne tips. Een bloggers meeting lijkt heel leuk om een keertje mee te maken. Tot nu toe zie volg ik alles via mijn computerscherm, maar ik ben vaak benieuwd om de persoon in levende lijve te ontmoeten. Toch maar eens onthouden.

  Reageren
 4. Anita

  Samen sparren en eventueel bloggen is idd aan te bevelen. Je leert zo van elkaar en kan je elkaar helpen als je eens vast loopt. Ook punt 5 vind ik een erg goede! Geven en niet steeds vragen siert je veel meer dan een webshop mailen met de vraag of je iets mag hebben om erover te schrijven. En idd origineel zijn, er zijn tegenwoordig zoveel Bloggers dat je onderscheiden heel belangrijk is geworden!

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Hi Anita, ik ben er ook niet vies van om ergens af en toe gewoon brutaal naar te vragen en ook dat heeft me leuke contacten opgeleverd. Als je maar een beetje varieert. Altijd alles maar voor niks doen hoeft natuurlijk ook niet. ;) Iedereen moet er zijn eigen balans in vinden.

   Reageren
 5. Natasja

  Kijk, dat zijn weer eens originele tips, leuk! Echt samen bloggen zie ik voor mijn blog toch (nog) niet zitten, het is wel echt mijn blog, maar ik heb bijvoorbeeld wel weer een rubriek waarin ik andere bloggers een (reis)gerelateerde vraag voorleg.

  Reageren
 6. Sarah

  Fijn artikel met bruikbare tips! Ik blog al tien (10!) jaar, maar het begon meer als een rommelig dagboek vanuit buitenland voor vrienden, en pas sinds korte tijd ben ik aan het nadenken over hoe ik het allemaal nou eens echt aan wil gaan pakken. Groot fan dus van dit soort artikelen ^_^
  Samen bloggen lijkt me lastig maar met de juiste persoon is het waarschijnlijk super leuk! Het lijkt me ook tof om een vast groepje individuele bloggers ‘bij elkaar te netwerken’ om dingen te overleggen enzo!

  Reageren
 7. Liselore - GRAB YOUR BAGS

  ik kende je blog nog niet, maar ik begrijp waarom je je blogtitel hebt gekozen! Ik word heel vrolijk van je manier van schrijven en ik vind je tips oprecht verfrissend. Krijg soms het idee dat bloggers met een opsomming van een paas tips weg denken te kunnen komen, maar zie dat jij hier echt aandacht aan hebt besteed. Leuk! Je hebt er een volger bij :)

  Reageren
 8. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions…

  Reageren
 9. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet………

  Reageren
 10. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet…….

  Reageren
 11. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep………

  Reageren
 12. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary……

  Reageren
 13. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep………

  Reageren
 14. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary..

  Reageren
 15. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards……

  Reageren
 16. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards……….

  Reageren
 17. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *