DIY patroon maken #2: een naadloos patroon + sluitingsdatum!

Gastblog door Ingrid – Wat een enthousiast reacties op blog deel 1 over het maken van patronen voor de Team Confetti agenda 2016! Vorige keer liet ik zien hoe je op verschillende manieren uit de losse pols (of met behulp van een grid) patronen kunt maken. Ik hoop dat jullie hier al aardig door geïnspireerd zijn geraakt want vandaag is hier deel 2: een naadloos patroon maken met de hand. Ready? Go!


Het maken van een naadloos patroon op de computer is natuurlijk een eitje. Je maakt één keer een rapport (zo heet de enkele illustratie die je wilt herhalen), en door copy-paste kun je dit tot in het oneindige herhalen. Wanneer je dit met de hand wilt doen, komt er iets meer arbeid bij kijken. Maar het is minder ingewikkeld dan je in eerste instantie zou denken door een grappig (maar wel spannend) trucje.

Plantgang_gif

Goed om te weten vooraf:
♥ Deze optie is heel geschikt voor een druk en meer aaneengesloten patroon, maar kan ook goed werken bij minder details.
♥ Het maken van een naadloos patroon met de hand zal nooit zo flawless worden als op de computer, maar je komt een heel eind.
♥ Handig: maak van te voren een schets of test van het patroon dat je in je hoofd hebt.
♥ Maak het patroon niet te ingewikkeld voor jezelf. Less is more, zeker bij herhaling.
♥ Het is soms even puzzelen, maar als je eenmaal een manier hebt gevonden ga je als een speer!
♥ Patronen maken kan erg verslavend zijn, I did warn you. :)

Wat heb je nodig?
♥ Klein formaat papier, bijvoorbeeld een vierkant notitieblaadje of vouwblaadje (Het kan overigens met elk formaat papier, maar voor de agenda is het handig om niet te groot te werken, want de grootte van het kleine papiertje wordt ongeveer ook het formaat van je patroon)
♥ Gekleurd papier A4 of A3 formaat
♥ Lineaal / gum / schetspotlood
♥ Teken- en of schildermateriaal
♥ Schaar / tape
♥ Lichtbak
♥ Scanner

0_Benodigdheden

Voor dit patroon gebruikte ik de volgende materialen:  Posca markers / zwarte inkt / kroontjespen / wit notitieblaadje / gekleurd papier / tape.

1_Stap1_rapport

Stap 1:begin in het midden.
Pak een klein formaat papier. Bijvoorbeeld een vierkant notitieblaadje of een vouwblaadje. Dit mag gewoon een wit papiertje zijn en dient als je rapport (de tekening die je gaat herhalen). Dit rapport ga je later in het proces nog overtrekken en is een werktekening. Zorg wel dat je de tekening precies maakt zoals je deze hebben wilt. Teken/schilder/stempel op dit blaadje je ontwerp in het midden van het papier. Ik koos dit keer voor een vrolijke plantgang in tropische snoep kleurtjes.
Belangrijk is om de randen vrij te houden én hou er rekening mee dat het ontwerp in een latere stap nog verder aangevuld zal worden.

2_Stap2_knippen

Stap 2: chop, chop, chop.
Klaar met het ontwerp? Knip dan nu je papier verticaal precies doormidden (eerst vouwen mag ook). Doe dit daarna ook horizontaal. Maak je geen zorgen, het komt goed. Vindt je dit eng, maak dan eerst even een paar kopieën van je ontwerp. Je hebt als het goed is je ontwerp nu in 4 partjes gedeeld.

3_Stap3_omwisselen1 4_Stap3_omwisselen2
Stap 3: verwisselen.
Liggen de partjes in goede volgorde? Zie je je ontwerp zoals je deze hebt gemaakt? Mooi! Verwissel dan nu het partje linksonder met het partje rechtsboven. En verwissel het partje rechtsonder met linksboven.

5_Stap4_aanvullen1 6_Stap4_aanvullen2

Stap 4: aanvullen en plakken.
Als het goed is, is je ontwerp nu verschoven van het midden naar de randen en is het midden nu leeg. Vul het lege vlak in je ontwerp verder aan en zorg daarbij dat je niets meer toevoegt dat van de randen af loopt. Je kunt je ontwerp verder aanvullen door lijnen met elkaar te verbinden, meer elementen eraan te tekenen of losse elementen toe te voegen.
Klaar met je ontwerp? Plak nu de partjes aan elkaar met plakband of tape en je rapport is klaar!

7_Stap5_herhalen
Stap 5: herhalen
Nu pak je grote papier (minimaal A4 formaat) en trek je de kleine afbeelding over op het grote vel. Een lichtbak is hierbij handig, maar je kunt ook de hele boel tegen het raam plakken. Je kunt beginnen op het papier waar je maar wilt. Verschuif je rapport en herhaal dit boven, onder en naast het overgetrokken ontwerp over de hele A4. Je zult zien dat de randen van het je afbeelding op elkaar aansluiten. Herhaal dit net zo lang tot je grote papier vol is.

Yay, je hebt nu een naadloos patroon gemaakt! Easy peasy toch?
pagina agenda ingrid pag 1pagina agenda ingrid pag 2

En nu jij!
Hopelijk ben je geïnspireerd geraakt door deze voorbeelden en kun je zelf aan de slag. Wanneer je een achtergrond-ontwerp gaat maken voor de TC agenda hou hier dan rekening mee:
♥ Belangrijk: scan je A4-patroon in op (minimaal) 300 dpi.
♥ Werken op A4 formaat is in principe groot genoeg voor de agenda, maar groter mag natuurlijk ook.
♥ Het patroon wordt uiteindelijk in liggend formaat geplaatst.
♥ Zorg dat de illustraties van je patroon niet te groot of te gedetailleerd zijn. Er komen nog vlakken op met de dagen en het is zonde als het de illustraties niet goed zichtbaar zijn.
♥ Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van illustraties die je zelf maakt.
♥ Kies tenminste één kleur die aansluit bij een van de kleuren hieronder. Dan is er al een beetje meer kans dat je ontwerp aansluit bij de rest van de agenda.
♥ Zorg dat je achtergrond (dus het papier dat je gebruikt) al iets van een kleurtje heeft, al is het maar een hele lichte tint grijs. Er komen nog witte vlakken over je patroon waar de dagen in staan. Met een tint op de achtergrond steekt je patroon lekker af.

kleuren

Sluitingsdatum agenda patroontjes.
Aangezien de agenda op een gegeven moment naar de drukker gaat, is de sluitingsdatum maandag 17 augustus. Lijkt het je dus leuk om een achtergrond-ontwerpje te maken voor de Team Confetti agenda dan kun je Olga voor die tijd nog een proefje (of meer als je on a roll bent) sturen per email: info@teamconfetti.nl.


♥♥♥

Als je nog een patroontje (analoog of digitaal) maakt, deel hem dan op social media (bijvoorbeeld instagram) en tag Olga (@teamconfetti) en mij (@teken_ing) en hang de hashtag #teamconfettiagenda eraan. Het zou leuk zijn als er zoveel mogelijk mensen aangestoken worden met het patroon-maak-virus. :D

♥♥♥

Ingrid Wuyster is illustrator / ontwerper en maakt veel moois onder de naam Teken-ing.
Eén keer in de vier weken blogt ze voor teamconfetti.nl.

REACTIES:

 1. Frauke

  Jeetje ik vind dit ZO leuk en inspirerend, wauw! Ik was al dol op de vorige tips en ook deze is weer géniaal. Geloof me, ik wil die markers nu direct bestellen en zelf patroontjes gaan tekenen. Wat ik overigens ook ga doen, als ik iets meer tijd heb. Bedankt voor deze super inspiratie! X

  Reageren
  1. Ingrid

   Tof om te horen Frauke! Ben benieuwd wat jij gaat maken :)
   Wanneer je de markers gaat kopen: let op welke stift dikte je koopt want er zijn verschillende formaatjes!

   Reageren
 2. Vera

  Wowowowow je doet gewoon een ‘illustratortje’ in real life! Wat tof, Ingrid! Deze techniek is nieuw voor mij, maar ik ga hem zeker eens proberen! Ik zet de deadline groot in mijn agenda, want een kans op gepubliceerd worden in de agenda laat ik natuurlijk niet schieten ;)

  Reageren
  1. Ingrid

   Haha Vera! Ja! Op deze manier zou je het ook digitaal kunnen oplossen trouwens, vooral in illustrator makkelijk! Zelf gebruik ik digitaal altijd een veel omslachtigere manier om de een of andere reden ;))

   Reageren
 3. Iris

  Leuk! Ik heb het meteen een ‘rapport’ (weer een woord geleerd) gemaakt. Helaas geen gekleurd papier in huis voor de agenda, maar mocht hij op wit papier goed uitpakken, koop ik misschien toch voor de gelegenheid wat gekleurde papiertjes. ;)

  Reageren
 4. Lise

  Dit is handig zeg! De volgende achtergrond van mijn blog maak ik gewoon zelf :) Een patroontje maken voor in de agenda lijkt me ook leuk!

  Reageren
 5. Dina

  OOOOH MY, dit is zo leuk. Eigenlijk wil ik dit NU doen, maar ik moet slapen want morgen weer vroeg op… Ik sla dit even op en hoop dat ik er morgen aan toe kom. Dit lijkt me echt leuk om te doen. :D

  Reageren
 6. Pauline

  Wat een ontzettend handige uitleg! Ik krijg er inspiratie van dus denk dat ik er ook wel even voor ga zitten!

  Reageren
 7. Noortje

  OMG mind is blown, super awesome!!
  Ja dat patroontje, wil ik zeker nog maken, maar ach waar zullen wij zzp’ers zijn zonder deadlines!
  Ik hoop echt dat het lukt nog iets te maken voor die tijd!
  Maar deze tutorial is in ieder geval alvast amazing :D

  Reageren
 8. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions…..

  Reageren
 9. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet…….

  Reageren
 10. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep……

  Reageren
 11. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep…

  Reageren
 12. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary…….

  Reageren
 13. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary….

  Reageren
 14. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards………

  Reageren
 15. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards..

  Reageren
 16. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *