Home improvement: trap opknappen.

O, die trap van ons. Het heeft wat bloed, zweet en tranen gekost om hem af te krijgen, maar het is gelukt! Omdat we nu weten hoe het moet en wat je ervoor nodig hebt, leek het me fijn om er een artikel over te schrijven. Zodat als iemand anders er ooit aan wil beginnen, het ietsje makkelijker is. ;)

STAP 1: VLOERBEDEKKING VERWIJDEREN.
Geen trap is hetzelfde en het beginpunt is dus ook niet hetzelfde. Bij ons zat er vloerbedekking op de trap, dat vastgemaakt was met 1000 nietjes. Ik overdrijf niet eens… Het kan ook zijn dat er helemaal geen vloerbedekking op je trap zit of dat het vast zit met lijm. Vloerbedekking van onze trap afhalen deden wij door er gewoon HEEL HARD aan te trekken. Zo kwamen er her en der een paar nietjes mee (scheelt weer).

trap tetkees trap

STAP 2: NIETJES VERWIJDEREN.
Dit, jongens en meisjes, heeft ons een paar dagen van ons leven gekost. Gewapend met meerdere tangen en een ieniemieni schroevendraaier (platte kop) hebben we nietje voor nietje uit onze tredes gepeuterd. Er zaten ook dwarse spijkers en koppige schroefjes tussen. Neem een klein kussentje mee voor je knietjes en ga cm voor cm af. In het wilde weg nietjes verwijderen werkt niet zo goed, dan zie je snel een paar van die rotzakjes over het hoofd, systematisch te werk gaan dus!

klussen klussen trap

STAP 3: VERF / LIJM / BEITS KRABBEN.
Omdat de vorige vloerbedekking blijkbaar vast zat met lijm, hadden wij het geluk dat we nietjes moesten trekken EN lijm moesten krabben. Jay! Het is weer volledig afhankelijk van in wat voor staat je trap is. Als er al verf op zit, kun je ervoor kiezen om het alleen een beetje op te schuren. Maar als je een oude trap hebt, zoals wij, zitten er al tien lagen verf/lijm/beits op en is hem helemaal schoonkrabben een goede optie. De verf is waarschijnlijk door alle lagen en jaren heen beschadigd geraakt en vrolijk opnieuw geschilderd. Herhaal dat drie keer en je krijgt een rare, bobbelige trap met gekke stukjes. Pak dus een hitte pistool, een verfkrabber, een veiligheidsbril en een mondkapje en ga aan de slag (en zet een raampje open!). Het is een kwestie van warm maken en krabben. Wij kochten het goedkoopste hitte pistool bij de bouwmarkt en die werkte prima. Ik heb dus niet het idee dat je daar veel geld aan kwijt hoeft te zijn. De moeilijk bereikbare hoekjes kun je het beste even goed bestralen en vervolgens steek je je oude vertrouwde mini schroevendraaier in de hoek en pulk je het verfpropje er zo uit. Met een verfkrabber kun je daar moeilijk bij…

skill

STAP 4: SCHUREN.
Ja! Eindelijk iets dat opschiet! Van Skil mocht ik een veelzijdige schuur machine (Skil Fox 6-in-1) uitproberen en die kwam mooi van pas bij de trap. Een trap heeft namelijk kleine randjes, spijlen en gekke hoekjes. Het is dus wel fijn om een apparaat te hebben waar je zes opzetstukjes bij hebt. De tool die ik het ALLERHANDIGST vond, was het opzetstukje waar je ronde dingen mee kun schuren. Perfect voor de spijlen en de leuningen op de trap. Er zit een afzuig-unit aan de machine, maar die doet helaas niet zo heel veel. Gevalletje een kwart in de opzuigzak, de rest door het hele huis. Maar ik vind dat niet zo’n probleem. Als je gaat klussen en schuren is het normaal dat het een beetje een bende wordt, naderhand met de stofzuiger overal langs en er is niks aan het handje. De mensen van Skil hebben trouwens zelf ook een website vol met klustips opgezet, erg handig! Klik hier om alle klustips te bekijken of klik op de afbeelding in de rechterkolom op mijn blog. Die zal er nog een maand blijven staan. ;)

plamuur

STAP 4: GAATJES VULLEN.
Zorg, voordat je gaatjes gaat vullen, dat je met een doekje al het stof hebt weggehaald. Dan blijft de gatenvuller veel beter zitten. Wij gebruikten twee componenten houtreparatie van Alabastine en dat beviel heel goed. Eerder gebruikten we gewone gatenvuller voor hout, maar dat droogde snel en werd daardoor brokkelig terwijl je nog bezig was. Meng de twee componenten (zit in twee tubes) op een spatel en wip er met het hoekje van een andere kleine spatel een beetje vanaf en smeer dat over je gaatje heen. Nog een keertje afstrijken en doorgaan met je volgende gaatje. Dit is iets waar je een beetje handigheid in moet krijgen. Gelukkig mag je wel een beetje kliederen. Als je gaatje maar goed dicht zit. Als alle gaatjes dicht zitten en goed zijn uitgedroogd, kan het zijn dat je het kunstje nog eens moet herhalen omdat de gatenvuller wat is gekrompen en er nog een deukje te zien is. Als alles droog en vlak is, schuur dan nog lichtjes na, om alle kliederstukjes te verwijderen.

STAP 5: VETVRIJ MAKEN.
Gebruik hiervoor een sopje van een halve emmer warm water met twee dopjes St Marc. Dit kun je in iedere bouwmarkt vinden. Gewoon soppen met een doekje en wachten tot het droog is.

trap

STAP 5: GRONDVERF.
Als je gaat schilderen op terpentine basis, gebruik dan ook grondverf op terpentine basis. Voor een trap zijn een medium platte kwast, een kleine ronde kwast en een kleine lakroller het handigst. En een oude pizzadoos om je spullen tussendoor op neer te leggen en een bakje om je verf in te doen. Plak de trap af waar nodig en druk de tape stevig aan (niet bezuinigen op tape by the way, koop tesa), bij ons is er wat verf onderdoor gelopen… Van grondverf heb je wat meer nodig dan op het blik staat. Als je goed gekrabt en geschuurd hebt, dan smeer je de grondverf op ‘naakt’ hout (zelfverzonnen term) en de verf trekt er dan direct in, waardoor je meer nodig hebt dan op een oppervlak wat niet zo zuigt. De grondverf hoeft er niet superdik op, als alles maar bedenkt is met een laagje. TOP TIP: Verf de treden om en om. Zo kun je, terwijl het droogt, nog steeds de trap op en neer. Hetzelfde met de reling, eerst de ene kant, later de andere kant. Als je zoals mij de lengte van een kabouter hebt, dan is het wel handig om je nog ergens aan omhoog te kunnen trekken…

trap_13

STAP 6: VERVEN.
Yes! Eindelijk zijn we bij het leuke onderdeel aangekomen! Sop nog een keer je trap af met St Marc en verder werkt het ongeveer hetzelfde als bij de grondverf. Alleen deze verf mag er iets dikker op om in één keer te dekken. Ronde leuningen kun je het beste met een roller doen. De treden eerst met een kwast en daarna nog wat narollen om druipers te voorkomen. Schilder wederom de treden om en om. Het duurt wat langer omdat je twee keer moet schilderen, maar je kunt tenminste nog bij je slaapkamer komen (of de voordeur, of de kelder, hangt van de trap af). Wij schilderden de balustrade en de leuningen in hoogglans (we love hoogglans) en de treden in zijdeglans. Zijdeglans droogt veel matter op dan hoogglans en dan is er minder kans op uitglij-gevaar. De kleur die we erop smeerden heet GOLF en komt uit de Histor collectie, maar die kleur hebben we gewoon met Praxis huismerk verf laten mengen. Dat werkt prima en scheelt een paar centen. Neem je kleurstaaltje dus mee naar de balie en zeg erbij dat er Praxis verf (of welke bouwmarkt dan ook) mag worden gebruikt voor het mengen.

VOOR / NA.
EN dan het leukste stukje! De verbetering! Van de trap met vloerbedekking heb ik helaas geen beeldmateriaal, maar denk beige en lelijk…

voor na trap3

Hier is niet zo heel erg veel verschil te zien. De steunkous roze kleur is van de balustrade en de leuningen zijn niet meer bruin. De rest van de gang gaan we deze maand aanpakken. We hebben al een hele toffe lamp gekocht en er staat een steiger in het trapgat om de muur te kunnen schilderen.

voor na trap 1

Hier kun je het al VEEL beter zien. Het is veel rustiger geworden. En ik ben blij dat we de reling ook in de zachte grijze kleur hebben geschilderd.

voor na trap2

Zo tof om te zien dat die vergane trap eerst vooral opviel omdat hij zo scruffy was en nu vallen de oude elementen juist heel erg op. Een trap met karakter, haha.

♥♥♥

We zijn erg blij dat deze klus erop zit, er leek geen einde aan te komen. Maar we zijn ook erg trots dat we na zo hard werken een mooi resultaat hebben. Op naar het volgende project!

REACTIES:

  1. Astrid Leeuwenburgh

   Ik moet nog 6 treedjes vloerbedekking eraf halen jeetje wat hebben ze veel nietjes er in gedaan ik ben het zelfde aan het doen als jullie.een K……klus ik heb geen handen meer over.

   Reageren
 1. Peertje

  Wat een klus zeg. Maar het resultaat is erg mooi! Bedankt voor de tips. Wij moeten onze zoldertrap ook eens onderhanden nemen

  Reageren
 2. Wendy

  Ow ik kan me dat klusje nog goed herinneren in ons huis. Pfff, wat een vreselijke klus vond ik dat. Zal het niet graag nog een keer doen. Maar het resultaat is wel prachtig.

  Reageren
 3. Dina

  Wat een moeite en wat een tijd hebben jullie hier in gestoken. M. en ik dachten ook ooit eens om de trap “even” op te knappen. Anderhalf jaar later, is het nog niet naar wens (maar goed, huurhuis dus whatever).

  Reageren
 4. Maris Maria Renne

  Onze trap is op de 1000 nietjes na, in dezelfde staat als jullie voorfoto’s. Maar na 3 dagen schuren en verf branden, waarbij rookalarm nonstop af ging en er zoveel stof ronddwarrelde dat de rest van het huis niet geschilderd kon worden, gaf ik het op. Ik had 5 jaar geleden minder dan een week tijd om het het kale huis zoveel mogelijk op te knappen en heb de trap toen uiteindelijk maar laten zitten. Vervolgens 3 lagen wit over de lelijke beschadigde trap gelakt!
  Het zou eigenlijk nog steeds opgeknapt moeten worden, maar ik heb echt geen zin in die zooi in ons (huur-)huis…
  Knap werk van jullie, feel your pain! Als we gaan verhuizen lees ik dit artikel nog eens na :-)

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Haha, ik snap het hoor, genoeg is genoeg. Wij waren er ook al een half jaar mee bezig en als we onszelf niet een hele strakke deadline hadden gesteld, had ie er nog een half jaar zo bij gestaan. En we moeten er nog eentje, noooooooo…

   Reageren
 5. Sophie

  Het is een heel mooi eindresultaat geworden! Onze trap is al redelijk wit, maar we moeten hem nog wel schoonmaken want er zit ook wel veel muurverf en andere viezigheid op. Hebben jullie gewone lak gebruikt of speciale traplak?

  Reageren
 6. Pingback: Klussen, voor en na: de gang

 7. Elisa

  Oh wat is deze leuk geworden, hij hebben er ook een beetje grijs. Wel met zwarte anti uitglijd strips voor mij. Maar het is wel de stofvanger van het huis geworden. (onze trap zit bij de woonkamer en is maar 6 treden naar de keuken)

  Reageren
 8. Kimberley

  Wat een klus! Wij gaan het heel simpel oplossen: Vloerbedekking. Haha. We zijn er ooit mee begonnen (de trap opknappen), maar het is gewoon echt niet meer te fixen. Helaas! Want jullie resultaat is onwijs mooi!

  Reageren
 9. Anne

  Wij moeten binnenkort onze trap ook gaan aanpakken. Dat hebben we tot nu toe steeds uitgesteld ^^’
  Die tip om de treden om en om te schilderen is echt super! We hadden al bedacht dat we dan maar op de bank gingen slapen, omdat we niet meer naar boven zouden kunnen xD

  Reageren
 10. Jitske

  Zow dat is mooi opgeknapt! Ik ben zelf ook begonnen en zo op je pagina gekomen. Bij ons zit er oude lijm op de treden daarna nieuwe lijm dan een laag rubber dan weer lijm en dan tapijt…… Ik heb nu 7 treden kaal gekregen, dus net op de helft(3 volle dagen). Het tapijt van de zijkanten en de stootborden halen ging erg snel maar daar krijgen we het oude laag lijm niet vanaf… Dat is echt dat oude bruine lijm dat zo hard is als beton. De verfbrander werkte echt wonderen om de treden goed kaal te krijgen, alleen dus niet bij de stootborden. Als iemand dus nog ideeën heeft om de stootborden lijm vrij te krijgen, ik luister (geprobeerd: krabben, branden en schuren)

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   O jeetje, als branden zelfs niet helpt dan weet ik het helaas ook niet meer. Maar respect Jitske, het is zúlk pokkenwerk, dus petje af dat je ervoor gaat!

   Reageren
  2. Anne

   Ik hoop dat ik niet te laat ben, maar ik ben nu met precies hetzelfde bezig (wat een karwei, zoooooo geen zin meer!). Bij mij hielp superlijmafbijt van alabastine heel erg goed! Heel dik opsmeren, twee uur in laten trekken (goed ventileren, het is echt best zooi) en daarna afkrabben met een verfkrabber, werkt als een tierelier! Hopelijk heb je daar iets aan ;)

   Reageren
 11. Pingback: Blogtips & tricks #2 | Team Confetti

 12. belleke

  Leuk leuk leuk… Wij moeten ook aan deze klus gaan beginnen. Verschrikkelijk maar fijn om te weten dat de lijmresten wel met hitte eraf gaan. Iedere avond dus een beetje doen.. Moet lukken :) traprenovatie hoeft dus geen fortuin te kosten. Alleen beetje bloed, zweet en tranen.

  Reageren
 13. Eline

  Bijna precies 2 jaar later wil ik even vertellen dat ik deze trap ZO mooi vind. Echt prachtig. Nu wil ik een huis met een verdieping zodat ik ook een trap kan vernieuwen haha.

  Reageren
 14. Yelisa

  Wat een ontzettend mooie kleur voor te trap alleen is het nou een blauwe kleur of grijzig? Want die ene foto van boven die spijlen is het weer heel blauw en de trap lijkt weer grijs.

  Reageren
 15. belleke

  Eindelijk! Onze eerste trap is nu ook af :D Branden ging niet omdat ze een of andere gele lijm hadden gebruikt en met hitte werd het net kauwgum. Verschrikkelijk! En zat weet ik niet hoeveel lijm op!
  Cola geprobeerd maar werkte ook niet. Afbijtmiddel voor lijm van merk X en merk Z… Werkte ook al niet! Moet begon al een beetje in onze shoenen te zakken. Totdat iemand ons een restant Albastine afbijtmiddel gaf. Dit spul stonk dan ook het ergst van alle drie.
  Katten in de woonkamer gezet en vervolgens beneden en boven alles tegenoverelkaar open gezet. een tree ingesmeer en uurtje laten ontrekken. Je krabde het zo weg met de verfkrabber. Alsiof je trap als het ware an het vervellen was. En dan ook helemaal kaal. Dus voordegene die met smerige gele lijmresten zitten: Albastine lijmverwijderaar, mondkapje, verfkrabber en klaar is Kees :-D

  Reageren
 16. Marie de Jonge

  Het kan inderdaad een hele klus zijn om je trap op te knappen. Alleen het schuren en egaliseren heeft bij ons veel tijd gekost. Gelukkig is het resultaat erg mooi geworden en krijgen we veel complimenten over onze mooie loper.

  Reageren
 17. Aniek

  Heb je alleen de grote gaten gevuld of ook al die niet gaatjes? Wij zijn er net aan begonnen en hebben ook heel veel nietjes, en dus gaatjes. We willen de trap graag schilderen net als jullie en ben bang dat al die gaatjes zichtbaar blijven.

  Reageren
 18. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *