Zoete aardappelpuree met pecannoten crumble.

Hehe, daar is ie dan. Dit bijgerecht was het hoogtepunt van het kerstdiner dat Tom en ik voor mijn familie maakten. Het is niet ingewikkeld, zoete aardappel is lekker en gezond en nou, het is weer eens wat anders dan gewone aardappelpuree (alhoewel ik daar ook fan van ben hoor). Deze puree is zoet, zout, kruidig, smeuïg en er liggen knapperige nootjes bovenop. Jum!

sweet potato mash

Denk niet ‘oh boy, een kerstrecept, dit is vast ingewikkeld en heel veel werk’. Want zelfs met kerst doe ik niet aan ingewikkeld en heel veel werk. Voor zes personen koken is namelijk al genoeg werk op zich. Dit is een lekkere winterse puree waar je een lekker stukje (vegetarisch) vlees bij kan eten. En een beetje jus. Jus is altijd een goed idee…

INGREDIENTEN (voor 2-3 personen)
Twee grote zoete aardappelen (ik haal de mijn altijd bij Lidl).
Een halve granny smith appel (of een hele, als je van zuur houdt).
Vier tenen knoflook.
Een theelepel kaneel.
Een halve theelepel nootmuskaat.
Olijfolie.
Zout en peper.
75 gram spekjes.
Pecannoten.

VOORVERWARMEN
Warm de oven voor op 200 C en haal de ovenplaat er alvast uit en leg er een bakpapiertje op. Ik heb nu voorgesneden bakpapiervellen. Niet normaal hoe blij ik word van dat soort dingen. Ik ben echt een gevalletje liever-lui-dan-moe.

zoete aardappelpuree ingredienten

ALLES IN STUKJES HAKKEN
Schil en snijd de zoete aardappelen in kleine blokjes. Zoete aardappelen zijn best hard (en ik ben een slapjanus) dus kies langwerpige exemplaren uit, in plaats van ronde. Daar kom je een stuk makkelijker doorheen. Ook de halve appel gaat in (wat grotere) stukjes (ongeveer acht). Zonder schil. Want schil prakt niet lekker. Verwijder de schilletjes van de knoflooktenen maar laat ze verder heel.

kaneel aardappelen

HOP DE OVEN IN
Verdeel de zoete aardappel, appel en knoflook over de bakplaat en sprenkel de kaneel, nootmuskaat, zout, peper en een flinke klots olijfolie overheen. Grabbelen maar! Hussel de hele handel net zolang door elkaar tot alle blokjes een laagje olie en kruiden hebben. De plaat kan nu 25 min de oven in.

spekjes pecans

EVEN TUSSENDOOR
Terwijl de zoete aardappel in de oven staat, kun je de spekjes bakken en de pecannoten grof hakken. Wij hebben laatst ontdekt dat er ook biologische spekjes zijn, yes! Als het even kan, eten we biologisch vlees. Je hebt ook vegetarische spekjes, maar die heb ik nog niet uitgeprobeerd…

zoete aardappel uit de oven

PRAKKEN MAAR
Als je makkelijk door de zoete aardappel prikt, dan is hij klaar! Pik eerst de knoflookteentjes eruit en ‘knijp’ ze als het ware leeg in een pan of een kom. Of snijd ze open en schraap de zachte binnenkant eruit. De buitenkant van de teentjes prakken namelijk niet lekker en de binnenkant is lekker zacht geworden. Mieter de rest van de bakplaat nu ook in de kom en prakken maar! Je kunt een aardappelstamper gebruiken, maar dan blijft het wat klonterig. Ik prak dus liever gewoon met een vork. Als je een lekker smotsige puree hebt, roer dan de spekjes erdoorheen.

Doe de puree in een ovenschaal en verdeel de pecannoten eroverheen. Zodat je straks bij elk hapje een knapperig nootje erbij krijgt. Zet nog vijf minuutjes in de oven om het geheel nog even op te warmen en de nootjes een baksmaakje mee te geven.

zoete aardappelpuree sweet potato mash sweet potato crumble

♥♥♥

Mmm, jummie!

♥♥♥

REACTIES:

  1. Desi

    Dit ziet er zo lekker uit! Zoete aardappel is zo ontzettend lekker en de combi met appel lijkt me ook heerlijk. Oh en wat een prachtige foto’s heb je gemaakt.

    Reageren
  2. Malou

    Oehhh looking jummie! Ik ga dit zeker een keer maken! Maar met zonder spekjessss, of met vega spekjes.
    Grappig dat er nog een mede-Malou heeft gereageerd =D

    Reageren
  3. debby

    ik had al eens zoete aardappel puree gehad maar vond het echt niet lekker haha, maar hiervan loopt het water me in de mond! Ik ga het zeker nog een poging geven :)

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *