Pastinaakfrietjes uit de oven.

Ik hou van patat. Echt. Als ergens friet bij geserveerd wordt (al zou het bij de koffie zijn) dan hoor je mij niet klagen. Alles in de vorm van patat vind ik dus ook automatisch lekker. Dankzij het recept van Kathleen eten Tom en ik nu minstens één keer per week fish & chips met wortelfrietjes. En toen Tom bij de groente afdeling pastinaak vond, vroeg hij of ik wilde proberen om ook daar frietjes van te maken. En dat was een groot succes…

pastinaakfrietje_1

Want hoewel wortelfrietjes en zoete aardappelfrietjes uit de oven vrolijk en oranje zijn, kan het wat lastig zijn om ze knapperig te krijgen. Pastinaak however, wordt heerlijk krokant van buiten en lekker zacht van binnen als je ze in de oven bakt. Helemaal als je ze per ongeluk een paar minuutjes te lang in de oven laat liggen zoals hierboven, ahum… Ze zijn een beetje zoetig en hebben meer smaak dan een gewoon aardappelfrietje (zei ik dat nou echt?! noujaaaa!).

pastinaakfrietje_3

En hoe maak je dat dan, die pastinaakfrietjes? Nou, schaf een zak pastinaken aan en was ze schoon (die van mij waren volgens mij al gewassen, maar better safe than sorry, zand tussen je tanden is VERSCHRIKKELIJK). Snijd de pastinaken in patatten. Pastinaken zijn een beetje gek gevormd, bol van boven en dun als een wortel van onder. Maar ze zijn niet heel hard, dus met wat creatief snijwerk is dat prima te doen. Besprenkel ze Jamie Oliver style met olijfolie (ik heb nu zo’n fles met een tuitje, bij Dille & Kamille gekocht dus ik sprenkel me suf), zout, peper en italiaanse kruiden. Leg ze mooi verspreid op een bakblik met bakpapier en leg ze twintig minuten in een voorverwarmde oven op 210 graden. Zo ongeveer. Elke oven is anders. En houd ze een beetje in de gaten. Als ze mooi bruin zijn, zijn ze klaar (goh).

pastinaakfrietje_2

Lekker met ketchup of een ander sausje naar keuze.

☆☆☆

Van welke groenten zou ik nog meer patat kunnen maken…?

REACTIES:

 1. Dina

  Hier nog zo’n patatmonster! Ik ben echt dol op patat. :D Pastinaakfrietjes vind ik ook lekker, maar heb ze al lang niet meer gemaakt eigenlijk. Schattig bordje trouwens, vooral met de blosjes van ketchup.

  Reageren
 2. Fatima

  Lekker he! Ik ben vorig jaar aan de pastinaakfrieten begonnen en ben echt fan! Ik maak ze zelf vaak met honing en kruiden zoals kerrie/ras el hanout/curry, ik zou een link van de blog kunnen plaatsen maar het is exact wat jij doet maar dan met andere kruidne hahahah. Krijg er spontaan weer zin in!

  Ook heb ik knolselderij geprobeerd, als je die in dunne reepjes snijd en dan frituurt dan krijg je ook iets knapperigs. Anders worden ze niet knapperig bij mij. En jij was toch ook pompoenfan? Van die stevige! pompoenvlees kan je ook zulke frieten maken.

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Oh klinkt lekker! En ja ik ben gek op pompoen, maar ze zijn zo’n bitch om te snijden. Pastinaak is veel makkelijker, haha. Ik ben lui in de keuken…

   Reageren
 3. Yolande

  Ik vind ze ook heel lekker! Zoete aardappelfrietjes worden vaak toch een beetje slap. Een vriendin van me heeft wel een keer geadviseerd om de laatste minuut (of iets langer) de oven op grillstand te zetten. Dan worden ze iets knapperiger.

  Reageren
 4. gerhilde maakt

  Ik zag het recept ook bij Kathleen en was meteen enthousiast, maar van mijn vriend hoefde ik het zelfs niet te proberen. Ga dat stiekem toch doen, hoor, binnenkort. Misschien met pastinaakfrietjes dan. :-)

  Reageren
 5. Marieke

  Hmmm zó lekker! Dat is toch wel heel fijn aan de herfst: herfstgroente :)
  Wat ik ook lekker vind (maar mijn lief niet, want die vindt het te bitter): frietjes van koolraap.
  Trouwens een tip die ik van Masterchef heb geleerd: voor knapperige frietjes moet je de aardappels na het snijden even een minuut of tien in een bak water leggen en daarna afspoelen en droogdeppen. En de laatste vijf minuutjes de deur van de oven op een kier.

  Reageren
  1. Maris Maria Renne

   Wat een goede tip om ze even in het water te leggen, dat ga ik volgende keer proberen!
   Vind het zelf heerlijk, maar miste de echt knapperige bite.
   Overigens wordt er door mijn huisgenoten gemokt over nepfriet of neppasta van groenten ?.

   Reageren
 6. Astrid

  Pastinaken zijn heerlijk! Ben fan sinds ik in Engeland tijdens een Sunday Roast voor het eerst pastinaken at, toen waren ze helaas nog moeilijk verkrijgbaar in Nederland. Gelukkig tegenwoordig genoeg te verkrijgen :)

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *