I love mondays #11: Bananenbrood recept

Ik weet dat het niet het meest originele recept op aarde is, er zijn al zoveel recepten voor bananenbrood te vinden. Maar omdat ik laatst per ongeluk een heel fijn recept heb ontdekt (ik had sommige dingen niet in huis, andere dingen wel) en ik er een paar kiekjes van heb gemaakt, vond ik het toch de moeite waard om het de delen. En op maandagochtend kan iedereen wel een hartverwarmend ontbijtreceptje gebruiken. ;)

banana bread 3

Mijn recept is lekker snel, je hebt er niet ontzettend veel voor nodig, is semi healthy (het kon gezonder, maar het kon ook zeker ongezonder) en ik ontbijt er tegenwoordig bijna elke ochtend mee. Dit heb je ervoor nodig:

2 eieren
1/4 cup kokosolie (in plaats van boter)
1 tl kaneel
2 tl bakpoeder
1/4 cup rietsuiker (je kunt ook gewone suiker of maple syrup gebruiken)
2 bananen (ik probeerde laatst 3 bananen, maar dat was too much)
snufje zeezout
een handje noten, grof gehakt
1 1/4 cup bloem

Je ziet, ik gebruik geen grammen. Want dat duurt me veel te lang. Al dat afwegen en gedoe. Cups vind ik veel handiger. Je kunt cups o.a. bij de Ikea kopen, maar ook bij HEMA.

banana bread 6

Stap 1: verwarm de oven voor op 180 graden.

Stap 2: pureer de bananen. Ik doe dat met een staafmixer. Het verbaasde me dat het niet spatte. Ik hou van recepten waarbij mijn halve keuken NIET onder de bananenspetters zitten. Je kunt ze ook gewoon prakken, maar dit gaat ietsje sneller en iets makkelijker. En het is leuk om te doen, ook niet onbelangrijk.

banana bread 1

Stap 3: beslagje maken. Dit kun je doen door eerst de droge ingrediënten te mixen en daarna langzaam de natte ingrediënten erbij te doen en tussendoor te mixen. OF je flikkert gewoon alles in een beslagkom, roert het lekker door met je garde en klaar is (Tet)kees. Je mag het zelf weten. Ik ga meestal voor quick and dirty. Ik smelt trouwens wel altijd even de kokosolie in de magnetron, dat mengt een stuk makkelijker.

banana bread 2

In mijn bakpoeder zitten altijd klontjes. Daarom strooi ik het eerst altijd in mijn handpalm en wrijf met mijn duim en wijsvinger alle klontjes eruit. Als iemand een slimmere manier heeft (of een tip voor klontvrije bakpoeder) let me know!

banana bread 5

Stap 4: bakvorm bekleden. Niet mijn favoriete taakje, maar het loont wel. Dan plopt de cake (eh, brood) er zo uit als je hem uit de oven haalt en is het niet zo’n werk om de vorm schoon te maken. Ik smeer de vorm eerst in met een beetje kokosolie (er zit altijd nog wel een restje in het schaaltje waarin ik het kokosvet voor het beslag had gesmolten) en knip daarnaa een stukje bankpapier op maat. De knijpers zorgen ervoor dat het niet een dikke bende wordt als ik het beslag in de vorm giet. Jammer dat de knijpers eraf moeten als de vorm in de oven gaat…

Stap 5: schuif de bakvorm met beslag in de oven en laat hem daar ongeveer 35 minuten staan. Het bananenbrood moet mooi bruin zijn en als je er een satéprikker insteekt, moet hij er droog weer uitkomen. Elke oven is anders en vormen verschillen ook, dus houd het even in de gaten.

banana bread 4

Stap 6: laat het bananenbrood even afkoelen voordat je hem gaat snijden. Ik kan me voorstellen dat je dat niet kunt, gebruik dan in ieder geval een pannenlap en blaas goed voordat je het bananenbrood in je mond steekt.

Ik bak tegenwoordig elke maandag een bananenbrood en snijd daar vervolgens elke dag twee plakjes af, stop ze in de broodrooster en eet ze op met een kopje thee ernaast. Ik ben een waardeloze ontbijter (ik sla het zo vaak over) maar met de komst van dit bananenbroodrecept gaat dat een stuk beter.

***

Ik hoop dat jullie allemaal een hele fijne maandagochtend hebben!

REACTIES:

  1. Desi

    Dit ziet er heel erg lekker uit! Ik hou echt enorm van bananenbrood, maar gebruik meestal een ander recept. Misschien toch maar een keer deze proberen!

    Reageren
  2. Maris Maria Renne

    Jaaaah, bananabread is fantastisch!
    Je krijgt klontjesvrije bakpoeder door het gewoon te zeven (net als bloem). Ik mik altijd alle droge ingrediënten in de zeef, zo is de structuur nog fijner :-)

    Reageren
  3. Maria

    Leuk recept! Ga het ook maken deze week denk ik, ben zat van mijn huidige ontbijt-routine :P Kan ik ook boter gebruiken denk je, i.p.v. kokosolie?

    Reageren
      1. Maria

        Dankjewel voor je snelle reactie :) Bedenk me net dat ik ook gewoon zonnebloemolie kan gebruiken, dat heb ik nl wel in huis. Is het ook nog een beetje budget.

        Reageren
  4. Elze

    Lekker! En wat een goed idee om ze verdeeld over de week op te eten. Ideaal ook in de broodrooster, warm lijkt het me inderdaad lekkerder, prima ontbijtje!

    Reageren
    1. Olga Bericht auteur

      Ja, anders wordt het toch een beetje taai. Misschien kan plakjes invriezen en daarna weer in de oven stoppen ook wel, maar dat duurt een stukje langer.

      Reageren
  5. Simone

    Ik hou echt enorm veel van bananenbrood! Mijn moeder maakt dat altijd en ze doet er speciaal voor mij altijd chocolate chips in, zoetekauw die ik ben.. ;-) Ik vind het echt perfect als snack.

    Reageren
  6. Sarah

    Jaaa, bananenbrood!! Ik heb het tot nu toe één keer gemaakt en ik moet zeggen dat de eerste hap even wennen was maar daarna heb ik ook elke dag ermee ontbeten en het was echt fantastisch! Misschien moet ik binnenkort toch maar weer eens bananenbrood bakken, maar dan wel met wat stukjes pure chocolade er in want dat lijkt me toch stiekem ook wel lekker ;)

    Reageren
    1. Olga Bericht auteur

      Ja, dat vind ik inderdaad ook wel HEEL erg lekker klinken. Ik ga zometeen nog eentje bakken en ik heb nog wat chocolate chips liggen. Meteen proberen!

      Reageren
  7. Janine

    Ziet er heerlijk uit! Net een andere variant gebakken maar ga deze ook proberen!
    Tip voor bakpapier; een vel papier onder de kraan houden en vochtig maken. Dan kan je er zo een prop van maken , daarna ‘ontproppen’ en uitschudden. Papier is zo heel flexibel en je hoeft niks in te smeren of te knippen.

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *