Edinburgh hotspots & top tips

Tweede stedentrip na Londen: Edinburgh! Ik heb een paar maanden in Edinburgh gestudeerd zo’n zeven jaar geleden en was sindsdien niet weer terug geweest. Tom was er nog nooit geweest en ik kende er nog aardig de weg. Ik heb hem dus meegesleept en samen hebben we een paar ZEER Schotse avonturen beleefd. Ik heb zeven tips op een rijtje gezet!

olga_vakantie_3 airbnb edinburgh airbnb edinburgh2

TIP 1: AIRBNB EDINBURGH
Ook in Edinburgh hebben we gekozen voor AirBnB. En wat voor eentje. Je ziet het hierboven al, twee corny thumbs up. Dit was ons droomappartement. Prachtige inrichting, leuke locatie, lieve eigenaren en alles tip top en gloednieuw. Volgende week komt er nog een los artikel over het mooie appartement van John en Su. Wat ons betreft een dikke aanrader als je een weekendje naar Edinburgh gaat (of langer, wij wilden eigenlijk niet meer weg).

leith mimi's3 mimi's2 mimi's mimi's4 mimi's5 mimi's6

TIP 2: LEITH + MIMI’S
Onze AirBnB stond in Leith. Leith is een wijk van Edinburgh wat aan de haven ligt. Het is er knus en gezellig (net als de rest van Edinburgh) en heeft veel pubs en ligt zoals je ziet aan het water. Je kunt een mooie wandeling maken van het centrum naar Leith (ongeveer een half uurtje lopen) of met de bus (vijf a tien minuten). Leuk voor een ommetje en een kijkje bij de haven. En als je daar dan toch bent, stap dan ALSJEBLIEFT even binnen bij Mimi’s. Daar kun je de lekkerste taartjes, een heerlijk ontbijt of een afternoon tea opsmikkelen. En die afternoon tea kan ook prima om 11.00 ’s ochtends hebben we ontdekt. Je krijgt zelfs een stempelkaartje mee, zes bezoekjes en je krijgt een gratis cupcake! Dat is ons in vier dagen niet gelukt…

sandeman edinburgh

TIP 3: SANDEMANS NEW EUROPE TOURS
In het artikel over Londen heb ik er al over verteld: met een groepje word je drie uur meegnomen door Edinburgh. En het was wederom fantastisch. Jen (ja, die met dat houten zwaard en een jasje vol my little pony’s) was een geweldige tourguide die met behulp van kleine toneelstukjes en mensen uit het toeristengroepje de geschiedenis van Edinburgh uitbeelde. Ze had zelfs props mee in haar rugzak! We hebben ons geen moment verveeld en zelfs slap gelegen van het lachen. We hebben wat geleerd, veel gezien en het vooral erg leuk gehad. Het heeft de hele dag gemiezerd, maar niemand klaagde dat de tour een half uur uitliep (we want more!). Tom moest op een gegeven moment van Jen een stuk voorlezen van een gedicht van Robert Burns (Schotland’s trots). We hadden een ontzettend leuk groepje die zich vol overgave in de toneelstukjes gooide. Drie en een half uur well spend!
Bij Sandeman betaal je niet vooraf, maar mag je naderhand zelf weten wat je je tourguide geeft. In principe is de tour gratis, maar een dikke fooi is normaal. Sandeman heeft meerdere tours in Europa en ik raad ze van harte aan!

the red door gallery the red door gallery3 the red door gallery2 the red door gallery4 the red door gallery5

TIP 4: THE RED DOOR GALLERY
Veel hebben we niet gewinkeld (alleen bij Topshop en The Red Door Gallery) in Edinburgh. Dit winkeltje had ik op mijn to do lijstje staan and with good reason! Barstensvol verschrikkelijk leuke design items. Van posters, tot sieraden, kaarten en theedoeken. Oh my, ik wilde alles wel in een grote tas gooien en mee naar huis slepen. Alles wat ze verkopen is van local artists en dat maakt het des te leuker. Veel creatieve lui in Schotland! De tape met dansende mopshondjes van Gemma Correll ging mee naar huis.

kings warkthe last drophaggis the last dropgammon steakmums edinburgh2mums edinburgh
TIP 4: PUB / COMFORT FOOD
Je bent in Schotland, en laten we wel wezen, daar is het niet vaak mooi weer. Maar dat heeft ook een goede kant! Goede reden om na een dagje wandelen of winkelen, lekker verregend in een pub te kruipen. Want pub food is het helemaal. Haggis, aardappelpuree, worsten en veel gravy. Warms the soul! Wij aten bij The Kings Wark in Leith, The Last Drop aan Grassmarket en Mums Great Comfort Food aan Forrest Road. Die laatste is extra leuk, je kunt er je worstjes met aardappelpuree en jus zelf samenstellen. Er zijn o.a. worstjes met kruiden, appel of munt, aardappelpuree met rode ui en basilicum, gecarameliseerde prij en bacon of bijvoorbeeld kaas en ui. Daarnaast hebben ze milkshakes met o.a. de smaken reeses cups, baileys/vanille en oreo. We hadden na de worst en aardappelpuree helaas geen ruimte meer over, maar oh boy wat had ik nog graag zo’n milkshake willen proberen!

ceileidh roxy2 ceileidh roxy

TIP 5: CEILIDH
Ik gok dat er niet veel zullen zijn die hier van gehoord hebben en ik ga mijn best doen om het zo goed mogelijk uit te leggen. Een ceilidh (spreek uit: kay-lee) is een Schotse dansavond. Er wordt live muziek gespeeld (van die leuke Schotse deuntjes waar je voetjes niet stil van kunnen blijven staan). Voordat elke dans begint, worden de pasjes uitgelegd. Je kunt met zijn tweeën dansen of in een groepje. En het leuke is, je hoeft niemand te kennen om in zo’n groepje mee te doen. Ga in het midden van de dansvloer staan, kijk vragend om je heen en je wordt meteen een groepje ingetrokken. Je hoeft er NIKS voor te kunnen en geen enkele ervaring te hebben. Je mag meedoen wanneer je wil of gewoon aan de kant blijven staan om te kijken. Toen ik in Edinburgh aan de kunstacademie studeerde, had de school een jaarlijkse ceilidh avond georganiseerd voor alle studenten. Daar heb ik zoveel lol gehad, dat ik stiekem had gekeken of er toevallig zo’n dansavond zou plaatsvinden als we in Edinburgh waren. Wat bleek: ze doen het een paar keer per week! Je vindt er alle leeftijden en van nieuwelingen tot ver gevorderd. Ik had Tom van tevoren niet verteld wat we gingen doen (hij brandde op een gegeven moment van nieuwsgierigheid) en hij vond het geweldig.
Elke dinsdagavond kun je terecht van 20.00 – 11.00 bij Summerhall, Newington.
Elke vrijdagavond kun je terecht van 20.00 – 12.00 bij The Roxy (hier zijn wij naartoe geweest).
Klik hier voor meer info.

national museum2 national museum3 national museum

TIP 6: NATIONAL MUSEUM OF SCHOTLAND
Dit is een van mijn favoriete musea ever. Het is er ontzettend mooi (het licht in de centrale hal is er zo prachtig) en de tentoonstellingen zijn lekker interactief. Drie keer per dag is er een gratis tour (het museum zelf is trouwens ook gratis) en aangezien we inmiddels helemaal van de tours waren, stonden we keurig bij het afspreekpunt te wachten. We bleken de enigen te zijn en werden een uur op sleeptouw genomen door een superlieve mevrouw die ons alles wist te vertellen over romeinse vondsten in Schotse grond. Ze was zo aanstekelijk in haar enthousiasme dat we op een gegeven moment ook ‘oeh’ een ‘aha’ riepen bij een berg opgegraven muntjes en een kapotte kruik. Aanrader dus! Het leukste gedeelte van het museum vind ik toch het dierengedeelte. Met lekker veel weetjes en raadspelletjes. Ik kijk hierboven door de ogen van een libelle en Tom blijkt sneller te kunnen fietsen dan een nijlpaard kan rennen.

loch ness6 loch ness4 loch ness 2 loch ness loch ness3 loch ness5 loch ness7 loch ness8

TIP 7: DAYTRIP TO LOCH NESS
Toen ik in Edinburgh studeerde, ben ik samen met mijn huisgenootjes drie dagen met MacBackpackers naar The Isle of Skye geweest. In een klein busje vol backpackers van over de hele wereld door de Schotse Highlands gereden, bergen beklommen (alleen met bewandelbare paadjes hoor) in hostels geslapen en biertjes gedronken in pubs in ieniemienie dorpjes. Nu waren we maar vier dagen in Edinburgh, een beetje zonde om drie dagen daarvan niet in Edinburgh te zijn. Er was ook een daytour naar o.a. Loch Ness, dus dat was perfect! Onze tourguide Tim racede door de bergen, vertelde ons mooie geschiedenisverhalen en draaide Schotse muziek op de achtergrond die aanvoelde als een soundtrack. Het landschap is onwaarschijnlijk mooi. We hebben erg veel stops gemaakt op mooie natuurplekjes en hebben ons vergaapt aan de prachtige bergen en meren. Glencoe was verreweg onze favoriete berg (die staat op de laatse drie foto’s). Fijn om een dagje weg te zijn uit de stad en door het mooie landschap te hobbelen. Klik hier voor meer info.

***

Edinburgh is een ontzettend fijne stad met HELE lieve mensen. Zoals Jen van Sandeman zo mooi omschreef: ‘In Schotland everyone is considered a friend, until proven otherwise.’ En dat klopt ook echt. Iedereen is heel behulpzaam en stuurt je zelfs zonder dat je het hoeft te vragen de goede kant op. De sfeer is gemoedelijk en de historie erg rijk.

***

Nog meer Schotland liefhebbers in de zaal?

REACTIES:

 1. Marieke (van Ockels)

  Jaaaaa Edinburgh is fantastisch! Toen wij er waren was Ik de hele week ziek en alsnog was het een van de beste vakanties ooit. Wij zijn Labs dat riviertje naar een museum gewandeld, prachtige route (en een heel goed museumcafe waar ik kon bijkomen – want ik was ziek) en een supercool restaurantje ergens ontdekt met de beste eigenaar, een Schotse Zuid-Afrikaan als ik het me goed herinner. Ik ga zoeken waar het was want dat is een aanrader. In het national museum was toen juist een verbouwing waardoor we niet alles konden bekijken, maar wat er was was echt heel leuk…
  Nu wil ik er weer heen!!

  Reageren
 2. PS by Dila

  Wat een geweldige foto’s! Hoor altijd zoveel goede verhalen over Edinburgh, maar ben er zelf nooit geweest. Heb ook het idee dat je daar heel veel hippe, creatieve adresjes hebt. En god nu heb ik zin in cupcakes.

  Ben nu wel benieuwd, wat is een ‘dikke fooi’? Lijkt me wel handig om een beetje in te kunnen schatten wat ik kwijt ben mocht ik het ooit doen. :)

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Het mooie is dat je dat zelf mag inschatten. Wij gaven 5 pond per persoon. Maar meer is natuurlijk ook goed! Hoeveel je zelf kan missen, zeggen ze zelf ook. ;)

   Reageren
 3. Malou

  Wauw je maakt me enorm enthousiast! Ik ben in april in Glasgow geweest, waar een vriendin van mij studeert. Daar vond ik het ook heel erg leuk! Maar nu staat Edinburgh ook op mijn lijstje =)

  Reageren
 4. Anne

  Ooh Edinburgh <3 Ik ben er nu twee keer geweest en beide keren echt te kort. Ik ga deze post bewaren voor de keer dat ik weer terug ga, wat een fijne tips!

  Reageren
 5. Tamara

  Oeh wat leuk! Zou er graag een keertje naar toe willen, vooral ook om de natuur daar in de buurt te zien. En mooi appartement hadden jullie zeg! Lang leve AirBnB (al moet je natuurlijk altijd een beetje geluk hebben)

  Reageren
 6. Tea

  zeven extra redenen om weer naar Edinburgh te gaan. Heb net de foto’s van het appartement van voor naar achter en van achter naar voren bekeken … te dreamy

  Reageren
 7. Johanna Hondelink

  Hoi Olga,
  Met veel plezier lees ik je blog!
  Ik ga volgende week naar Edinburgh en wil ook graag een daytour doen naar o.a. Loch Ness. Via de link van je blog zijn er alleen geen daytours. Via welke organisatie heb je dat gedaan?
  Hoor het graag

  Reageren
 8. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet…..

  Reageren
 9. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions…..

  Reageren
 10. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary……

  Reageren
 11. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep……..

  Reageren
 12. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *