Welcome to the village 2014

Man, man, man, wat was het warm en ma, man, man wat was het gezellig. Afgelopen weekend ging ik met vrienden naar een festival in Leeuwarden: welcome to the village. Toegegeven, ik was wat sceptisch voordat ik vertrok, maar het was zwaar de moeite waard. Kijk mee naar wat ik heb gezien, gedaan en gegeten.

DAG 1: VRIJDAG

tom fiets lange rij

Alle begin is moeilijk. Zo ook op het festival komen. Omdat het festivalterrein en de camping een stuk uit elkaar lagen, leek het ons een goed plan om op de fiets te gaan. Mijn ouders wonen in Leeuwarden, dus reden we daar met de auto naartoe en knoopten daar al onze bagage op onze leenfietsjes. So far so good. Met wat omweggetjes kwamen we dan toch aan op bestemming.

We hadden voor de gelegenheid eindelijk een eigen tent aangeschaft, daarvoor leenden we vaak van ouders of vrienden. We hadden geen tijd gehad om de tent voor proef op te zetten en deden daar met 35 graden in de brandende zon onze eerste poging. Big mistake. De instructies die bij onze tent zaten bleken verouderd (of de tent zelf, wie zal het zeggen) en de tunneltjes in de buitentent waar onze stokken doorheen moesten, ontbraken. We werden langzaam gek. Wel 1000 keer draaiden we die verdomde buitentent binnenste buiten maar geen tunneltje te bekennen. Net toen ik een hulplijn wilde inzetten (mammaaaaaa!), wierpen we een blik op de binnentent en opeens ging er een lichtje branden. De stokken moesten aan de binnentent bevestigd worden. Ik heb nog nooit zo blij een tent opgezet.

Maar we waren er nog niet. Om 16.00 ging het festivalterrein eindelijk open en hebben we anderhalf uur in de bakkende zon in de rij gestaan omdat er vier festivalmedewerkers nodig waren om 1 bandje om te doen. Het ging dus 1 per keer. In een slakkentempo. Holy crap. Er was ook niemand die zich bedacht dat het wel handig zou zijn om nog 20 medewerkers erbij te halen. MINPUNTJE!

tomlokaal terschelling lokaal terschelling lamsburger grotegast fanfarlo

Maar toen we eenmaal binnen waren, kon het feest eindelijk beginnen. Het festival was ruim opgezet met veel verschillende locaties, eettentjes en plekjes om lekker rond te hangen. We aten de beste burger ooit (lamsburger met rode uien chutney, crème fraiche en bosui) bij Lokaal en gingen onder andere naar een heel mooi concert van Fanfarlo. Later die avond nog een indrukwekkend optreden van Thomas Azier en toen was het tijd om naar bed te gaan.

tim

Ik denk dat we rond 01.00 gingen slapen. Om vervolgens om half vier wakker te worden van luidruchtige, melige achterburen die met hun kont op de achterkant van ons tentje zaten en hamburgers bakten. Ze schreeuwden dat het toch geen ‘fokking stiltecamping’ was als er uit een andere tent geroepen werd dat ze weg moesten gaan of stil moesten zijn. Tom en ik keken elkaar met grote slaperige ogen aan, dit zou best nog wel eens een paar uur kunnen duren… We hoorden ze praten en naar elkaar roepen en al snel kwamen we erachter dat het vrijwilligers waren. Ik had al een aantal namen voorbij horen komen en rook mijn kans (oma Olga in actie!). Ik ritste onze tent open en vroeg of ze hun etentje ook ergens anders konden voorzetten. Toen ze weigerden zei ik heel stellig dat ik had gehoord dat ze vrijwilligers waren, hun namen inmiddels kende en dat de organisatie er waarschijnlijk niet blij mee zou zijn als ik de volgende ochtend over ze zou klagen. Ze trokken wit weg, zeiden dat ze ‘geen gezeik met de organisatie wilden’ en binnen tien minuten zouden vertrekken. And so they did! (om een paar uur later zo stoned als een garnaal terug te keren en als pony’s nog een half uur na zaten te hinniken, maar soit). Toen ik de volgende ochtend mijn tent uit kroop om te gaan douchen trof ik bovenstaande aan achter onze tent. Classy…

DAG 2: ZATERDAG

Douchen viel overigens ook een beetje tegen. Er bleken twee douches te zijn voor alle vrouwen op de hele festivalcamping (en ook twee voor de mannen). Ik besloot de festival-smerigheid te omarmen, vond ergens een wasbak met een koude kraan en heb me zo goed en zo kwaad opgekalefaterd.

schuilen ei bakken

Tom en ik hebben nog boodschapjes gedaan op onze leenfietsen en om te voorkomen dat we tijdens het ontbijt weg zouden smelten, werd er geïmproviseerd met alles wat ook maar een beetje tot afdakje kon worden gevouwen. Mooi niet? Er werden eieren gebakken en wiskeycocktails gemaakt en we waren klaar voor festivaldag twee!

zwemmen olga zwemmen

Maybe not… Eerst gingen we nog een stukje zwemmen op de camping. Het was zo ontiegelijk heet dat ik me voor het eerst sinds jaren weer eens in mijn badpak hees en het water in sprong. O, meeeeeen, wat was dat fijn.

daniel norgren churros strandje compact disk dummies

We gingen naar een prachtig concert van Daniel Norgren, aten churros (en nu ben ik dus verslaafd aan churros), sprongen op het festival ook het water in om af te koelen en sloten de dag af met een energiek concert van de Compact Disk Dummies.

’s Nachts werden we trouwens weer wakker gehouden door de achterburen (we hadden niet anders verwacht) maar dit keer sprak Tom ze streng toe en gingen ze er met hun staart tussen hun benen vandoor. Jaja, Tom en Olga, de schrik van elke campinggast…

DAG 3: ZONDAG

cranberry taart rue royale cosmic u

Op de laatste dag van het festival aten we een heerlijk cranberry taartje (Lokaal), legden we het af bij Rue Royale, sprongen we nog snel even in het water om daarna door te gaan naar Cosmic U. Zangeres Hiltje was mijn beste vriendinnetje op de basisschool en ik had haar een tijdje niet gezien. Het was bijzonder om haar zo te zien schitteren in haar eigen band en ze vond het zoooooo leuk dat we bij haar gingen kijken. Warm & fuzzy werd ik ervan :)

javaans eetcafe granola where I stand vage foto amsterdam klezmer band

We aten sate van het Javaans eetcafe en als toetje een granola met yoghurt, goyibessen en honing siroop van Lokaal (ja, alweer ja, als ik ooit nog eens op Terschelling ben, dan weet ik waar ik heen moet). Oh my, en nu wil ik dus ook granola leren maken (gebakken muesli blijkbaar, ik heb het al een beetje onderzocht). Wordt vervolgd!

Voetjes van de vloer bij de Amsterdam Klezmer Band en een hele vage selfie. Zie je de vermoeidheid? Zie je de wallen? Ja, we waren kapot van de hitte en de praatgrage achterburen, maar we hebben het zoooooooo leuk gehad. We waren met een geweldig groepje, het weer was subtropisch en het festival ontzettend leuk. Volgend jaar weer?

***

Leuk om te weten, dit festival is voor de verandering eens niet onbetaalbaar. De kaartjes voor drie dagen festival kosten €65 en de camping voor twee of drie nachten €15. Nu stelde de camping niet zoveel voor, maar het festival daarentegen was ontzettend goed.

REACTIES:

 1. Marion

  Dit ziet er echt fantastisch uit zeg! Oké, de geijkte festivalsores daargelaten, maar achteraf is dat altijd nou juist wat een festival een festival maakt. Tof!

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Mo en Tetkees kunnen ook wel mee. Dan kan Tetkees de hele dag in een tent slapen en Mo kan het hele festivalterrein ontdekken en ’s nachts luidruchtige buren laten schrikken ;)

   Reageren
 2. Sahar

  Zo leuk om te lezen! Drie van mijn collega’s zijn ook geweest and nobody told me dus ik baal enorm dat ik er niet vanaf wist :'( Maar het staat alvast op mijn to-dolijst voor volgende zomer! Misschien zou je af en toe kunnen aankondigen als je weet dat er leuke concerten/evenementen/festivals in het Noorden plaatsvinden? Ik heb namelijk zo’n idee, na jullie blog bijna vanaf dag één gevolgd te hebben, dat wij dezelfde soort dingen leuk vinden, haha. Liefs!

  Reageren
 3. Elisse

  Ahw wat klinkt dit leuk! Buiten dan jullie onrespectvolle achterburen, maar tja het zou maar eens niet gebeuren op een camping dat iedereen ’s nachts gewoon stil is als de andere kampeerders proberen te slapen.. En mmh, nu krijg ik zin in churros.

  Reageren
 4. Anne

  Wat ziet dit er fiiiiiijn uit! Ik hou van dit soort festivals (& deze foto’s zijn trouwens ook echt de bom, ziet er supersfeervol uit). Doet me verlangen naar festivalzomers van vroeger :):)

  Reageren
 5. jan

  Verwende nesten zonder humor, beetje janken dat andermans plezier jullie als asociaal overkomt, het was een festivalcamping !!! En een hele rustige ook nog, ik hoop dat jullie arrogante prietgemekker volgend jaar wordt weggelachen, dat “stelletje vrijwilligers” heeft zich uit de naat gewerkt voor jullie, er werd streng gelet op nachtrust , tot op het absurde af !!! Mensen die zelfs op hun mobieltje geen muziek mochten afspelen. Gelukkig werd dit gecompenseerd door een mafkees die z, n trombone ter beschikking heeft gesteld en daarmee alle wekkers voor was, maak trouwens eens een foto van de confettietroep die opgeruimd moet worden. Volgend jaar maar wat vlinderbommen mee als wekker ?

  Reageren
  1. jan

   Of ga op de stiltecamping staan want JAWEl, zelfs die is er ook op dit festival, ik vind, t flauw dat jullie afgeven op vrijwilligers en er prat op gaan wel even de toon te bepalen, kortzichtige kleuters …..

   Reageren
   1. Olga Bericht auteur

    Ha Jan, we verschillen duidelijk van mening. We stonden denk ik op een heel ander plekje, in ons hoekje werd ontzettend veel lawaai gemaakt en alle omliggende tenten hebben geklaagd, zeker niet alleen wij. Het was er gewoon iets te krap, teveel tenten op elkaar en als er dan mensen praktisch bij je op schoot zitten (echt, er zat alleen een tentdoekje tussen ons en de buren en 1 cm ruimte) dan is het lastig om te gaan slapen. We wilden de volgende dag de hele dag van het festival genieten en ik kan dat niet op drie uurtjes slaap. De stiltecamping was me ook niet helemaal duidelijk. Ik dacht dat die was voor mensen met kinderen die rond 21.00 gingen slapen. Voor volgend jaar is dat inderdaad wel een optie.

    En als je goed kijkt, ligt er rondom het tentje van onze achterburen inderdaad een hoop ‘confetti-troep’ die later moest worden opgeruimd. En nee, dat hebben ze niet gedaan…

    Reageren
 6. PS by Dila

  Ziet eruit als een heel gaaf festival, jammer alleen dat het zo slecht georganiseerd was en van je luidruchtige buren! Granola eet ik vaak als ontbijt en is heel simpel zelf te maken! Ik maak vaak gelijk een voorraad voor een week of twee.

  Reageren
 7. Saskia

  Hoi Olga, ik lees al een tijdje mee op jullie leuke blog en ik dacht al twijfelend dat ik jou en je vriend zag vlak achter mij op de camping! Had ik je toch even aan kunnen spreken. Die ‘fijne’ giebelende hamburger jongens achter ons zijn dus heeeel herkenbaar;) fijn dat jullie zo heldhaftig waren haha.
  En dat taartje!! Ik zag er iemand mee lopen en kon het vervolgens nergens vinden, maar het was er toch dus.. Haha balen

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Ah, wat leuk dat je ons hebt herkend, dat is denk ik de eerst keer, haha. Volgende keer even aan mijn mouw trekken hoor ;). En ik ben blij dat je onze strenge actie kon waarderen, thanks!

   Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Ik dacht al dat ik je zag op de camping! Maar ik was net uit mijn tentje gekropen en wilde niet heel hard SOPHIE! roepen over de camping. Ik dacht dat ik je misschien nog ergens anders tegen zou komen, maar helaas pindakaas…

   Reageren
 8. Tamara

  Ooh afschuwelijk dat soort campinggasten! Ook dapper dat je er wat van durft te zeggen, want je weet nooit hoe mensen reageren. Festival ziet er gezellig uit!

  Reageren
 9. Pingback: Photo diary juli #4 + kattenbonus (extra lang) | Team Confetti

 10. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *