Wat ik leerde van de no buy december challenge.

Gastblog door Tea – In november las ik veel blogs over mensen die een no-buy maand deden. Eind november besloot ik dat ik dat best ook kon doen in december, ik had al mijn cadeautjes gekocht, dus wat kon daar nou moeilijk aan zijn? Nou ik leerde er toch een paar dingen van…

Businessman Carrying a Money Shield And Sword. Business Concept Cartoon Illustration.

DE CHALLENGE
Ik zei tegen mezelf dat ik een maand geen geld uit zou uitgeven, behalve aan de wekelijkse boodschappen en OV, maar verder niks. Maar al snel merkte ik dat ik er toch wat beter over na had moeten denken…

Ik had namelijk niet ‘ingeslagen’ voor ik hieraan begon. Ik wist bijvoorbeeld dat mijn zeep op zou raken dus had ik op mijn Secret Santa lijst mijn Lush favorieten gezet. Ik ging er vanuit dat ik die zou krijgen, maar ik kreeg drie paar sokken (wel hele leuke sokken hoor). Ik moest het dan maar de rest van de maand met proefmonsters en hotelzeepjes doen, maar gelukkig kwam een andere Secret Santa onverwachts met een shower cream waarmee ik het einde van de maand redde.

Toen ik op kantoor vertelde waar ik mee bezig was, vonden ze het extreem. Want hoe kon ik sociaal zijn zonder alcohol? Daar had ik niet eens aan gedacht. Maar het ging eigenlijk prima. Ik drink niet om het drinken en ik leerde dat mijn vrienden er helemaal niks om geven als ik om een glas water vraag in de pub.

Ik vroeg me tussendoor nog af of ik vals speelde als ik een koffie ging halen met een volle spaarkaart? Of als ik mijn film PR vrienden vroeg of ik naar een media screening mocht komen? Ik vond uiteindelijk van niet, want ik zou het normaal gesproken ook doen…

Print

NEXT LEVEL
Ik kwam er snel achter dat ik eigenlijk helemaal niet zo heel veel koop, niet gevoelig ben voor sales en eigenlijk weinig had om op te besparen. Dus waarom deed ik dit ook alweer? Wat had ik mezelf te bewijzen? Was ik wel zo makkelijk te beïnvloeden door bloggers? Ik wist het nog steeds niet, maar besloot een extra uitdaging erin te gooien: £100 extra verdienen door spullen die ik niet meer gebruikte, te verkopen.

Ik ging door mijn DVDs/Blue-Rays en boeken en vulde uiteindelijk een doos die me uiteindelijk £55 opleverde. Vooral de Blue-rays bleken veel waard. Ik verkocht ook nog een paar vintage jurken wat me £65 opleverde. £120 extra deze maand dus.

Verder analyseerde ik mijn vaste lasten en zag dat als ik de bus nam, ik £60 kon besparen – ja het duurt langer maar uiteindelijk was het niet zo’n drama want ik neem nu nog steeds de bus. Ik denk dat als het straks lente en zomer is en er meer sociale dingen gebeuren, ik weer op de maandkaart overstap.

De tweede week bedacht ik me dat ik ook geld kon besparen op boodschappen – door op kantoor te ontbijten. Na een paar dagen was ik de cornflakes meer dan zat en toen ik op brood en (meegebrachte) pindakaas overschakelde, kwam ik erachter dat ik buikpijn kreeg van het goedkope brood. Er is dus ook een goede reden dat ik niet op bepaalde boodschappen bespaar.

Soms is het goed om er een nachtje (of 30) over te slapen. Ik las ergens over een boek die me wel heel leuk leek en ging meteen naar mijn play book om het als te markeren en het later te kopen.  Maar blijkbaar wil ik het toch niet zo heel graag lezen want ik heb het nog steeds niet gekocht.

Businessman Stand On Coin

OEPS!
Ging ik dan helemaal niet de fout in? Jawel, anderhalf keer… Één van de kerstcadeautjes die ik in november had besteld, kwam kapot aan en als ze een nieuwe zouden opsturen, zou het niet op tijd aankomen. Ik kreeg het geld uiteindelijk terug, maar moest tussendoor wel op zoek naar een nieuw cadeau.

En na de Office Christmas Party kwamen we om 04:00 langs de Beigel Shop en ging ik echt niet verder zonder een cream cheese bagel. Ik denk ook niet dat ik die voorbij was gelopen wanneer ik niet onder invloed van alcohol was geweest.

☆☆☆

Ik had niet heel veel moeite met de challenge en al met al leerde ik toch een paar dingen die me ook op lange termijn geld gaan besparen. En die £120? Die gaat naar de citytrip spaarpot.

Heb jij wel eens een no buy challenge gedaan? En hoe ging dat?

☆☆☆

Tea woont in Londen en houdt van films. Ze heeft een eigen blog, teawashere.com en één keer in de vier weken blogt ze voor teamconfetti.nl.

☆☆☆

Bronnen: afbeelding ridderafbeelding geld vangen en afbeelding balans
zijn afkomstig van Shutterstock.

REACTIES:

 1. Sanne

  Haha, ik snap dat je bagel niet kon weerstaan! Maar wat een toffe challenge! Goed om er eens achter te komen waar je op kunt besparen en hoeveel je eigenlijk uitgeeft aan kleine dingen (koffie, een snack, even een nieuw topje…).

  Reageren
 2. Roos

  Wat een leuke challenge! Vooral knap in London, vind ik, aangezien hier zoveel te koop is! Afhaalkoffie, even snel lunch halen op werk, toch iets op het station… Daar ga ik zo vaak de mist mee in.
  Ik heb ook geen maandkaart voor OV meer, maar gebruik van die Boris bykes – kost £90 per jaar en dan is het eerste halfuur gratis! Ook super leuk in het weekend.
  Hoe deed je dat dan met in het weekend trouwens? Dan gebruik ik toch vaak wel de metro.

  En ik wilde weten via welk platform jij jouw kleding had verkocht? Ik ben nog op zoek naar een site of app!

  Thanks!

  Reageren
 3. Sofie

  Ik vind die challenges heel leuk! Maar ik koop zelden nieuwe spullen tenzij ik ze echt nodig heb. Maar ik schrijf nu wel alles op om me bewust te worden hoeveel een mens toch nog nodig heeft, zoals shampoo die op is.

  Reageren
 4. Mylène

  Ik heb het nog nooit gedaan, maar eigenlijk koop ik ook niet eens zoveel. Denk ik. Nu ik erover nadenk kan ik het best wel doen om eens echt te zien wat ik nou uitgeef. Misschien is het veel meer dan ik denk. En dingen verkopen vind ik trouwens ook wel een goed idee voor nu!

  Reageren
 5. Lottes Anekdotes

  Ik deed het vorig jaar in de maand september! Van mij ging het ook eerder om het niet kopen van onnodige spullen, zoals kleren, films & boeken, knutselspullen, nagellakjes, stationary… Eten en andere huishoudelijke spullen die op waren, kocht ik wel. En inderdaad, het bleek helemaal niet zo moeilijk te zijn als ik dacht! Het was gewoon belangrijk om ver weg van alle verleidingen te blijven en dus niet naar een winkelstraat of zo te gaan :)

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *