Selfhelp challenge: Zeg maar dag tegen je telefoonverslaving.

Ik vond het tijd voor een selfhelp projectje. Want ja, het is januari en als er een moment is dat ik iets aan mezelf kan verbeteren, dan is het nu wel. En mijn verbeterpuntje is mijn telefoonverslaving. Begrijp me niet verkeerd, ik hou van mijn telefoon. Ik blijf in contact met mensen die ver weg wonen, deel foto’s en raak geïnspireerd door anderen, doe ideeën op,  luister boeken en podcasts en weet altijd waneer en waar ik moet overstappen in de trein. En toch mag het wat mij betreft wel een tikje minder…

Want ik ben namelijk een beetje verslaafd aan mijn telefoontje. Het is één ding dat je een keertje kijkt of iemand nog een leuk fotootje heeft geplaatst of dat er misschien een nieuwe reactie onder een blogartikel staat. Maar moet dat om het kwartier? Of erger nog, om de vijf minuten?! Als mijn telefoon niet in de buurt is, voelt het alsof ik een arm kwijt ben en de handeling/neiging van er steeds naar grijpen, voelt als een heuse verslaving. INTERVENTION TIME!

Ik zou al die verspilde tijd die ik kwijt ben aan steeds mijn telefoon checken wel voor iets anders willen gebruiken. Ook lijkt het me wat rustiger om niet steeds geprikkeld te worden (resultaat: chaos hoofd) en ook wat gezelliger. Want je telefoon checken in het bijzijn van andere mensen is niet cool. En whatsappen als je over straat loopt ook niet.

BORED AND BRILLIANT PROJECT
Gelukkig hoef ik niet zelf te bedenken hoe dat telefoon-dieet eruit komt te zien, want daar is gewoon een podcast voor (die je luistert op je telefoon, ik weet het, heel ironisch). De podcast show Note To Self heeft vorig jaar samen met duizenden mensen zes dagen lang mini opdrachtjes uitgevoerd. De hoofdreden van de meeste mensen was dat ze altijd afleiding in hun broekzak hadden en zich dus nooit ‘verveelden’. En als je je verveelt, dan komen de geniale ideeën pas echt. Bij mij komen de goede ideeën altijd onder de douche (want dat is één van de weinige plekken waar ik mijn telefoon niet kan gebruiken). Daar zit dus wat in.

Ik ga maandag van start en ik hoop heel erg een hele hoop van jullie te inspireren om ook mee te doen. Want de tijd die je kwijt bent aan hersenloos je telefoon te checken, kun je veel beter besteden (daar hoeven we geen discussie over te hebben toch?). Hieronder beschrijf ik wat de zes opdrachten zijn, zodat jullie (en ikzelf) een beetje weten wat we kunnen verwachten. Klik op de titel van de opdracht om de desbetreffende podcast te luisteren.

MAANDAG: OPDRACHT #1 HOU JE TELEFOON IN JE ZAK
Houd je telefoon in je zak of tas terwijl je aan het reizen of verplaatsen bent. Dus in de trein, wachtend bij de bushalte, lopend over de stoep, etc. Pas als je je bestemming hebt bereikt, mag je weer een kijkje nemen.
Bonustip: Zet alle automatische notificaties uit. Dus van je email, whatsapp of andere apps die het METEEN laten weten als er wat aan de hand is. Zet gewoon uit. Open ze pas als je er zelf aan toe bent. Wat een rust.

DINSDAG: OPDRACHT #2 FOTO VRIJE DAG
Duidelijke boodschap: maak vandaag geen foto’s. Veel van ons zijn het gewend (en ik ben een extreem geval) om werkelijk OVERAL een foto van te maken. Maar geniet eens van dingen zonder er een foto van te maken. En als je iets moois hebt gezien en je wilt het delen, omschrijf het dan gewoon.

WOENSDAG: OPDRACHT #3 GOOI EEN APP WEG
Dit is een lastige opdracht en voor iedereen anders. Aan welke app ben je teveel tijd kwijt en voegt niets toe aan je leven? In veel gevallen is dit een spelletje (leuk, maar zinloos). Dit is een opdracht waar ik heel hard over na moet gaan denken want ik ben de meeste tijd kwijt aan social media. Maar aangezien social media een heel groot onderdeel is van mijn werk als blogger, kan ik die niet zomaar wegdonderen. Hmm…

DONDERDAG: OPDRACHT #4 NEEM EEN NEP VAKANTIE
Vandaag neem je een pauze van alle online communicatie systemen. Zet je email op auto-reply net zoals bij een echte vakantie en zet je status op social media op ‘even weg’. Roep tegen je whatsapp contactpersonen ‘ik ben er vandaag niet’ en tadaa, je bent even op nep vakantie. IK vind het nu al alarmerend hoe eng ik dit vind om straks te gaan doen.

VRIJDAG: OPDRACHT #5 GA OP IN IETS KLEINS
Ga vandaag naar een publieke plek zoals een park, de kantine op je werk, je mag het zelf uitkiezen. En ga daar gewoon even hangen/zitten. Kijk om je heen naar dingen, mensen of dieren, gewoon zaken die je opvallen. Observeer aandachtig en bekijk dingen die je nooit had gezien omdat je altijd maar met je neus vastgeplakt zit aan je kleine schermpje.

ZATERDAG / ZONDAG: OPDRACHT #6 TIJD OM CREATIEF TE WORDEN
De opdracht van dit weekend is bedacht door kunstenares Nina Katchadourian. Haar kunst komt voort uit verveling en creativiteit. Je raadt het al: zaterdag of zondag is het de bedoeling dat je je gaat vervelen. Zet bijvoorbeeld een enorme pan met water op het vuur of schrijf een A4 vol met eentjes en nulletjes. Als het maar SAAI is. Het is wetenschappelijk aangetoond dat je veel creatiever kunt zijn als je je helemaal rot verveelt.

Vervolgens leeg je de inhoud van je portemonnee op tafel en probeer je met alle dingetjes je persoonlijke droomhuis te bouwen. Geef dat huis een naam en als het even kan, maak je er ook een omgeving bij (bijvoorbeeld water bij een strandhuisje of sneeuw als je in een Zwitserse blokhut zou willen wonen). Als hij helemaal af is, mag je er een foto van maken en opsturen naar info@teamconfetti.nl. Bij genoeg inzendingen maak ik er een blogartikel over en zet ik alle droomhuisjes onder elkaar. :D

NOG EVEN DIT
Hier vind je alle podcasts bij elkaar.
Voordat je begint is het handig om te weten hoeveel je NU eigenlijk op je telefoontje zit. Dit kan met de app Moment (iPhone) en BreakFree (android). Hoeveel uur zit jij gemiddeld op een dag aan je telefoontje vastgeplakt? Mijn telefoon is helaas te oud voor deze app, maar ik kan zelf wel raden wat het antwoord is: teveel.

♥♥♥

Wie doet er mee?

REACTIES:

 1. Emma

  Ik denk dat ik een paar opdrachtjes sowieso ga toepassen. Ik heb mijn notificaties altijd al uit staan dus dat is een dingetje dat ik in ieder geval al heb gedaan !

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Ja, ik vind het ook wel spannend hoor. Maar ik denk dat het wel een goede manier is om erachter te komen hoe erg die verslaving nou is en wat ik er aan het einde van het avontuur aan wil doen. ;)

   Reageren
 2. Lotte

  Ik heb niet zo’n last van een telefoonverslaving. Vroeger wel, maar sinds een jaar of zo vind ik het niet meer leuk om er veel mee bezig te zijn. Het zorgde namelijk voor te veel prikkels en dan werd ik snel moe en/of prikkelbaar. De meeste opdrachten zullen dus niet zo moeilijk zijn voor mij, maar een hele dag geen foto’s nemen, dat wordt wel een uitdaging. :-)

  Reageren
 3. Nicky

  Oh, deze moet ik echt even onthouden. Ik gebruik mijn privetelefoon ook nog zakelijk in mijn praktijk (niet handig) maar tot ik dit gescheiden heb wordt zo’n challenge wel lastig. Heel veel succes :)

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Dat is mijn probleem in het algemeen. Prive loopt over in zakelijk en andersom, dat krijg je met dat bloggen. Kijken of ik een manier kan vinden om dit toch wat meer gescheiden te houden. :)

   Reageren
 4. Kim

  Wat een leuk idee! Ik ga zeker mee doen, want dit is één van mijn doelen dit jaar. Om mijn mobiel minder te gebruiken en meer aandacht te besteden aan het echte leven.

  Reageren
 5. Sabrina

  Ooh de Moments-app heb ik meteen gedownload! Ik breng inderdaad ook een veeel te groot deel van m’n dag door met apps verversen terwijl ik er eigenlijk helemaal geen tijd of zin in heb. Dus hele goede challenge!

  Reageren
 6. Sofie

  Zo’n challenges vind ik altijd tof om te doen, ik vind zelf dat ik heel veel met mijn GSM bezig ben. Als ik bij vrienden ben, bijna nooit. Maar betrap me er ook soms op. Mijn mobiel internet staat uit, dus ik kan in principe alleen kijken als er wifi is, maar als ik lang zonder wifi ben, zet ik mijn mobiel internet wel weer aan.

  Foto’s neem ik ook weinig of niet.

  Ik zou ook graag die App hebben om te zien hoeveel tijd ik spendeer op de GSM maar ook mijn gsm is te oud hiervoor.

  Reageren
 7. Ricky

  Ik heb meteen de breakfree app geinstalleerd. Ben erg benieuwd. Al kijkt mijn zoontje elke ochtend voor hij naar school gaat you-tube filmpjes op mijn telefoon, dus die tellen niet. Is trouwens een win-win-win situatie. Hij blij want hij mag filmpjes kijken, ik blij want ik kan rustig doorwerken aan het ontbijt/lunchpakketjes maken, én ik kan niet bij mn telefoon dus word er ook niet door afgeleid en ben lekker op tijd klaar :)

  Reageren
 8. Vera

  Ik durf de app die me vertelt hoeveel ik op mijn telefoon zit niet eens te downloaden. Het loopt bij mij vaak ook de spuigaten uit, al moet ik zeggen dat wanneer ik het écht druk heb ik er totaal geen moeite mee heb gewoon MIA te gaan. Dan is al die extra input van social media gewoon teveel. Succes volgende week Olga! Ik weet nog niet of ik deze week met je meedoe, maar ik ga deze challenge ooit zeker aan!

  Reageren
 9. Linda

  Dat is echt een hele uitdaging, als je veel met je telefoon bezig bent. Gelukkig hoef ik dit niet te doen, want ik doe niet veel met mijn telefoon :-)
  Hee, veel succes Olga.

  Reageren
 10. Mascha

  Oei, mega lastig! Maar ik ga meedoen!
  Ik denk dat dit heel goed is voor mijn rust! :)
  en het leuke is dat ik op donderdag vrij ben. Dus dan heb ik een vrije en mobiel vrije dag. :)

  Ik zal er van iddag eens eenblogpost over schrijven haha

  Reageren
 11. Pingback: Ga maar door en scroll je leven weg – Just Mascha

 12. Kathleen

  Ik werk tegenwoordig donderdag en vrijdag thuis voor Fanny&Laura. Intussen heb ik gemerkt dat als de telefoon niet bij mij in de buurt ligt, dat ik dan mijn meest productieve momenten heb. Dus leg ik tegenwoordig mijn telefoon in een andere kamer zodat ik weet dat ik me een aantal uur ongestoord kan werpen op een opdracht. Works like a charm.

  Reageren
 13. Kirsten

  Zou ik ook dringend eens moeten doen, wat minder gebruik maken van mijn gsm. Aangezien het al dinsdag is vandaag, ben ik al wat later om eventueel in te stappen, maar misschien dat ik er toch een aantal zaken van uitprobeer :) Good luck!

  Reageren
 14. Veerle

  Ik vind dit echt een leuke challenge! Ik ga hem zelf niet doen, want ik vind niet dat ik hinderlijk veel op mijn telefoon zit. Maar ik denk dat het voor veel mensen zeker een nuttige challenge kan zijn! Ik heb wel Moment even geinstalleerd om in kaart te brengen hoeveel ik nu daadwerkelijk op mijn telefoon doe.

  Reageren
 15. Pingback: Confetti soap #51 + kattenbonus! | Team Confetti

 16. Pingback: Dagboek van een telefoonverlaafde (tijdens challenge week). | Team Confetti

 17. Pingback: Ga maar door en scroll je leven weg - JustMascha

 18. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions.

  Reageren
 19. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet.

  Reageren
 20. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep……..

  Reageren
 21. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards…….

  Reageren
 22. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary…

  Reageren
 23. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards……

  Reageren
 24. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep……

  Reageren
 25. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *