Dagboek van een telefoonverslaafde (tijdens challenge week).

Vorige week schreef ik een artikel over een selfhelp challenge om mezelf van mijn telefoonverslaving af te helpen. Tijdens the bored and brilliant week van Note to Self heb ik een dagboekje bijgehouden met de opdrachten en mijn ervaringen. En ik kan alvast verklappen: het effect was enorm!

telefoonhoesje caseapp

MAANDAG: OPDRACHT #1 HOU JE TELEFOON IN JE ZAK
De opdracht van vandaag luidt: tijdens het verplaatsen (voor de meeste mensen betekent dat op en neer naar je werk gaan) geen telefoon vasthouden of bekijken. Gewoon in je tas of in je broekzak stoppen. Maarja, ik werk vanuit huis. Dus koos ik ervoor om maar drie keer per dag mijn telefoon te checken. Ik stopte mijn telefoon ondertussen ver weg in een kastje. Dat werkte ongeveer een half uur, toen moest ik hem al op gaan halen omdat ik een online bestelling had gedaan en de TANcode naar mijn telefoon wordt gestuurd. Zucht. Ok, dan maar een beetje in de buurt wegstoppen dan.

Effect: Het geeft rust, maar het is ook een beetje eenzaam. Vooral omdat ik ook  geen podcasts of luisterboeken luisterde. Bij gebrek aan whatsapp (wat onzinnig maar ook heel gezellig blijkt te zijn) en luisterboeken, voelde ik me wat meer kluizenaar dan normaal. MAAR ik had alles ruim op tijd af, was minder gefrustreerd, kon me beter concentreren en voelde me rustiger. Ik had tijd om al mijn gedachten overdag door mijn hoofd te laten tuimelen in plaats van daar ’s avonds in bed mee te beginnen en viel eerder in slaap. Wauw.

hema prikbord diy 3

DINSDAG: OPDRACHT #2 FOTO VRIJE DAG
GEEN foto’s maken is voor een foto-addict als ik, een best lastige opgave. Ik had het drie keer moeilijk vandaag: 1. Toen ik door het besneeuwde park wandelde vlakbij ons huis, zo mooooi! 2. De katten waren schattig, zoals elke dag en ik weet hoe de kattenbonus wordt gewaardeerd. Gelukkig waren ze normaal schattig en niet ultra schattig. 3. Ik kookte sinds een hele lange tijd weer eens met een nieuw recept waar ik uren (geen grapje) voor in de keuken stond. Het zag er geweldig uit. Slik…

Effect: Ik snap de reden heel goed waarom ze voor deze opdracht hebben gekozen, maar ik merkte eerder hinder dan dat ik ervan kon genieten. Ik zie het maken en delen van fijne foto’s als iets heel leuks en niet als een belemmering.

De rest van de dag mocht ik trouwens mijn telefoon ‘normaal’ gebruiken. Maar omdat ik maandag zo’n groot verschil merkte in mijn concentratie, ben ik toch weer streng geweest. Ik heb hem amper gebruikt. En weer voelde ik me minder opgefokt, was mijn werk ruim op tijd af en had ik genoeg energie om urenlang in de keuken te staan. Doordat ik minder afleiding heb, merk ik dat ik meer inspiratie krijg. Niet door prikkels om me heen, maar ze bubbelen omhoog in mijn eigen koppie.

open me

WOENSDAG: OPDRACHT #3 GOOI EEN APP WEG
De app die me de meeste afleiding bezorgde is helaas ook essentieel is voor mij als blogger: instagram. Daarnaast verspil ik erg veel tijd met kletsen op whatsapp. Maar whatsapp wegmieteren is bijna hetzelfde als gedag zeggen tegen mijn sociale leven. Ik ben geen bel-mens, dus bijna alle communicatie gaat via whatsapp. Verwijderen gaat dus niet door, maar door mezelf op een streng whatsapp-dieet te zetten en de notificaties uitzetten, schelen me al een hoop prikkels.

Maar goed, welke app gaat er dan wel uit? Welke app verleidt me iedere keer weer en is niet productief? Aha! Mijn email! Ik krijg erg veel emails en veel van die emails zijn erg leuk om te lezen. Alleen ik beantwoord ze bijna nooit op mijn mobiel, maar pas later op mijn computer. Want anders mis ik mijn leuke teamconfetti logo als handtekening of er moet een linkje of een bijlage bij. En in de tussentijd spoken al die emails die ik nog moet beantwoorden door mijn hoofd. Op een moment dat ik me eigenlijk zou moeten ontspannen, zit ik nog steeds tot over mijn oren in gedachten over werk. En dus vinkte ik mijn mailbox uit. Dit is een beetje halfbakken oplossing, maar mocht ik een keer niet thuis zijn en ik moet toch dringend een reactie sturen, dan kan ik hem in theorie weer even inschakelen.

Effect: Ik verbaasde me erover hoe snel ik gewend was aan de afwezigheid van email op mijn telefoon. Nu de verleiding weg is, voel ik mijn nieuwsgierigheid weg-ebben. Ook de notificaties uitzetten op whatsapp scheelt gigantisch. Ik kijk nu alleen als ik even tijd heb en niet elke keer als ik een trillertje hoor.

olga_vakantie_8

DONDERDAG: OPDRACHT #4 NEEM EEN NEP VAKANTIE
Tegen deze opdracht zag ik het meeste op. Al mijn communicatie uitschakelen, van email en bellen tot whatsapp, poehee! Dit hoefde niet de hele dag (maar liever wel). Ik checkte ’s ochtends mijn email en beantwoorde alles wat haast had. Vervolgens maakte ik een automatische email aan (had ik dus NOG NOOIT gedaan) en riep tegen iedereen op whatsapp die ik dagelijks spreek dat ik die dag niet bereikbaar was en wenste ze ‘een fijne en relaxte dag’.

Effect: De automatische email vond ik wel een openbaring en zou ik vaker moeten gebruiken. Voor als ik een dag van huis ben, een lange afspraak heb of gewoon in het weekend. Want het zal je verbazen hoeveel opdrachtgevers of blogbezoekers vinden dat ik gewoon bereikbaar moet zijn in het weekend…

Maar de nepvakantie kwam helaas op een ongelukkig moment. Noem het slechte timing, noem het onoplettendheid, maar ik was een belangrijke afspraak van mijn moeder in het ziekenhuis vergeten. Daarvoor hoefde ik niet aanwezig of bereikbaar te zijn, alleen supportive op afstand. De melding op whatsapp met ‘ik ben vandaag niet bereikbaar, heb een fijne en relaxte dag’ is niet wat je wil lezen als je een enge ziekenhuisafspraak voor de boeg hebt. Ik kan mezelf van frustratie achteraf wel met een koekenpan op mijn hoofd slaan, maar dat verandert niks. Het bewijst maar weer dat mijn concentratie niet altijd optimaal is en dat ik moeite heb met prioriteiten stellen. Dat kan en MOET beter! Sorry mama…

popcorn

VRIJDAG: OPDRACHT #5 GA OP IN IETS KLEINS.
Bekentenis: deze challenge heb ik niet op vrijdag, maar op zaterdag uitgevoerd. Vrijdag was te vol en te haastig en ik wist dat ik zaterdag weer in mijn uppie naar de bioscoop zou gaan. De perfecte plek om op mijn gemak twintig minuten gewoon te zitten en om me heen te kijken. Echt zo’n moment dat ik me normaal zou verschuilen in mijn telefoon…

Effect: Omdat ik al een beetje begon te wennen aan mijn telefoon-dieet, was deze opdracht helemaal niet moeilijk. Ik was als eerste in de zaal en zat helemaal bovenin. Ik had dus mooi overzicht. Wat me opviel was a. dat bijna iedereen in duo’s kwam, b. er maar vier mensen alleen waren gekomen en daarvan was ik het enige meisje en c. dat heel veel van die duo’s op hun telefoontje zaten te kijken terwijl ze gewoon een gesprekspartner hadden. Dit is een gewoonte en natuurlijk helemaal niet asociaal bedoeld, maar stiekem is dat natuurlijk van de gekke! Wat is de reden dat je samen naar de film gaat? Zodat je iemand hebt om die laatste paar minuten mee vol te kletsen toch? Huh??

ZATERDAG / ZONDAG: OPDRACHT #6 TIJD OM CREATIEF TE WORDEN
Bekentenis nummer twee: deze opdracht heb ik helemaal niet uitgevoerd. Sorry! Ik weet dat deze challenge week eigenlijk bedoeld was om je meer te gaan vervelen en daardoor creatiever te worden. Maar mijn reden om mee te doen was vooral om af te kicken. En ok, ik had ook gewoon geen zin in die opdracht. MAAR ik ga wel proberen om een paar keer voordat ik creatief moet nadenken (bijvoorbeeld over een nieuw blogartikel of product) ik eerst naar een pan water ga staren totdat het water kookt. Pinky promise!

wc selfie

KORTOM
Ik heb een veel betere relatie met mijn telefoontje ontwikkeld. In bed wordt hij alleen nog maar gebruikt om de wekker te zetten of om nog een podcast te luisteren voordat ik in slaap val. Tijdens het werken ligt hij achter me in de kast in een bakje en ook heb ik gezworen niet meer erop te kijken als iemand tegen me aan het praten is (dat deed ik dus gewoon, asociale trien die ik ben).

VERVOLGPROJECT
Ik kwam erachter dat Note to Self een vervolgproject gaat doen dat ‘Infomagical’ heet en dat volgende week begint. Dit gaat over de informatie overload die je dagelijks op je bordje krijgt, concentratie issues en FOMO (fear of missing out). Ik ben dolenthousiast en ga zeker weer meedoen. Mijn hersenpan is nu al stukken rustiger dan eerst en ik ben ontzettend benieuwd naar wat ik nog meer kan verbeteren. Want, zo heb ik al geleerd van de intro-aflevering van ‘infomagical’, ik ben een digital information junky. Uh, oh…

REACTIES:

 1. Emma

  Ik gebruik mijn mobiel sowieso weinig, maar inderdaad toch die momenten dat je je verveelt wordt er té veel op gekeken, ik ga hier ook in minderen!

  Reageren
 2. Anouk

  Na het lezen van jou enthousiaste verhaal, wil ik ook gaan minderen! Ik ga dit zeker proberen volgende week. (P.s. er staat verlaafde in de titel ipv verslaafde)

  Reageren
 3. Geertruurzaam

  Mooie challange! En super dat je er zoveel effect van hebt gemerkt.
  Ik ben niet bijzonder telefoonverslaafd, maar ben wel vaak gefrustreerd dat mijn man dat wél is :-) Eigenlijk zou ik een anti-frustratiechallange moeten aangaan daarover…

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Ik trok Tom ook slecht tijdens de challenge week hoor. Hij reageerde tijdens ons gesprek ook gewoon op whatsappjes, iets wat ik eerder ook deed. Maar nu accepteer ik dat van ons allebei niet meer, haha.

   Reageren
 4. Swaen

  Wauw, knap van je! Een goede challenge, dat zou ik ook eens moeten doen. Al moet ik zeggen: gisteren was ik mijn telefoon vergeten naar mijn werk en ik vond het eigenlijk wel fijn.

  Reageren
 5. Lotte

  Zou het geen idee zijn om een klein cameraatje met je mee te nemen? Dan kan je toch foto’s nemen (want ik vind het ook echt heel erg als mijn batterij leeg is en ik net dan iets supermoois zie om te fotograferen) en hoef je tegelijkertijd je gsm niet te gebruiken. Ik probeer het zo te doen, ook al betekent het weer extra gewicht in je handtas. Mijn camera neemt wel veel kwaliteitsvollere foto’s dan mijn gsm, dus dat is dan ook weer een pluspunt.

  Reageren
 6. Sofie

  Tof om te lezen hoe je het er vanaf gebracht hebt! Ik moet dringend ook meer afkicken, ik probeer mijn gsm al ter zijde te laten liggen als er mij mensen kunnen zien.

  Reageren
 7. Maris Maria Renne

  Oh wat een leuke challenges, thanks voor de tips, dat lijkt me ook wel wat voor mij :-)
  Een aantal dingen die je in dit artikel schrijft, deed ik al. Want ik werd dus he-le-maal krankzinnig van die piepjes en dat getril dat (letterlijk) dag en nacht doorging.
  Ik ontvang al heel lang geen alerts meer voor mail en Whatsapp en dat is echt een verademing. De berichtenfunctie van mijn facebookpagina (bedrijfspagina) heb ik ook uitgeschakeld en ik overweeg nu sterk om Whatsapp van mijn telefoon te verwijderen. Ik weet niet wat het is, maar ik vind het gewoon vreselijk irritant. Ik ga er eens over nadenken, wordt vervolgd, in ieder geval bedankt voor de inspiratie! <3

  Reageren
 8. Linda

  Wat knap dat je dit gedaan hebt en er zoveel voor jezelf hebt uitgehaald. Ik gebruik mijn mobiel niet zoveel, maar toch zijn er dingen die je schreef, waar ik wel wat mee kan. Succes met de volgende challenge.

  Reageren
 9. Pingback: Confetti soap #52 + kattenbonus! | Team Confetti

 10. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions……..

  Reageren
 11. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet…..

  Reageren
 12. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary…….

  Reageren
 13. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep……..

  Reageren
 14. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary……….

  Reageren
 15. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards…….

  Reageren
 16. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep……..

  Reageren
 17. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards……….

  Reageren
 18. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *