Scrubs zonder microbeads (plastic balletjes).

Today I’m going to investigate how to get my hands on products without microbeads.
Nee, ik ben geen wereldverbeteraar, ik ben niet vegetarisch en ik heb heus best veel H&M kleding in mijn kast liggen. Ik ga niet opeens radicaal het roer omgooien MAAR ik zou wel graag kleine babysteps die kant op willen nemen. We eten al biologische kip en kopen vrije uitloop eieren. En scrubs zonder plastic gebruiken vind ik een mooie volgende babystep ;)

Sinds mij een keer is verteld (door de papa van Tom) dat minuscule plastic scrubdeeltjes makkelijk door alle filtersystemen komen en zo de zee in stromen, (en er dus door mijn toedoen meer plastic in de zee komt) koop ik geen scrubs meer. Niet zo handig, want mijn schilferige huidje kan af en toe wel een stevig boenbeurtje gebruiken. Tijd om dit hele scrubverhaal tot op de (zee)bodem uit te zoeken en alternatieven te vinden!
Someone once told me that a lot of scrubs have tiny plastic particles in them. Once you’ve flushed them down your bathroom sink or shower, they find their way to the ocean and are added to the massive plastic soup that’s already there. So I went looking for alternatives…

STICHTING DE NOORDZEE
Op de website van Stichting de Noordzee begon ik mijn mini onderzoek. Heel moeilijk was dat niet, alles stond al hapklaar voor me op een rijtje. Er staat een tenenkrommende maar heel duidelijke en informatieve video op de homepage met een duidelijke boodschap: microbeads zijn bad business en er zijn zat alternatieven. Ook kwam ik erachter dat niet alleen in scrubs, maar ook in tandpasta, mascara en lipgloss zitten microbeads. Oeiii, weg babysteps!

beat the microbead app2

BEAT THE MICROBEAD APP
Stichting De Noordzee verwees naar de Beat the microbead app. Dat vind ik nou handig. Die zet ik gewoon op mijn telefoon en heb ik dus altijd bij me. Wat kun je met deze app?

beat the microbead app2

Je kunt alle verzorgingsproducten in je huis (en in de winkel) scannen en er op die manier achter komen of er microbeads inzitten. Maar helaas werkt ie iets minder handig dan ik dacht… Bij alle producten in mijn huis zegt hij: dit product is onbekend. Hij raadt me aan om op de ingrediëntenlijst te kijken van mijn product om te zien of er ook PE, PP, PET of PMMA tussen staat. Zo ja, of ik dan zo vriendelijk zou willen zijn om dat product toe te voegen aan de database. Heel tof dat je op deze manier mee kunt helpen aan het completer maken van de database, maar zelf heb je er niet zoveel aan. Wel handig om te weten naar welke ingrediënten je moet kijken, daar heb je geen app voor nodig.
With the Beat the microbeads app you can scan products to check if there’s microbeads in them. You can also search in their database. If you don’t have the app you can check the list of ingredients on your product to see if there’s PE, PP, PET or PMMA in there. 

beat the microbead app3

Wat wel ONTZETTEND handig is aan de app is dat er overzichtelijk lijstjes op staan waar je op kunt kijken als je op zoek bent naar producten zonder microbeads. Je kunt zoeken in categorieën (bijvoorbeeld bij scrubs) en daar staan heel veel producten voor je op een rijtje. Een groen vinkje betekent geen microbeads, een oranje vinkje betekent dat het merk bezig is er een microbeadvrij product van te maken en een rood vinkje betekent dat er microbeads in zitten en dat daar voorlopig niks aan gaat veranderen.

beat the microbead app4

Ook kun je op merk zoeken. Dat is handig als je bijvoorbeeld in een drogisterij bij een schap staat en wil weten wat je keuzes zijn als je op zoek bent naar microbeadvrije producten. Hierboven zie je bijvoorbeeld dat Dr. van der Hoog drie producten in de database heeft staan en dat deze alledrie microbeadvrij zijn.

EEN DAADWERKELIJKE SCRUB ZONDER MICROBEADS UITPROBEREN
Ik vroeg heel lief aan Dr. van der Hoog of ik hun microbeadsvrije scrubs uit mocht proberen en dat vonden ze goed! Ik kreeg ze per post opgestuurd en probeerde ze METEEN uit (twee weken lang, zodat ik ze grondig kon leren kennen).

scrub dr van der hoog scrub3

Ik kreeg eentje voor bij puistjes en onzuiverheden (ClearSkin scrub gel) en eentje voor alle huidtypen (Purity scrubcreme). Mijn huid is heel droog maar ik heb ook vaak last van onzuiverheden (zeg maar gewoon PUKKELS dames en heren, laten we er niet omheen draaien).

scrub dr van der hoog scrub2

Bij Dr. van der Hoog heb je geen app nodig, het staat gewoon op de verpakking! Wat zou het handig zijn als alle producten gewoon een kenmerkje zouden hebben…

scrub dr van der hoog scrub1

En zo ziet scrubcreme eruit zonder microbeads (links Clearskin, rechts Purity). Er zitten in beide abrikozenpitdeeltjes in plaats van microbeads en het verschil is NIET merkbaar. Ze zijn heel fijn, scrubben mild en je houdt er een abrikozen(pitdeeltjes)huidje aan over.

De creme ruikt bij beide fris en verzorgend en je hebt maar een drupje nodig voor je hele gezicht. De ClearSkin scrubgel mag je om de dag gebruiken, maar droogt mijn huid iets teveel uit. Dat is op zich niet gek aangezien hij teveel aan talg weg haalt, maar mijn kurkdroge huidje knapt er niet genoeg van op. De Purity scrubcreme gebruik je een of twee keer in de week en die past beter bij mijn huid, droogt minder uit maar scrubt net zo goed.

ClearSkin Scrubgel kost €8,84 en Purity Scrubgel kost €8,64 en ze zijn beide verkrijgbaar in de meeste grote drogisterijen. Alle producten van Dr. van der Hoog zijn microbeadvrij (yay!).

CONCLUSIE
Dit moet toch te doen zijn! Met de app in je zak en de foute ingrediënten in je hoofd zou het toch niet zo moeilijk zijn om voortaan microbeadvrije producten te kopen. Ja, je hebt iets minder keuze, maar bedenk dat je hierdoor de plastic soep ietsje dunner maakt.

***

Wie gaat er met mij de challenge aan om te proberen alleen nog microbeadvrije producten te kopen?
Will you join me and not buy anymore products that have microbeads in them?

REACTIES:

 1. meike

  Woehoe! Heel goed dat je dit onder de aandacht brengt! Het is inderdaad wel jammer van die app dat er lang niet alles instaat, maar het probleem is natuurlijk dat dit een soort van eigen initiatief is. Het wordt niet van bovenaf geregeld. Dus je bent weer van anderen afhankelijk om de duizenden producten die er verkrijgbaar zijn in de app te krijgen. Kijk, als het nou verplicht zou zijn om gewoon duidelijk op producten te zetten wat voor een troep erin zit….Wellicht in de toekomst.

  Reageren
 2. Anouck Plume

  Wat fijn dat je hier aandacht aan besteed! Ik wist niet eens dat dit bestond! Ik gebruik zelf bijna nooit scrubs, maar als ik er een koop weet ik in ieder geval nu waar ik op moet letten :)
  Ps. Scrubs zijn ook heeeel makkelijk zelf te maken, basis ingredienten zijn olijfolie en suiker. Dat in combinatie met bijvoorbeeld rozen blaadjes in de mixen geeft een heerlijke scrub! Super geschikt om je benen lekker mee te scrubben, maar voor in je gezicht natuurlijk iets minder hihi.

  Reageren
 3. Dina

  Wat goed dat je hier een stukje over schrijft zeg! Je kunt natuurlijk ook zelf je scrubs maken. Ik heb een lipscrub-receptje op mijn blog staan toevallig (werkt net zo goed als uit de winkel).

  Reageren
 4. Kelsey

  Goed dat je hier een post aan wijdt! :)
  Naar mijn weten zijn alle scrubs die ik gebruik ook vrij van microbeads. Maar voor de zekerheid ga ik het nog even checken met de app!

  Reageren
 5. Anne

  Ik voel me nu echt een sukkel, maar ik had dus geen idee van microbeads en ben echt een diehard-scrubster. Oeps! Ik ga eens kijken via de app, ik ben benieuwd.. Thanks voor de tip :)

  Reageren
 6. Evelien

  Ik scrub meestal met zo’n scrubhandschoen, hoef je ook maar één keer te kopen. Goed dat je aandacht aan de anti-plastic campagne besteedt, het schijnt dat de plastic deeltjes steeds kleiner worden en zo bijna overal terecht kunnen komen, o.a. in ons bloed, brrr….

  Reageren
 7. Mariëlle

  Dankje! Ik had hier echt nog nooit eerder van gehoord. En nu dus gelukkig wel!
  Zelf gebruik ik bijna nooit scrub, maar ik denk wel dat het heel belangrijk is dat dit onder de aandacht wordt gebracht! Fijn dat je dat doet!

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Jij ook bedankt :) De credits moeten eigenlijk naar de vader van Tom. Als hij niks had gezegd had ik het ook niet geweten…

   Reageren
 8. Ines

  Erg goed dat je dit onder de aandacht brengt! Ik had er al van gehoord, maar nu er een duidelijk alternatief is, ga ik deze zeker eens proberen wanneer mijn andere scrubs op zijn :)

  Reageren
 9. Fatima

  Ja je schrikt er wel van als je het weer leest.
  Maar tip is om zelf iets te maken met behulp van suiker, koffieprut, havermout etc.
  Is ook wel iets voor jullie eigenlijk, je eigen scrub!

  Reageren
 10. Pingback: DIY: Body scrub van suiker en kokosolie | Dinastie

 11. Pingback: Lush lente collectie unboxing + mystery shoppers gezocht! | Team Confetti

 12. Pingback: DIY: Scrub met rozenblaadjes | Dinastie

 13. Pingback: Grapefruit-munt Body Scrub - Dots and Balloons

 14. Mihael

  If you’re new to the world of cannabis, navigating where to buy weed in Montreal can be a little overwhelming where to buy weed in montreal. What if you don’t know anyone who smokes? How do you find people who like to smoke? Is there a secret handshake or password that only cannabis enthusiasts know? Do you have to join some secret society or pay a membership fee before they’ll sell it to you? Luckily, it’s not that hard.

  Reageren
 15. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary……….

  Reageren
 16. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary..

  Reageren
 17. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep…

  Reageren
 18. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards………

  Reageren
 19. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep…

  Reageren
 20. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren
 21. online

  I learned a lot from your blog. If you want to have more fun, you can learn more about old video games. It’s going to be fun to play with you again! run 3

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *