My happiness project – prt. 1

My Happiness Project. Sodeju, dat klinkt nogal omvangrijk, serieus en nou, ook een beetje hoogdravend… Maar dat is het gelukkig helemaal niet. Deze blog-artikelreeks is geïnspireerd door het boek The Happiness Project van Gretchen Rubin dat ik vorige week verslonden heb. In dit eerste artikel leg ik uit waar het boek over gaat en waarom het me geïnspireerd heeft om een reeks over mijn eigen blijer-worden-project te beginnen. Ik vind dit namelijk een ontzettend interessant onderwerp waar we het met zijn allen meer over moeten hebben!

HappinessProjectbook

The Happiness Project.
Het boek The Happiness Project stond al een tijdje op de digitale boekenplank van mijn Storytel app. Het boek sprak me eerst niet zo aan omdat het me een beetje oppervlakkig en laagdrempelig leek. Maar na een paar historische romans over een middeleeuwse prinses, was ik wel weer toe aan een beetje self-help luistervoer. En maar goed dat ik hem heb aangeklikt…

The Happiness Project is geschreven door Gretchen Rubin en gaat over haar zoektocht naar meer blijdschap in haar leven. Ze had het allemaal dik voor elkaar: leuke baan, fijne familie, geweldige man en twee dochters. Op papier zou ze dus gruwelijk gelukkig moeten zijn, maar ze reageerde  vaak chagrijnig op die lieve familie en kon van alle aspecten in haar leven niet optimaal genieten. Waarom eigenlijk niet? Ze besloot een jaar te wijden aan de zoektocht naar blijdschap, las alle wetenschappelijke onderzoeken en biografieën die er ooit over zijn geschreven en verzon op de basis van die informatie twaalf onderwerpen waar ze zich op wilde focussen. Elke maand eentje. De manier waarop ze onderzoek doet, dingen uitprobeert op zichzelf en op haar familie en verslag doet is grappig, herkenbaar en opent je ogen op een vaak kleine, simpele en subtiele manier. Af en toe je woorden inslikken, op tijd naar bed gaan goed nadenken over wat bij je past, blijkt al heel veel te doen.

olga good fibrations 4

My happiness project.
Ikzelf ben al een tijdje bezig om wat blijer en meer tevreden door het leven te gaan. Het lijkt nooit goed genoeg en alhoewel ik diep van binnen echtwel een happy-go-lucky-type ben, schijnt dat niet altijd helemaal door naar buiten. Te vaak reageer ik chagrijnig op de allerliefsten in mijn leven, te vaak klaag ik dat ik moe ben en te vaak ben ik te kritisch over mezelf. Ik huil mezelf niet elke avond in slaap, gelukkig niet zeg, maar het zou leuk zijn om vaker oprecht tevreden te zijn. Dit boek kwam dus precies op het goede moment: ik ben toe aan kleine experimentjes, vaker glimlachen, liever zijn voor mijn omgeving, méér energie hebben en minder kritisch zijn op mezelf.

Ik ga niet een jaar vullen met een strak schema en met elke maand een ander onderwerp zoals Gretchen. Liever probeer ik stukje bij beetje de experimenten uit die me aanspreken zoals opruimen, meer energie kweken, meer dingen doen die ík leuk vind, een gezelliger mens zijn voor mijn omgeving en erachter komen wat mij tevreden en blij maakt en wat niet. Want niet alles dat voor de één werkt, werkt ook voor de ander. Als ik het gevoel heb dat ik genoeg heb ontdekt om er een stukje over te schrijven, dan zien jullie het hier verschijnen. Op dit moment werk ik vooral aan meer energie (ik ben het zat om altijd maar te verzuchten dat ik zo moe ben) en aan een leukere huisgenoot zijn voor Tom (achter gesloten deuren kan ik namelijk best een vuurspuwend draakje zijn, voorál als ik moe ben).

happier

Luister / lees jezelf ook blijer.
Ben je nieuwsgierig naar The Happiness Project en naar Gretchen Rubin? Je kunt het boek luisteren via Storytel (heb je wel een abonnement voor nodig). Ook kun je het boek bestellen bij Bol.com voor maar €6,99, goeie deal! Gretchen heeft ook een blog én een podcast. Daar ben ik ontzettend blij mee want het vult de leegte op die je kunt voelen na het lezen / luisteren van een geweldig boek. De podcast is iets kneuteriger en onderwijzender dan het boek. Het experimenteren is een beetje klaar en ze deelt hier vooral de wijsheden die ze tijdens haar project heeft geleerd. Ze doet dit samen met haar zus die een heerlijke (en soms sceptische) tegenhanger is.

Zelfs als je helemáál niet van plan bent om ook maar iets te veranderen aan jezelf omdat het je a) al heel blij bent of b) geen zin of tijd hebt voor gedoe dan blijft het nog steeds een aanrader. Het boek leest / luistert heel lekker weg, is entertaining en interessant en misschien vang je nog een tip op die met minimale moeite in je dagelijks leven te proppen is. Just give it a try!

♥♥♥

Welke gedachte / activiteit / aankoop / mentaliteit maakt jou dagelijks blij?
Misschien kan ik dat ook een keertje proberen…

REACTIES:

 1. marije

  I ♡ Gretchen Rubin. Ik heb the happiness project ook verslonden en luister op het moment haar podcasts.

  Succes met jouw eigen project happiness. De enige manier om het te doen is op je eigen manier:)

  Reageren
 2. Frauke

  He wat leuk! Ik doe met je mee, want het lijkt me wel fijn om een beetje meer blijheid in m’n dag te brengen haha. Dat boek is ook lekker cheap, dus waarom niet! Ik ga het binnenkort (als ik door mijn andere stapel self-help boeken heen ben, woeps, het is een verslaving) maar eens kijken. En ik word zelf trouwens heel blij van vroeger opstaan en dan lekker rustig aan kunnen doen, echt een hele fijne manier om de dag te starten! X

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Same here Frauke! Soms nemen we wel bijna twee uur ’s ochtends om lekker te douchen, te ontbijten en een yoga sessie te doen. Supergoeie quality time en heel relaxt opstaan.

   Reageren
 3. Hedwig

  Dit klinkt wel iets als wat voor mij precies op het juiste moment komt nu. Ik ben niet zo van de podcasts, maar gelukkig is er ook een papieren versie, misschien dat ik die ga bestellen. Ik ben in ieder geval heel benieuwd naar jouw bevindingen!

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Grappig hoe je kunt voelen dat je echt klaar bent voor zoiets hè? In plaats van: ‘o ja dit zou ik móeten doen’ dacht ik: ‘ik heb echt zín om hier iets mee te doen’. En daar word ik al blijer van, haha.

   Reageren
 4. Marlous

  Ben benieuwd! Ik ben sinds dit jaar ook bewuster bezig met geluk nastreven (tot nu toe ben ik tot de conclusie gekomen dat het geluk vooral heel erg zit in (leren) loslaten), Gretchen’s boek staat ook nog op mijn leeslijstje (maar goed, om dat lijstje af te werken heb ik gewoon een vakantie aan het zwembad met een stapel boeken nodig haha).

  Ik heb al best wel wat vooruitgang geboekt het afgelopen half jaar, maar heb ook wel een beetje de behoefte om het vast te leggen in een boekje ofzo. Lijstjes maken, zodat je echte vooruitgang kan bijhouden. Al stel ik dat altijd uit enzo. Dus ben benieuwd hoe jij het gaat aanpakken!

  Zelf viel mijn oog laatst trouwens op de happiness/habits journal van Kikki-K. Beetje prijzig maar wel heel nuttig (en moooi) leek me!

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Mij helpt vooral om erover te praten met andere mensen, ik heb niet echt de behoefte om het op te schrijven, maar het lijkt me wel leuk om een update te delen af en toe. Het lukt me beter om te schrijven voor iemand anders dan voor mezelf, haha.

   Reageren
 5. Brigitta

  Gaaf is The Happiness Project he! Ik ben zelf een half jaar geleden met m’n project begonnen en word er écht blij van. Zo mooi hoe je met kleine dingen echt de kijk op je dagelijkse leven leuker kan maken :-)
  Ook de twee vervolgboeken (Happier at home, Better than before) van Gretchen Rubin zijn echte aanraders trouwens!

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Ja, ik heb echt zin om die ook te gaan lezen. Jammer dat ze niet op Storytel staan, luisteren vind ik zoveel fijner dan lezen omdat ik er veel meer tijd voor kan vinden (omdat ik het kan combineren met was ophangen / foto’s bewerken / wandelen). Dus die gaan iets langer duren om uit te lezen. ;)

   Reageren
 6. Saskia

  Yes, echt een fijn boek en de podcasts vind ik ook heel fijn. Niet zo langdradig als sommigen, maar wel vol met tips en elke keer de DO try this at home. Bijvoorbeeld het bed opmaken, ik weet niet waarom, maar ik word daar serieus blij van. En ik kan niet nalaten elke keer aan de ‘gold star’ te denken als ik een huishoudelijk klusje geklaard heb. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Hahaha, ja die van het bed opmaken vond ik ook fijn, want dat deden we al! Hihihi. Gold star voor ons. :D Het zorgt ervoor dat je de goede dingen en de mankementen meer opmerkt en aandacht geeft in plaats van alles maar zijn gangetje te laten gaan.

   Reageren
 7. Gemma Driessen

  Ja ik heb dit boek ook gelezen! Ik vond het echt heel leuk :) Ik heb wel geprobeerd om er een project van te maken. Tijdens het lezen schreef ik alle ideeën die ik kreeg op en samen met mijn vriend (ik dwong hem om het ook te lezen :P) hebben we het een paar maanden gedaan. En ik sta nog steeds eerder op dan daarvoor en ik let goed op dat ik genoeg slaap krijg. Maar wat het vooral heeft opgeleverd is dat ik nu heel geïnteresseerd ben in het onderwerp.

  Reageren
 8. Nicky

  1. Wat sta je superleuk op de foto!
  2. Klinkt heel interessant, ik ga me er ook eens in verdiepen. Lijkt me een mooi streven om zo blij mogelijk door het leven te gaan. Dank je voor het delen!

  Reageren
 9. Lottes Anekdotes

  Wat een prachtige foto, Olga!
  Zelf hou ik niet zo van luisterboeken, maar de papieren versie is misschien wel iets voor mij :) Zelf helpt het mij enorm om na een frustrerende dag op het werk, waarbij alle patiënten zagen en alles tegenslaat, eventjes met mijn konijnen te knuffelen. 5 minuutjes met hen in mijn armen en ik ben alles vergeten.

  Reageren
 10. Shifra

  Ik ben HEEL fan van The Happiness Project! Ik heb het vorig jaar gedaan (elke maand meegevolgd met haar maand). Heel leerzaam! Ik ben er veel van vergeten, maar een aantal dingen zijn wel blijven hangen. :) En het leest zo lekker weg!

  Reageren
 11. Ingrid

  alsof ik m’n dingen verhaal lees….. Confronterend. Bedankt voor je verhaal, heb het boek direct besteld en ga er mee aan de slag! Groetjes ingrid.

  Reageren
 12. Nikita

  dit lijkt heel erg leuk, ik zal dit met plezier lezen.
  ik heb ook allemaal leuke dingen om blij om te zijn, maar toch voel ik me niet zo.
  dus ik hoop hier toch wat uit te leren.

  nu momenteel ben ik gewoon eerlijk en als ik ergens geen zin in heb zeg ik gewoon nee.
  heel leuk dat vriendinnen willen afspreken, maar als ik een drukke week heb waarbij ik al iedere avond weg ben en nood heb aan een avond thuis dan hebben ze pech. ik ga me niet meer opofferen voor iedereen. en dit zorgt toch voor een paar goede geluksmomentjes, dat ik eindelijk voor mezelf heb kunnen kiezen.

  Reageren
 13. Pingback: my happiness project / aandachtspuntjes juli | Team Confetti

 14. Pingback: Cinefetti juni 2016. | Team Confetti

 15. Pingback: The Happiness Project – Gretchen Rubin – op ne zondag

 16. Pingback: 10 redenen waarom je 10.000 stapjes per dag goed voor je zijn. | Team Confetti

 17. bitcoincasino

  When I read an article on this topic, bitcoincasino the first thought was profound and difficult, and I wondered if others could understand.. My site has a discussion board for articles and photos similar to this topic. Could you please visit me when you have time to discuss this topic?

  Reageren
 18. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions…….

  Reageren
 19. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet………

  Reageren
 20. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep…..

  Reageren
 21. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards..

  Reageren
 22. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards…….

  Reageren
 23. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary…

  Reageren
 24. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep………

  Reageren
 25. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary…….

  Reageren
 26. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *