my happiness project / aandachtspuntjes juli

Vorige week vrijdag vertelde ik over het boek The Happiness Project van Gretchen Rubin en mijn plannen om ook eens flink met mijn eigen happiness aan de slag te gaan. Ik wilde eigenlijk van alles tegelijkertijd gaan doen (zo pak ik dingen wel vaker aan, met gematigd succes) maar omdat er wel 1000 verschillende aandachtspuntjes door mijn hoofd gingen, leek me een zes-maanden-project tot het einde van 2016 het beste idee. Elke maand heeft een ander thema en het thema van juli is: LIGHTEN UP.

hamster

Een paar kilootjes lichter.
Lighten up is in dit geval heel erg letterlijk. En het is niet alsof ik mezelf te dik vind (voedingscentrum.nl zegt dat ik een perfect gewicht heb voor mijn lengte) maar ik zat net niet helemaal lekker in mijn vel. Een paar jaar geleden was ik een stukje zwaarder dan dat ik nu ben. Toen ik mijn baan verloor viel ik aardig wat kilo’s af doordat ik veel plezier had met werken voor mijn eigen bedrijf (in plaats van voor een baas), meer bewoog, het zogenaamde krentendieet volgde (lees er hierover) en doordat ik niet meer op kantoor werkte, at ik niet meer dagelijks goedkope slagroomtaart. Op mijn oude werk was er namelijk erg vaak en véél taart (en patat op vrijdagmiddag). Nadat ik die taart/patat/stress kilo’s kwijt was, voelde ik me goed. Niet super skinny, maar ook niet met teveel rolletjes. Precies goed. Maar omdat ik vorig jaar weer veel stress had, in een dipje raakte en daar vanaf begin dit jaar langzaam weer uit aan het klauteren ben, kwam ik weer aan. Ik had weinig zin om goed voor mezelf te zorgen, was altijd moe en van een sugar rush voelde ik me dan altijd weer ietsje beter. Geen wonder dus dat de weegschaal weer wat omhoog schoot… Wat ik vooral wil bereiken is me weer één geheel voelen en mijn lichaam respecteren en waarderen (het is potverdorie gezond en alles doet het).

prullenbak

Maak ruimte.
Ik ben zo iemand die ontzettend gehecht is aan spullen (sentimentele waarde), maar ook gek wordt van de hoeveelheid spullen om zich heen. Twee jaar geleden deed ik mee aan de 100 things challenge en gooide ik een jaar lang elk seizoen 100 dingen weg. Ook luisterde ik het boek van Marie Kondo twéé keer en weer ging er een hoop richting de kringloop. Daardoor zijn we al een hoop ballast kwijt, maar nog steeds kan ik moe worden als ik bedenk hoeveel fysieke bezittingen we nog hebben. Ik vind het heel lastig om spullen weg te doen met een emotionele waarde en omdat ik een olifantengeheugen heb, zit aan bijna elk voorwerp in ons huis wel een herinnering vastgeplakt. Maar niet alleen fysieke spullen zitten me in de weg, ook digitaal heb ik een heleboel JUNK. Mijn telefoon staat zo vol met foto’s dat ik al in geen eeuwen een update heb kunnen doen, er zwerven cd’s door het huis met alle bestanden van mijn oude laptop, ik werk al eeuwen vanaf een externe harde schijf waar ik geen back-up van heb en ik heb eigenlijk geen idee wat er allemaal op staat. Ik zou zo graag wat meer ruimte hebben, wat minder afgeleid worden door troep en bovenal: weten wát ik heb en wáár het ligt.

checklist

Stop met uitstellen.
Er zijn van die dingen die altijd in je achterhoofd zitten te porren. Dingen die je moet uitzoeken of doen maar die niet zo leuk zijn, saai, veel werk, nu niet zo belangrijk of ronduit deprimerend. Zoals een samenlevingscontract opstellen. Of die doos met oude verfblikken naar de stort brengen. Of het achterlampje van mijn fiets repareren. Of checken of de katten alweer hun jaarlijkse prikje moeten hebben. Of toch eindelijk een schoonmaakster inhuren (Tom is al jaren een groot voorstander van dit idee, maar ik was er nooit klaar voor). Ik word meteen chagrijnig als Tom begint op te noemen wat we allemaal nog moeten doen. Hij praat, ik ontken en samen doen we er niet veel aan om het te veranderen. Er moet iets gaan gebeuren! Een concrete lijst maken met wat we nog moeten doen, een planning maken (met een goede planning kan ik alles aan) en het gewoon gaan DOEN. Want als ik niet meer over die dingen hoef na te denken, dan wordt het weer een stukje lichter in mijn hoofd.

vogeltje

Hou op met zeuren, wees tevreden met wat je hebt.
Stiekem ben ik best een zeurpiet. Maar klagen, miepen en zuchten maken een situatie meestal niet beter. Je bent een buzz kill voor je omgeving, je maakt mensen minder aan het lachen en inspirerend ben je al helemaal niet. Praten over je problemen, je hart luchten en om hulp vragen is HEEL BELANGRIJK en vallen dan ook niet onder de categorie zeuren (laat dat even duidelijk zijn). Ik zeur bijvoorbeeld een hoop tegen Tom. Dat hij het anders moet doen, te weinig rekening met me houdt, niet genoeg doet in het huishouden en ga zo maar door. Ook zeur ik een hoop over de buurt waar ik in woon, over onvoldoende waardering die ik soms krijg voor mijn werk, dat ik altijd moe ben, dat dingen niet genoeg opschieten of juist te snel gaan. Er komt geen einde aan. Ik wil veel liever dingen van een andere kant bekijken, een praktische oplossing vinden voor een probleem of het GEWOON LATEN GAAN. Ik wil me dankbaar, liefdevol, geduldig en bovenal tevreden voelen. En daarvoor moet ik toch echt mijn houding gaan veranderen.

♥♥♥

Als jullie nog tips hebben voor een ‘lichter’ leven of óók aandachtspuntjes hebben waar jullie aan willen werken deel ze dan vooral. Samen kunnen we alles aan!

♥♥♥

Bronnen: afbeelding hamster, afbeelding prullenbak, afbeelding checklist en afbeelding vogeltje
zijn afkomstig van Shutterstock.

REACTIES:

  1. Olga Bericht auteur

   Ja leuk hè? Ik heb een superleuke samenwerking met Shutterstock. Maar ik heb wel iets uitgezocht wat ik zelf ook had kunnen maken. :)

   Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Hahaha, ja de eerste stap is gezet. Nu nog uitvoeren. Maar ik heb er heel veel zin in. Het onder woorden brengen van wat je wil gaan doen is volgens mij al de helft van het werk. ;)

   Reageren
 1. Linda

  Dit is een fijn artikel! Je bent al een eind in de goede richting denk ik omdat je er nu zo bewust mee bezig bent :) Ik heb de laatste tijd ook véél opgeruimd maar het mag nog wel wat meer. Doordat we het heel druk hebben (gehad) ben ik ook niet toegekomen aan goed schoonmaken. Nu heb ik zelfs mijn moeder om hulp gevraagd voor het schoonmaken – hoewel ik me best bezwaard voelde (ik schaam me dan want hallo #unsuccesfulladulting) was ze zelfs BLIJ dat ik het vroeg haha! Fijn. Ik ga ook iets doen met het puntje ‘moeten we echt nog een keer doen’, want dat is volgens mij bij iedereen zo’n dingetje ja. Bij mij in ieder geval wel ;)

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Schoonmaken is voor mijn gevoel echt iets wat je zélf moet doen. En zelfs als je het iemand anders zou laten doen, dan zou ik het eerst moeten verdienen. Kortom, ik gunde mezelf geen (betaalde) hulp en ik kan met veel plezier zeggen dat ik er nu naar uit kijk. Het zou best eens veel tijd en frustratie kunnen schelen en een heleboel happiness op kunnen leveren. Ik ben best heel goed in opruimen en daar kan ik ook heel blij van worden, maar bij poetsen vind ik het resultaat geweldig, maar de bezigheid ‘not so much’. We gaan het dus zeker proberen en ik ben heel benieuwd hoe mijn gevoel dan is. :”)

   Reageren
 2. Kathleen

  Super! Ik sta klaar met mijn #pompommekesdanske om je aan te moedigen!

  Luister je naar de podcast van Gretchen Rubin? Ze had het onlangs over “design your summer”: een paar gewoontes inplannen puur voor de zomer. De zomer is altijd een beetje anders dan anders dus waarom ook niet? Ik vond dat wel een toffe insteek om even twee maanden anders dan anders te doen. Verandering van spijs doet eten, zeggen ze hier, dus ik ga met dat concept van “design your summer” aan de slag.

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Ja, die heb ik ook gehoord! Ik heb zelf nog niet meteen een concreet idee erbij. Meer ochtendwandelingetjes gaan maken misschien… Helpt met de stapjes tellen in ieder geval. :)

   Reageren
 3. Eline

  Vooral stukje over spullen is heeeeel herkenbaar! Willen minderen, maar blijven kopen (al is het vrijwel allemaal tweedehands), altijd een stapel ‘dingen voor op marktplaats’ hebben, een zolder met dozen vol spullen van vroeger…. Ik word niet gelukkig van lukraak wegdoen, dus probeer tussenwegen te vinden. Alleen levert dat zo weinig echt zichtbare ruimte op he!

  Wat ik nu doe is op verschillende ‘domeinen’ afspraken met mezelf maken. Bijv verzorgingsproducten: nu eerst opmaken, en dan alleen nog heel bewust kiezen, geen voorraden meer. Dat is wel echt een fijne missie :-). Zo vormen zich kleine haalbare projecten waar wel effect te zien is.

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Die stapel voor Marktplaats, die heb ik ook! En hij wordt alleen maar groter. Gelukkig breng ik nu ook heel veel naar de kringloop die ik eerst op marktplaats had willen zetten. Er zit langzaam beweging in. :”)

   Reageren
   1. Eline

    Jep, kringloop is altijd een goed idee. Daar heb ik een tas of doos voor in de gang staan. Gaat ook regelmatig wat heen. En mee terug :P. Wat op MP te lang duurt of alleen moeilijke vragen oplevert, gaat ook die kant, of naar een ruilmarkt/kledingruil. Dat is ook heel leuk en dan doe je ook sneller iets weg bij twijfel!

    Reageren
 4. Natasja

  Wat een goed artikel Olga! Heel herkenbaar. Met de meeste punten ben ik de afgelopen jaren ook bezig geweest.

  Ik denk dat je al een heel stuk op de goede richting zit door er bewust mee bezig te zijn! Wat het zeuren op je wederhelft betreft; bedenk ook wat hij wél doet. Dat helpt om alles in perspectief te zetten. Ik pas dit zelf ook toe en het helpt echt (behalve tijdens PMS ;)).
  En voor het uitzoeken van digitale documenten moet je echt tijd uittrekken. Het is niet het leukste werk, maar met een luisterboek op de achtergrond wel te doen. Ik kan je trouwens Dropbox aanraden voor back-ups (en om bestanden met klanten te delen), maar misschien gebruik je dit al.

  Veel succes met alles en een fijn weekend ^_^

  Reageren
 5. Maris Maria Renne

  Oempf… ook weer zo herkenbaar. Mijn ID-kaart is al heeeeeel lang verlopen, ik moet abo’s wijzigen, zwangerschapskilo’s kwijt (kind is al 1…) en ik mag zeker vaker minder vuur spuwen tegen mijn huisgenoot… (schaam)…

  Reageren
 6. Pingback: Confetti Soap #73 + kattenbonus! | Team Confetti

 7. Nikita

  wat een leuke post,
  ik zal de posts zeker volgen van het happiness project, want de laatste tijd voel ik me ook down en niet zo gezellig meer.
  en weet ook niet precies waar het aan ligt, dus hopelijk vindt ik hier leuke tips ^^

  Reageren
 8. Hanne

  Hee Olga ^^ Ik lees je blog al meer dan een jaar met veel plezier, maar kwam erachter dat ik nog nooit een reactie achter gelaten! ö Jouw artikelen hebben mij geïnspireerd om te beginnen met mijn eigen Happiness Project :) Ik weet alleen nog niet precies hoe ik het aan ga pakken. Wat ik me afvroeg, heb je ook al thema’s voor de andere maanden bedacht?
  XO Hanne

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Wat leuk om van je te horen! ^_^
   Ja, ik heb eerst het boek geluisterd, heb het een weekje laten bezinken en ben toen nóg een keer gaan luisteren. Mijn hoofd liep op een gegeven moment over van de dingen die ik graag wilde aanpakken, maar het kon echt niet allemaal tegelijkertijd. Toen ik alles op papier had, heb ik gekeken naar dingen die qua thema bij elkaar pasten. Ik heb t/m november thema’s en in december is het de uitdaging om de hele handel te combineren of mezelf juist wat rust te geven in de drukke feestmaand. Ik heb nog niet eens zoveel verandering in mijn leven gebracht, maar het feit dat ík kies wat ik ga doen, in plaats van maar een beetje achter de feiten aan hobbelen, voelt al fantastisch. Ik hoop dat jij er ook iets aan hebt.

   Reageren
   1. Hanne

    Bedankt voor je reactie! Ik heb het boek zelf nog niet gelezen of beluisterd dus dat ga ik binnenkort fijn doen en wil daarna mijn strategie bepalen :) Hoop dat het een mooi project wordt voor jou, ik kijk uit naar je artikelen hierover ^^ Liefs!

    Reageren
 9. Sjoukje - meergeldminderstress.nl

  Wat een leuke blog heb jij! Ik word er helemaal blij van. Ik heb het boek van Gretchen Rubin ook geluisterd, en pas er kleine dingen van toe in mijn leven. Ik heb er nog niet over geblogd, maar het staat wel op mijn lijstje :-) Heel leuk om te lezen dit!

  Reageren
 10. Pingback: my happiness project / update #1 | Team Confetti

 11. charla

  Let’s face it, weed can be a little intimidating. There’s all kinds of lingo involved buy weed packs, and there are so many strains to choose from that unless you have an experienced
  friend with you, buying weed can be really overwhelming.

  Reageren
 12. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet…..

  Reageren
 13. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions….

  Reageren
 14. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep…..

  Reageren
 15. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary……….

  Reageren
 16. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards….

  Reageren
 17. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary..

  Reageren
 18. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards..

  Reageren
 19. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep……….

  Reageren
 20. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *