Mijn eerste capsule wardrobe!

Je eerste wat?? Een capsule wardrobe is een kast vol kleding die je héél mooi staat, goed mixt en matcht en past bij het seizoen (in dit geval maakte ik er eentje voor de herfst). Het idee is dat je altijd iets hebt om aan te trekken en dat het je veel geld, energie én tijd scheelt. In dit artikel laat ik zien hoe ik aan de slag ging met mijn eerste capsule wardrobe. Misschien brengt het je op ideeën…

olga-capsule

Het kan heel goed dat je al eens eerder iets hebt gehoord over een capsule wardrobe. Ik had de term al wel eens voorbij horen komen. Maar ik dacht dat je dan alleen nog maar saaie basics in je kast mocht hebben en na een week je kleding al spuugzat was. Ken je die video’s / blogposts / tijdschrift artikelen waar ze laten zien welke tien items je ECHT IN JE KAST MOET HEBBEN HANGEN (anders ben je een domme sukkel)? Ja, zo hoef je het dus echt niet aan te pakken. Ik heb geen pumps, geen pantalons en geen blazers in mijn kast. En die gaan er ook niet komen. Want een capsule wardrobe is voor iedereen anders (en dat maakt het zo’n leuk en creatief proces)!

kraam

WAAROM EEN CAPSULE WARDROBE?
Voordat je verder leest, is het belangrijk om te weten WAAROM ik dit graag wilde doen. Nou, kijk maar eens naar de foto hierboven. Ik had echt niet zo heel veel kleding (dacht ik). Een paar plankjes in een kast en een rekje waar mijn jurkjes aan hingen. Maar na eens goed uitzoeken wat ik nou wel en niet vaak droeg, kon dit allemaal weg. Holy moly! Veel van wat ik had vond ik leuk, maar paste bijna nergens bij, was net wat te groot of te klein of had ik gekocht omdat het een ‘veilige keuze’ was (lees: hierin ziet niemand dat ik buikvetjes heb). Het lijkt me zo heerlijk om álles te dragen wat ik heb, dat alles wat ik heb me prachtig staat en nooit meer het gevoel te hebben dat ik niks heb om aan te trekken (maar wel een kast vol kleding). Ik ben een paar kilo afgevallen en zit ik op het moment lekker in mijn vel (daar heb ik heel hard mijn best voor moeten doen, GO ME) en wil ik graag mijn feelgood binnenkant ook aan de buitenkant laten zien.

En daarom moest er een capsule wardrobe komen. Een kast met 37 kledingstukken (inclusief schoenen en jassen) waar ik drie maanden mee ga doen. In de tussentijd koop ik niks en als de herfst voorbij is, pas ik mijn kledingkast opnieuw aan voor de winter. Simpel toch? Lees hieronder de vijf stappen die ik nam om mijn capsule wardrobe te vormen.

STAP #1 INSPIRATIE
Het eerste wat ik deed, was op zoek gaan naar inspiratie. Op capsule wardrobe gebied is YouTube je beste vriend. Ontelbare stijlvolle meisjes gingen me voor en maakten er mooie video’s over. Mijn favoriete video’s zijn die van The Anna Edit (zie hierboven). Zij legt het proces heel goed uit en deelt haar inspiratiebron: de blog Unfancy. Je kunt net als Anna en ik luisteren naar deze podcast voor het concept en het idee achter Unfancy of naar de blog gaan. Hier komt het getal 37 vandaan én de regel van drie maanden niet winkelen. Op Unfancy kun je ook een planner vinden die je helpt met het creëren van jouw ideale capsule wardrobe.

STAP #2 DECLUTTER
Oooooh, dit is zo’n leuke stap! Trek alles behalve je ondergoed, sportkleding en pyjama’s uit je kast en mieter het allemaal op je bed. Vis alles eruit wat je elke dag draagt (of zou willen dragen) en hang het terug aan je kledingrek. Wees streng, hang alleen dingen terug waar je je heel goed in voelt en die je goed staan. Verdeel de rest in de volgende categorieën: ‘bewaren voor een ander seizoen’ ‘weggeven’ en ‘verkopen’. Ik heb een kraampje gehuurd bij Mijntafel in Groningen en daar alle overtollige kleding en schoenen (en nog wat andere losse dingetjes) naartoe gebracht. Mocht je dus heel graag mijn geliefde bambi trui of streepjesjurk willen scoren dan weet je waar je moet zijn.

kleurenpalet-3

STAP #3 KLEURENPALET + WISHLIST MAKEN
Het kan zijn dat je al alles hebt wat je nodig hebt nadat je je kast hebt gedeclutterd. Aangezien erg veel kleding me niet meer paste, was ik wél in de markt voor wat nieuwe items in mijn kast. Maar aangezien ik graag wilde dat er wat meer dingen bij elkaar zouden passen, keek ik naar de kleuren van de kleding die ik over had gehouden en maakte een kleurenpalet. Ik nam zwart/wit en donkerblauw als basis en koos nog een paar kleuren die ik mooi vind, me goed staan en die goed bij de basiskleuren passen. Zoals je ziet, hoeven je capsule wardrobe kleuren helemaal niet saai en basic te zijn!

Toen ik een kleurenpalet en een basisgarderobe had gemaakt, kon ik bedenken welke dingen er nog misten en waar ik méér van wilde hebben. Op mijn wishlist voor de herfst stonden meer tops, meer platte schoenen die ik zonder sokken kan dragen en een zwart rokje zodat ik tops ook zonder broek kan dragen. Ook wilde ik nog graag een nieuw jurkje met een beetje wow factor om de boel vrolijk te houden.

united-wardrobe-1 united-wardrobe-2

STAP #4 SHOPPEN!
Ok, declutteren was leuk, maar dit was nóg leuker om te doen. Winkelen voor iemand die het liefst alleen fair fashion óf tweedehands koopt, kan best tricky zijn. Marktplaats is tijdrovend en de kringloopwinkel is niet zo geschikt als je naar iets specifieks op zoek bent. Ik wilde graag doorpakken en niet weer verzanden in een onafgemaakt project. Gelukkig was daar United Wardrobe! Wat een ontdekking. Het is een soort Marktplaats voor kleding maar dan beter (ook iets duurder, dat dan weer wel). Je kunt bieden op je favoriete kledingstukken, maar je kunt het ook gewoon voor de vraagprijs direct afrekenen met iDeal. De prijs is inclusief verzendkosten en je adresgegevens hoef je maar één keer in te vullen in je profiel en wordt automatisch naar de verkoper gestuurd. Wel moet je voor elke transactie €1,99 aan United Wardrobe betalen, zorg dus dat je meerdere kledingstukken in één keer afrekent (die mogen van verschillende verkopers zijn) en niet vijf keer apart. Anders betaal je vijf keer €1,99 in plaats van maar één keer.

Hierboven zie je de items die ik heb gekocht. Bijna alles heb ik al ontvangen. Er zaten maar twee missertjes tussen, de rest was fantastisch. De glitterschoenen en de zwarte top met tekst waren beide te groot en zijn in één vloeiende beweging doorgegaan naar Mijntafel. Om je een idee te geven, bovenstaande items kostten bij elkaar ongeveer €100,-. inclusief verzendkosten. Ook heb ik de kringlopen bij mij in de stad ondersteboven gekeerd en heb ik alweer een paar dingen in mijn United Wardrobe mandje staan. Het was even een investering, maar dan kan ik er ook makkelijk drie maanden mee doen.

STAP #5 : PLAN DE DATUM VOOR JE VOLGENDE CAPSULE WARDOBE
Als je capsule wardrobe compleet is (die van mij is dat dus bíjna) dan is het tijd om een datum/week te prikken waarop je je kledingkast opnieuw gaat inspecteren. Er gaan dan een paar dingetjes in opslag, dingen die te weinig gedragen zijn, worden weer verkocht en er komen eventueel nog weer wat dingen bij. Voor mij is de winter het volgende seizoen en ik zal midden december mijn capsule wardrobe inspecteren en eventueel wat dingen vervangen of toevoegen.

EXTRA TIPS!
1) Dit is een tip die ik tegenkwam in een andere YouTube video: hang je hangers met kleding verkeerd om in je kast. Elke keer als je iets draagt, draai je de hanger om zodat hij weer goed hangt. Zo kun je a) goed zien welke items je bijna nooit draagt en wat meer moeite doen om ze wél te dragen en b) als ze na drie maanden nog steeds achterstevoren hangen, is het een goed idee om ze te doneren of te verkopen. Want het is bewezen dat je het niet draagt en ongedragen kleding is zonde van de ruimte en zonde van het kledingstuk waar iemand anders veel plezier van zou kunnen hebben.

2) Berg de kledingstukken die bij een ander seizoen horen, op. Doe ze in een doos of in een lade onder je bed en trek ze pas weer tevoorschijn als het seizoen waar ze bij horen, aanbreekt. Op dat moment kun je bedenken of je ze echt wil houden. Ook krijg je (schijnt) het gevoel weer allemaal nieuwe kleren te hebben omdat je ze een tijd niet hebt gezien. Ik ben benieuwd…

♥♥♥

Als mijn herfst capsule wardrobe helemaal af is, zal ik jullie een tour door mijn kledingkast geven en een poging doen om een paar leuke outfits te modellen. Ook heb ik het idee dat je dit concept op nog veel meer dingen los zou kunnen laten. Wat dacht je van capsule interieur accessoires of een capsule keukenkastje? 

REACTIES:

 1. Emma

  Ik vind dit al super lang een interessant concept maar dacht dat het meer iets was voor de stijlvolle (ok…saaie) dames. Je hebt me overtuigd om dit ook nu te gaan doen!

  Reageren
 2. Dina

  Aaaah dit lijkt me ook zo leuk om te doen, maar ik heb al zo weinig kleding dat er niets valt te declutteren. Volgend jaar misschien, als ik weer eens tijd vind om te shoppen en als mijn lichaam weer wat stabiel is en ik niet 6 keer per dag een andere cupmaat heb door het borstvoeden haha.

  Reageren
 3. Ingrid

  Oh man ik krijg gelijk zin om alles wéér uit mijn kast te halen haha. Ik word er altijd zo enorm actief en blij van om de boel te herorganiseren en op te ruimen, zeker met kleding. Ik heb al een hele schifting in mijn kast gemaakt voor de zomer, maar het is wel een top idee om dat voor elk seizoen zo aan te pakken… bedankt voor de inspi!

  Reageren
 4. Josianne

  Dit lijkt me dus echt een goeie om mee aan de slag te gaan. Laatst was m’n kledingkast al één grote bende en heb ik wat dingen weggegooid, maar ik kan best nog wel wat strenger zijn denk ik.

  Reageren
 5. Sanne

  Wat een supergoede tips! Ik had al eerder van Capsule wardrobes gehoord, maar het klonk tot nu toe helemaal niet aantrekkelijk. Nu ben ik om. Die vlogs van Anna zijn geweldig! Ik heb gelijk een (eerlijke, stijlvolle en betrouwbare, haha) vriendin geappt om met me mee te kijken.

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Ohh! Dat is ook slim. Én heel gezellig. Ja, mij leek het ook een beetje te beperkend, maar dat blijkt gelukkig helemaal niet zo. Doei basic topjes, hallo printjes en kleuren!

   Reageren
 6. H*

  Goede tips, kan me voorstellen dat je de capsule garderobe op deze manier voor veel meer mensen aantrekkelijk maakt. Op deze manier wordt het meer een eerste stap naar een meer overzichtelijke en ultiem fijne garderobe dan het eindproduct’ wat mij vaak een beetje afschrikt. Drie maanden zijn zo voorbij en daarna heb je volgens mij weer heel veel nieuwe inzichten in je eigen stijl en smaak. Ben erg benieuwd naar je complete capsule en je outfits van de komende maanden.

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Ja, ik denk ook niet dat de eerste capsule wardrobe helemaal perfect is. Door op te letten wat je wél en niet draagt of leuk bij elkaar staat in die drie maanden kun je weer een heleboel leren. En wat minder miskoopjes doen vervolgens. :D

   Reageren
 7. Tea

  Wat spannend Olga! Ik vond de zomer heel moeilijk omdat ik werk en vrijetijdskleding meetel, maar een paar van mijn favo jurken bleken niet echt office proof te zijn, heb toch een soort van balans gevonden. Nu herfst aankomt en ik in truien woon gaat het vast makkelijker.

  Reageren
 8. Irene

  Dit vind ik dus zo fascinerend! Heel aantrekkelijk maar ik denk dat ik er zelf nog niet klaar voor ben om ook effectief maar 37 dingen te houden voor de komende herfst. Ik heb misschien al 37 paar herfstschoenen die ik natuurlijk ook allemaal draag. Nee, oké, dat is overdreven maar ik vind het moeilijk om afscheid te nemen van mijn spulletjes :p haha. Materialistisch? Ik? Neuh! + Ik werk in een kledingwinkel dus dat werkt ook niet echt in mijn voordeel. Al heb ik me nu wel voorgenomen om beter doordachte bij elkaar passende keuzes te maken. Dat is toch ook al iets hé?
  Ben benieuwd naar je updates!

  Reageren
 9. Veerlez

  Fantastisch Olga, dit is precies wat ik nodig heb. Ik speel al heel lang met de gedachte om een capsule wardrobe te maken, maar wellicht dat dit nu een keer de doorslag gaat geven. Ik wil dit nu echt gaan aanpakken. Het vervelende is alleen dat ik pas vanaf 13 oktober pas weer thuis ben. Alhoewel, dat betekent eigenlijk juist dat de kleding die ik nu bij me heb, de kleding is die ik eigenlijk wil houden en de rest moet weg doen ;)

  Reageren
 10. Pingback: Confetti Soap #84 / Super Zaterdag | Team Confetti

 11. Pingback: 5 PROJECTEN WAAR IK MEE BEZIG BEN | loveisthenewblack.nl

 12. Pingback: Minimaliseren kun je leren: declutter baby! | Team Confetti

 13. Ella

  Ik vind opruimen en ook het maken van de selectie van 37 zo’n heerlijk proces! Jouw artikel was precies wat ik nodig had om komend weekend eens aan de slag te gaan met de volle verhuisdozen die ik nog boven heb staan. Over een half jaar gaan we onze tweede verhuizing in korte tijd in, dat geeft mooi de kans om een opruimslag te maken en te beleven wat ik niet gemist heb de afgelopen tijd. I love it!

  Reageren
 14. Iris

  Ik wil dit zo graag maar moet toegeven dat het me super moeilijk lijkt. Ik ben niet zo goed in mezelf stylen. En dat lijkt me nou echt zoiets wat je wel nodig hebt. Dus ik doe het voor nu nog even met een light-versie waarin ik in ieder geval het declutter-deel doe en verder nog niet te streng ben. Dat kleurenpalet lijkt me een goede tweede stap trouwens.. Maar ook daar geldt weer voor dat het me erg moeilijk lijkt.

  Reageren
 15. Pingback: Mijn goede voornemens voor 2017 | IKBENIRISNIET

 16. Joyce

  Ik ben wat informatie aan het opzoeken over capsule wardrobes en jij bent echt mijn lievelings! Ik vond al die capsule wardrobes er heel saai en kleurloos uitzien maar jij bewijst dat je ook prima kleurtjes erin kan doen. Ik loop er nu echt tegenaan dat ik uit gemak altijd hetzelfde draag, ik weet wel wat ik super leuk vind, maar durf veel niet aan omdat ik bang ben dat mensen me raar aankijken, maar ‘vroeger’ had ik hier nooit last van.

  Voor 2017 wil ik dus echt als de lente begint wel een capsule wardrobe hebben vol dingen die ik leuk en mooi vind én waar ik me goed in voel. Je bent een inspiratie, dankjewel <3

  Reageren
 17. Pingback: Capsule wardrobe update: winter. | Team Confetti

 18. Pingback: MIJN PLAN DU CAMPAGNE « Mien Pronkewail

 19. Pingback: Sunshine goes green #4: Duurzame kleding - Little Bit of Sunshine

 20. Jonathon

  Let’s face it, weed can be a little intimidating. There’s all kinds of lingo involved buy weed packs, and there are so many strains to choose from that unless you have an experienced
  friend with you, buying weed can be really overwhelming.

  Reageren
 21. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet………

  Reageren
 22. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions….

  Reageren
 23. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards…..

  Reageren
 24. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep……

  Reageren
 25. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary……..

  Reageren
 26. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards…..

  Reageren
 27. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep…..

  Reageren
 28. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary……..

  Reageren
 29. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *