Marktkraam 101 + free printable!

Gastblog door Vera – Jongens! Ik weet dat het alweer even geleden is, maar ik wil jullie toch nog even HEEL erg bedanken voor alle leuke reacties op en deelnames aan de #tcennujij actie! Ik heb met superveel plezier al jullie inzendingen bekeken. Ik begreep van Olga dat er best wel wat animo is voor een tweede editie, dus misschien moeten we dat over een tijdje maar gewoon eens gaan doen.

Heb je nog niet genoeg van het illustraties fotograferen? In juni (op drie achtereenvolgende zaterdagmiddagen) geef ik bij Elle Aime in Rotterdam een mini-cursus 3D illustratie waar je je eigen 3D-geillustreerde ansichtkaart gaat maken. Meer informatie daarover vind je hier.

Workshops geven, instagram challenges organiseren en illustreren kan ik het hele jaar door doen. Maar ik heb ook wat ‘seizoensgebonden’ werk; mijn illustraties verkopen op verschillende markten! Vorige week is met de Swan Market in mijn hometown Tilburg (een thuiswedstrijdje dus) het marktseizoen voor mij officieel begonnen en dat betekent dat ik eens in de zoveel weken ergens in Nederland (of daarbuiten!) te vinden ben met mijn hele hebben en houden.

marktkraam 13

Het inrichten van zo’n marktkraam brengt nog best wel wat met zich mee en ik kan me voorstellen dat er onder jullie mensen zijn die ook zo af en toe op een markt staan. Of je nou met zelfgemaakte spullen op een hippe designmarkt staat of met ouwe zooi op een rommelmarkt (bijvoorbeeld op Koningsdag), in dit artikel geef ik wat algemene tips die je kunnen helpen met het inrichten van een kraam. Met als bonus een gratis printable checklist (onderaan dit artikel) zodat je niks vergeet als je de stap gaat wagen.

Gaan we!

Gastblog3_kraam_binnen Gastblog3_kraam_buiten

ONDERZOEK DE OMSTANDIGHEDEN.
Voordat je ergens een kraam gaat huren, kijk dan of jouw spullen wel bij deze markt passen. Ik heb met mijn hele assortiment een keer op een rommelmarkt gestaan en dat was niet echt om over naar huis te schrijven. Bezoekers kwamen daar namelijk om ‘veel voor weinig’ in te slaan (lees: alles voor 50 cent of minder) en dat is op mijn producten niet echt van toepassing. Kijk dus goed waar je een kraam gaat huren!

Soms kun je bij het huren van een kraam voor een binnen- of buitenkraam kiezen. Denk hier goed over na met je producten in je achterhoofd. Heb je veel papierwaren? Houd er dan rekening mee dat die kunnen kromtrekken als het regent of het vochtig weer is!

Sta je buiten en is het slecht weer? Leg dan van alle producten een paar ‘inkijkexemplaren’ neer en geef de klant een vers (droog) exemplaar uit een doos onder je kraam als ze tot aankoop willen overgaan. Zo hoef je niet aan het einde van de dag de helft van je items weg te gooien omdat ze verregend zijn.

Gastblog3_atwork_1 Gastblog3_atwork_2

PROBEER HET UIT.
Deze stap wordt vaak gezien als ‘veel moeite’ maar het is écht een aanrader! Maak thuis eens een proefopstelling van je kraam. Zodra je weet hoe groot je oppervlakte is, kun je op de keukentafel met een stuk tape de grootte van je kraam afplakken en gewoon eens proberen hoeveel spullen je kwijt kunt en hoe je de ruimte het beste kunt indelen. Zo sta je op de markt zelf niet te stuntelen en voorkom je dat je onnodig veel items meesleept die je uiteindelijk niet kwijt blijkt te kunnen.

Gastblog3_kraam_seinfestijn

LESS IS MORE.
Dat vind ik in ieder geval. Ook in het geval van een rommelmarkt. Ik kijk honderd keer liever naar een mooi ingerichte kraam met wat minder producten dan naar een tafel waar zoveel mogelijk opgepropt is. Ik weet dan niet waar ik moet kijken en ik haak af en loop door. Mooi gepresenteerde producten lijken hun geld meer waard dan een op een tafel geflikkerd zooitje. Denk dus goed na over mooie presentatie-mogelijkheden (en probeer ook die uit in je proefopstelling) en laat jouw spullen mooi tot hun recht komen.

Gastblog3_hoogte

GA TOT GROTE HOOGTE.
Werk de hoogte in. Je huurt een kraam, niet alleen een tafeloppervlak. Werk bijvoorbeeld met etagères, rekjes en dozen. Stapelen is het magische woord. Als je de ruimte ook in de hoogte gebruikt, kun je veel meer items kwijt zonder dat het er rommelig uitziet. Ook kun je het geraamte van de kraam gebruiken om dingen aan op te hangen. Let wel op dat je items niet direct in je eigen gezichtsveld hangen, want dan kun je niet meer normaal met je klanten praten zonder steeds te moeten bukken voor die sjaal/pompom/slinger. Ja, ik spreek uit ervaring.

Gastblog3_yay_nay

COVER IT UP.
Wie naar een markt gaat, sleept een heleboel zooi mee. Fact. Veel van die zooi, zoals verpakkingsmateriaal, moet je ergens laten gedurende de dag. Nu kun je dat allemaal terug gaan leggen in de auto maar ik verzeker je; dat is niet handig. Je kunt het beter in de buurt van je kraam bewaren zodat je het binnen handbereik hebt wanneer nodig. Als je zorgt voor een extra groot tafelkleed (of twee wat kleinere) dat aan de voorkant tot op de grond komt, dan kun je fijn al je rommel onder je kraam zetten zonder dat iemand het ziet. Extra tip: Als je voor twee kleinere tafelkleden kiest in plaats van één grote, dan heb je ook altijd een kleiner kleed liggen voor als je een wat kleinere kraam of tafel huurt.

Gastblog3_details_1 Gastblog3_details_2 Gastblog3_details_3 Gastblog3_details_4

SHOW IT OFF.
Je kraam is je visitekaartje. In mijn geval in ieder geval wel. Het representeert mij, mijn werk en mijn merk. Show off. Echt, het mag! Zorg ervoor dat een bezoekje aan je kraam een ervaring is. Dat mensen het gevoel hebben dat ze in een snoepwinkel staan en niet weten waar ze moeten kijken. Zorg voor leuke schaaltjes/mandjes om je producten in te presenteren, kleed je kraam leuk aan en maak er een belevenis van! En niet vergeten: zorg voor een flyer over jou en wat je doet zodat mensen een stukje informatie mee naar huis kunnen nemen.

Gastblog3_buddies

NEEM JE BUDDY MEE.
Mijn ervaring met markten is: ga niet alleen. Het is onhandig en vooral ongezellig. Ik word altijd vergezeld door iemand. Mijn boyfriend, mijn bestie of één van mijn ouders. Hulpjes zijn ontzettend handig met op- en afbouwen en koffie halen, maar ook als je eens naar het toilet moet en anders je assortiment en zuurverdiende geld alleen achter moet laten. Dagen op markten zijn supergezellig maar ook supervermoeiend. Zorg dat je iemand hebt om zowel de lusten als de lasten mee te delen.

BONUS: GEBRUIK EEN CHECKLIST!
Er gaat bij mij geen inpaksessie voor een markt voorbij zonder dat ik gebruik maak van een checklist. Ondanks dat ik het al ontelbaar vaak heb gedaan, ben ik altijd weer bang dat ik wat vergeet (controlfreak, anyone?). Ik sluit dit artikel daarom ook af met een gratis printable marktkraam checklist. Ik heb geprobeerd hem zo algemeen mogelijk te houden zodat jullie je goed op je eerste of volgende markt kunnen voorbereiden. Staat er iets niet op? No problemo! Er is ruimte om zelf extra dingen in te vullen.

TeamConfetti_franjedesign_Marktkraam-checklist_printable

Download De Grote Marktkraam Checklist hier.

Hebben jullie nog gouden tips voor het inrichten van een kraam? Deel ze dan met ons in de comments! En lijkt het je leuk mijn kraam eens in het echt te komen bewonderen? Op 12 april sta ik op Mercado de Belcrum in Breda en op 19 april op Seinfestijn in Haarlem. Zie ik je daar?

☆☆☆

Vera blogt één keer in de vier weken voor teamconfetti.nl. Ze is illustrator, allround mooie dingen maakster en ze heeft haar eigen label: Franje Design!

REACTIES:

 1. Eveline

  Wat een nuttige tips! Ik ben zelf aan het kijken om mijn kraam voor het eerst op te bouwen en welke spulletjes ik dus allemaal zou kunnen gebruiken hiervoor. Ik ben alvast een paar ideetjes rijker! Mocht ik in Nederland wonen, dan kwam ik zeker een kijkje nemen, jammer genoeg is dat niet zo en geniet ik dus van al deze foto’s!

  Reageren
 2. Ingrid

  Dit kan ik zo goed gebruiken Vera!! Vooral de tip ‘show off’ vind ik een goeie, dat wordt nog wel eens vergeten. Ik hoop snel ook weer eens op een markt te staan, maar met zo’n checklist wordt dat beremakkelijk :)

  Reageren
 3. Marieke

  Mooi! Mijn lief staat komend weekend op de Kunstripbeurs, en ik ben dan zijn lieftallige assistente. Ga zeker een paar van je tips ‘doordrukken’ :)

  Reageren
 4. Annemiek

  Leuk om te lezen! Ik ga binnenkort op een markt staan met handgemaakte stoffen woonaccessoires en kraamcadeaus. Leuke cadeaus gemaakt van hippe stoffen. Het valt me op dat ik m’n kussens, knuffels enz niet goed verkoop wanneer ze zonder naam op m’n kraam liggen. (Via Facebook verkoop ik voor 80 procent accessoires voorzien van naam). Hoe kan ik nu op een marktkraam goed duidelijk maken dat ik vooral dingen maak met naam?
  Op een marktkraam liggen geen voorbeelden want ik ga uiteraard pas aan de slag wanneer ik een opdracht heb. Hoe zouden jullie dit promoten?
  Groeten Annemiek

  Reageren
  1. Vera

   Hoi Annemiek!

   Wat leuk dat je mijn artikel gevonden hebt! Ik heb zelf ook een tijdje ‘custom’ dingen gemaakt; ik maakte toen kussens met een collage van foto’s van degene die het bestelde. Om te zorgen dat het duidelijk was dat ik deze custom items aanbood had ik een voorbeeld van een kussen met een collage van mezelf in de kraam liggen. Ik begrijp dat je zegt dat je normaal gesproken pas aan de slag gaat als er ook daadwerkelijk een bestelling is (dat is ook heel logisch), maar mensen moeten natuurlijk wel snappen wat ze gaan kopen. Ik zou daarom misschien toch investeren in een ‘showroom-exemplaar’ met bijvoorbeeld je eigen naam erop. Deze kun je dan altijd meenemen als je ergens op een markt staat en als voorbeeld gebruiken.
   Wat ik naast dat voorbeeld-exemplaar ook deed is flyertjes maken met daarop foto’s van het proces en uitleg van de gang van zaken. Als mensen die flyer zagen, dan kregen ze ook al een beter idee van het feit dat het ‘custom made’ was. Ze konden dan een flyer meenemen en thuis nog eens nalezen wat het precies inhield en contact met me opnemen als ze een bestelling wilden plaatsen.

   Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt!

   Groetjes,
   Vera

   Reageren
   1. Yvonne

    Goedenavond,
    ik stoffeer ook in opdracht en sta binnenkort ook voor het eerst op een markt. Zo was ik op zoek naar tips en kwam deze site tegen. Op dezelfde markt staat een klussenbedrijf die steigerhouten banken maakt. Ik heb voor dit bedrijf kussens gemaakt voor op de banken en de banken neemt hij uiteraard mee (incl. kussens ) naar de markt. Zo promoten wij elkaar. Ik heb ook een multomap mee voor op mijn kraam met daarin uitgeprinte fotos van mijn opdrachten, een soort portfolio, die men direct kan bekijken. Ook flyers en visitekaarten. wanneer ze thuis zijn kunnen de mensen altijd nog naar de website kijken, maar de eerste indruk is er dan al,

    Reageren
 5. Pingback: Do’s en don’ts wanneer je op een creatieve markt staat. | Team Confetti

 6. Ka

  This is the most obvious reason why you might want to buy cigarettes online. The price you’re going to pay to buy the same amount of cigarettes online will almost always be cheaper than if you went and bought them in person at a physical store

  Reageren
 7. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions………

  Reageren
 8. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet……

  Reageren
 9. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep..

  Reageren
 10. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards…….

  Reageren
 11. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary………

  Reageren
 12. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary….

  Reageren
 13. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards……

  Reageren
 14. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep…..

  Reageren
 15. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *