Happiness Project: declutter week!

Yassssss, ik mocht weer mijn huis uitmesten. Iets wat een paar jaar geleden een on-aan-te-pakken-klus leek, is nu bijna iets waar je me voor wakker kan maken. Destijds zag ik door de bomen het bos niet meer, maar nu ik vooral lievelingsspullen heb, wordt het steeds makkelijker om de nutteloze/ongeliefde spullen eruit te pikken…

kast

Voordat ik begin met uitmesten, even wat uitleg waarom ik graag mijn spullen filter:

Reden #1
Zodat kastjes en lades niet uitpuilen en ik makkelijk kan opruimen én dingen terug kan vinden. Overzicht in mijn huis scheelt véél tijd en het is makkelijker om te onthouden wat ik heb en waar het ligt. O en stofzuigen is veel leuker met een lege vloer…

Reden #2
Het lijkt me een fijn idee om op een gegeven moment minder ruimte nodig te hebben. We willen binnen een jaar graag verhuizen (ongeveer, we kijken wel hoe het loopt) en in plaats van een nog groter huis, zou ik liever willen downsizen. Hoe meer vierkante meters, hoe duurder een huis is. Ik zou liever op een goede locatie willen wonen of een bijzonder huis willen hebben, zonder de hoofdprijs ervoor te hoeven betalen.

Reden #3
Ik voel me niet op mijn gemak met veel troep om me heen. De cortisol (stresshormoon) stuitert door mijn lijf en ik kan me moeilijk concentreren. Aangezien ik vanuit huis werk en niet elke ochtend een klinisch kantoorgebouw binnen kan stappen, is het dus zaak om het een beetje netjes te houden zodat ik mijn verstand niet verlies.

maandagwoonkamer

Handenwrijvend begin ik maandagavond aan ons tvmeubel. Die is aan de grote kant omdat we geen inbouwkasten in huis hebben. Het leek ons een paar jaar geleden dus een top idee om niet één, maar twee kasten te kopen waar onze tv op kon staan. Zodat we er lekker veel spullen in konden proppen. Er zitten gelukkig weinig sentimentele items in, dus dat maakt het makkelijk ‘wieden’. Aan het einde van mijn weggooi-woede van dag 1 is de helft van deze kastjes leeg…

Na het ontspullen, zet ik de documentaire Minimalism (Netflix) op. Die had ik een tijd geleden al eens gekeken, maar hij is zó goed dat hij heel geschikt is om nog eens te zien. De eerste keer had ik een echt ‘Aha!’ moment en door hem nogmaals te kijken, weet ik weer waar ik het allemaal voor doe. Echt een aanrader!

dinsdagparty-1000x1000Ik had op maandag al zoveel dingen uit het tv meubel getrokken, dat ik een beetje voorsprong had opgelopen. Tien dingen per dag per persoon was de opdracht en daar zat ik al bijna aan terwijl Tom nog geen vinger uit had hoeven steken. Dus door her en der in huis wat ongebruikte spulletjes op te pikken, was onze daily goal al behaald. Waaronder bovenstaande party lights die ik maakte voor een HEMA animatie. Ze zijn zó leuk, maar ik heb geen plek in huis waar ze echt tot hun recht komen…

woensdagparty office_9

Op woensdag heb ik weer zin om een paar kasten uit te mesten en ik duik mijn Party Office in. Daar vind ik het altijd wat lastiger uitmesten omdat er nogal wat voor-het-geval-dat spullen te vinden zijn. Crafty stuff, dingen die ik in HEMA animaties zou kunnen gebruiken, etc. Ik was de laatste keer heel coulant geweest, maar dit keer ga ik wat ruiger te werk. Vooral projectjes of apparaten waarvan ik steeds tegen mezelf zeg dat ik er ooit iets mee ga doen, moeten het veld ruimen. Het doet even pijn om mijn analoge camera en een hele berg gelaserde houten bedels waar ik ooit nog kettingen van zou maken uit mijn kast te verwijderen. Maar let’s face it, ze liggen er al jaren en elke keer als ik ze zie, dan word ik weer herinnerd aan het feit DAT IK ER IETS MEE MOET GAAN DOEN. Soms is de beste oplossing om het gewoon níét te doen en iemand anders de kans geven er iets mee te doen. De bedels kan ik niet echt aan iemand kwijt, maar de camera vast en zeker. En met het idee dat een apparaat waar ik intens van heb gehouden en gebruik van heb gemaakt, binnenkort iemand anders blij gaat maken, kan ik er afstand van doen…

donderdageetkamerOp donderdag is het tijd voor de vakjeskast in de woonkamer! Een superhandig ding dat de eethoek van Tom’s werkruimte scheidt, maar door al die deurtjes is het makkelijk om er spullen in te stoppen en er vervolgens nooit meer naar om te kijken. Ik vind er onder andere een prachtig kleurboek voor volwassenen en potloden in alle kleuren van de regenboog. Ik wilde de hype graag uitproberen omdat het klinkt als zo’n heerlijke activiteit, maar ik werd al snel stijf in de voorovergebogen ‘kleur houding’ en aangezien mijn werk uit zo’n 80% creatief nadenken bestaat, hoef ik er nóg een creatieve hobby naast. Arriverderci kleurboek!

Tom heeft de afgelopen dagen amper iets hoeven doen omdat ik genoeg declutter voor ons tweeën, maar vandaag gaat hij los. Met pijn in zijn hart doet hij afstand van zijn gitaar die al jaren stof staat te vangen. Ook geeft hij toe dat de LP speler veel te weinig wordt gebruikt om zoveel ruimte in te nemen en verzinnen we samen een plannetje om de twee grote speakers (plus krukjes) die naast het tv-meubel staan te vervangen door één kleintje. Ook gaan Tom’s oude laptop én negen usb-sticks op de ontspul-stapel.

Na een kwartier samen declutteren, houd ik eindelijk op met tellen. Want het gaat gewoon té hard met twee man sterk. Ik dacht dat tien spullen per persoon per dag een opgave zou zijn, maar het is eigenlijk veel te weinig. Na tien dingen ben ik nog maar pas begonnen en ik vind het zonde om momentum te verliezen.

vrijdagdeclutter

Op vrijdag verzamel ik nog wat bits & pieces om de ‘declutter stapel’ af te maken (het is inmiddels een soort zee van spullen geworden die langzaam de woonkamer overneemt. Daarna haal ik alles eruit wat kapot is, gooi het weg en geef de rest van de spullen een plekje in de eethoek. Dit is onze tijdelijke gratis winkel waar vrienden op zaterdagochtend mogen komen ‘shoppen’.

zaterdagwinkel 1 winkel 2Zaterdagochtend staan we vroeg op (mijn vaste uit-bed tijd is nu half zeven dankzij slaap-week, óók in het weekend) om scones te bakken en thee te zetten voor onze open huis ochtend. Vrienden komen langs, drinken gezellig een kopje thee, smikkelen van de scones met jam en kiezen wat dingen uit onze gratis winkel (aka de berg spullen in onze eethoek) en gaan tevreden weer huiswaarts. Het grootste gedeelte van de stapel ligt er nog, maar we hebben een paar mensen heel erg blij gemaakt. De rest van de middag brengen we de gitaar naar een vriend, rijden we naar de stort om nog wat oud klusmateriaal weg te gooien en tenslotte naar de kringloop voor alles wat nog over is.

zondag

Zondag is de laatste dag van de challenge en het enige wat nog hoeft te gebeuren is de dingen waar we nog wat geld mee kunnen verdienen, op marktplaats te zetten. Dit klusje neemt Tom gelukkig op zich want ik vind spullen op marktplaats zetten (en het daadwerkelijk verkopen) een vrij vermoeiend proces (mensen komen eigenlijk zelden opdagen als we een afspraak maken, how rude!) Hopelijk levert het nog wat zakcentjes op voor Brighton…

resultaat

We zijn met vlag en wimpel geslaagd! Ruim over het doel van de 100 dingen deze week én we hebben de stapel van dingen die weg moesten, niet drie maanden in een hoek van de woonkamer laten verstoffen. Dat is eigenlijk waar het altijd misgaat. Ik kan best goed uitzoeken wat er weg kan, maar het daadwerkelijk wég brengen, daar heb ik nooit zo’n zin in. Dus goed dat ik daar een onderdeel van de challenge van had gemaakt (en we het ook echt hebben gedaan).

Maar is ons huis nu helemaal clutter vrij? Nope. Even vond ik dat jammer, maar dit is wat we in één week on the side voor elkaar konden krijgen en dat was echt een hele goede score. Op een dag hoop ik een huis te hebben met spullen waarvan ik 100% zeker weet dat ze er allemaal zijn met een goede reden én die ik allemaal binnen een minuut kan vinden als ik ze nodig heb. Op een gegeven moment lijkt het me dus wel goed om deze Happiness Week te herhalen en tot die tijd de stroom van spullen die ons huis ingaan, zoveel mogelijk tegen te houden (op spullen die vervangen moeten worden na).

Het lijkt me leuk om binnenkort een artikel te schrijven met tips voor een wat troep-vrijer huis. Waar begin je in vredesnaam en hoe stop je met kopen en krijgen? (Het klinkt heel simpel, maar het is echt best moeilijk, verzamelen zit in de menselijke natuur en er is zoveel moois te krijgen.) Als je nog een vragen hebt op het gebied van ontspullen, let me know!

REACTIES:

 1. Jose

  Zelf ben ik ook dol op ontspullen & heb nu al zin om deze week flink los te gaan :) Minimalism is dan ook een groot favoriet op Netflix! Waar ik wel eens tegenaan loop: hoe krijg jij Tom mee in dit proces? Mijn Simon is hierin nog wat terughoudend, het neemt al snel veel tijd in. Ben benieuwd hoe jullie dit hebben aangepakt!

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Hahaha, ja dat is een goeie! Ik heb het Tom net even gevraagd en hij zei: ‘door babysteps’ en ik denk dat dat wel klopt. Als je klein begint en vooral eerst je eigen spullen onder handen neemt, dan krijgt je significant other vanzelf door dat het best fijn is om wat minder rommel in huis te hebben. Tom en ik kennen elkaar inmiddels al bijna tien jaar en in die tien jaar ben ik eindeloos veel projectjes begonnen waar Tom nogal huiverig over was in het begin. Maar op een uitzondering na her en der, heeft het altijd wat goeds opgeleverd. Dus alhoewel hij eigenlijk altijd wel een beetje tegenstribbelt als ik weer met een nieuw plan kom, vertrouwt hij er wel op dat het goed komt. And to his credit: áls het bevalt dan is hij ook altijd de eerste om dat toe te geven.

   Reageren
 2. Liselore

  Ik sloeg stijl achterover van de gitaar van Tom! Wat een lef om weg te doen. Emotionele waarde enzo….. maar ik heb net mijn piano (waar ik echt niet op speel, ondanks de goede voornemens keer op keer) aan een collega beloofd die nu helemaal in de zevende hemel is. Yay!!!

  Reageren
 3. Irene

  Wat super inspirerend! Wij zijn net verhuisd. Toen we allebei in ons ouderlijk huis onze spullen gingen halen schrokken we echt van wat een mens allemaal verzamelt in z’n leven. En zo enorm lang leven we dan eigenlijk nog niet. Haha :p We hebben nu alles in een kamertje opgeslagen met als doel ons er één dag mee bezig te houden alles uit te zoeken. Vond het ook zo lullig om alles bij m’n ouders thuis te laten.

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Ontzettend herkenbaar! En schrik niet als het niet in één dag lukt hoor, vooral als het om spullen gaat die je een tijdje niet gezien hebt. Wij hadden ook zo’n kamertje en het heeft jaren geduurd voordat alle dozen uitgepakt waren. Al die sentimenten die aan spulletjes hangen maakt het echt pittig om los te laten. ;)

   Reageren
 4. Kirsten

  Waar willen jullie heen verhuizen? Een kennis van me heeft een prachtig huisje te koop staan in Groningen stad :-)

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Naar een wat rustigere buurt, met een tuintje en het liefst hoge plafonds met veel licht. Maar omdat we allebei nu ondernemers zijn duurt het nog minstens een jaartje voordat we weer iets kunnen kopen. Ik denk/hoop dat je kennis tegen die tijd zijn huis al verkocht heeft. ;)

   Reageren
 5. Linda

  Dit is altijd zo heerlijk om te doen en zo herkenbaar. Krijg altijd de opruimkriebels van dit soort artikelen, dus dit weekend ga ik ook weer een rondje door het huis maken, er blijven altijd dingen die ik in een vorige opruimbui, toch heb bewaard, waarvan ik nu weet (en toen stiekem ook al wel) dat die nu echt weg kunnen. :-)

  Reageren
 6. Pingback: Happiness Project Week: screen free van zes tot zes! | Team Confetti

 7. Jodell

  The number of cigarettes in a pack has to be one of the most commonly asked questions about cigarettes. You can find out how many cigarettes are in a pack by simply inspecting the packaging or asking your friendly tobacconist. Each cigarette comes with a filter, which is usually located at the tip portion of the cigarette.

  Reageren
 8. maurizio

  If you’re new to the world of cannabis, navigating where to buy weed in Montreal can be a little overwhelming where to buy weed in montreal. What if you don’t know anyone who smokes? How do you find people who like to smoke? Is there a secret handshake or password that only cannabis enthusiasts know? Do you have to join some secret society or pay a membership fee before they’ll sell it to you? Luckily, it’s not that hard.

  Reageren
 9. Buy Weed Online

  Buying weed online sounds like an easy task. However, there are certain things you need to know before Buy Weed Online . With so many websites selling weed these days, it’s not surprising that you might be confused about where to get the best deals or which sites are trustworthy.
  If you’ve found a website that sells weed and want to order from them, here’s what you need to know about buying weed online.

  Reageren
 10. buy weed

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis buy weed that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions.

  Reageren
 11. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet.

  Reageren
 12. Buy my weed online

  Come see our customer favourite high quality popcorn buds along with other great deals on cheap weed and bulk pricing. We carry everything you need from shatter, cannabis edibles, vape pens, weed concentrates, live resin, Phoenix tears, CBD and more. Sign up for our newsletter so you never miss out on any of our sales offering the best in class products for Buy my weed online .

  Reageren
 13. buy canadian weed online

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess.Like we mentioned earlier, when you buy weed from a dealer buy canadian weed online, you have no way of knowing what’s in it and what the overall quality of it is.

  Reageren
 14. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions…

  Reageren
 15. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards……..

  Reageren
 16. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary……

  Reageren
 17. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards……….

  Reageren
 18. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions……

  Reageren
 19. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary…….

  Reageren
 20. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep………

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *