Creëer in vijf stappen je perfecte (simpele) weekplanning.

Mijn perfecte weekplanning, daar ben ik al jaren mee bezig. Het heeft dus een tijdje geduurd, maar ik heb hem gevonden! Dat komt door heel veel gepuzzel maar vooral omdat ik nu doorheb dat een goede weekplanning áltijd blijft veranderen en dat je streng moet zijn met wat je erop zet. Vandaag leg ik stap voor stap uit hoe jij ook jóúw perfecte weekplanning kunt maken.

team confetti weekly planner leeg

Om het wat makkelijker te maken, heb ik een simpele weekplanning printable gemaakt die je zelf in kunt vullen. Download de zwart/wit versie hier.

team confetti weekly planner lege dag

STAP #1: NIET MEER DAN 3X3 TO DO’S OP ÉÉN DAG.
Ik heb wel dagelijkse to do lijstjes gehad met twintig dingen of meer erop. De lijst was eindeloos en ik was dagelijks gefrustreerd dat de lijst maar niet af kwam. Ik schreef namelijk alleen maar op wat ik wílde dat er gebeurde en lette niet echt op of er wel genoeg tijd was om het ook echt te doen. Daarom heb ik de dagen in drie delen opgedeeld: ochtend, middag en avond. En op die drie dagdelen is niet meer plek dan drie to do’s. Zo dwing je jezelf om na te denken over wat écht belangrijk is en hoe lang het duurt om het te doen. Laat alles weg op je to do lijst wat je dagelijks doet en waar je echt geen to do lijst voor nodig hebt om het te onthouden. Ja het voelt lekker om ‘bed opmaken’ en ‘tanden poetsen’ af te vinken, maar je zou het ook doen zonder to do list en geloof me, het is fijner om niet de hele dag tegen een waslijst aan te kijken.

top priorities

STAP #2: PRIORITEITEN STELLEN.
Het is bij iedereen verschillend hoe druk je het hebt en hoe flexibel je met je eigen tijd om kunt gaan. Maar er is een plek waar we allemaal mee beginnen: namelijk met wat je écht moet doen. Dus alles wat je moet doen om je inkomen, je gezondheid, je familie en je sanity niet te verliezen. Maak er een lijstje van maar zet ze nog niet op de weekplanning. Wat doe je (bijna) elke dag en welke dingen maar één keer per week? Zet het erbij.

STAP #3: BATCH IT BABY!
Voordat we verder gaan, gaan we eerst kijken of we een batch kunnen maken van dezelfde soort activiteiten op je lijstje. Wat zijn dingen die je elke dag doet maar ook in één keer zou kunnen doen zodat je niet steeds met de ‘opstartkosten’ zit? Dat kan met meer dingen dan je denkt. Think outside the box!

Ik probeer bijvoorbeeld een ‘batch’ te maken van mijn emails. Ik check mijn box elke dag en beantwoord de emails die direct antwoord nodig hebben (dat zijn er niet veel), maar álles wat kan wachten, beantwoord ik op maandagochtend. Ook dezelfde soort werkdingen zoals fotograferen/filmen of juist de hele dag achter mijn computer dingen bewerken, doe ik zoveel mogelijk op één dag. Zo hoeven mijn hersenen niet zo vaak te switchen (dat kost heel veel energie) en zijn niet alle dagen in de week hetzelfde. Ook webshopbestellingen stuur ik nog maar één keer per week op (en niet elke keer als er een bestelling binnenkomt zoals eerst). Ik kan dus niet een ‘voor 12.00 besteld, dezelfde dag nog verstuurd’ maar ik ben ook geen bol.com dus dat is ok. Ik maak trouwens wel uitzonderingen als ik het verzoek krijg het wat sneller op te sturen omdat het om een verjaardagscadeautje gaat o.i.d.

weekly plannerprioriteiten ingevuld

Probeer dus zoveel mogelijk (of eigenlijk zo weinig mogelijk, haha) batches te maken van je basis to do’s en geef ze een plekje op de weekplanning.

also important

STAP #4: OOK BELANGRIJK
Maak nu een lijstje met dingen waar je in principe zonder kan, maar niet zonder wíl. Het is weleens anders geweest, maar op dat lijstje staat mijn blog nu. Ik vind het héél onprettig als ik er geen tijd voor heb, maar ik móét eerlijk tegen mezelf zijn: als ik het niet doe dan verlies ik niet mijn inkomen, niet mijn familie (alhoewel, jullie voelen wel een beetje als familie), niet mijn gezondheid en maar een klein beetje sanity. Gelukkig kan ik er door met batches te werken en prioriteiten stellen nu wel tijd voor maken, maar zijn de weekvlogs daardoor even weggevallen. You win some, you lose some! Maar met een beetje schuiven, komen die vast wel weer terug (don’t worry).

Waarschijnlijk heb je nog wel een paar plekjes over op je weekplanning waar je dingen neer kunt zetten die óók belangrijk zijn. Maar blijf opletten: heb je er wel genoeg energie/tijd voor en levert het genoeg op om te doen? Als het antwoord ja is, vul ze dan met een gerust hart in.

STAP #5 PLAN FUN STUFF IN!
Yay! Er is ook nog een onderdeel fun stuff. Zet die neer bij ‘would be nice’. Als je een drukke planning hebt dan is het makkelijk om te vergeten dat je ook nog een beetje moet ontspannen en plezier hebben. Waarom lopen we anders op deze aardbol rond? Alleen overleven en carriere maken is wat mij betreft écht niet genoeg. Doe dus ook zeker je best op dit onderdeel.  

weekly alles ingevuld

TOP TIP: PLAN NIET JE HELE WEEK VOL!
Het is heel verleidelijk om je hele weekplanning vol te proppen, maar laat alsjeblieft een paar vakjes open. Dingen lopen niet altijd zoals je zou willen, soms moet je wat dingen omdraaien of duurt één to do veel langer dan je had verwacht. Met een volgepropte planning loopt je hele week meteen in de soep, maar als je zo’n 25% openlaat dan is er ruimte voor tegenvallers én voor spontane acties. Op zo’n moment kan ik bijvoorbeeld een blogartikel schrijven die al heel lang in mijn hoofd zit te bubbelen (zoals deze) of een koffie afspraakje doen met een vriendin, gewoon omdat het kan. Of ik ga finaal de mist in met een HEMA opdracht (het gebeurt de beste) en heb ik tijd om hem overnieuw te doen. We zijn maar gewone mensen, laten we dus geen planningen maken voor robots…

Naast wat open plekjes overdag, houd ik ook de meeste avonden en het weekend vrij. Ik plan tegenwoordig eigenlijk nooit verder dan twee weken vooruit en heb zo in het weekend altijd een beetje tijd voor spontane plannen of gewoon om helemaal níks te doen.

VERANDERING IS OK
Zoals ik in het intro al zei: een goede weekplanning werkt pas als hij met je meegroeit. Nu een weekplanning maken en daar vijf jaar lang aan vasthouden is a) niet leuk en b) onpraktisch. Bekijk elke week of er iets beter/minder/meer kan. Draai dingen om of vervang to do’s als dat nodig is, maar take it slooooooow. Begin met iets goeds en neem de tijd om dat te perfectioneren. Als je elke week een volledig andere planning maakt, dan kom je er nooit achter wat wel en niet werkt voor jou.

♥♥♥

Als je nog vragen hebt of aanvullende tips: laat het weten bij de comments.
Ik denk erover na om de gekleurde versie van de 3×3 simpele weekplanning te gaan verkopen in mijn webshop. Laat het weten als je hier interesse in hebt, dan ga ik er misschien wel werk van maken!

REACTIES:

 1. Eline

  De link doet het niet en I need ittttttttt :( .
  Suuuuper leuk dat je weer een printable hebt gemaakt, jouw dagplanners gebruik ik ook nog regelmatig :D

  Reageren
 2. Anouk

  Ik wil dit zo graag uitproberen, dat ik het nu haast jammer vind dat ik vakantie heb en dus 0 to-do’s op mijn to-do lijstje heb staan. Het ziet er ook nog eens super tof uit!

  Reageren
 3. Leonoor

  Wat een heerlijk artikel. Zelf hou ik van lijstjes en plannen dus dit is een cadeautje om te lezen.
  Heb gelijk de printable gedownload; dank je wel dat je deze hebt gemaakt!

  Reageren
 4. Joyce

  Alsof het zo moet zijn. Ik wilde vandaag starten met een serieuze weekplanning en was op zoek naar een artikel hierover. Ik heb gelijk je planning geprint en ingevuld. Dank je wel!

  Reageren
 5. Desi

  Wat een ontzettend fijn artikel! Ik loop al een tijdje rond met het idee dat ik niet meer zo goed weet hoe ik mijn planning voor elkaar moet krijgen en dit helpt echt enorm. Ik krijg alles ineens weer op een rijtje :) Thanks!

  Reageren
 6. C.

  Had net de weekplanner van je webshop gekocht maar deze lijkt me zelfs nog handiger! Dus (als antwoord op je vraag in het artikel) als je deze in je webshop zou verkopen dan zou ik hem aanschaffen. :)

  Reageren
 7. Pingback: Printable Stickers Planners | Printable Site

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *