Fair Fashion: Hoe pak ik het aan?

Zoals ik in mijn plannetjes voor 2015 al aangaf: ik wil iets meer gaan letten op eerlijke en groene kleding. Dit betekent niet dat ik direct BAM! hardcore alleen maar 100% groene en eerlijke kleding wil gaan aanschaffen. Want dat zie ik als een soort crashdieet en daar ben ik niet zo goed in. Ik verander liever kleine dingen aan mijn levensstijl die ik lang vol kan houden, voordat ik de volgende neem. Minder kans op terugval en in mijn geval, minder kans op obsessies…

green bloggers

Want net zoals met diëten (dat kan ik niet) ben ik bang dat ik anders bij elk ding wat ik zie of koop ga nadenken, mijn hoofd erover ga breken enz. Ik weet van mezelf dat ik kleine obsessie’s kan ontwikkelen en over elk detail ga nadenken en daar word ik niet zo blij van. Mijn hoofd zit al vol genoeg met andere dingen, dus dat nadenken en beoordelen laat ik daarom graag aan anderen over. Iris, Merel & Jamie en vast ook vele anderen, hebben er hun missie van gemaakt om alles te weten te komen over groen en fair en ik lees hun blogs erg graag ter inspiratie en omdat ik zoveel bewondering heb voor hun doorzettingsvermogen en hun focus. Wil je dus goed geïnformeerd worden over groen en fair, lees dan alsjeblieft hun blogjes (en de filmpjes van Merel en Jamie zijn ook errrrg leuk).

Wat ik wil zeggen is dat ik nog lang niet op het niveau ben als bovenstaande meiden en omdat mijn focus er niet op ligt, zal ik daar waarschijnlijk ook nooit komen. Maar aangezien alle kleine beetjes helpen en omdat je bewust zijn van bepaalde dingen ook erg goed is, neem ik jullie graag mee op ontdekkingsreis. Ik ben van plan de topmerken qua groen en fair te steunen, maar ook de merken die goed op weg zijn. Want ik denk graag van mezelf dat ik op de goede weg ben en soort zoekt soort nietwaar?

PLAN VAN AANPAK
Het wiel opnieuw uitvinden leek me niet zo’n goed idee, want ik heb a. geen idee waar ik moet beginnen en b. weet ik ook niet waar ik naar moet kijken. Gelukkig zijn er een stel goedzakken van mensen die al heel goed voorwerk hebben gedaan en van die kennis maak ik graag gebruik.

rankabrand_logo

Een website die mij ontzettend aanspreekt is rankabrand.nl. Dit is een website die in kaart brengt welke merken er goed bezig, welke slecht, welke nog niet veel informatie vrijgeven en welke goed op weg zijn. Een perfecte plek voor een groentje als ik (see what I did there). Ze werken met labels ( A t/m E) en dat is heel handig. Ik besloot me te beperken tot A (heel goed bezig) en B (goed op weg) en te kijken hoever ik daarmee kom. Niet alle merken staan nog op rankabrand.nl, maar een hoop bekendere merken die je in Nederland kan kopen, wel.

trui

Het goede nieuws: H&M heeft een labeltje B en alle merken die daaronder hangen ook. Dus ook Monki en Cos. Cos is wat aan de prijzige kant, maar Monki heeft hele leuke en betaalbare kleding die je op internet kunt bestellen. & Other stories staat niet op rankabrand.nl, maar aangezien dit ook een onderdeel van H&M is, durf ik deze wel in mijn ‘ja’ rij te zetten. Er zijn natuurlijk nog veel meer merken met een A en B label, maar H&M sprong er voor mij uit aangezien dit merk goed betaalbaar is en meerdere winkels in Groningen heeft waar ik live kan winkelen. Er staan ook veel merken bij de A en B labels waar ik nog nooit van heb gehoord en aangezien mijn keuzes nu wat beperkter zijn, wordt het hoog tijd dat ik die eens ga checken!

Het slechte nieuws: Nike, Primark, New Look, Zara, Only, Hema, Vero Moda, Vila, Hunkemöller, Sacha, Invito, Noa Noa, Sissy Boy, King Louie, Nümph, Didi, The Sting, America Today en Perry Sport (en nog veeeeeeel meer) hebben allemaal een C t/m E label en zijn voor mij dus nu off limits. Poehee, en ik dacht dat ik niet aan een dieet was begonnen?

jan_2014#4_5

VINTAGE
Naast kleding met een A of B label, ga ik mij ook storten op tweedehandskleding. Ik ben nooit zo’n goede kledingshopper geweest bij kringloopwinkels of marktplaats, bij mij leidt dat meestal tot teleurstellingen. Ik wil dus op zoek gaan naar leuke vintage winkels in Groningen en online waar ze mooie selecties hebben en alles nog steeds een beetje betaalbaar is. Vooral op schoengebied ga ik voor tweedehands. Veel van mijn schoenen komen van marktplaats en een paar van goede tweedehands online winkels.

SAMENWERKINGEN
Als blogger krijg ik veel emails van leuke kledingmerken en persbureau’s met de vraag of ik met ze wil samenwerken. Eerder keek ik alleen naar de meerwaarde voor mezelf en van de blog. Past het bij Team Confetti en kan ik er een leuk artikel van maken? Nu is er nog een kritiek puntje bijgekomen: is het merk enigszins bewust bezig met groen en eerlijk zijn. Daar stel ik nu vragen over, maar aangezien niet alle merken op rankabrand.nl staan en ik nog niet precies weet naar welke antwoorden ik zoek, ga ik dit soort dingen een beetje wingen. Ik probeer van mijn eigen instinct uit te gaan en als ik het niet vertrouw, gaat het feest niet door.

Gelukkig heb ik eerder al erg leuk contact gehad met Miss Green en Goodfibrations en wie weet kan ik daar verderop in dit jaar weer wat leuke items van laten zien. Ook zijn er twee nieuwe merken waar ik al druk mee aan het plannen ben, die fair en groen hoog op hun prioriteitenlijstje hebben staan. En wie weet wat er dit jaar nog meer langs gaat komen… ;)

♥♥♥

Voor zover mijn eerste fair fashion artikel. Als iemand nog tips heeft voor dit groentje, laat het weten in de comments!

REACTIES:

 1. vintageandbeauty

  Miss Green is zo’n leuk merk. Echt een aanrader. Als je nog vintage shop in Groningen zoekt; ik heb op mijn oh een overzicht staan. Ben zelf heel erg bezig met eco, tweedehands en vintage. Good luck!

  Reageren
 2. Merel

  Lief dat je ons als voorbeeld noemt, maar hey, je bent zelf ook hartstikke goed bezig! Er zijn ZOVEEL mensen die nog niet eens af weten van waar onze kleding vandaan komt, of onder welke omstandigheden het wordt gemaakt. Het je alleen al realiseren is een heel mooi begin. We helpen je heel graag, dus als je vragen hebt: anytime! X!

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Thanks Merel, het zijn de blogjes van jullie en Iris die me aan het denken hebben gezet. Door jullie voelt het als iets wat kan! Ik vond het ook zo fijn om te horen dat jullie het suf vinden als mensen er een groen wedstrijdje van maken en juist iedereen bewonderen die een beetje zijn best doet. Zo durf ik wel een beginnetje te maken. ;)

   Reageren
 3. Anne

  hee wat leuk! Ik heb op mijn blog nu een serie over sustainable fashion waar ik juist meer de achtergrond van de modewereld op dit gebied in wil duiken. Ik ben dan ook super benieuwd hoe dit voor jou verder gaat. Weet je wat misschien een aanrader is? De docu serie de slag om de klerewereld, dan krijg je een idee van hoe ingewikkeld het op dit moment eigenlijk zit in die industrie!

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Ik kan me voorstellen dat het heeeeeeeel ingewikkeld is. Daarom vind ik het zo knap dat rankabrand het toch aandurft om labels uit te delen. Dat zal geen makkelijke klus zijn…

   Reageren
 4. Karlijn

  Ai, de Hema en New Look komen er dus niet zo goed uit? Daar gaan mijn favoriete winkels voor sokken en kleding. Misschien tijd om over te stappen naar betere winkels :)

  Reageren
 5. Iris

  Wat leuk om te lezen :D Ik word heel vaak gek aangekeken dat ik niet zomaar alle kleding koop, dus ik vind het altijd tof om van mensen te horen die hier een beetje hetzelfde in staan als ik! Ik ben zelf ook groot fan van Miss Green, heb er een mega fijn jurkje van dat ik vaak draag. En Armed Angels is ook heel leuk! Doordat ik de laatste jaren veel bewuster bezig ben met waar kleding vandaan komt, koop ik ook direct veel minder en doe ik veel langer met de kleding die ik heb. Ik was echt zo’n iemand die elke maand een nieuwe garderobe bestelde via H&M en Asos haha oeps. Dus als ik het kan, kan jij het ook ;) Leuk leuk!

  Reageren
 6. Hanneke

  Mooi om te lezen dat meer mensen hier bewust mee omgaan. Ik heb me ook voorgenomen om eerlijk geproduceerde kleding te kopen. Ik hoef geen tas vol van de Primark meer. Ik betaal liever iets meer voor iets wat ik echt mooi vind.

  Reageren
 7. Sabrina

  Super goed dat je je hiermee bezig houdt! Ik heb meteen de site bekeken, heel erg nuttig en heel erg interessant om te zien welke merken boven of juist onderaan staan!

  Reageren
 8. Nida

  Wat ontzettend goed!

  Ik zag op de homepage het bordeaux jurkjes/ topje met het minimalistische printje en de vogel ketting. Ik ben erg nieuwsgierig waar je het vandaan hebt! ;)

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Het jurkje komt van Good Fibrations en de ketting is van H&M. Ik heb ze al een tijdje, dus ik ben bang dat ze niet meer te krijgen zijn. :(

   Reageren
 9. Veerlez

  Oeehw ik kende die meter nog helemaal niet, fijn dat H&M daar onder valt, maar ik baal wel enorm van Nike, want dat vind ik een heel fijn merk!
  Ik kwam net tot de conclusie dat ik nooit meer bij de H&M koop, maar wellicht moet ik dat nu wel weer iets meer gaan proberen dan.. hmm

  Reageren
 10. Pingback: Leuke Dingen #14 | De Groene Meisjes

 11. Janet en Anneloes

  Goed bezig!! Op Not so stuffy bloggen wij al twee jaar over budget groen shoppen en vintage in Groningen en we hebben hier echt de tofste winkels. Wij gaan zelf het liefst naar Kokotoko, Die zijn leuk, Zich Zach en Oddity voor groene merken en de mooie vintage hangt wat ons betreft bij Recessie en Mona Lisa. Groningen is een perfecte uitvalsbasis. Leuke blog en veel succes!! Wij volgen :) Groetjes, J&A

  Reageren
  1. Chantal

   De diezijn leuk! Is een markt die 2 a 3 x per jaar (april, november en vorig jaar voor het eerst juli) wordt georganiseerd op de vismarkt.
   De winkel heet Diezijner ;) met een deel overlap qua deelnemers :) scheelt je weer wat zoekwerk!

   Reageren
 12. Marieke

  Supergoed! En bedankt voor de confronterende lijst van mijn favoriete merken die allemaal een stuk minder goed bezig zijn dan ik altijd dacht :( Echt goed dat je daar voortaan bij samenwerkingen ook op gaat letten.

  Reageren
   1. Marieke

    Zeker slikken! Vooral bij Nümph (een E!!!!!), dat wordt verkocht in mijn lievelingswinkel waarvan ik altijd dacht dat ze behoorlijk op duurzaamheid zitten – de volgende keer dat ik daar ben zal ik dit ook eens navragen!

    Reageren
 13. Mercedes

  Hi, ik koop sinds een jaar (zo veel mogelijk/bijna alleen maar) faire kleding. Andere goede bronnen zijn Fair Wear label en de app en site Talking Dress.

  Wehkamp heeft sinds kort ook een categorie Fair kleding, waar je op komt door te zoeken op WHKMPS own.

  Succes.

  Reageren
 14. Nancy

  Je hebt echt al superveel leuke ideeën gekregen waar je nog meer kunt shoppen, maar ik wil nog even het BOEK ‘Talking Dress’ aanstippen (ik zag de app wel genoemd worden). Echt heel erg goed, met meer uitleg over de fashion industrie. Het is me na het lezen van dit boek allemaal zo veel duidelijker geworden! Ik heb een jaar een Free Fashion Challenge gedaan die me heel goed af is gegaan. Ik ben nog niet zo begonnen met het kopen van nieuwe kleding omdat ik een kast vol heb, maar ik ga binnenkort een kleurenanalyse doen en dan weet ik ook eindelijk welke kleuren mij flatteren. Aan de hand daarvan wil ik mijn garderobe eventueel aanvullen met green fashion. Ik heb er zelf al erg veel zin in! Gelukkig is er nog zo veel leuks te halen op duurzaam mode-gebied. Als je je er eenmaal in hebt verdiept zul je zien dat het allemaal reuze meevalt! Good luck!

  Reageren
 15. Pingback: Photo diary januari #3 2015 + kattenbonus! | Team Confetti

 16. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *