De wasbare luier Q&A.

Ok, ik moest even door een dalletje van slaaptekort en babygriep maar halleluja, ik heb weer tijd en zin om over wasbare luiers te kleppen! Een tijdje geleden kon je je vraag over wasbare luiers achterlaten in de comments van dit blogartikel en vandaag ga ik die zo goed mogelijk proberen te beantwoorden! Wat een feest!

prullenbak3

WEEGT HET MINDER WEGGOOIEN VAN LUIERS OP TEGEN MEER WASSEN DRAAIEN? 
Gelukkig is het antwoord JA! Ik citeer Milieucentraal.nl: ‘Een kindje draagt gemiddeld 5 luiers per dag. Dat zijn zo’n 150 luiers per maand, goed voor 22 kilo afval. Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers omdat je minder afval veroorzaakt. Ook als je wassen meetelt hebben wasbare luiers minder impact op het milieu.’ Meer informatie vind je op Milieucentraal.nl.

MET HOEVEEL WEKEN ZIJN JULLIE BEGONNEN?
Wij zijn met wasbare luiers begonnen toen Kiki zes weken oud was. Maar ik denk dat het wel wat eerder had gekund. Wasbare luiers nemen veel meer ruimte in dan wegwerp dus het lijkt alsof het heeeeel lang niet gaat passen maar daar verkijk je je snel op. Probeer het dus gewoon af en toe, ook als je denkt dat het nog láng niet gaat passen. You might be surprised…

droogrek

HOE GAAT HET MET HET WASSEN?
Onze luiers én wasbare billendoekjes gaan in een wasnetje in een kleine brabantia prullenbak (want brabantia prullenbakken zijn the best) en die ruik je dus NIET. Elke ochtend halen we dat wasnetje uit de prullenbak en gooien we het rechtstreeks de wasmachine in. Dan wassen we eerst een kort wasje op 30 graden met alleen een schepje blauwe biotex. Dat is om alle poepies en plassies voor het grootste deel weg te pompen en de biotex is tegen vlekken en geurtjes. Daarna doen we een gewone was van 60 graden met wasmiddel op max 1200 toeren. Als het niet zo’n grote/vieze was is, dan gebruiken we het programma 40 + voorwas en doen een schepje blauwe biotex in het voorwas vakje en een schepje waspoeder in het hoofdwas vakje. Als de was uit de trommel komt dan zit alles nog aan elkaar vast met drukknoopjes omdat ze in zijn geheel de wasmachine in zijn gegaan. We trekken eerst alles los en hangen dan alle broekjes en inleggers over twee lijnen van onze amazing droogtoren met één lijntje ertussen. Kortom: heel veel ruimte en luchtigheid om te drogen, dan gaat het veel sneller dan als je alles tegen elkaar propt! Elke avond nadat we Kiki naar bed hebben gebracht, neem ik een wasmand met droge inleggers en broekjes mee naar beneden en zet ze binnen een kwartiertje weer in elkaar. De wasbare doekjes gaan meteen vanuit de wasmachine hun doosjes weer in, we maken ze alleen wat natter.

KRIJG JE DE LUIERS GOED SCHOON OF WORDEN ZE SNEL SMOEZELIG?
Met bovenstaande wasroutine worden onze luiers heel mooi schoon. In het begin hadden we last van veel hardnekkige vlekken maar die smolten letterlijk als sneeuw voor de zon weg als we ze buiten lieten drogen. Ik dacht echt dat dat onzin was, maar het werkt echt FANTASTISCH. Van smoezeligheid hebben we ook geen last en sinds we biotex en Ariel Sensitive gebruiken, komt alles vlekvrij uit de wasmachine. Wel jammer dat Ariel Sensitive in een plastic fles zit, snel opraakt en het is best prijzig. Ik ben dus nog op zoek naar een alternatief wat net zo schoon wast maar minder afval veroorzaakt…

luier

HOE BOUW JE ZO’N WASBARE LUIER OP MET AL DIE VELLEN ENZO?
Ik heb het idee dat Kiki piest als een karrenpaard want vanaf dat ze zes weken oud is, moet elke luier helemaal vol met absorberende inleggers zitten anders lekt ze erdoorheen. Wij gebruiken (zoals ik eerder al zei) voornamelijk de Peenut Wraps van Totsbots. Die bestaan uit een waterdicht broekje en twee bamboe absorberende inleggers die je met drukknoopjes in het broekje klikt. Easy peasy!

wegwerpvellen

Vanwege dat karrenpaard-plassen, gebruik ik een fleece velletje (waar plasjes doorheen gaan en worden opgenomen door de bamboe inleggers en de billetjes van Kiki droog houden) overdwars (zie hieronder). Zo lekken de karrenpaard-plasjes bijna nooit door naar de zijkanten van de luier. Of ze moet een olifantenplas hebben gedaan of we zijn een beetje laat met verschonen. Accidents happen! Maar we hebben zelden poep-ongelukjes met wasbare luiers.

fleece & wegwerp

Omdat ze nu ook vast voedsel krijgt, kunnen haar poepjes niet meer rechtstreeks de wasmachine in. Die poep moet er worden uitgeschraapt en in de wc worden gedumpt. HA DAT KLINKT NIET LEUK HE?? Gelukkig kun je dat stapje makkelijker maken door een biologisch afbreekbaar inlegvelletje te gebruiken dat je door de wc kunt spoelen. Die gebruiken we sinds kort en dat is wel fantastisch. Ook die leg ik overdwars in de luier en stop hem bij de zijkanten in zodat hij niet verschuift.

Het is wel een aardig bouwpakket geworden met al die losse vellen en inleggers, maar het kan gelukkig ook makkelijker als je geen karrenpaard-plasser hebt óf all-in-one luiers gebruikt. Daar hebben we een paar van mogen uitproberen van de geweldige webwinkel Billie Wonder.

totsbots easyfit starimse vimse all in onebumgenius elemtal

Bij deze luiers zitten de inleggers vastgenaaid in het broekje. Bij de ene is het één lange lap die je in elkaar vouwt (TotsBots Easyfit Star), bij de ander zijn het twee lappen die je over elkaar vouwt (waarvan één van de twee lappen zelfs bekleed is met een fleece vel) (ImseVimse All-In-One) of de lap zit aan beide kanten vast (bumGenius Elemental). Je kunt in alle gevallen er een extra inlegger bij instoppen voor extra absorptievermogen en dat doe wij dan ook uiteraard. Extra inleggers kun je los kopen (ze heten ook wel ‘boosters‘) maar wij gebruiken de Peenut inleggers want die hadden we toch al. Ook kun je er extra fleece velletjes of poepvangers instoppen.

kiki bumgenius elemtal

We vonden alle all-in-one’s die we mochten uitproberen fijn maar er stak er één bovenuit en dat was de Bumgenius Elemental. Door de drukknoopjes blijft hij heel goed zitten en de pasvorm werkt met de skinny legs van Kiki heel mooi. Ons Peenut Wrap systeem heeft als voordeel dat alle losse onderdelen véél sneller drogen dan de Bumgenius Elemental maar door de bouw-pakket-factor is het nogal een dikke broek. Dat staat niet altijd even charmant met strakke leggings en boxpakjes. De Bumgenius Elemental kleedt erg slank af én heeft nog geen lekjes gehad. Het grote nadeel is dus wel dat als je geen droger hebt, hij héél lang duurt om te drogen aan de lijn, het langst van alle all-in-one’s die we hebben getest zelfs. In ons nieuwe huis hebben we straks wél een droger (op zonne-energie!) dus dan maakt de droogtijd niet uit.

Heb je geen droger dan zijn losse inleggers en broekjes dus een goede keuze. Naast de Peenut Wrap hebben we dankzij Billie Wonder ook de ImseVimse One Size – Set (met losse inleggers) uitgeprobeerd. Deze heeft een extra gootje bij de beentjes zodat hij goed aansluit en plasjes tegenhoudt. We hadden wel het idee dat hij wat sneller verzadigd is dan onze Peenut Wraps maar dat was snel opgelost door een extra inlegger.

Conclusie na al dat uitproberen: Er is geen perfecte wasbare luier die voor iedereen fantastisch is, het is echt een kwestie van persoonlijke voorkeur. Wat voor budget heb je, hoeveel piest je kind, heb je een droger of een rek, doe je aan deeltijd wasbaar luieren of doe je het dag en nacht? Denk hierover na en kies dan de luier die het beste past bij jouw lifestyle! En vind je het toch nog moeilijk kiezen dan kun je altijd nog eerst voor een proefpakket gaan.

HOEZO GEBRUIK JE DE WASBARE LUIER NIET VOOR DE NACHT?
ZIT HET NIET LEKKER OF WERKT HET NIET GOED?

Hoe fan ik ook van wasbare luiers ben, wegwerp zijn nou eenmaal superieur voor het ‘droge gevoel’. De plasjes worden omgezet in een soort gel en zo’n luier kan dus veel meer absorberen. ’s Nachts doet een baby bijna 12 uur met een luier (als je geluk hebt en je draakje doorslaapt) en dat redden onze wasbare luiers niet. Sinds een paar weken is Kiki veel meer wakker ’s nachts en daarom gebruiken we ’s nachts nu veel vaker wasbaar omdat ze toch al wakker wordt om te eten, het wisselt dus. Het is het proberen waard om te kijken of jouw baby wel heerlijk slaapt in een wasbare luier maar zo niet, SLAPEN IS BELANGRIJKER DAN HET MILIEU. Vind ik in ieder geval. No shame.

♥♥♥

Er waren nog veel meer vragen, maar ik stop hier voordat het een lap tekst wordt waar niemand doorheen komt. De rest bewaar ik voor een volgende keer. Heb je naar aanleiding van dit artikel nóg meer vragen. Stel ze bij de comments dan behandel ik ze de volgende keer.

Linksdraaiende groene hippie moeder out (again)…

REACTIES:

  1. thinpractice

   The city is home to two prestigious colleges in addition to a public school system that is consistently ranked among the best in the nation. Because of this, a large number of drift hunters young people and professionals choose to make their home here, which contributes to the city’s thriving arts, cultural, food, and entertainment scenes.

   Reageren
 1. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions……

  Reageren
 2. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions…..

  Reageren
 3. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet…..

  Reageren
 4. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions…..

  Reageren
 5. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions……….

  Reageren
 6. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions……

  Reageren
 7. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions…..

  Reageren
 8. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions..

  Reageren
 9. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions…….

  Reageren
 10. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep…..

  Reageren
 11. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep…

  Reageren
 12. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards………

  Reageren
 13. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary……..

  Reageren
 14. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards………

  Reageren
 15. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards..

  Reageren
 16. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary..

  Reageren
 17. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards……….

  Reageren
 18. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards…

  Reageren
 19. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards……….

  Reageren
 20. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards…..

  Reageren
 21. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards..

  Reageren
 22. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary….

  Reageren
 23. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary..

  Reageren
 24. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards……….

  Reageren
 25. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep…..

  Reageren
 26. king

  Prepare to excel in your academics effortlessly with our trusted take my online calculus exam for me service. Leave exam worries behind as you follow a path paved with precision and expertise, guided by our proficient team of educators. With our comprehensive assistance, you will not only conquer calculus but also develop a profound understanding of mathematical concepts that will serve as a solid foundation for future scholarly pursuits.

  Reageren
 27. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren
 28. gemmalyly

  Nightmare Kart is available on multiple platforms, including iOS, Android, and PC. You can download it from the App Store or Google Play, Nightmare Kart and for PC users, it’s available on popular game distribution services like Steam.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *