5 profi tips voor beginnende #girlbosses + winactie!

Het is alweer een tijdje geleden dat we een #girlboss week hebben gehad hier op teamconfetti.nl. Ik vertelde toen hoe ik ondernemer werd en samen met mijn #girlboss gastbloggers somden we de voor- en nadelen op van het zzp leven. Vandaag heb ik een paar tips om de boel professioneel aan te pakken en tijd te besparen. Let’s go!

#1 NEEM EEN BOEKHOUDER
Dit is een tip die ik iedereen toeroep die erover nadenkt een eigen bedrijf te starten. Ik heb zelf flink wat gratis cursusavonden en accountantsgesprekken bijgewoond via de KVK om er na heel hard en lang na te denken achter te komen: dit is niet waar ik goed in ben. Ik verspilde een hoop tijd omdat ik alles wilde begrijpen en zelf doen, maar als je geen genie bent met cijfertjes dan kun je je tijd veel beter besteden en iemand inhuren die daar wel goed in is. En je slaapt er ook een stuk beter van, want je hoeft niet wakker te liggen van inkomstenbelastingen en meer van dat gedoe. Tip binnen een tip: zoek je boekhouder via via. Vraag al je ondernemer vrienden en kennissen of ze tevreden zijn met hun boekhouder, zo ben ik ook bij mijn boekhouder terechtgekomen. De mijne beantwoordt al mijn domme vragen in Jip en Janneke taal (zonder er iets voor te rekenen) en is ontzettend geïnteresseerd in wat ik doe. En dus is dat ene afspraakje per jaar altijd heel gezellig in plaats van eng.

#2 HOUD JE TELEFOONNUMMER GEHEIM
Als je net je eigen bedrijf bent begonnen, ben je waarschijnlijk ook ingeschreven bij de KVK. Als het even kan, vul dan niet je telefoonnummer in. Of in ieder geval niet je mobiele nummer waar andere bedrijven je ’s ochtends mee wakker kunnen bellen. Want dat gaan ze doen. Spam in je oren om 8.00 ’s ochtends (of elk ander moment van de dag) is niet cool. Ze zullen je vragen om te investeren in een boot (geen grapje), je een advertentie in wijkkrantjes aan proberen te smeren, receptionistes te slijten, enzovoort. Deze spam krijg je ook in je email, maar dat is met een klikje verwijdert. We weten allemaal hoe een doorgewinterde verkoper de oren van je kop kan lullen voordat je ook maar de kans hebt om ‘geen interesse’ te piepen.

#3 ONLINE FACTUREN STUREN
Als je net begint met je eigen bedrijf, komt er een moment dat je een factuur moet gaan sturen. Maar wat moet daar allemaal op komen te staan? En hoe krijg je dat een beetje leuk in Word voor elkaar? Er zijn gelukkig online abonnementen waarmee je online facturen kan sturen. Ik gebruik sinds kort de dienst van factuursturen.nl. Daar kun je je eigen opmaak uitkiezen, kleuren en fonts bepalen (dat is een kleine selectie, maar het is wel divers) en je eigen logo/briefpapier uploaden. De voordelen zijn (kwam ik achter) eindeloos. Zo kun je gewoon alles invullen en zeker weten dat je niks vergeten bent. Je krijgt een melding als de factuur betaald is (yay) en je kunt ook automatisch een herinnering erachteraan sturen als de factuur na een x aantal dagen (bijvoorbeeld 30) nog niet betaald is. Ook kun je je klanten via iDeal laten betalen (kost wel €0,35 per keer). De kans dat je klant sneller betaalt (want iDeal is lekker makkelijk) is dan veel groter. Tenslotte heb je ook nog een mooi overzicht van hoeveel je eigenlijk hebt verdiend. :)

FactuurSturen.nl Factuur 00001

Hierboven zie je een voorbeeld van mijn opmaak en de zaken die je er allemaal in kunt vullen. Verschillende btw soorten, korting en een automatisch aangemaakt factuurnummer (daar zat ik altijd zo mee te klooien en dan toch per ongeluk dubbel doen, o, o, o). Ik heb zelf mijn logo/bedrijfsgegevens blokje gemaakt en de balk onderin. Daar heb ik een blanco pdf van gemaakt en ge-upload op factuursturen.nl. Het middelste gedeelte is een layout (Keystone) van factuursturen.nl. Door kleuren aan te passen en een bijpassend font te selecteren, lijkt het gewoon één geheel. Profi en girly kan heus allebei, haha. Ik doe trouwens niet aan visagie en schilder ook geen canvassen, dit is slechts het voorbeeld. ;)

#4 VRAAG WAT JE WAARD BENT
Het schijnt dat vrouwen veel voorzichtiger zijn als het op onderhandelen neerkomt, dan mannen. Ze zijn blijkbaar wat bescheidener of zijn wat minder zeker van zichzelf. Ik was in het begin ook erg zenuwachtig en bang dat als ik te hoog zou gaan zitten met een uurprijs of totaalprijs, dat ik de opdracht niet zou krijgen en mijn potentiële opdrachtgever een goedkoper iemand zou gaan zoeken. Inmiddels heb ik wat meer vertrouwen gekregen in mezelf. En ja, het komt nog geregeld voor dat bedrijven zeggen dat ze weinig of geen budget hebben of laatst kreeg ik zelfs te horen dat een bedrijf alleen met ‘free publicity’ werkte. Helaas werkt mijn supermarkt niet met ‘gratis boodschappen’ en dus heb ik vriendelijk bedankt voor de opdracht. En in veel gevallen is dat maar goed ook. Want de mensen die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, zijn ook vaak het meeste werk. Zeg dus gewoon lekker ‘nee’ tegen slechtbetaalde opdrachten en stop je tijd in bedrijven die je op waarde schatten of in leuke gratis samenwerkingen waar beide partijen iets aan hebben. Het komt trouwens ook geregeld voor dat als ik weiger, een opdrachtgever toch wel opeens genoeg budget blijkt te hebben. Denk dus gewoon ‘voor jou tien anderen’ en ze komen vanzelf. ;)

#5 WERK MET EEN MEDIA KIT / PORTFOLIO
Ik heb vooral ervaring als grafisch ontwerper en social influencer (poepie chique woord voor blogger). Maar ik kan me voorstellen dat als je een beroep hebt waarbij je veel nieuwe en geïnteresseerde opdrachtgevers hebt die je een emailtje sturen, je hier ook echt iets aan kan hebben. Ik krijg dagelijks emails van bedrijven (groot en klein) die een ‘samenwerking’ willen. Veel vallen af omdat ze niet bij me passen, maar een aantal zijn zeker interessant. Omdat ik niet de hele dag emails wil schrijven, heb ik een pdfje gemaakt met wat info over mij, over teamconfetti.nl, wat cijfers, opdrachtgevers waar ik eerder mee werkte en wat vormen van samenwerkingen. Op die manier hoef ik alleen maar terug te typen: ‘Dat lijkt me leuk, zie bijlage voor meer info. Als je een voorstel/idee hebt, dan hoor ik het graag.’ Of iets dergelijks. Als je merkt dat je erg vaak dezelfde email zit te typen met informatie waar mensen steeds naar vragen, dan is het zeker de moeite waard om hier eens over na te denken.

☆☆☆

WINACTIE FACTUURSTUREN.NL
De lieve mensen bij factuursturen.nl willen heel graag één van jullie blij maken met een JAAR-abonnement facturen sturen. Wat een helden! Wil jij dus mega profi voor de dag komen en tijd besparen, doe dan vooral mee. Laat in de comments weten dat je a) meedoet en b) vertel wat jij met de extra tijd zou doen die dankzij deze tool overblijft.

Je krijgt een weekje de tijd om mee te doen. Op 26 januari krijgt de winnaar van mij een email.

☆☆☆

REACTIES:

 1. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions.

  Reageren
 2. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet.

  Reageren
 3. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions………

  Reageren
 4. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions…….

  Reageren
 5. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions…….

  Reageren
 6. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions..

  Reageren
 7. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet…..

  Reageren
 8. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions………

  Reageren
 9. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet…

  Reageren
 10. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet…

  Reageren
 11. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards……….

  Reageren
 12. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards……

  Reageren
 13. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary…….

  Reageren
 14. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary……..

  Reageren
 15. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep…

  Reageren
 16. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep………

  Reageren
 17. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards…..

  Reageren
 18. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep…..

  Reageren
 19. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep…..

  Reageren
 20. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards….

  Reageren
 21. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards..

  Reageren
 22. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards……….

  Reageren
 23. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards……

  Reageren
 24. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary……

  Reageren
 25. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards…….

  Reageren
 26. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards…..

  Reageren
 27. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary……….

  Reageren
 28. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards..

  Reageren
 29. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions..

  Reageren
 30. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *