BTW aangifte, hoe doe je dat? (+ verbeterde printable)

Bijna een jaar geleden schreef ik een artikel over hoe je als (kleine) ondernemer BTW aangifte kan doen aan de hand van een simpele free printable. Die gebruik ik zelf nog steeds elk kwartaal, maar ik vond dat hij wel een kleine upgrade kon gebruiken. Om de btw aangifte nóg leuker en nóg makkelijker te maken voor #girlbosses en #boybosses all around. Vul deze printable netjes in en vlieg zo door je btw aangifte heen! In dit artikel geef ik tekst, uitleg én natuurlijk een nieuwe free printable!

btw formulier

Ok, een kleine disclaimer on the side. Als je een held bent met Excel, dan kun je daar waarschijnlijk beter voor gaan. Want alhoewel dit formuliertje heel erg fijn is, moet je alles zelf bij elkaar optellen en dat kan natuurlijk wel eens misgaan. Ook als je een superuitgebreide boekhouding hebt, is dit misschien niet de beste manier om je BTW aangifte te doen. Houd je van papier, is je boekhouding niet mega uitgebreid en kun je wel een vrolijk steuntje gebruiken? Dan is deze free printable iets voor jou!

Vorig jaar bestond de printable nog maar uit twee velletjes en nu al uit vier! Het kan zijn dat je er maar twee of drie hoeft te gebruiken hoor. Laten we ze allemaal bij langsgaan:

omzetbelasting hoog

 

omzetbelasting laag

Ik heb nu twee formulieren voor de omzetbelasting: hoog (21%) en laag (6%). Het is bij je btw aangifte makkelijker om die twee uit elkaar te houden aangezien je het totaal aan btw in moet vullen. Niet handig als dat door elkaar zit.

Op deze formulieren zet je je omzetbelasting neer. Dus alle facturen en rekeningen die je naar andere mensen/bedrijven hebt gestuurd. Vul allereerst rechtsboven in om welk kwartaal van welk jaar het gaat. Schrijf onder ‘betreft’ het factuurnummer of een omschrijving op en vul het totaalbedrag, de btw en het bedrag ex. btw in. Tel onderaan alles bij elkaar op en rond af. Je mag namelijk geen cijfers achter de komma invullen tijdens je aangifte.

Heb je alleen facturen verstuurd met een hoge btw (21%)? Dan hoef je het formulier voor een lage btw niet uit te draaien of in te vullen. Klik hier om te bekijken welke diensten er onder een lage btw vallen en hier om te bekijken welke goederen er onder een lage btw vallen (dit zijn er niet zoveel).

buitenland

Heb je goederen of diensten geleverd aan mensen in het buitenland? Bijvoorbeeld omdat je vanuit je Etsy shop ook spullen aan mensen buiten Nederland verkoopt? Vul deze dan in op dit formulier. Je hoeft alleen het bedrag ex btw in te vullen. Maak wel onderscheid tussen landen binnen en buiten de EU. Heb je geen zaken gedaan met het buitenland? Dan hoef je dit formulier niet in te vullen of uit te draaien.

Lees hier meer over zakendoen met het buitenland.

voorbelasting plus kor

En dan zijn we bij de laatste stap beland. Bij het formulier van de voorbelasting (alle rekeningen die je hebt betaald zoals bonnetjes of facturen van andere ondernemers die voor je hebben gewerkt) vul je eerst weer het kwartaal en het jaartal in. Dat is handig voor later, dan weet je welk formulier bij welke aangifte hoort. Vervolgens vul je de voorbelasting op dezelfde manier in als de omzetbelasting. En tel het weer bij elkaar op. Hier hoef je geen onderscheid te maken tussen hoge en lage btw, je mag het allemaal bij elkaar optellen.

Als je een leuk bedrag per jaar verdient, maar nog niet verschrikkelijk veel, mag je waarschijnlijk gebruik maken van de Kleine Ondernemers Regeling (ook wel KOR genaamd). Als je in een kalenderjaar bij elkaar minder dan €1345,- btw terug hoeft te betalen aan de Belastingdienst, dan hoef je het helemaal niet terug te betalen (meer info over de KOR lees je hier). Dit zul je dus moeten inschatten. Denk je dat je hieronder valt? Dan kun je de onderste regels van het formulier ook invullen. Dan weet je straks bij je aangifte wat je bij het KOR vakje moet invullen.

KLIK HIER OM DE BTW INVULFORMULIEREN TE DOWNLOADEN.

Uiteraard zijn zou ik nog veel meer formuliertjes kunnen maken voor alle opties die voorbij komen tijdens de BTW aangifte. Maar aangezien ik (en heel veel anderen) op al die opties niks hoeven in te vullen, heb ik geprobeerd de printable en de uitleg niet langer te maken dan nodig is. Wie weet maak ik er volgend jaar weer een formuliertje bij. ^_^

♥♥♥

Heel veel succes met het invullen van jullie btw aangifte!

REACTIES:

 1. gerhilde maakt

  Toen ik nog zelfstandige in bijberoep was, liet ik de btw-aangifte gewoon doen door de boekhouder. Ik vond facturen maken al een heel gedoe, oeps! Leuke aangifteformulieren wel. :-)

  Reageren
 2. Josianne

  Leuke formulieren heb je gemaakt! Jij maakt het in ieder geval wél leuker ;) Toch doe ik alles wat de aangiftes betreft liever digitaal, dan kunnen er ook geen fouten gemaakt worden!

  Reageren
 3. Aïsha

  JA! Ik weet nog goed dat ik een jaar geleden deze artikelen las en aan t dromen was om girlboss te zijn. Het zat in mijn hoofd, maar durfde de stap niet te zetten. Nu ben ik inmiddels wél een girlboss en ga ik je artikelen weer lekker terug lezen en mezelf laten inspireren!

  Reageren
  1. Wen.

   Ah herkenbaar! Ik zit nu in de droom/startfase en hoop je achterna te gaan als girlboss :D
   Deze printable maakt het in ieder geval een stuk gezelliger!!

   Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *