#GIRLBOSS WEEK – hoe ik een #girlboss werd.

Hi guys! I’m back! Nouja, ik ben amper weggeweest, maar dat was wel te verwachten. Die paar dagen dat ik wat rustiger aan kon doen en al jullie lieve berichtjes kon lezen, hebben me echt geholpen. Gisteren zat ik een beetje te balen dat ik niet zoals heel veel mensen, lekker in het zonnetje kon gaan zitten en was ik hard aan het zeuren dat ik ‘altijd maar moest werken.’ Maar de grap is, dat hoeft helemaal niet. Ik doe het alleen omdat ik dat zelf wil. Want ik ben een #girlboss.

En ik ben een tevreden #girlboss. Zo’n zes jaar geleden begon ik mijn eigen bedrijf. Ik was net klaar met mijn opleiding, had tussendoor een half jaar getypt bij de KPN om wat centjes te sparen en toen begon het grote avontuur. Nouja, eigenlijk gebeurde er niet zo heel erg veel. In 2008 was de economische crisis goed op stoom en toen ik me inschreef bij de KVK in 2009, regende het niet bepaald ontwerp-opdrachten. En al helemaal niet voor iemand die amper werkervaring had. Ik heb een tijdje gesparteld, geprobeerd te leren van ervaren ontwerpers waar ik een studio mee deelde en ging braaf naar de cursus van de kunstenaarsuitkering (ja, die bestond toen nog, lucky bastard die ik was).

Op een gegeven moment dacht ik: ‘dit is niks voor mij, ik moet eerst werkervaring opdoen’. Na een half jaar me suf solliciteren, scoorde ik een baan bij een reclame-bureau in Groningen. Het leek wel een wonder want er waren bijna geen vacatures en er bleken 100 (!!!) mensen te hebben gesolliciteerd. Het was een lot uit de loterij, maar zo voelde het niet altijd. Toen ik nog voor mezelf werkte, had ik niet veel opdrachten, maar als ik ze had, werkte ik voor theatergezelschappen of andere cultureel interessante opdrachtgevers. Echt heel leuk werk, al betaalde het voor geen meter. Bij het reclame-bureau had ik een stuk minder creatieve vrijheid en kwam het er eigenlijk op neer dat ik 75% van de tijd oud papier aan het maken was. Flyers, papieren placemats of reclamefolders. Mijn collega’s waren leuk, maar de werkdruk lag erg hoog en het was creatief gezien niet een heel erg uitdagende baan. Toen ik uiteindelijk moest vertrekken (last in, first out) omdat mijn baas een grote klant was kwijtgeraakt, was ik in eerste instantie gebroken. Hoe moest ik in vredesnaam aan nieuw werk gaan komen?!

Maar achteraf ben ik zielsgelukkig dat mijn contract toen niet verlengd werd. Het was absoluut niet mijn droombaan, de werkdruk was te hoog en de sfeer vaak om te snijden omdat er zoveel geldzorgen waren. Maar ik was gewend geraakt aan leuke collega’s en een vast inkomen en ik moest wennen aan het idee dat ik een tijdje weer iets afhankelijker zou worden van Tom. En dat was een tough pill to swallow, ik moest weer overnieuw beginnen…

Voordat ik stopte met werken bij mijn vorige baas, begonnen Meike en ik al met Team Confetti. We wilden graag ons eigen project waar niemand iets over te zeggen had. Als het om de blog gaat, ben ik altijd ontzettend ambitieus geweest. Ik wilde groeien, mooie dingen maken en wie weet er ooit mijn brood mee gaan verdienen. Meike en ik bleken uiteindelijk toch niet helemaal dezelfde dingen te willen en dat is ok. Dat hoort ook bij groei. Maar ik ben haar voor eeuwig dankbaar dat ze met mij dit blogavontuur is gestart.

Wat begon als een hobby, groeide uit in een onderneming en nog steeds moet ik mezelf af en toe knijpen omdat de website zo snel is gegroeid. Door ook een tijd bij een baas te hebben gewerkt, kwam ik erachter dat een eigen onderneming meer bij me past. Ik wil dingen uitproberen, variatie hebben en mezelf uitdagen. Ik heb nog 1000 plannen en ideeën, maar moet af en toe wat meer geduld hebben. Want er is veel aan de hand in mijn privé leven en af en toe bijt ik meer af dan ik kan kauwen. En dan zit ik te mopperen op zondagmiddag als mijn instagramfeed alleen maar blije mensen met ijsjes in het park laat zien terwijl ik achter mijn computer zit. Een #girlboss zijn is geweldig, maar niet altijd even makkelijk. Er is een hoop ambitie en zelfdiscipline voor nodig. Sinds de economische crisis zijn er ontzettend veel #girlbosses en #boybosses bijgekomen, allemaal met unieke ideeën en ambities. En terwijl zelfstandig zijn leuk is, is bij een team horen ook heel erg tof! Vandaar dat ik niet helemaal alleen ben, maar ik een paar geweldige #girlbosses (aka gastbloggers) aan mijn zijde heb.

Ik ben zo trots op mijn collega-bloggers en wat ze bereiken, maar ook op kleine ondernemingen met wie ik heb samengewerkt, zoals bijvoorbeeld Miss Green, Most Cutest, Happy Feet en Studioemmaodenkirchen. En dat wil ik graag vieren door een heuse #girlboss themaweek te organiseren! Woop woop!

En wat kun je verwachten van #girlboss week? Nou, uiteraard vertel ik iets over het boek #Girlboss van Sophia Amoruso, die het begrip bedacht en waar ik veel van heb geleerd. Ook komt er een free printable om je btw-aangifte ietsje leuker te maken en vertellen Ingrid, Vera en ik aan het einde van de week wat er nou zo leuk is aan voor jezelf werken en wat helemaaaaaaal niet.

☆☆☆

Heb je een eigen bedrijf (maakt niet uit hoe klein of hoe groot) en ben je er trots op, laat het dan weten en gebruik de hashtag #tcgirlboss (dan kunnen we elkaar terugvinden). Laten we elkaar inspireren, helpen en bijstaan. 

#Girlbosses unite!

REACTIES:

 1. Vera

  Oh, Olga! Zo is het bij mij ook PRECIES gegaan! Na mijn MBO-studie ging ik fulltime bij een ontwerpbureau werken. Toen ook daar de crisis-pleuris uitbrak en ik weg moest ‘ging ik maar aan de kunstacademie studeren om bezig te blijven’. Die noodoplossing is ook voor mij het allerbeste dat me ooit is overkomen; want ik ben nu zelfstandig. En ja, het is soms balen dat jij zit te werken terwijl anderen in de zon liggen met kilo’s ijs. Maar zij staan niet elke dag op met zin om naar hun werk te gaan en jij wel. En dat is zo veel meer waard dan alle ijs op de wereld. Want geluk kun je niet kopen; dat maak je!

  Reageren
 2. Nienke

  Leuk deze themaweek! Ik heb ook met veel plezier het stukje over je werkevolutie gelezen! Ik ben ook al een tijd aan het solliciteren en heb deze week goed nieuws gekregen over een baan :)

  Reageren
 3. Iris

  Oh wat een leuk idee! Pas aan het einde van je blogpost bedacht ik me “OMG ik ben ook een #girlboss!”. Superfijn, want hiervoor werkte ik in een pizzeria en dat is echt heeeeelemaal niet leuk. (Alleen al omdat ik er niet tegen kan als mensen mij vertellen wat ik moet doen. “Iris maak die tafels eens schoon!”, doe eens lekker zelf, dacht ik dan hihi.) Ik ben benieuwd naar de artikelen die hierover gaan verschijnen :D

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Jaaaaaa, jij bent ook een #girlboss!! Enneh, ik ben ook niet zo goed in orders opvolgen, veel te eigenwijs, haha. Ik luister beter naar mezelf. ;)

   Reageren
 4. Karin

  Ik heb een vaste baan, maar droom regelmatig over het runnen van een eigen bedrijf… Ben dus heel nieuwsgierig naar je posts komende week!

  Reageren
 5. Renate

  Als ik dit lees en aan de toekomst denk word ik altijd een zenuwachtig. Ik blijf het lastig vinden in wat ik later wil worden. Ga ik onder een baas werken en zo ja waar en wat dan? Of ga ik zelf iets beginnen waar ik blij van word, maar hoe doe je dat? En is dat niet eenzaam?. Kan het financieel wel? Dat soort hersenspinsels gaan dan door mijn hoofd. Wat heeft bij jou de knoop doen doorhakken?

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Er was geen ander werk wat ik leuk vond, dus besloot ik mijn lot in eigen handen te nemen. Het kan eng zijn, maar het is ook een HELE goede motivatie.

   Reageren
 6. wendy

  Heerlijk om dit soort dingen te lezen, normaal zie ik (even heel eerlijk) best op tegen zulke stukken tekst. Maar ik heb het in een poep en een zucht doorgelezen. Ben gewoon dol op zakelijke ondernemers verhalen! Ook ik ben girlboss in mn nagelstudio, en denk dit is het allerbeste wat me heeft kunnen overkomen op zakelijk gebied. Vooral het ondernemen vind ik heerlijk! En ben razend benieuwd naar de artikelen die je ter ere aan de girlboss week gaat schrijven!

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Haha, ik heb geprobeerd om het niet te lang te maken, ben normaal meer van de plaatjes, haha. En wat stoer dat je een eigen nagelstudio hebt, zo kom je nog eens wat te weten over je lezers. :D You go girlboss!

   Reageren
 7. Kathleen

  *vuistje*
  Ik zat zondagmiddag ook achter mijn computer een opdracht af te werken, cause that’s what girlbosses do. Nah! Ik ben (nog) geen fulltime girlboss, maar zelfs in bijberoep komt er al zoveel bij kijken. Ongelofelijk. Langs de ene kant is het bikkelhard zo girlboss zijn, maar het is het ZO waard! De voldoening die ik uit mijn bijberoep haal daar tegen is de voldoening die ik uit mijn gewone dagdagelijkse job haal peanuts.
  En het is altijd zo geweldig om te zien wat andere jonge, vrouwelijke ondernemers realiseren. Echt waar. Ik barst van trots als ik zie dat jij mag bloggen voor Hema (fokking Hema!) of dat er betalende opdrachten binnenkomen. Ik ben dolgelukkig en zo ontzettend trots omdat wij onze dromen aan het verwezenlijken zijn en er volledig voor gaan. #girlbossforlife

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Oh Kathleen, maar ik vind jou ook zo’n waarachtige girlboss! Een goede baan EN OOK NOG je eigen bedrijf EN een blog waar regelmatig een nieuwe layout van verschijnt. Ook een *vuistje* voor jou!

   Reageren
 8. Iris

  Wat een geweldig idee dit, ik ben heel benieuwd naar de aankomende blogposts! Ik heb zelf sinds kort mijn eigen fotografie-bedrijfje, dus ben ook een #girlboss :D Het moet allemaal nog wel wat meer gaan rollen, maar ik ga mijn best doen!

  Reageren
 9. Wendy

  Super leuk om een stukje geschiedenis van je te lezen. Ikzelf heb geen eigen bedrijfje. Mijn vriend wel. Geen #girlboss dus, maar ook op hem ben ik erg trots.

  Reageren
 10. Maartje

  Wat een fijne blogpost. Het liefste zou ik ook niet bij een baas werken, maar het is maar de vraag of dat gaat lukken. Ik heb verder namelijk nog geen idee wat ik wil. Maar goed, eerst maar m’n studie afmaken :).

  Reageren
 11. Maureen

  Heel interessant stukje dit! Ik kan me goed voorstellen dat het leven als ontwerper heel lastig is – een van de redenen waarom ik er ook niet voor gekozen heb, des te meer respect dus dat jij dat wel hebt gedaan en uit een tegenslag zoveel positief kan halen! En helemaal verdient – jullie blog is heel inspirerend!

  Reageren
 12. Nicole

  Erg leuk om te lezen! Ik ben nu zo’n vier jaar zelfstandig redacteur/schrijfcoach. Aanvankelijk was ondernemen voor mij een beetje een noodzakelijk kwaad. Ik wilde graag voor verschillende uitgeverijen en schrijvers werken en zo veel mogelijk met teksten bezig zijn. Als je als redacteur bij een uitgeverij werkt, ben je vooral bezig met uitbesteden en dingen regelen, en je hebt het natuurlijk te doen met wat er bij die uitgeverij verschijnt. Vandaar dat ik besloot zelfstandige te worden. Het bevalt me nog steeds uitstekend, en het ondernemen zelf vind ik inmiddels ook een stuk leuker.

  Reageren
 13. Sytske van der Kooi

  Wauw, leuk artikel!! Ik ben sinds twee maanden samen met mijn vriend ook een eigen bedrijfje gestart naast ons werk, inmiddels ook een #girlboss. We werken allebeide ook nog 3 dagen in de week bij onze baan, en mijn vriend doet nog een studie er naast. Ik ben ook ontwerper, maar dan tuin- en landschapsontwerper! Heel herkenbaar verhaal. Zoo’n drukke week gehad deze week, dat ik nu pas alle berichtjes aan het inhalen ben over je girlbossweek! Super leuk :)
  Liefs Sytske

  Reageren
 14. Monique

  Super leuk om dit te lezen. Ik ben zelf geen boss, maar werk nog wel full time bij een groot bedrijf.
  Maar bij elke baan die ik aanneem voelt het toch niet mijn ding. Het voelt alsof ik meer kan dan dat. Nu ben ik vooral in mijn vrije tijd bezig met mijn blog en mini-webshopje. Hopend dat ik dat later groter kan gaan maken!

  Reageren
 15. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren
 16. tortilla throw blanket

  Welcome back! Het is goed om te horen dat je even de tijd hebt genomen om te ontspannen en alle lieve berichtjes hebt kunnen lezen. Het is belangrijk om af en toe wat rust te nemen. En ja, jij bent zeker een #girlboss voor het maken van keuzes die bij jou passen, zelfs als dat hard werken betekent. Trots op jou! 💪 By the way, The lifelike and amusing tortilla baby blanket adds a cute and intriguing touch to your room, making it a delightful favorite among kids and teenagers.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *