Groene Sapjes book review.

Wij hebben een slowjuicer. En daar zijn we heel erg blij mee. Want: op een makkelijke manier meer vitamientjes binnenkrijgen, yay! Alleen doen we maar wat. We hebben geen idee hoe we efficiënt zoveel mogelijk vitamientjes in een sapje moeten persen (see what I did there?) en toen mijn ogen op dit boek vielen, was ik meteen om. De recepten hebben allemaal een foto, de ingrediënten zijn niet ingewikkeld en staan ook nog eens afgebeeld. Let’s juice!

Laat ik eerst bekennen dat ik geen fan ben van ‘kook’boeken. Ik heb er maar drie: 15 minute meals van Jamie Oliver (gekregen van mijn moeder die er ‘helemaal niks mee kon’), het basisboek van AH (eigendom van Tom en waarin o.a. staat hoelang je een ei moet koken) en dit boek. Lekkere recepten vind ik namelijk makkelijk op internet. Het stikt van de geweldige foodblogs dus receptenboeken kopen vind ik onzin. Waarom dan toch dit sapjesboek? Omdat ik geen flauw benul heb welke groenten nou echt goed voor je zijn en waarom. Boerenkool schijnt het helemaal te zijn, dat weet ik wel. Wortelen zijn goed voor je ogen (geleerd van Stampertje uit Bambi, heel wijs konijn). Anyway, een praktische gids met simpele recepten kon ik wel gebruiken. Ik heb het doorgebladerd en drie recepten uitgeprobeerd, kijk met me mee:

groene sapjes

De vormgeving vind ik mooi. Ik heb geen behoefte aan de detoxkuur (Tom keek me in doodsangst aan toen ik grapte dat we dat ook maar moesten proberen, dus hij is ook geen voorstander) maar het onderdeel ‘gezonde drankjes van groente en fruit’ sprak me wel aan. Ik wil jullie er even op wijzen dat nergens staat dat het ‘lekkere sapjes’ zijn. Dat we dat even in gedachten houden als ik straks de recepten uit ga proberen. Ze zijn ‘gezond’. Capice?

apparatuur

Er staat een kort stukje in over welke apparaten goed zijn. Nou hebben wij een waanzinnige slowjuicer die ons een rib uit ons lijf heeft gekost en die ons was aangeraden door de Groene Meisjes, dus daar heb ik geen twijfels over. Maar als we op een dag nog een rib uit ons lijf willen trekken voor een smoothie maker, dan weet ik waar ik op moet letten.

supergroenten

Er is ook een heel hoofdstuk met uitgelichte groenten en fruit met uitleg WAAROM die groenten en fruit goed voor je zijn. Thank you, want als ik alleen het advies van Stampertje opvolg, dan blijft het bij worteltjes…

sapje

En de recepten zijn zo afgebeeld. Geweldig toch? De ingrediënten staan links (zelfs gefotografeerd zodat je weet hoeveel een ‘handje’ of een ‘bosje’ van iets is) en het sapje staat rechts. En daar staat ook waar dit sapje goed voor is: ‘Dit is het ideale sapje voordat je gaat sporten. Het bevordert namelijk de zuurstofopname van de bloedcellen.’ Dat soort info is handig voor als je een recept zoekt omdat je een verkoudheid op voelt komen, je last van je buik hebt of je huid wel een oppeppertje kan gebruiken.

Klaar met de theorie? Ik ook! Let’s get juicin’!

bietjessap

Het eerste sapje dat we uitprobeerden was het Bessensapje. De ingrediënten waren: 2 handjes blauwe bessen, twee handjes zwarte bessen, 2 takjes basilicum en 2 bietjes. Zwarte bessen kon ik niet vinden, dus daarom wat extra blauwe bessen. ‘Dit sapje zit vol antioxidanten en is heel goed voor je bloed. Ontstekingsremmend en bevordert de spijsvertering.’ Ik vond dit sapje qua structuur heel erg fijn (beetje dikkig maar heel smooth zoals die dure sapjes uit de supermarkt aanvoelen) en qua smaak prima. Deze mag blijven!

rode kool sap

Vervolgens persten we het Venkelsapje. Ingrediënten: 1 venkelknol, 1/4 rode kool, 4 rode appels. ‘Dit sapje is rijk aan vitamine C en helpt ontstekingen tegen te gaan.’ Oei, deze was niet voor mij. Ten eerste zaten er heel erg veel vezels in die we er toch maar uit hebben gezeefd (anders had ik hem niet weggekregen). Hij is zooooooo mooi van kleur, maar rauwe rode kool, nope, not my cup of tea. Geen blijvertje dus.

greenjuice rood olga juicey

Voor het derde sapje wilde ik heel graag een GROEN sapje maken, want, nouja, zo heet het boek. Maar ik kon nergens groene jalapenopepers vinden voor het recept wat ik had uitgezocht en was toe aan een wat fruitiger sapje na het rode kool verhaal. En dus maakte ik het Paarse Gembersapje (waar we het net over hadden, die goed is voordat je gaat sporten). Daar zat in: 1 bietje, 2 sinaasappels en 25 g gember. Mmm, ja, lekker! De sinaasappel houdt het lekker fris en verhuldt de aardse smaak van de biet. En de gembersmaak geeft het een pittige kick. Like it! Ook zijn de ingrediënten in elke supermarkt en groenteboer wel te vinden. Easy peasy!

Conclusie: ja, ik ben blij met mijn boek! Het was wel even wennen, want de sapjes die we zelf maakten hadden veel meer fruit dan groenten. Bij deze sapjes hebben de groenten de boventoon en dat zorgt voor een grote-mensen-smaak. Meer aards en bitterder. Ik drink dit dus niet in plaats van een glas limonade maar heel flink als een gezonde bonus bij of na ons avondeten (de ene koken, de andere juicen, gezellig samen in de keuken).

En als er straks weer boerenkool is, kan ik nog veel meer recepten uitproberen, woohoo!

♥♥♥

Het boek Groene Sapjes kost €12,50 en is te koop bij Dille & Kamille. Daar kocht ik het, het kan zijn dat het ook in andere winkels te koop is.

REACTIES:

 1. Frauke

  Klinkt als een fijn boek! Het is dat ik geen slowjuicer of blender in huis heb, anders zou ik het denk ik ook wel willen. Heb er ook geen idee van wat nu eigenlijk goed is in een sapje! Op die met rode kool na, klinken die die jullie maakten wel erg lekker! X

  Reageren
 2. Desi

  Ik ga mijn sapcentrifuge maar weer eens afstoffen. Met dit herfstige weer ben ik in een klap verkouden geworden, dus wat extra vitamientjes kan ik wel gebruiken!

  Reageren
 3. Renske

  Klinkt als een fijn boek! Handig ook dat de ingrediënten gefotografeerd zijn. Dat maakt het weer anders dan andere kookboeken. Wie weet belandt dit kookboek ooit wel tussen mijn voorraad kookboeken / recepten, haha.

  Reageren
 4. Lotte

  Aha! Ik denk dat ik ’toevallig’ eens zal binnenlopen bij de Dille & Kamille. Hopelijk verkopen ze het ook in de Belgische winkels. Voor de vormgeving alleen al wil ik het graag in mijn kast.

  Reageren
 5. Karlijn

  Het lijkt me een heel handig boek! Ik heb geprobeerd mijn moeder over te halen om het te kopen, maar tot zover nog niet gelukt. Misschien moet ik haar dit stukje eens laten lezen haha :)

  Reageren
 6. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet…….

  Reageren
 7. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions………

  Reageren
 8. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards..

  Reageren
 9. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep..

  Reageren
 10. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary..

  Reageren
 11. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary….

  Reageren
 12. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards……….

  Reageren
 13. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *