DIY Gingerbread badkoekjes

header

Sinds ik een bruisbal van Lush in mijn badkamer heb liggen, die ont-zet-tend lekker ruikt, wil ik meer! Maar elke keer als ik door de Lush webshop klik, schrik ik toch van de prijs die aan die dingen hangt. Oef! Dus in plaats de hele kerstcollectie van Lush in mijn digitale winkelmandje te gooien, ging ik op zoek naar de ingrediënten om mijn eigen kerst(bruis)ballen te maken!

Omdat ik de (bruis)ballen verstand heb van dit soort dingen, ben ik eerst op zoek gegaan naar een recept. Na een uurtje zoeken, kwam ik bij dit en dit recept uit. Ze lijken erg op elkaar en daar ben ik dan maar vanuit gegaan. Ik wilde iets maken wat er leuk uit zag, heeeeeeel lekker rook en ook nog eens heel verzorgend is.

Dit zijn de ingrediënten/tools die ik heb gebruikt:

image

225 gram mayzena | 100 gram baking powder | 100 gram citric acid | 85 gram shea boter | 3 eetlepels zoete amandelolie | 3 eetlepels kokosolie | parfumolie | kleurstof | vormpjes 

De meeste ingrediënten kocht ik bij de webshop Avantgarde Cosmetics. Het is een goedkope webshop en de spullen zijn in orde. Ze waren alleen niet goed ingepakt en waren daarom gaan lekken. Ook roken twee van de vier parfumolie’s niet zo lekker, maar dat kan persoonlijke smaak zijn. De andere ingredienten zijn allemaal bij de supermarkt te koop.

En dan voor het bruisballen maken. Of nouja, ik heb eigenlijk bruiskoekjes gemaakt, want dat waren de enige vormpjes die ik in huis had. En zo ging ik te werk:

image

Eerst meng je alle droge ingrediënten, dan doe je de natte erbij. Wat kleurstof en parfumolie erbij en mixen maar. Belangrijk is wel dat er geen water in de parfum of de kleurstof zit, anders gaan je ballen al bruisen voordat je ze af hebt! Ik gebruikte oranje kleurstof en de parfumolie: ginger spice.

image

Heel toepasselijk probeerde ik een gingerbread-man te maken. Maar het ‘deeg’ is ontzettend plakkerig en al snel zat alles eronder en zag mijn badkoekje er zo uit. Een beetje verslagen heb ik er naar zitten kijken.

image

Maar toen kwam ik erachter dat met schone handen en een mooi balletje deeg (en geduld) ik het er WEL in kreeg en dat het er WEL mooi uitzag. Nadat ik het deeg in de vormpjes deed heb ik ze er vrijwel onmiddellijk weer uit geduwd. Als de koekjes hard worden (denk ik) dat je ze er niet meer uit krijgt.

image

Victorie! Ik kon met het beslag maarliefst 15 bruiskoekjes maken. Ze zien er heel vrolijk uit en ze ruiken heerlijk!

image

Ik legde de badkoekjes op een bakpapiertje zodat ze niet plakten aan het plankje en liet ze twee dagen drogen.

image

De badkoekjes bruisen leuk en zorgen ervoor dat je hele badkamer naar vers gebakken koekjes ruikt. Kerst alom! Omdat er zoveel verzorgende boters en vetten in zitten wordt je huid superzacht en verzorgd, maar je bad superglibberig. Oppassen met uitstappen dus! Ook zou ik na dit bad geen witte handdoek gebruiken door de oranje kleurstof die in de koekjes zit.

Ik vind het een geslaagd experiment en kan niet wachten om nog een ‘batch’ te ‘bakken’!

Hebben jullie al eens bruisballen gemaakt? Ging het goed?

REACTIES:

 1. Petra

  Wat leuk om ze zelf te maken!! En mooie foto’s erbij :) Ik ga je recept eens opvolgen, maar vraag me wel af of er niet een alternatief is voor de kleurstof. Eentje die niet afgeeft.. Op wat voor basis was deze kleurstof?

  Reageren
 2. Denise

  Super leuk en uitgebreid artikeltje weer Olga. Maar de grote vraag (voor mij dan) ben je echt zo voordelig uit met het zelf maken tov kopen bij Lush? Heb je enig idee wat je kwijt bent op deze manier? Dat houd mij namelijk tegen bij het zelf maken van deze dingen omdat de aanschaf van goede olies/boters/parfum etc toch echt prijzig is.

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Hele goede vraag Denise. Ik betaalde ongeveer €30 voor het hele pakket, inclusief verzenden. Met die ingrediënten kan ik ten minste 30 koekjes/ballen maken. Dan zijn er een paar ingrediënten op, maar er zijn er ook nog een paar over. Koop ik nogmaals ingrediënten voor €15 dan kost 1 badkoekje van 45 gr. (45:60=0,75) €0,75. Een bruisbal van lush van 90 gr. kost €3,95. Dat is dus €1,50 tegenover €3,95. Meer dan 2 1/5 keer zo goedkoop (dit is geen waterdichte berekening, meer ‘zo ongeveer’). Maar je hebt er wel wat werk van en veel van dezelfde geur. Ik vond het heeeeel leuk om te doen en ben van plan er ook cadeautjes van te maken met de feestdagen.

   Reageren
 3. Anne

  Wat tof! Ik zie de laatste tijd wel vaker voorbij komen dat mensen hun eigen cosmetica en zeep maken, wil ik ook gaan proberen. Het lijkt me fijn dat je zo echt de geur precies zelf kunt bepalen. Plus, je weet ook zeker wat er wel/niet voor spul in je zeep zit :)

  Reageren
 4. Pingback: Gastblogger Olga | food & DIY

 5. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions………

  Reageren
 6. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary…

  Reageren
 7. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards…….

  Reageren
 8. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary…

  Reageren
 9. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep……….

  Reageren
 10. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep……..

  Reageren
 11. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards…..

  Reageren
 12. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *