Budget tip: elk jaar een andere energieleverancier.

Met het artikel van vandaag krijg ik een beetje hulp van Tom. Want alhoewel ik een #budgetingqueen ben, ben ik niet zo goed in het regelen van grote-mensen-zaken zoals verzekeringen, inkomstenbelastingen en het in de gaten houden van energie gebruik. Tom daarentegen is daar wél heel goed in en dus passen we mooi bij elkaar. Vandaag gaat Tom dus in unsuccessful-adult-taal aan ons uitleggen hoe je centjes kunt besparen op je energie rekening en waar je op moet letten!

Tom student hotel

Hallo allemaal! Ik ben natuurlijk confetti-fan van het eerste uur en kom af en toe op beeld voorbij, maar ik heb in al die jaren nog nooit een letter geschreven (schande!). Bij deze dus mijn officiële vuurdoop. Ik ga proberen uit te leggen hoe wij geld besparen door jaarlijks van energieleverancier te wisselen.

lush

Hoe werkt het?
Energieleveranciers willen graag zo veel mogelijk klanten. En om mensen te overtuigen klant te worden, geven zij nieuwe abonnees kortingen, “cashbacks”, tablets, thermostaten, eerstgeborenen, cadeaubonnen, etc. Nou kun je de spullen die ze aanbieden beter gewoon zelf kopen, maar de kortingen zijn vaak wel interessant. Aangezien deze steekpenningen alleen voor nieuwe abonnees zijn, loont het om zo vaak mogelijk te wisselen.

Ook kan het zo zijn dat je momenteel misschien wel sowieso een hoog tarief betaalt voor je gas en/of elektriciteit. Zelfs zonder welkomstbonussen kun je dan al geld besparen door over te stappen naar een leverancier met een lager tarief. Door jaarlijks te controleren of het gras elders groener is, kun je dus op twee manieren besparen.

tetkees-laptop

Verbruik bepalen
Om goed te kunnen bepalen welke leverancier voor jou uiteindelijk het goedkoopst is, moet je weten hoeveel gas en elektriciteit je ongeveer per jaar verbruikt. Dit kan op een aantal manieren:

☆ Woon je al een aantal jaren in je huis, zoek dan eens jaarnota’s van voorgaande jaren op. Op zo’n afrekening staat precies hoeveel gas en elektriciteit je dat jaar hebt gebruikt.

☆ Door in te loggen op het “Mijn …” gedeelte van je huidige leverancier. Als je al een “Slimme meter” hebt kun je hier je verbruik terugzien. Ook kun je hier vaak jaarnota’s downloaden.

☆ Heb je (nog) geen eindafrekeningen van vorige jaren? Dan kun je het ook eens vragen aan de vorige bewoners of aan de buren in een vergelijkbaar huis. Let er dan wel op dat zij niet met zijn zessen dagelijks in de hot tub gaan, terwijl jij alleen woont.

☆ Als bovenstaande niet lukt, dan hebben websites die energie vergelijken vaak de optie om je verbruik te schatten aan de hand van het aantal personen en het type woning.

Energie vergelijken

Leveranciers vergelijken
Om de kosten van verschillende leveranciers goed te kunnen vergelijken, moet je voor elke leverancier de totale kosten per jaar bepalen. Dit doe je door je geschatte verbruik te vermenigvuldigen met de tarieven, hier de overige kosten bij op te tellen en vervolgens alle kortingen er weer af te halen. Dat klinkt ingewikkeld en bewerkelijk, maar je hoeft het gelukkig niet zelf te doen. Op internet zijn handige sites die energieprijzen vergelijken. Je vult hier één keer je gegevens in, waarna de site per leverancier de jaarprijs inclusief alle kosten en kortingen berekent.

Let bij het vergelijken nog even op de looptijd. Aangezien deze bespaartruc gebaseerd is op het zo vaak mogelijk wisselen van leverancier, kies ik altijd voor een looptijd van 1 jaar.

tea couch laptop

Kiezen
De vergelijking is standaard gesorteerd op prijs, met de goedkoopste leveranciers bovenaan. Het kan dus verleidelijk zijn om gewoon voor de bovenste optie te gaan. Zelf kijk ik altijd nog wel even verder naar de iets duurdere leveranciers: vaak zijn de verschillen in prijs erg klein. Naast prijs kun je bijvoorbeeld ook letten op:

☆ Duurzaamheid: sommige leveranciers bieden “groene energie” afkomstig van duurzame bronnen zoals windmolens, zonnepanelen of waterkracht. Dit is natuurlijk wel een pluspunt ten opzichte van leveranciers van “grijze energie” op basis van kolen en gas.

☆ Klantenservice: vergelijkingssites hebben vaak ook reviews van de verschillende leveranciers. Hier kun je de ervaringen van huidige klanten van de leverancier lezen.

☆ Tarieven: de jaarprijs die je ziet is een combinatie van gastarieven, stroomtarieven en kortingen. Als de totaalprijs weinig scheelt, kies ik vaak voor lagere tarieven (met een lagere korting). Dit scheelt je volgend jaar geld als je per ongeluk een maand te laat bent met weer overstappen. Ik let hierbij vooral op gastarieven, omdat gas relatief duur is. Zo geven wij meer dan twee keer zoveel uit aan gas als aan elektriciteit.

Hoe werkt overstappen

Overstappen
Ik hou zelf nooit zo van overstappen in het algemeen. Wat als er iets mis gaat en je opeens een tijdje zonder abonnement zit? Of opeens dubbel betaald omdat je oude abonnement niet goed opgezegd is?

Energieleveranciers en vergelijkingssites hebben dit gelukkig onderling allemaal heel goed geregeld. Zo kun je nooit zonder gas en elektriciteit komen te zitten. Ook wordt je oude abonnement automatisch opgezegd, waardoor je nooit met dubbele lasten komt te zitten.

Let wel even goed op de looptijd van je huidige contract: overstappen naar een nieuwe leverancier voordat je oude contract is afgelopen, levert in de meeste gevallen een boete (afkoopsom) van je oude leverancier op. Je moet wel een hele goede nieuwe deal hebben gevonden om die weer terug te verdienen.

agenda-songfestival

Tenslotte
Mocht je over gaan stappen en hierbij kiezen voor een leverancier met een wat hoger tarief wat gecompenseerd wordt door een hoge welkomstkorting, vergeet dan niet volgend jaar wel weer opnieuw te wisselen. Anders blijf je het hoge tarief betalen, en maak je de hoge welkomstbonus in rap tempo ongedaan. Ik noteer het meestal direct even in mijn agenda voor een jaar later.

☆☆☆

Heel erg bedankt voor je heldere verhaal Tom en gefeliciteerd met je eerste officiële Team Confetti artikel! Hebben jullie nog meer grote-mensen-vragen die Tom uit kan leggen? Stel ze bij de comments en wie weet wil hij nog een keertje iets op een makkelijke manier uitleggen.

dus

REACTIES:

 1. Rosanne

  Leuk geschreven en handige tips! Het wisselen van energie leveranciers geldt denk ik wel alleen voor koopwoningen toch? Voorlopig heb ik er dan niet zoveel aan ?.

  Reageren
  1. Hanneke

   Je energieleverancier kun je toch ook gewoon kiezen als je een huurwoning hebt Rosanne? De meeste huurwoningen hebben geen vaste energieleverancier. Tenzij je gebruik maakt van bijvoorbeeld stadsverwarming…dan weer wel.

   Reageren
 2. Liselore

  Yezzz! Meteen dit weekend van energieleverancier wisselen. Ik zit nu in een heel onvoordelig tarief na mijn verhuizing (van huur- naar koopwoning), ineens werd mijn contract heel raar aangepast en allerlei kortingen vielen weg. En die looptijd is allang voorbij voor zover ik weet :)

  Reageren
 3. Anne

  Hopelijk is het ok dat ik hier wat tegenover zet? Ik wil totaal niet holier than thou overkomen, just my two cents en hoe ik er tegen aankijk (en omdat ik het obvisously een belangrijk onderwerp vind):

  Ik kijk voor energie toch liever naar duurzaamheid eerst. Ook al koop je groene stroom van Essent of Nuon, dat zijn bedrijven die gewoon niet verantwoord en duurzaam met de aarde omgaan. (Ze zijn dan ook knalrood hier:
  https://www.natuurenmilieu.nl/blog/stroomranking-energieleveranciers/?search=energieleveranciers )

  DE Unie, Pure Energie en Qurrent krijgen allemaal een 10 qua duurzaamheid (dus het kan gewoon, een 10! Wij hebben overigens Qurrent, nooit problemen mee gehad) en ook daar ga ik liever niet tussen switchen, omdat het voor zulke (kleinere) bedrijven juist heel belangrijk kan zijn om te weten dat ze klanten hebben die een tijd bij ze blijven, zodat ze op basis daarvan investeringen kunnen doen.

  Reageren
  1. Suzan

   He-le-maal eens met Anne. Als je dan toch overstapt, stap dan over naar groen. Dat levert dubbel voordeel op. Het is namelijk niks duurder dan gewone stroom, maar je doet wel wat goeds!
   Betaal niet elke maand veel geld aan een bedrijf dat een potje maakt van onze planeet.
   Overstappen naar een groene energieleverancier kan heel eenvoudig met https://wisenederland.nl/groene-stroom. Ik heb dat vorig jaar gedaan en zit naar tevredenheid bij Qurrent.

   Reageren
   1. Hanneke

    Ik zit al jaren bij Greenchoice. Ook echt tevreden over. Ik snap dat het jaarlijks overstappen van energieleverancier mijn geld op zou kunnen leveren. Ik ben misschien nog wat ouderwets, maar ben ook ’trouw’ aan mijn energieleverancier en stap niet zo snel over. En als ik over zou stappen, moet het zeker een energieleverancier zijn die niet alleen groene stroom levert (want dan kan in de praktijk nog best wel wat minder groen zijn dan de term doet vermoeden), maar zich ook inzet voor het opwekken van groene stroom.

    Reageren
  2. Tom

   Bedankt voor de goede aanvulling dat “groen” blijkbaar niet per se heel erg duurzaam is. Nog iets om op te letten bij een eventuele overstap! Gelukkig blijkt onze eigen laatste “groene” overstap wel daadwerkelijk donkergroen te zijn.

   Hoewel de focus op besparen ligt, heb ik geprobeerd uit te leggen dat prijs slechts 1 factor is die je mee moet laten wegen bij de keuze van energieleverancier. Iedereen zal voor zichzelf moeten bepalen waar de balans ligt en hoeveel meer hij wil en kan betalen voor andere factoren als duurzaamheid en klantenservice.

   Maar ook als je voor niets minder dan een 10 op duurzaamheid gaat, is er blijkbaar nog genoeg keuze. Ook dan loont het dus nog om af en toe even te evalueren of er bij de duurzaamste leveranciers nog wat te besparen valt. Energieleveranciers als een soort goed doel zien waar je trouw aan moet blijven, vind ik persoonlijk een iets te romantisch beeld :-)

   Reageren
 4. Gemma Driessen

  Dit doen wij ook ieder jaar. We vinden het stiekem best vervelend om te moeten doen maar het is niet heel veel werk, half uurtje? en het scheelt ons toch ruim 100 euro per jaar, dus denk ik altijd maar dat het een behoorlijk hoog uurloon is (voor een student zoals ik) en dat ik eigenlijk wel gek was als ik het niet zou doen… we kiezen overigens wel altijd een groene leverancier. eigenlijk hebben we er twee of drie die we circuleren :P

  Reageren
 5. Mar

  Via de consumentenbond is het ook mogelijk om over te stappen. Jaarlijks rond september is er een veiling waaraan meerdere energieleveranciers aan mee doen. Doorgaans ook ”groene” of deels ”groene” energie. Je kunt je vrijblijvend aanmelden en bent niet verplicht om het aanbod, na afloop van de veiling met bijbehorende energieleverancier, aan te nemen. Maar doorgaans bespaar je op deze manier wel veel geld. En je kan elk jaar switchen, tenzij je wel voor een 3-jarig contract kiest (die doorgaans vermeld staat bij het 1-jarige aanbod).

  En teruggaan naar de ”oude” leverancier kan ook, maar sommigen hebben dan een ”tussentermijn” van minimaal 12 of 24 maanden om gebruik te kunnen maken van een bepaald aanbod of beter gezegd; bel voor de zekerheid eerst even met hun om dit uit te sluiten voordat je overstapt en vraag een offerte aan zodat je de prijzen op papier hebt en kunt vergelijken met jouw huidige contract.

  Ook een tip is om te kijken naar wat je betaald aan vastrecht voor de Enexis (in het Noorden dan), aangezien het bij sommigen nogal kan verschillen qua prijs of als je geluk hebt, je dit niet hoeft te betalen i.v.m. voorwaarden contract energieleverancier.

  Reageren
 6. Nikita

  is inderdaad een heel slim idee,
  in België mogen ze geen verbrekingsvergoedingen etc meer vragen. Je kan dus eender welk moment wanneer je wilt opstappen, je merkt er niets van.

  voor in Belgie te vergelijken gebruik je best http://www.vreg.be/nl

  ik doe dit ook regelmatig (soms ieder jaar, soms om de 2 jaar,…)

  Reageren
 7. Linda

  Bedankt voor al deze tips, ik ga eens kijken wat me dit kan gaan opleveren. Lees er wel vaker over, maar dat is dan lang zo duidelijk . Maar zoals je dit uitlegt lijkt het me goed te doen.

  Reageren
 8. delois

  The number of cigarettes in a pack has to be one of the most commonly asked questions about cigarettes. You can find out how many cigarettes are in a pack by simply inspecting the packaging or asking your friendly tobacconist. Each cigarette comes with a filter, which is usually located at the tip portion of the cigarette.

  Reageren
 9. Buy my weed online

  Come see our customer favourite high quality popcorn buds along with other great deals on cheap weed and bulk pricing. We carry everything you need from shatter, cannabis edibles, vape pens, weed concentrates, live resin, Phoenix tears, CBD and more. Sign up for our newsletter so you never miss out on any of our sales offering the best in class products for Buy my weed online .

  Reageren
 10. Buy Weed Online

  Buying weed online sounds like an easy task. However, there are certain things you need to know before Buy Weed Online . With so many websites selling weed these days, it’s not surprising that you might be confused about where to get the best deals or which sites are trustworthy.
  If you’ve found a website that sells weed and want to order from them, here’s what you need to know about buying weed online.

  Reageren
 11. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet.

  Reageren
 12. buy canadian weed online

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess.Like we mentioned earlier, when you buy weed from a dealer buy canadian weed online, you have no way of knowing what’s in it and what the overall quality of it is.

  Reageren
 13. buy weed

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis buy weed that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions.

  Reageren
 14. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions..

  Reageren
 15. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep..

  Reageren
 16. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep………

  Reageren
 17. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards……

  Reageren
 18. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards……

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *