Tekenles: inkt, maskingfluid + winactie!

Gastblog door Ingrid  –  Als illustrator maak ik natuurlijk veel tekeningen in opdracht. Ik werk met potlood, inkt maar ook veel met digitale technieken. Ook ik moet af en toe even freewheelen om mijn teken-motor op te warmen of om nieuwe inspiratie op te doen en dat doe ik het liefste door met mijn handen bezig te zijn met écht materiaal. Onder het mom ‘don’t forget to play’ lijkt het mij leuk om deze keer een klein tekenlesje aan jullie te geven!

Foto1_MaskinglfluidFoto2_benodigdheden

Eigenlijk is het meer een materiaal les, want in deze blog leg ik uit hoe je kunt werken met inkt en maskingfluid. Maskingwatte? Maskeervloeistof! Dit is een vloeistof die je kunt aanbrengen op papier of canvas en droogt op als een soort rubber/gom. Door er daarna met inkt of verf overheen te gaan kun je bijvoorbeeld witruimte uitsparen, strakke lijnen maken of kleine details in een tekening behouden.

Foto3_Flavouritesdrawings

Afgelopen november mocht ik tijdens Het Papieratelier van HappyMakersBlog live tekenen op Flavourites Live (klik hier voor meer foto’s). Op dit event heb ik voor de bezoekers persoonlijke wenskaartjes getekend en daarbij maakte ik gebruik van maskeervloeistof. Het live tekenen vonden de mensen heel tof om te zien en ook het gebruik van de maskeervloeistof trok veel bekijks. Mensen hadden veel vragen over het goedje en ook wanneer ik foto’s op Instagram plaats van werk waarbij ik dit heb gebruikt, komen er veel vragen over. Om te laten zien hoe leuk het is, leg ik uit hoe het precies werkt!

Foto4_Fluid1

Maskingfluid kun je net als verf aanbrengen op papier of canvas. De vloeistof droogt aan de lucht als een rubberachtige substantie maar hecht zich niet permanent aan het papier. Dat is fijn want dan kan je het later weer verwijderen. Op de plekken waar je de vloeistof op doet, kan geen andere vloeistof (verf of inkt) op die plek op het papier hechten. Op deze manier kun je dus witruimte (of ondergrond kleur) uitsparen in een tekening.

Foto5_Fluid2

Er bestaan verschillende soorten maskingfluid. Zoals je ziet heb ik een gelige variant maar bestaan ook in blauw of volledig transparant. Je kunt dit spulletje kopen bij de tekenspeciaalzaak en vast ook online. En oja, wanneer je het potje opent en je ruikt een soort vislucht; don’t worry de vloeistof is niet bedorven, zo ruikt het helaas gewoon. Neus dicht dus ;)
Voor gebruik altijd even schudden! Niet te hard want je wil zo min mogelijk belletjes in je vloeistof, misschien kun je zelfs beter in het potje roeren bedenk ik mij nu, hmm!

De ondergrond waarop je werkt is belangrijk. Niet elk papier is geschikt voor maskingfluid en/of inkt/verf. De kwaliteit van het papier maakt echt een verschil dus ga voor goed dik en natuurlijk papier, dan trek je geen laagje mee wanneer je de maskingfluid eraf haalt.

Foto6_brush

Je kunt de vloeistof gewoon aanbrengen met een kwast. Neem wel een oude kwast of eentje die je speciaal voor maskingfluid gebruikt want het spul blijft op de den duur aan de haartjes plakken. En uiteindelijk zit er zoveel spul aan dat je de kwast weg kan gooien, meh. Je kunt ook een kroontjespen gebruiken om de vloeistof aan te brengen op het papier, hier was je het makkelijk weer af omdat het zich niet hecht aan het pennetje.

Foto7_applyingfluid

Ok, let’s go! Het vereist soms wat denkwerk vooraf over welke ruimte je wilt uitsparen dus ga niet te snel van start. Maak een schets op het papier (of gebruik zoals ik een lichtbak) en breng de maskingfluid aan daar waar je het nodig hebt. Het laagje dat je aanbrengt op het papier, hoeft niet super dik te zijn. Voordeel van een dik laagje is wel dat je het er later weer makkelijk van het papier af haalt. Maar werk ook zeker niet te dun anders heb je kans dat de inkt/verf toch onder de randje door gaat lopen. Zoek naar een mooie balans.

Foto8_fluidoppapier1 Foto9_Fluidonpaper1

Wanneer je alle plekjes met maskingfluid hebt beschilderd moet je het laten uitharden en dit kan eventjes duren, afhankelijk van de dikte van het laagje. Tijd voor een kopje thee of zoek vast wat kleuren inkt/verf uit waar je mee wilt werken. Gebruik geen föhn om de vloeistof te laten drogen! Door de hitte smelt het vast in het papier en trek je straks misschien een laag papier mee en dat wil je niet.

Foto10_Inking

Wanneer de maskingfluid droog is, kan je de tekening gaan inkleuren zoals je normaal zou doen met inkt of verf (ceck vooraf nog wel even of je echt geen plekken in de tekening bent vergeten). Je kunt gewoon met een kwast over de plekjes heen gaan waar de maskingfluid zit. Je zult zien dat de inkt/verf er een soort vanaf glijdt. Doordat de inkt/verf op die plaatsen niet in het papier trekt kun je goed zien waar de maskingfluid zit.

Foto11_inking2

Wanneer je tekening klaar is laat dan alles weer goed laten drogen. Als je de maskingfluid er al af gaat halen wanneer het papier nog nat is, trek je ook een laagje papier mee. Je geduld wordt zo zeker beloond, want als alles droog is, kunnen we beginnen aan het meest satisfying part: het verwijderen van de maskingfluid!

Foto12_remove1 Foto13_remove2

Het verwijderen van de maskingfluid is very satisfying. Het beste werkt het door met een gum te wrijven over de plek waar de maskingfluid zit (met je vinger kan ook maar gaat wat lastiger). Door voorzichtig te wrijven komt er ergens een stukje fluid los. Je kunt dit beginnetje met je vingers pakken en zo de fluid lostrekken van het papier. Herhaal dit bij alle plekjes waar de fluid zit en als het goed is komen de uitgespaarde ruimtes te voorschijn, zo heerlijk om te doen!

Tip: maak na gebruik de randjes van het potje maskingfluid en de dop goed schoon, anders krijg je ‘m nooit meer open :) En draai ook de dop weer goed vast zodat er geen lucht bij komt.

Foto14_closeup Foto15_crazyplantladyprint fotos16_crazyplantladyprint

Speciaal voor deze tekenles maakte ik deze Crazy Plant Lady print op A4 formaat. Ben jij een crazy-plant-lady of wil je de print aan iemand cadeau doen? Jij kunt deze originele (en gesigneerde) print winnen! Hoe doe je mee?

1. Laat een comment achter onder dit bericht en laat in je comment weten wat voor materiaal jij fijn vindt om mee te werken en waar je wel wat meer uitleg over zou willen.
Niet verplicht maar wel gezellig:
2. Like mijn Instagram account, want ook daar geef ik een print weg en dan maak je dubbel kans!

♥♥♥

Je kunt zulke leuke effecten bereiken met maskingfluid in combinatie met inkt of verf. Ik hoop dat dit materiaal lesje je wat inspiratie heeft gegeven voor jouw volgende project. Heb je vragen of zou je een andere materiaal of tekenles willen zien? Laat het weten in de comments en wie weet volgen er in de toekomst meer tekenlesjes :)

♥♥♥

Ingrid Wuyster is illustrator / ontwerper en maakt veel moois onder de naam Teken-ing.
Eén keer in de vier weken blogt ze voor teamconfetti.nl

REACTIES:

    1. heis

      Ha, dat dacht ik ook!! Gewoon met witte verf:-). En wat een leuke weggevertje. Tuurlijk doe ik mee. Yes!! Meer Ingrid in mijn huis.
      Ik ben ook benieuwd hoe jij met ecoline ‘schildert’.

      Reageren
    2. Ingrid

      Haha! Witte verf kan natuurlijk ook, maar dan wordt de laag vaak dik omdat witte verf over kleur vaak nooit in 1x dekt. Dan moet je er met meerdere laagjes overheen. Als je dan je werk moet inscannen wordt het lastig met dikkere plekken. Dit spulletje is dan een uitkomst ;)

      Reageren
  1. Jamilla

    Jaa super leuk! Toevallig ga ik zondag met mijn tekenklasje ook aan de slag met maskeer vloeistof! Altijd handig om na te lezen hoe iemand anders het spul gebruikt :) Ik zou wel eens meer willen weten hoe je digitaal werkt!

    Reageren
    1. Ingrid

      Ha wat leuk! Gebruik jij het heel anders? Ik ben benieuwd!
      Leuk idee om uit te leggen hoe ik digitaal werk ik zou alleen even niet weten hoe, dat proces is soms zo ingewikkeld haha! Ga ik eens over nadenken :)

      Reageren
  2. Esther

    Ziet er mooi uit! Zelf werk ik meestal met fineliners en waterverf. Ik zou het leuk vinden om te zien hoe je op verschillende manieren illustraties maakt!

    Reageren
  3. Josianne

    Wauw, dit ziet er echt tof uit! En als ik zoiets zie bedenk ik me altijd dat ik toch wat meer ‘offline creatieve dingen’ moet doen ipv alleen maar teksten schrijven haha. Ik zou het heel tof vinden om te zien waar jij je inspiratie vandaan haalt en hoe jij jezelf dingen aanleert: de techniek hierboven beschreven komt niet zomaar uit de lucht vallen. Waar haal jij je lessen vandaan? (tekenlessen of online? En welke kanalen dan?)

    Reageren
    1. Ingrid

      Ah gewoon lekker doen Josianne, even lekker spelen :) Oef qua technieken leren: ik heb twee creatieve studies gedaan dus daar heb ik het nodige geleerd en ook een hele hoop zelf onderzocht. Ik heb hele vellen en boeken vol gemaakt met materiaal studies toen der tijd (toen YouTube nog niet hip was, daar is vast ook genoeg te vinden ;))

      Reageren
  4. Annelies

    Wat leuk! Masking fluid, nooit van gehoord. Prachtig.
    Ik ben wel benieuwd naar het hoe en wat van waterverven.

    En als ik win is de print voor Yvonne van Mouseblossom. Een echte crazy plant lady ;)

    Reageren
  5. nina || ninamaakt

    Oee jaa, hoera voor masking fluid! De eerste keer dat ik het gebruikte vond ik het zo’n magisch spulletje! En inderdaad, dat eraf trekken voelt altijd heerlijk bevredigend :-)

    Stiekem ben ik wel heel benieuwd wat voor lichtbak je hebt en naar je ervaringen daarmee. Zo’n ding zweeft al een tijdje in mijn hoofd, volgens mij is het keihandig. En yesss, ik ding graag mee naar de poster! :-)

    Reageren
    1. Ingrid

      Oh nou! Ik heb een tekentafel waar al een lichtbak in zit. Lampjes eronder en klaar, super handig! Ik dacht zelfs dat dit bureau van IKEA vandaag komt, lang geleden, maar ik geloof dat ze deze niet meer verkopen :(

      Reageren
  6. Miss Friszz (Sophie)

    al dat volgen deed ik uiteraard al. Wat n leuke en heldere uitleg. Ik ben graag met papier bezig en heb gouache aangeschaft maar nog niet aan toegekomen dus tips zijn welkom ?. en ik ben n crazy plant lady maar dan incognito haha want de katten hebben alle planten opgevroten ?. Hoog op de kast staat wel een pilea en dat gaat gelukkig nu goed. Dus wie weet op termijn…

    Reageren
  7. Leen

    Wauw! Wat mooi! Dit zou ik met veel plezier in mijn woonkamer vol planten hangen! :o)
    Ik ben al een eeuwigheid benieuwd naar hoe je op een eenvoudige manier kunt screenprinten, zonder al te veel materiaal te moeten aankopen. Misschien een lesje hierover?
    Maar vooral: keep up the good job!

    Reageren
  8. Marieke

    Oehh wat leuk! Ik dacht, net als anderen, dat je gewoon heeeeeel netjes om een stukje wit heen schilderde :D Mijn creatieve uitspattingen beperken zich momenteel tot het naaien van babybroekjes dus mijn favoriete materiaal is tricot in leuke printjes ;)

    Ik zou het interessant vinden om eens jouw proces voor een opdracht te zien. Mijn geliefde is ook (redactioneel) illlustrator en ik vind het altijd gaaf om mee te denken en kijken van ruw idee tot schets tot uitwerking en hoe het dan in de krant of een tijdschrift staat. Ben benieuwd of dat bij jou bijvoorbeeld heel anders gaat. Een soort ‘logboekblog’ dus, van de opdrachtgever en hun wensen/ideeën via jouw brainstorm en ‘echte werk’ tot het eindproduct!

    Reageren
    1. Ingrid

      Haha oh het lijkt mij zo heerlijk om echt goed te kunnen naaien Marieke, daar ben ik dan weer jaloers op ;)
      Hela hola, jouw hubby is gewoon een collega? Ken ik hem? Namen willen we! :) Leuk idee, lastig proces om vast te leggen maar inderdaad wel interessant!

      Reageren
      1. Marieke

        Hoho, ik kan dat niet góéd, ik kan één type broekje ;P Maar met leuke stofjes lijkt het al snel heel wat. En de man is Jasper Rietman, geen idee of je hem kent!

        Reageren
  9. Charlotte

    Super leuk! Ik had er nog nooit van gehoord, maar ik ga er zeker mee experimenteren. Ik maar denken dat je super netjes wit moest overlaten… maskingfluid, genius!
    Ik teken normaal eigenlijk alleen zwart wit, maar het lijkt me wel heel tof om ook iets met ecoline te doen. Ik ben benieuwd hoe je die kleuren zo goed in elkaar laat overlopen op de plekken waar jij het wilt ipv dat alles een natte groene boel wordt

    Reageren
  10. Myra

    Wat leuk! In mijn kleuterklas heb ik een minder secuur maar vergelijkbaar effect gecreëerd door met witte wasco te tekenen en met ecoline te verven. Eigenlijk jammer dat ik het zelf nooit doe ;). Dit zou echt wel heel leuk zijn voor een bovenbouwklas! Eerst maar eens afstuderen… Het lijkt me wel leuk om te zien hoe je de kleuren ecoline zo mooi mengt (en dan kan ik het direct in de klas laten zien i.p.v. zelf te staan stuntelen hihi).

    Reageren
  11. anne

    oooooh! Hoe leuk! een teken les van Ingrid! (kom je die ook een keer geven als je in Groningen bent ;-) ) ik vind het fantastisch! Ik heb geen geduld maar dit is wel heeeeel leuk! Ik wil hem zoiezo als die er straks is (als ik niet win hahaha maar ik heb hoop!) ik kijk uit naar je volgende creatie!

    Reageren
  12. Hermien - KouweKleren

    Wat tof, ik heb dit vaak gezien, maar nooit echt nagedacht over hoe het werkt. Ik houd van oost-indische inkt, maar maak al-tijd vlekken. Hoort deels bij de charme van het materiaal vind ik, maar soms wil je ze gewoon niet. Daar kan ik best wat tips voor gebruiken. Fijne print ook, mooi hoe de kleuren overlopen!

    Reageren
  13. kIM

    Super tof! Ook hier zo’n noob die nog nooit van making fluid gehoord had.
    Van mij mogen er nog duizend van zulke lesjes komen, want ondanks dat ik tekenen in mijn pakket had, grafisch vormgeven heb gestuurd en nog een blauwe maandag op de kunstacademie heb gezeten zit ik altijd vooral in mijn hoofd. Hopelijk weet jij me daar weer uit te trekken, heb bewondering voor je werk. De ecoline is iig al in the pocket, nu dat magische spulletje nog gaan aanschaffen :)

    Reageren
  14. Sytske

    Wat een leuke les! Ik heb zelf dit goedje gebruikt om de basis van ons logo te maken, maar ik wist niet dat het masking fluid heet;) ik ben zelf ook graag creatief bezig met van alles en nog wat. Ik zou wat meer willen tekenen dus je lesjes zijn zeer welkom! Zwart/wit met fineliners? Als tuinontwerper ben ik zelf gek op planten! Erg mooie tekening met fijne kleuren:)

    Reageren
  15. Linda

    Super leuke print! Ik kan zelf echt niet werken met aquarel zonder dat het papier helemaal gaat rafelen. Veel te lang aan doorgewerkt dus haha.

    Reageren
  16. Jani

    Hoi Olga!

    Wat een duidelijk stukje en fijne winactie, bedankt!
    Ik zou dit materiaal graag eens proberen!

    Op het moment teken ik vaak met mijn potloden en uni pin fineliners, wat ik erg fijn vind werken. Maar er mag eigenlijk wel wat kleur in gaan komen..! Ik ben ook wel benieuwd hoe je dit (het beste) met een met vulbare (water)brushpen kan doen, en zou daar wel wat meer informatie over willen lezen/zien.

    Lieve groet!

    Jani

    Reageren
  17. Pingback: Mini studio sale (van Ingrid) | Team Confetti

  18. Liesbeth

    wat een gave tekening! Die zou leuk staan op mijn thuiskantoortje! Daar wil ik ook graag wat plantjes neerzetten en een groene jungle maken. Zelf knutsel ik veel met papier. Op school (juf kleuterklas en groep 3) en thuis vaak cadeautjes. Ideetjes en nieuwe technieken zijn altijd leerzaam en leuk

    Reageren
  19. Pingback: Research Newspaper Rubric - housing-fuji

  20. Pingback: Should College or university Sportsmen Earn to publish Essays – Transporte San Felipe

  21. Pingback: How to Find a great Chicago Design and style Paper Example – سیستم های سینمایی و استریو یـامـاهـا

  22. Pingback: How to post an Investigation Essay – هومتیک – پلتفرم یکپارچه ساختمان

  23. Pingback: How Extended Must a great Essay or dissertation Often be ( blank ) A couple of Elements? – DITLANTAS POLDA BALI

  24. Pingback: Topcuretoday

  25. Pingback: How to post a great Examination Essay – ჩვენ ვყიდულობთ სახლს

  26. Pingback: Should College or university Athletes Get paid to publish Essays – My Blog

  27. Pingback: Should School Athletes Get paid to publish Essays – PHALA POULTRY

  28. Pingback: How to post a great Analysis Essay – My Blog

  29. Pingback: How Extended Must a good Dissertation Possibly be ( blank ) Some Elements? - Philippines

  30. Pingback: Whenever you're seeking the best essay editing services, one of the things that you would like to search for is an individual announcement. - Dedicated

  31. Pingback: Looking for essay help? – Orlando Baby Rental

  32. Pingback: Abueljebain » A lot of people wonder if they can afford to employ a professional college essay writer.

  33. Pingback: Can you get a fantastic automobile essay writer at no cost? – Oma'Omao Ladies House

  34. Pingback: Are you thinking of using an essay editing support to proofread and edit your college essays for submission? – Teknik Dosya | CE Belgesi | ISO Belgesi

  35. Pingback: Automatic writing applications is a sort of application used in schools to help pupils learn to compose. – Angga Kuswara

  36. Pingback: Are you one of those countless school students who needs essay support editing? – Hacked By Mr. U. D. S. P

  37. Dreana

    The number of cigarettes in a pack has to be one of the most commonly asked questions about cigarettes. You can find out how many cigarettes are in a pack by simply inspecting the packaging or asking your friendly tobacconist. Each cigarette comes with a filter, which is usually located at the tip portion of the cigarette.

    Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *