#TCWOONWEEK: Waarom iedereen House Rules Australia moet gaan kijken (en niet House Rules Holland).

Afgelopen week hebben we tijdens de #tcwoonweek geklust, geshopt en zijn we op zoek gegaan naar mooie kringloopschatten en op deze laatste dag vind ik het wel welletjes. Tijd om mijn schilderskwast en hamer in een hoek te gooien en onderuitgezakt op de bank met een glas wijn de tv aan te klikken. Bekentenis: ik heb een voorliefde voor Australische reality programma’s. En dan met name Masterchef Australia, Project Runway Australia en The Block Australia. Kortom, programma’s met mensen die onder tijdsdruk de mooiste/smakelijkste dingen maken. Waarom Australisch? Omdat het zo knus en gezellig is, ze hebben een hele goede smaak (over het algemeen) en er worden kandidaten uitgezocht die ook echt wat kunnen. De laatste ontdekking op Australisch tv-gebied: House Rules Australia!


En wat bracht me op het idee om dit programma te gaan kijken? Maar natuurlijk: House Rules Holland. Nadat het laatste Blok met verlies geveild is (toch? Hoe zat het ook alweer? Het was in ieder geval een fiasco.) zijn ze gekapt met het programma. De huizenmarkt in Nederland was gewoonweg te beroerd. Dus toen mijn moeder enthousiast riep dat Net 5 weer met een nieuw amateur/reality/klus/wedstrijd/programma ging komen, zat ik dinsdag 1 september met mijn popcorn voor de buis.

Voor wie het heeft gemist (en eerlijk gezegd neem ik je dat niet kwalijk) dit is hoe het programma werkt: vijf stellen knappen elkaars huis op, krijgen daar cijfers voor en aan het einde van het verhaal wint 1 koppel de hoofdprijs. Elke week wordt er een huis aangepakt, het stel dat er woont stelt vijf huisregels (woonwensen) op en gaat er een weekje tussenuit. Het huis wordt opgedeeld in zones en elk stel krijgt een stukje huis om tegelijkertijd op te knappen. Op Net 5 begon het programma met de mededeling dat het concept zo’n groot succes was in Australië dat het in Nederland ook zou moeten lukken. And boy, did they get it wrong… En dit is waarom:

1. In Australië doen er zes stellen mee, in Nederland maar vijf. En dus kunnen er in Nederland minder ruimtes worden opgeknapt. In Australië gaat het hele huis over de kop, in Nederland wordt de badkamer en eventuele extra slaapkamers in huis overgeslagen. Ook krijgen ze minder tijd (vijf dagen i.p.v. zeven) en ik gok veel minder budget.

2. De kandidaten… In Australië hebben ze stellen gevonden met huizen die om te janken zijn, maar ze hebben tonnen goede smaak en een drive om u tegen te zeggen. Ze werken zich helemaal het schompes, bedenken de prachtigste dingen en alhoewel ze niet allemaal dezelfde stijlen mooi vinden, krijgen ze het toch voor elkaar om elkaar de mooiste nieuwe huizen te geven. Er is een beetje competitie, maar dat wordt overschaduwd door het feit dat ze elkaar een waanzinnige nieuwe woning gunnen en dat dat één van hun grootste drijfveren is. In Nederland, nou, ik weet niet waar ze de kandidaten vandaan hebben gehaald (een goede gok is dat de programma-makers at random vijf stellen uit de rij van de kassa bij Leenbakker hebben getrokken) maar ze hebben de motivatie van een naaktslak en gunnen elkaar het licht in de ogen niet. Het enige wat je hoort als ze voor het eerst het huis van iemand anders binnenstappen is: ‘wat LELIJK, jeetje wat LELIJK, dit ga ik echt niet doen hoor, deze stijl, zo LELIJK!’. Djeeeeez people, have some respect, de eigenaren kijken live mee! Nou, niet echt natuurlijk, ze doen net alsof het live is, maar op een gegeven moment krijgen ze de beelden onder ogen. Dus.

3. In Australië krijgen de huizen een enorme make-over. Er worden hele (buiten)muren uitgeslagen, de indeling gaat op de schop en het HELE huis en soms een stukje buiten wordt verbeterd. In Nederland… modderen ze maar wat aan. De muren worden geschilderd met mini lakrollers, plinten zitten never nooit vast (of zijn uberhaupt aanwezig) en researchen naar een bepaalde stijl vindt men overbodig.

4. Dat aanmodderen in Nederland is misschien te verklaren door de wat treurige hoofdprijs: twee jaar hypotheekvrij wonen. Wauw. Daar moet je dan al je vakantiedagen voor inleveren, krijg je zelf een huis voor terug wat op zeer gebrekkige manier verbouwd is (oftewel, je kan zelf weer helemaal overnieuw beginnen) en een paar stellen moeten anderhalve maand hun kinderen bij opa en oma parkeren (en dat doe je ook niet voor je lol). In Australië however, wordt de hypotheek van de winnaar VOLLEDIG afbetaald en krijgen ze (op wat hobbeltjes na) een droomhuis waar ze jankend van geluk doorheen lopen als ze het voor het eerst zien.

5. In Australië is de reveal dus echt een feestje om te bekijken. Huizen worden in een week onherkenbaar getransformeerd en dat is heel bijzonder om te zien. Soms gaat het net niet helemaal goed en missen er ergens een paar tegels of een handoekhaakje, maar dat wordt tenietgedaan door de enorme verandering. ‘Zo’n huis wil ik ook!’ roep ik inwendig als er weer een huis onthuld wordt. In Nederland denk ik: ‘no way in hell dat ik ooit met dit programma mee zou doen, dat kan ik mijn lieve huisje niet aandoen.’ Niet de gedachte die je wil opwekken als je een programma maakt. Of toch wel? Is het misschien de bedoeling dat het een soort help-mijn-mede-kandidaten-zijn-klussers-programma moet voorstellen? Kijken er meer mensen als de hele handel gedoemd is te mislukken? Zucht, ik weet het niet…

Anyway. De boodschap is duidelijk: laat House Rules Holland lekker liggen en ga voor House Rules Australia voor wooninspiratie en geluksmomentjes. Ik ben in ieder geval verslaafd. Ik hoef maar ‘House Ru…’ te zeggen en Tom plukt de afleveringen uit zijn computer (if you know what I mean) maar als je liever niet het piraatje uithangt (kuch) dan heb ik een playlist gevonden op YouTube waar bijna alle aflevering van seizoen 3 (dat seizoen kijk ik) op staan. Veel kijkplezier!

♥♥♥

De oplettende lezer heeft misschien opgemerkt dat #tcwoonweek is afgelopen en dat er maar één binnenkijkje voorbij is gekomen. Het was de bedoeling om deze week ook onze nieuwe eethoek te onthullen, maar het belangrijkste element uit die kamer (de eettafel) laat nog even op zich wachten. Kan gebeuren, dat er iets misgaat met de levering van je spullen, what can you do? Die binnenkijker hebben jullie dus nog tegoed!

♥♥♥

En vergeten jullie niet mee te doen aan de #tcwoonweek instagram actie? Plaats je foto met de hashtag #tcwoonweek op instagram, tag moi (@teamconfetti) en zet er in duidelijke taal bij dat je meedoet met de #tcwoonweek challenge . De allerleukste foto’s komen volgende week allemaal terug in een #TCWOONWEEK-hall-of-fame-blogartikel! En omdat ik het zo leuk vind dat jullie die fijne woonplekjes met mij willen delen, heb ik besloten een passend cadeautje op te sturen naar de allerleukste inzending: een prachtige gouden schaar van HAY!

REACTIES:

 1. Frauke

  Whaha, wat een heerlijke redenen! Ik moet zeggen dat ik het hele programma niet ken, in geen van beide versies. Hier wordt dat dénk ik niet uitgezonden! Maar ik ben nu wel heel benieuwd geworden naar House Rules Australia. Klinkt echt als een geweldig programma, ik hou van die lekker dramatische make-overs! X

  Reageren
 2. Stephanie

  Ik vind house rules Holland heerlijk om te kijken. De Australische versie heb k nog niet gezien, maar ik ben wel benieuwd.

  Ik vind wel dat de nl’se koppels het steeds beter gaan doen, het laatste huis was echt mooi geworden

  Reageren
 3. Lilian

  Ik vind vooral Ben en Kasia verschrikkelijk in House Rules Holland, maar het concept van het programma vind ik wel heel leuk! Eigenlijk ben ik nu ook wel benieuwd naar de Australische versie.

  Reageren
 4. Anne-Marie

  Ik volg de Nederlandse versie eigenlijk wel met veel plezier, je mateloos irriteren aan sommige koppels is tenslotte ook wel een beetje ontspanning. Maar ik ben nu wel nieuwsgierig geworden naar de Australische versie dus bedankt voor de playlist!

  Reageren
 5. roze wolkje

  Ik ga vandaag de eerste aflevering aanzetten van House Rules Australia! :D
  Dank je voor de tip!
  De Nederlandse variant zou me de kriebels geven denk ik. Nederlandse woonprogramma’s hebben naar mijn mening een handje van om zo’n strak, burgerlijk VT wonen interieur op te dringen haha. brr… Helemaal niet inspirerend.

  Reageren
 6. anne

  Ik had dus bij de leen bakker moeten gaan staan! En dan Tim naar voren duwen! Wij zouden prachtige huizen maken! Eeeeh misschien moeten we zelf een groepje creeeren? Die niet lelijk doen en lelijke dingen maken??

  Reageren
 7. Nathalie

  Oh wat goed dat je hier een blogje over schreef!
  Vorig jaar of zo was seizoen 1 van House Rules Australia bij ons op Vitaya te kijken. Gesmuld heb ik er van, heerlijk programma. Toen ik hoorde dat er in NL een House Rules Holland ging komen was ik dan ook al helemaal excited. Balen toen ik nergens de aflevering terug kon kijken vanwege een belachelijke zonerestrictie (ik ben van BE). Ik dacht dat ik god weet wat aan het missen was, maar niet dus. Dan moet ik toch maar weer eens de australische versie gaan kijken. Seizoen 1 is ook een aanrader trouwens, zo’n lieve en leuke mensen!

  Reageren
 8. Mama Kip

  Ik ga gelijk kijken! Ik ben echt allergisch voor de “we-zijn-allemaal-zo-hip” Vt-wonen uitstraling van werkelijk alle huizen die ik op het moment tegenkom! Ik ga House Rules Australia aanzetten vanavond, hopelijk doe ik nog wat inspiratie op voor mijn eigen huisje waar menig vt-wonen lover van over z’n nek zou gaan!

  Reageren
 9. Pingback: Kletspraatjes #6 - Ik besteedde de hele week aan lezen

 10. Edison Konopelski

  You are such a talented woman! I am sure your family really appreciate everything that you do to make your home totally amazing! I am in awe! God Bless you! I can’t help but follow everything that you post. Thank you.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *